Lutserniseemneid ja lutserniidusid ei soovitata luupusehaigetele
Lutserniseemned, -idud ja -võrsed sisaldavad kanavaniini – mittevalgulist aminohapet, mille toiduga manustamine on katseloomadel põhjustanud erütematoossele luupusele (teatud põletikulisele sidekoehaigusele) sarnanevat sündroomi. Ka inimestel on lutsern ehk alfalfa luupusetaolist autoimmuunset tervisehäiret esile kutsunud ning lutsernitabletid (kasutatakse toidulisandina näiteks artriidi puhul) olemasolevat haigust ägestanud.
Ehkki inimesel oleks keeruline süüa niisuguses koguses lutserniidusid, mis annaks uuringutes näiteks ahvidel tõsiseid probleeme tekitanud kanavaniinikoguse, peaks potentsiaalsest ohust siiski teadlik olema ning seda nii lutserniseemnete (on tarvitatud toidulisandina kolesterooli langetamiseks), -idandite kui -võrsete tarbimisel arvestama. Eriti rohkesti kanavaniini saab mahlast – seetõttu ei soovitata lutsernivõrseid mahlamaterjalis kasutada, luupusehaiged aga võiksid nende tarbimist üldse vältida.
Kasutatud allikad:
- Akaogi, J., Barker, T., Kuroda, Y., Nacionales, D. C., Yamasaki, Y., Stevens, B. R., Reeves, W. H., Satoh, M. (2005). Role of non-protein amino acid L-canavanine in autoimmunity. Autoimmun Rev. 5(6).
- Brown, A. C. (2000). Lupus erythematosus and nutrition: a review of the literature. J Ren Nutr, 10(4), 170-83
- Alcocer-Varela, J., Iglesias, A., Llorente, L., Alarcón-Segovia, D. (1985). Effects of L-canavanine on T cells may explain the induction of systemic lupus erythematosus by alfalfa. Arthritis Rheu, 28(1), 52-7.