Toitumisteraapia

Hiljutised lisatud artiklid

Seleen ja teatud vererõhuravimid mõjutavad koroonaviirusnakkuse kulgu

Seleen on oluline antioksüdant ja on leitud, et selle puuduse korral võivad näiteks leebed ja suhteliselt healoomulised gripiviirused väga patogeenseteks muutuda. Seleenipuudus võib nii meie kaasasündinud kui omandatud immuunsust mõjutada. On näiteks selgunud, et seleenist võib abi olla HIV, A-gripi ja ka Ebola viirusnakkuse korral.

Loe edasi

Miks on fermenteeritud ehk hapendatud toidud head?

Fermenteerimine on protsess, mida inimkond on juba ammustest aegadest kasutanud toidu säilitamiseks, aga ka alkoholi tootmiseks. Meie toitumisterapeudid soovitavad eelistada fermenteeritud piimatooteid ning süüa teisigi hapendatud toite.

Loe edasi

Kuidas söömisega und toetada

See, et unel ja unetusel on tugev seos toitumisega, võib esmapilgul kummaline tunduda. Sedavõrd kummaline, et paljud inimesed ei oska ise selle peale tullagi. Minugi jaoks oli esialgu üllatuseks, et paljud toiduained sisaldavad päris suurel hulgal unehormooni melatoniini. Und aga mõjutavad tegelikult mitmed toitumisega seotud tegurid.

See sisu on nähtav ainult liitunud kasutajatele.
Logi sisse Liitu
Loe edasi

Taimedes sisalduvad fütotoitained flavonoidid

Fütotoitainete ehk taimedes leiduvate toitainete hulka kuuluvad vitamiinid, mineraalained, kiudained, ensüümid ning ka mitmed erinevad taimepigmendid, näiteks karotenoidid, klorofüll ja flavonoidid. Seetõttu on soovitatav igapäevaselt tarbida erinevaid puu- ja köögivilju, puuviljad on muuhulgas ka ideaalsed suupisted ja magustoidud.

Loe edasi

Mida kujutavad endast süsivesikud?

Inimkeha on loodud töötama peamiselt süsivesikukütusel. Energiat saame ka valkudest ja rasvadest, kuid kõige tähtsamaks energiaallikaks on siiski süsivesikud – need annavad umbes poole meile vajalikest kaloritest. Toiduga saadavad süsivesikud võib jagada kiiresti vabanevateks ehk kiireteks ja aeglaselt vabanevateks ehk aeglasteks süsivesikuteks – vastavalt sellele, kui kiiresti need organismis imenduvad.

Loe edasi

Linaseemned ja linaõli

Lina on üks iidsemaid kultuurtaimi, mida kasvatati juba vanas Egiptuses, kus linaõli pandi kaasa ka muumiatele. Linataime teaduslik nimetus Linum usitatissimum tähendab ladina keeles “kõige kasulikum taim”. Mis mõttes see siis kasulik on?

Loe edasi

Kalaõli ja kalarasv

Rasvade õige vahekord toidus on enamuse krooniliste haiguste ennetamisel ja ravi toetuskomponendina väga oluline, sest oomega-3 rasvhappest EPAst moodustatakse põletikuvastased ja hüübimist vähendavad koehormoonid. Seetõttu on praktiliselt kõikide krooniliste haiguste korral oluline lülitada menüüsse kala või võtta kalaõlipreparaate.

Loe edasi

Uni on organismile hädavajalik

Inimene magab igal öösel keskmiselt 7,5 - 8 tundi. Uuringud näitavad unepuuduse tõsiseid tagajärgi, sh depressioon, hingamishäired ja südamehaigused. Öisest unetusest tingitud päevane unisus seondub mäluhäirete, suhtlemisprobleemide ja töövõime langusega. Unetutel esineb sagedamini ka autoõnnetusi ning tõsise vigastuse või surmaga lõppevaid tööõnnetusi.

See sisu on nähtav ainult liitunud kasutajatele.
Logi sisse Liitu
Loe edasi

Mõtteid laste toitumisest

Eesti on õnneks veel traditsioonide maa ning sooja kodutoidu tegemine on enamustes peredes igapäevane norm, kuid mitte alati. Kodused harjumused omavad lapse hilisema elu toiduvalikutes suurt tähtsust, sest maitse-eelistused ja söömisharjumus kinnistatakse juba paaril esimesel eluaastal.

Loe edasi

Laste käitumishäired, depressioon jt psüühilised häired ning toitumine

Enne toitumisterapeudina praktiseerimist olin psühholoogina kindlalt veendunud, et lapse käitumishäire on reaktsioon sotsiaalsele keskkonnale, et toiduga ei saa sellel mingit seost olla. Siis, saades üha rohkem informatsiooni toitumise seostest vaimsete probleemidega, kippusin kalduma teise äärmusse, nähes probleemide põhjusi peamiselt füsioloogilistena.

See sisu on nähtav ainult liitunud kasutajatele.
Logi sisse Liitu
Loe edasi

Aita kaalulangusele kaasa mõtetega!

Usun, et paljude jaoks on tuttav olukord, kus tahe ennast käsile võtta ja kaalu langetada on suur, kuid ometi see ei õnnestu. Või kui alguses õnnestubki, siis ikka ja jälle tuleb sellel teel ette libastumisi. Oma osa võib mängida kaalu langetamiseks valitud vale dieet. Näiteks kui piirame liialt kaloraaži, võib kehal puudu jääda mõnest olulisest toitainest, ning seetõttu võibki olla raske isudele vastu seista, kuna keha tahab toimimiseks vajalikud ained igal juhul kätte saada.

See sisu on nähtav ainult liitunud kasutajatele.
Logi sisse Liitu
Loe edasi

Kuidas süüa viiruste perioodil

Näeme, kuidas inimesed otsivad immuunsuse tugevdamiseks abi supertoitude või erinevate tablettide manustamisest, kuid tegelikult pole olemas ühtegi supertoitu või vitamiini, mis aitaks üksinda kaitsta viiruste eest. Tervena püsimiseks on oluline terviklik lähenemine toitumisele.

Loe edasi