Toitumisteraapia

Hiljutised lisatud artiklid

Sügavast depressioonist paranemine magneesiumilisandit kasutades

60. aastates naisterahvas on depressiooniravimeid tarvitanud ligi 10 aastat. Alguse sai depressioon töölt koondamisest, millele järgnes isiklik tragöödia pojaga. Ilmselt on depressiooni kujunemisele kaasa aidanud ka ebatervislikud toitumisharjumused.

Loe edasi

Ekseem

Ekseem on naha põletikuline seisund, mida iseloomustavad tõsine kuivus ja punased sügelevad laigud. Kõige levinum vorm on atoopiline ehk allergiline ekseem, mis tavaliselt esineb imikutel ja väikelastel. Tegemist on kasvava probleemiga, mis puudutab kuni 24% lastest vanuses 2 kuni 15 aastat. Kui paljud lapsed kasvavad sellest seisundist välja, siis kuni 10% täiskasvanutest kannatab selle all jätkuvalt.

See sisu on nähtav ainult liitunud kasutajatele.
Logi sisse Liitu
Loe edasi

Linaseemned ja linaõli

Lina on üks iidsemaid kultuurtaimi, mida kasvatati juba vanas Egiptuses, kus linaõli pandi kaasa ka muumiatele. Linataime teaduslik nimetus Linum usitatissimum tähendab ladina keeles “kõige kasulikum taim”. Mis mõttes see siis kasulik on?

Loe edasi

Liigse kehakaaluga seotud terviseprobleemid

Liigne kehakaal on saamas järjest suuremaks probleemiks kogu maailmas. Hirmutav on lugeda statistikat. 20% täiskasvanutest on rasvunud ja üha suurem probleem on laste ülekaalulisus, 16% lastest on ülekaalulised või rasvunud. TAI korraldatud Eesti kooliõpilaste uuringu 2017/2018 järgi on Eestis ülekaaluliste (sh rasvunud) 11-, 13- ja 15-aastaste õpilaste osakaal suurenenud 2001. aastast 2017. aastani keskmiselt ligi kolm korda.

Loe edasi

Plastist toidupakendid, pudelid ja säilitamisnõud

Plastmassist ehk plastist toidupakendid, pudelid ja säilitamisnõud on praktilised ja mugavad, kuid mitmes mõttes problemaatilised. Lisaks sellele, et plastijäägid keskkonda saastavad, võib plastpakenditest toiduainetesse kahjulikke kemikaale sattuda, eeskätt nende mittesihipärasel kasutamisel.

See sisu on nähtav ainult liitunud kasutajatele.
Logi sisse Liitu
Loe edasi

Peavalu ja gluteenitalumatus

Gluteen põhjustab närvisüsteemiga seotud probleeme nii tsöliaakiahaiguse kui tsöliaakiaga mitteseotud gluteenitundlikkuse korral. Tsöliaakia on autoimmuunne soolehaigus, mida põhjustab gluteenitalumatus tuues kaasa soole limaskesta atrofeerumise, põletiku ning toitainete imendumise häired. Paljudel tsöliaakiahaigetel esinevad lisaks soolesümptomitele ka neuroloogilised häired.

See sisu on nähtav ainult liitunud kasutajatele.
Logi sisse Liitu
Loe edasi

Peavalu ja kohv

Kohvijoomine on iidne traditsioon, mis on levinud üle terve maailma, ning see on paljude inimeste jaoks igapäevane nauding. Kofeiini tarbimist seostatakse krooniliste peavaludega, kuid teisalt on ka leitud, et see aitab peavalude vastu. Vaatleme lähemalt, mis juhtudel kofeiini tarbimine kasuks tuleb, ning millal peaks sellest hoiduma.

Loe edasi

Menopaus ja toitumine

Iga naise elus jõuab kord kätte aeg, mil östrogeeni (naissuguhormooni) produktsioon munasarjades väheneb ja lõpuks lakkab, tuues organismis kaasa hormonaalse tasakaalu muutumise. Meditsiinis nimetatakse seda perioodi klimakteeriumiks ehk üleminekueaks. Kuidas toetada oma tervist menopausi ajal toitumisega?

See sisu on nähtav ainult liitunud kasutajatele.
Logi sisse Liitu
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja toitumine

Hüpotüreoos ehk kilpnäärme alatalitlus on seisund, mille puhul kilpnääre ei tooda piisavalt hormoone. Kilpnääre on väike, liblikakujuline nääre, mis paikneb kaela eesosas. Kilpnääre toodab hormoone trijodotüroniini (T3) ja türoksiini (T4), milleks ta kasutab mineraalainet joodi. Kilpnäärmehormoonid mõjutavad praktiliselt iga raku, koe ja organi arengut, kasvu ja metabolismi. Neil on oluline roll nii embrüo arengus kui ka tugev mõju täiskasvanu ainevahetusele.

See sisu on nähtav ainult liitunud kasutajatele.
Logi sisse Liitu
Loe edasi

Lihtsad toitumissoovitused veresuhkru tasakaalustamiseks

Neli väga lihtsat toitumissoovitust, kuidas tasakaalustada oma veresuhkrut.

Loe edasi

Toiduained ja alkohol migreeni vallandajatena

Mitmetel toiduainetel on täheldatud seost peavaludega. Näiteks selgus Inglismaal kahe aasta jooksul (1989-1991) peavaluga haiglasse saabunute küsitlemisel, et 429-st migreenihaigest 16,5%-l on peavalud seotud juustu ja/või šokolaadiga, 18,4% olid tundlikud alkohoolsetele jookidele üldse, 11,8% aga punasele veinile ning 28% õllele.

Loe edasi

Peavalule vastu teistmoodi

Need, kes on kogenud peavalu, teavad, kui palju see võib häirida normaalset tegutsemist. Peavaludel võib olla erinevaid põhjusi, kuid levinumad on niinimetatud pingepeavalud. Nagu nimest võib välja lugeda, peitub nende põhjus meie kehas tekkinud pingetes. Niisugused peavalud võivad kesta poolest tunnist mitme päevani, esineda episoodiliselt või olla kroonilised.

See sisu on nähtav ainult liitunud kasutajatele.
Logi sisse Liitu
Loe edasi