Artiklid
Hiljutised lisatud artiklid
Piimatoodete tarbimise varjupool
Tegemist on järjega artiklile „Piim – jumalate poolt loodud täiuslik vedelik?“
Oleme harjunud, et piimast räägitakse kui äärmiselt tervislikust toiduainest. Samas on üha rohkem kuulda, et paljud inimesed ei talu piima, ning on isegi väidetud, et piim polegi loodud täiskasvanute toiduks, loodus on selle määranud vaid vasikatele. Vaatleme probleeme, mis võivad tekkida seoses piima tarbimisega, ning näeme, et piim võib olla nii tervislik kui ebatervislik.
Loe edasiEndometrioos
Endometrioos on üldlevinud naistehaigus, mille puhul emaka limaskesta rakud on levinud väljapoole oma normaalset keskkonda, ehk siis organismis on tekkinud emaka limaskesta rakkude kolded väljaspool emakat. Need rakud arenevad ja toimivad samalaadselt emakasiseste limaskesta rakkudega. Kuidas seda seisundit toitumisega toetada?
Loe edasiKandida ülekasv
Viimasel ajal räägitakse järjest sagedamini, et terviseprobleemide põhjuseks võib olla soolestikus vohav seen kandida. Tegelikult on nende Candida perekonna kurikuulsate seente näol tegemist inimese limaskestadel ja nahal tavapäraselt leiduvate organismidega.
Loe edasiPastinaak, seller ja paljud teisedki toiduained sisaldavad toksilisi psoraleene
Psoraleenid on taimedes leiduvad looduslikud orgaanilised ühendid, millel on teatud ravitoime. Nende suur sisaldus toidus võib aga probleeme põhjustada.
Loe edasiJuhiseid depressioonipuhuseks toitumiseks, lisaks mõned retseptid
Kõige olulisem depressiooni puhul on hoida veresuhkur tasakaalus, sest aju vajab pidevalt glükoosi. Esmalt tuleks meeles pidada, et süüa tuleb regulaarselt, viis korda päevas, kolm põhitoidukorda ja kaks vahepala. See võib osutuda kõige raskemaks, kuid on kindlasti oluline. Kui on raskusi toidukordadest kinnipidamisega, võib selleks kasutada telefoni meelespead.
Loe edasiMagneesium ja depressioon
Vana-Kreeka linna Magneesia järgi nime saanud mineraali vastu tunnevad nüüdisajal üha suuremat huvi nii toitumisteadus, füsioloogia kui ka kliiniline meditsiin. Meie organismis vastutab magneesium paljude funktsioonide eest, ning vaatamata sellele, et looduses leidub seda rohkesti, kimbutab nüüdisaja inimest magneesiumipuudus.
Loe edasiStressiga toimetulekuks peame muutma oma mõtlemist ja käitumist
Stressiolukorras tekkivad tunded ja kehalised reaktsioonid sõltuvad sellest, millisena me stressorit näeme ja kuidas endale olukorda ette kujutame. Kas tõlgendame seda ähvardavana või võtame elu paratamatu osana. Kas laseme stressoril ja stressil oma elu juhtida või püüame ohjad enda kätte haarata, tegeldes olukorra muutmise, stressi likvideerimise ja rahuseisundi saavutamisega.
Loe edasiHormonaalset tasakaalu mõjutab ka toitumine
Ükskõik millist hormonaalse süsteemi osa muutes mõjutame me paratamatult kogu süsteemi. Et mõista meie poolt antavaid toidusoovitusi, on tarvis aru saada hormoonide koostoimest ja sellest, kuidas erinevad hormonaalse süsteemi osad omavahel suhtlevad.
Loe edasiSaponiinid – raviomadustega pindaktiivsed ained
Esimene saponiin eraldati 1811. a. harilikust seebilillest. Saponiine kirjeldas põhjalikumalt Ludwig Kofler oma 1927. aastal ilmunud raamatus “Die Saponine”. Need on taimedes leiduvad pindaktiivsed ained, mis võivad moodustada seebise vahu isegi väikeses kontsentratsioonis. Oma nime on nad saanudki ladinakeelsest sõnast ”sapo”, mis tähendab seepi. Saponiinid on glükosiidid, mille koostises on polütsükliline aglükoon, mida nimetatakse sapogeniiniks.
Loe edasiUni, elustiil ja unehäired
Unele on iseloomulik kindel muster: kõigepealt pindmine uni, siis sügava ja unenägude une faasid. Õhtupoole ööd on rohkem sügavat, hommikupoole aga unenägude und. Kui aga magamamineku aeg on regulaarselt näiteks öösel kella kaheteistkümne-ühe ajal, siis jääb normaalse unerütmiga inimesel süvaune aeg lühikeseks, selle vähesus aga tekitab mitmeid probleeme.
Loe edasiKolesterool ja toidulisandid
Parim viis optimaalse kolesteroolitaseme hoidmiseks on kahtlemata tervislik toitumine. Kui aga toitumise korrigeerimine liiga kõrget kolestroolitaset piisavalt efektiivselt ei langeta, võib vaadata ka looduse apteegi poole ja otsida abi toidulisanditest. Millest konkreetselt võiks kolesterooliprobleemide puhul abi olla?
Loe edasiKas tervislikud toiduained on alati täiesti ohutud?
Kui me ei töötle toitu nõuetekohaselt või tarbime teatud toiduaineid liiga palju, võivad neis sisalduvad mürkained tervist ohustada – näiteks toidumürgituse põhjustada. Kui aga räägime pikaajalisematest toimetest, siis võivad ka tervislike toiduainete mõned komponendid olla suurtes kogustes kantserogeensed või mutageensed või pärssida ensüümisüsteeme jne.
Loe edasi