Tervislik toitumine
Hiljutised lisatud artiklid
Köögiviljade kasutamine smuutides
Hea moodus köögivilja tarbimise suurendamiseks, eriti värskena, on selle kasutamine smuutide koostises. Smuutit võib pidada üheks maitsvamaks ja tervislikumaks toiduks üldse, eriti hästi sobib see hommikusöögiks. Kuna smuuti koosneb värsketest komponentidest, siis seda tarvitama hakates tunnete varsti, et ei suuda oma päeva smuutita alustada – millestki olulisest jääb puudu.
Loe edasiMida kujutab endast Vahemeredieet
Teaduslikud uuringud on veenvalt tõestanud, et üheks tervislikumaks toitumisviisiks on Vahemeremaade traditsiooniline toitumine. Toiduvalik koosnes peamiselt puu- ja köögiviljadest, ubadest ja pähklitest, täisteraviljatoodetest, kalast ja oliiviõlist, vähesel määral ka piimatoodetest ning mõõdukates kogustes punasest veinist. Sealse eluviisi olulisteks komponentideks on olnud ka füüsiline aktiivsus, üheskoos söömine ning tervislikust ja maitsvast toidust saadava naudingu hindamine.
Loe edasiSmuuti – lihtne viis igapäevamenüü rikastamiseks fütotoitainetega
Anname lihtsaid näpunäiteid, kuidas smuutisid valmistada - smuutisse sobivad igasugused puuviljad ja marjad, ka köögiviljad, seemned, pähklid, teraviljahelbed. Varieeri koostisosi, kombineeri erinevaid maitseid. Lisaks nippidele leiad siit ka kuue tervisliku smuuti retsepti!
Loe edasiMitu korda päevas süüa?
Sarnaselt muude toitumist puudutavate teemadega on tänapäeval palju vaidlusi selle üle, mitu korda päevas peaks sööma. Järjest enam räägitakse ka paastumise tervislikkusest, sh vahelduvast paastust. Samas rõhutavad tõenduspõhised toitumissoovitused pigem kolme põhitoidukorra ja vahepalade olulisust.
Taimetoit ja taimetoitlus
Taimetoitlus ja erinevad taimetoitluse suunad koguvad üha enam populaarsust. Samas aga peetakse piima- ja lihatooteid sageli ikka veel olulisemateks toiduaineteks, taimetoidusse aga suhtutakse üleolevalt ja vahel ka umbusklikult. Taimetoitlus ei pruugi olla veganlus.
Loe edasiKas ja miks peaks punase liha tarbimist vähendama?
Punane liha (veise-, sea- ja lambaliha) on rikas paljude toitainete poolest. Eeskätt on tegemist rikkaliku valguallikaga, milles leidub ka rohkelt B-grupi vitamiine, mineraalaineid ja muud organismile hädavajalikku. Viimaste aastakümnete jooksul on punase liha tarbimine arenenud maades oluliselt suurenenud.
Loe edasiFunktsionaalne vaatenurk toitumisele
Funktsionaalse toitumise kontseptsiooni arendas Funktsionaalse Meditsiini Instituudis (USA) eelmise sajandi üheksakümnendatel välja Jeffrey Bland. Keskne idee seisneb selles, et keha erinevad süsteemid ehk alamsüsteemid on seotud ja üksteisest sõltuvuses. Ning tasakaalu häirumine ühes alamsüsteemis võib mõjutada kogu keha kui üldise süsteemi tasakaalu ja takistada organismi funktsioneerimist.
Loe edasiVärske mahl või smuuti?
Nii smuutide kui mahlade tegemine muutub järjest populaarsemaks. Kuid ikka ja jälle kerkib üles küsimus, kumb on tervisele kasulikum. Värske mahl on tõeline toitainetepomm. Tänu kiudainete puudumisele annab mahl puhkust seedesüsteemile ning toitained imenduvad kiiremini organismi. Smuutidesse jäävad lisaks toitainetele ja veele ka kõik kiudained, kuid tänu kiudainete purustamisele on ka smuutit lihtsam seedida kui smuuti valmistamisel kasutatud vilju.
Loe edasiNoored sööma!
Kui räägitakse laste toitumisest, siis keskendutakse peamiselt väikelapseeale, vähem tähelepanu pööratakse noorukitele. Samas aga taanduvad just noorukieas tervisliku toitumise harjumused oluliselt. 11.-15. eluaasta vahel väheneb puuviljade söömine, nii hommikusöökide kui ka vanematega koos söödud õhtusöökide sagedus, suureneb karastusjookide tarbimine.
Loe edasiMiks on fermenteeritud ehk hapendatud toidud head?
Fermenteerimine on protsess, mida inimkond on juba ammustest aegadest kasutanud toidu säilitamiseks, aga ka alkoholi tootmiseks. Meie toitumisterapeudid soovitavad eelistada fermenteeritud piimatooteid ning süüa teisigi hapendatud toite.
Loe edasiImmuunsuse toetamine toitumisega
Mida saame immuunsüsteemi toetamiseks teha? Anname immuunrakkudele toitu! Oluline on toituda mitmekesiselt ja teha tervislikumaid valikuid, et tagada immuunsüsteemile vajalik kvaliteettoit.
Loe edasiAedseller ja selle mõju tervisele
Sellerimahla joomine muutus populaarseks pärast seda, kui Anthony William ehk „Meditsiinimeedium“ soovitas juua igal hommikul tühja kõhuga 16 untsi ehk 473 ml varssellerimahla. Tema sõnul vähendab see põletikku, langetab kaalu, parandab seedimist, vähendab puhitusi ning aitab ka ekseemi, psoriaasi jm tervisehädade vastu. Siinkohal tuleks mainida, et Anthony Williamil puudub ametlik meditsiiniline haridus.
Loe edasi