Toiduainetest
Hiljutised lisatud artiklid
Suhkrut palmidelt
Palmid, keda Rootsi loodusteadlane Carl Linne kutsus taimeriigi printsideks, seostuvad meile sageli kaugete eksootiliste maadega. Tegemist on majesteetlike taimedega, kelle mitmekesisus ja arvukus on üllatavalt suur. Tänaseks on kirjeldatud üle 2600 palmiliigi 184 perekonnast. On ka mitmeid palmiliike, keda kasutatakse palmisuhkru tootmiseks. Suhkrut toodetakse peamiselt palmide õisikuvarte mahlast, meepalmi puhul aga tüvest.
Loe edasiMelatoniin, selle tootmine ja sisaldus toitudes
Melatoniini ehk unehormooni eritab peamiselt käbinääre. See asub kahe ajupoolkera vahel ja meenutab kujult männikäbi, idamaades on käbinääret kutsutud kolmandaks silmaks. Melatoniini süntees toimub eeskätt öösel, siis toodetakse seda 10-20 korda rohkem kui päeval.
Loe edasiPastinaak, seller ja paljud teisedki toiduained sisaldavad toksilisi psoraleene
Psoraleenid on taimedes leiduvad looduslikud orgaanilised ühendid, millel on teatud ravitoime. Nende suur sisaldus toidus võib aga probleeme põhjustada. Rikkaliku psoraleenidesisalduse poolest paistavad silma viigimarjad, aga ka näiteks seller, porgand, pastinaak, juurseller, sidrun, greipfruut, laim. Psoraleeniderikkad on ka paljud ürdid – aniis, köömen, harakputk, koriander, fenkol, till, sinep jt.
Loe edasiAedseller ja selle mõju tervisele
Sellerimahla joomine muutus populaarseks pärast seda, kui Anthony William ehk „Meditsiinimeedium“ soovitas juua igal hommikul tühja kõhuga 16 untsi ehk 473 ml varssellerimahla. Tema sõnul vähendab see põletikku, langetab kaalu, parandab seedimist, vähendab puhitusi ning aitab ka ekseemi, psoriaasi jm tervisehädade vastu. Siinkohal tuleks mainida, et Anthony Williamil puudub ametlik meditsiiniline haridus.
Loe edasi