Tervislik toitumine
Hiljutised lisatud artiklid
Miks on fermenteeritud ehk hapendatud toidud head?
Fermenteerimine on protsess, mida inimkond on juba ammustest aegadest kasutanud toidu säilitamiseks, aga ka alkoholi tootmiseks. Meie toitumisterapeudid soovitavad eelistada fermenteeritud piimatooteid ning süüa teisigi hapendatud toite.
Loe edasiImmuunsuse toetamine toitumisega
Mida saame immuunsüsteemi toetamiseks teha? Anname immuunrakkudele toitu! Oluline on toituda mitmekesiselt ja teha tervislikumaid valikuid, et tagada immuunsüsteemile vajalik kvaliteettoit.
Loe edasiAedseller ja selle mõju tervisele
Sellerimahla joomine muutus populaarseks pärast seda, kui Anthony William ehk „Meditsiinimeedium“ soovitas juua igal hommikul tühja kõhuga 16 untsi ehk 473 ml varssellerimahla. Tema sõnul vähendab see põletikku, langetab kaalu, parandab seedimist, vähendab puhitusi ning aitab ka ekseemi, psoriaasi jm tervisehädade vastu. Siinkohal tuleks mainida, et Anthony Williamil puudub ametlik meditsiiniline haridus.
Loe edasiMeie toitumisterapeutide toitumissoovitused
Toome üldised toitumisjuhised, mis põhinevad nii uutel Põhjamaade ja Eesti toidusoovitustel kui ka Vahemeredieedi kohta tehtud teadusuuringutel. Neid juhiseid järgides on menüü tervislik ja toitainete mõttes tasakaalus.
Loe edasiIgapäevase menüü rikastamine taimetoiduga
Eestlaste igapäevane menüü on taimetoiduvaene. Anname mõned lihtsad näited selle kohta, kuidas oma igapäevast menüüd taimetoiduga rikastada. Siit leiad mõned hommiku-, lõuna- ja õhtusöökide retseptid, samuti ideesid vahepaladeks.
Loe edasiTervisliku toitumise põhitõed
Meie tervisliku toitumise põhitõed baseeruvad Põhjamaade ja Eesti uutel toitumissoovitustel ning on täiskasvanute ja laste jaoks sarnased. Toituma peab regulaarselt, sh 3 põhitoidukorda ja 2-3 vahepala päevas. Lisaks peab tarbima igapäevaselt rohkesti värsket, mitte liialdama suhkru ja süsivesikuterikka toiduga, tasakaalustama menüüs rasvad ning joogiks kasutama puhast vett. Loe täpsemaid soovitusi, klikkides “loe edasi”.
Loe edasiTervisliku haigusi ennetava toitumise soovitused
Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni (ETTA) toitumisjuhised baseeruvad kehtivatel Põhjamaade ja Eesti toitumissoovitustel (ETS), kuid kuid võtavad arvesse ka ka tervisliku toitumise ja toitumise kvaliteedi hindamise skaalade kõrgeimaid skoore, kuid soovitame suuremas koguses köögi- ja kaunvilju ning lisaks igapäevaselt idandeid, rohelist lehtköögivilja, sh maitsetaimi. Kõik meie soovitused toetuvad tõenduspõhistele allikatele. Nende järgi toitudes on menüü tasakaalus ja tervislik, kontrollitud NutriData toitumisprogrammiga. Juhised on mõeldud segatoidulisele tervele inimesele, aga sobivad ka taimetoitlasele.
Loe edasiToiduainete toitainetesisaldused
Erinevate toiduainete toitainelised koostised 100 g kohta Nutridata andmebaasi alusel (kui ei ole viidatud teisiti), liiga väikeseid sisaldusi pole märgitud. Rikkalikuks toitaine allikaks peetakse Eesti Toitumissoovitustes toiduainet, mille 100 grammis sisalduv kogus katab vähemalt 20% täiskasvanud meeste ja naiste keskmisest päevasest vajadusest.
Heaks toitaine allikaks peetakse Eesti Toitumissoovitustes toiduainet, mille 100 grammis sisalduv kogus katab vähemalt 10-20% täiskasvanud meeste ja naiste keskmisest päevasest vajadusest.