Artiklid
Hiljutised lisatud artiklid
Koensüüm Q10 ehk ubikinoon – tõeline tegija
Dr. A. Moore identifitseeris Q-vitamiini kui inimorganismile vajaliku aine 1940. aastal. Keemiline nimetus ubikinoon tuleneb ladinakeelsest sõnast ubique, mis tähendab kõikjal – ubikinooni leidub tõesti pea kõigis inimkeha rakkudes. Dr. Frederick Crane isoleeris selle kõikjal leiduva aine esmakordselt veise südame mitokondreist ja näitas ubikinooni koensüümset rolli imetajate rakkudes toimuvas energia tootmises 1957. aastal.
Loe edasiOliiviõli – kuidas õli valida?
Oliivid on väga rasvarikkad puuviljad, sisaldades rasvu keskmiselt 20-30%, mis asetab nad samale pulgale pähklite ja seemnetega. Tervislikku oliiviõli saadakse oliivide külmpressimise teel – selliselt pressitud õli kvaliteet on kõrgem, kuna madalama temperatuuri kasutamine kindlustab, et õli ei rääsu ja tema maitseomadused säilivad.
Loe edasiLuude hõrenemise vastu toidu ja mineraalainetega
Luu on elav kude, mis laguneb ja mida ehitatakse üles jätkuvalt kogu inimese elu jooksul. Osteoporoos tekib siis, kui lagunemisprotsessid saavad ehitusprotsessidega võrreldes ülekaalu. Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole niisuguse olukorra põhjuseks ainuüksi toiduga saadava kaltsiumi vähesus.
Loe edasiLutserniseemneid ja lutserniidusid ei soovitata luupusehaigetele
Lutserniseemned, -idud ja -võrsed sisaldavad kanavaniini – mittevalgulist aminohapet, mille toiduga manustamine on katseloomadel põhjustanud erütematoossele luupusele (teatud põletikulisele sidekoehaigusele) sarnanevat sündroomi.
Loe edasiKaalu langetamiseks valmistumine
Toitumisharjumuste ja elustiili muutmiseks valmistumine on nagu treeningkoormuse järkjärguline tõstmine. Esialgu võib tunduda, et vajalike muutustega on võimatu toime tulla, kuid nagu treeningutegi puhul, muutub see, mis esimesel korral tundus väga raske, harjutades üha jõukohasemaks. Samamoodi tuleks võtta aega uue toitumisviisiga harjumiseks ning suhtuda sellesse protsessi realistlikult.
Loe edasiKas ja miks peaks punase liha tarbimist vähendama?
Punane liha (veise-, sea- ja lambaliha) on rikas paljude toitainete poolest. Eeskätt on tegemist rikkaliku valguallikaga, milles leidub ka rohkelt B-grupi vitamiine, mineraalaineid ja muud organismile hädavajalikku. Viimaste aastakümnete jooksul on punase liha tarbimine arenenud maades oluliselt suurenenud.
Loe edasiNaha terviseks ja iluks vajalikud toitained
Nahk, üks sidekoe alaliike, on keha suurim organ. Nahk toimib barjäärina sisemise ja välise keskkonna vahel, kaitstes keha mehhaaniliste vigastuste, kahjulike ainete ja mikroorganismide, külma ja kuuma ning päikesevalguse eest. Naha rakkudes toimub pidev ainevahetus. Nahk osaleb vee ja mineraalainete, valkude, süsivesikute ja rasvade, hormoonide, ensüümide ja vitamiinide ainevahetuses.
Loe edasiPsoriaas ja toitumine
Psoriaas on üpris levinud nahaprobleem, ülemaailmselt kannatab selle all 1-3% elanikkonnast. Sagedamini haaratud piirkonnad on peanahk, põlveõndlad ja jalatallad. Lööve on teravalt piirdunud, punetav ja ketendav, sageli valutav ja sügelev.
Loe edasiKas sellerimahl on imeravim seedimise parandamiseks, nagu väidab Meditsiinimeedium?
Meditsiinimeediumist võime lugeda ülistuslaulu sellerile ja seda, kuidas sellerimahl ja ainult sellerimahl taastab maohappe täielikult. Funktsionaalse toitumise terapeudina soovin teada, kas väidetu leiab kinnitust biokeemiast. Kas selleri koostisosad tõesti suudavad Meditsiinimeediumis lubatud mõju tagada?
Loe edasiKas fütoöstrogeenid on kasulikud nii naistele kui meestele?
Üheks fütotoitainete grupiks on fütoöstrogeenid ehk taimsed östrogeenid. Huvi fütoöstrogeenide vastu on plahvatuslikult kasvanud viimaste aastakümnete jooksul, sest sünteetilistel hormoonidel on kõrvaltoimeid. Käesoleva kirjutise eesmärk on tutvustada erinevaid fütoöstrogeene ning vaadelda nende tarbimise ohutust erinevate terviseseisundite puhul.
Loe edasiFunktsionaalne vaatenurk toitumisele
Funktsionaalse toitumise kontseptsiooni arendas Funktsionaalse Meditsiini Instituudis (USA) eelmise sajandi üheksakümnendatel välja Jeffrey Bland. Keskne idee seisneb selles, et keha erinevad süsteemid ehk alamsüsteemid on seotud ja üksteisest sõltuvuses. Ning tasakaalu häirumine ühes alamsüsteemis võib mõjutada kogu keha kui üldise süsteemi tasakaalu ja takistada organismi funktsioneerimist.
Loe edasiMaksa kaitsvad ja maksa funktsiooni toetavad taimed ja viljad
Maksahaigused on levinud probleemiks. Vaatamata moodsa meditsiini edusammudele pole veel leitud väga head ravi maksa funktsiooni toetamiseks, maksa kaitseks või maksarakkude taastootmise võimendamiseks. Teadusel on õnnestunud näidata, et loodustooted võivad maksa tööd toetada, ning et nende kasulikud omadused tulenevad neis leiduvatest fütotoitainetest.
Loe edasi