Vereanalüüside tõlgendamise koolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele I osa

LÜHITUTVUSTUS: Kursuse eesmärk on õppida toitumisspetsialisti tasemel hindama vereanalüüse, mida kliendid on ise teinud või mida on klientidele tehtud meditsiinitöötajate poolt.

Koolitus koosneb nii teoreetilist kui praktilisest osast ning lõpeb eksamiga. Eksami sooritamine annab loa interpreteerida klientide vereanalüüse oma pädevuse piirides. Koolitus lindistatakse ja seda on võimalik endale sobival ajal kuulata. Arvestuste sooritamiseks lepitakse kokku individuaalsed ajad.

Ainult kursuse tunnistusega lõpetanud/arvestuse sooritanud toitumisnõustajad/-terapeudid saavad õiguse analüüse interpreteerida. Kursuse teoreetilise osa läbimine seda õigust ei anna. 

ÕPIVÄLJUND: Arvestuse sooritanud õpilane oskab analüüsi interpreteerida nii, et ei ületa oma pädevuse piire ning oskab nende alusel anda kliendile nõu toitumise osas ning oskab suunata vastavate spetsialistide juurde. 

KOOLITAJA: Koolitaja on arst ja funktsionaalse toitumise terapeut Annely Soots.

ESIMESES OSAS KÄSITLETAVAD TEEMAD: Erinevad analüüsid tasakaalutuste hindamiseks kehas. Vere analüüside interpreteerimine toitumisnõustamise seisukohalt ja toitumisnõustaja pädevusest lähtuvalt:

  • Hemogramm (sh vere vormelemendid, leukogramm ja hemoglobiin) ja põletikunäitajad
  • Veresuhkur ja glükosüülitud hemoglobiin
  • Verelipiidid: triglütseriidid, üldkolesterool, LDL ja HDL lipoproteiinid
  • Maksa funktsiooni näitajad (bilirubiinid, ALAT, ASAT, GGT)
  • Rauapuudusaneemiale viitavad näitajad
  • D vitamiin 
  • Foolhape ja B12-vitamiin
  • Homotsüsteiin
  • Iseseisev praktika vereanalüüside interpreteerimisel
  • Praktiline eksamitöö: viie kliendi nõustamine õpitud analüüse kasutades.

ÕPPE MAHT: 40 tundi (8 tundi auditoorset teooria- ja 32 tundi praktikaõpet)

ÕPE ON TASULINE: Õppepäevade ja eksamitasu on kokku 195 eurot koos käibemaksuga.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppuril olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õpilane, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada isiklik avaldus koos CV või vabas vormis eluloo ja tööalase tegevuse kirjeldusega (senine kliendinõustamise kogemus) silvia@tervisekool.ee koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu.

TOIMUMISE AEG JA KOHT:

Koolitus toimub zoomi keskkonnas:

  • 21. veebruar 2023 (kell 9.30-12.30)
    Esimene teoreetiline õppepäev
  • 9. märts 2023 (kell 9.30-12.30)
    Esimene praktiline õppepäev
  • 6. aprill 2023 (kell 9.30-12.30)
    Teine praktiline õppepäev
  • 18. aprill 2023 (kell 9.30- 11.00)
    Kolmas praktiline õppepäev

Pärast I osa läbimist saab läbida jätkukoolituse – vereanalüüside koolitus II osa.

ÕPPEMATERJALID:

  • Loengumaterjalid ja materjalid Synlab kodulehelt: Veri. Veresuhkur. Hemoglobiin. Vere vormelemendid. Hemogramm ja leukogramm. Põletikunäitajad. Homotsüsteiin, D- ja B12 vitamiin ning foolhape. ALT, AST, GGT ja bilirubiin. Kolesterooli analüüsid, erinevad LP, TG, apoproteiinid. Raud ja rauaga seotud näitajad. Neerupuudulikkuse näitajad.
  • “Inimkeha põhilised biomolekulid. Inimorganismi metabolism” M. Zilmer, E. Karelson, A. Rehema, K. Zilmer, U. Soomets, 2015 (Tartu). Lipoproteiinide metabolismi peatükk.
  • Synlab infoleht. Erinevad lipoproteiinid ja apovalgud, mida määratakse. 
  • Biokeemik Tiiu Vihalemma artiklid kolesteroolist ja ajakiri Toitumisteraapia “Kolesterool”, nr 29.
  • Loengumaterjal: Neerude ja kuseteede anatoomia-füsioloogia.
  • Erinevad vere analüüsid (25 analüüsi) praktiliseks harjutamiseks.

Toidulisandid toitumisnõustaja ja toitumisterapeudi töövahendina

LÜHITUTVUSTUS: Koolitus on suunatud toitumisnõustaja õppe lõpetanud inimestele, keda huvitab toidulisandite maailm. Kui õppija soovib lisaks omandatud teadmistele ka õigust soovitada klientidele toidulisandeid, peab ta sooritama iga teema kohta arvestuse.

ÕPIVÄLJUND: Arvestused läbinud õppija on saanud väljaõppe lisandite valimiseks vastavalt kliendi vajadustele oma kompetentsi piirides. Lõpetanu tunneb erinevaid toidulisandites leiduvaid toitainete vorme, mõistab toitainete soovitamisel individuaalse lähenemise vajadust ja toidulisandite võimalikke kõrvaltoimeid. Mõistab vastutuse määra nende soovitamisel.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitus toimub digikursusena Tervisekooli veebikeskkonnas ning õppega võib liituda mistahes ajal. Õppija saab endale kasutajatunnuse ja parooli, millega pääseb 6 kuud ligi kursuse õppematerjalidele ja videoloengutele.

ÕPE ON TASULINE: Endistele ja praegustele Tervisekooli õppijatele kehtib soodushind (360 eurot koos käibemaksuga). Nõustajatele, kes on lõpetanud mõne teise kooli, kehtib hind 560€ (sisaldab käibemaksu). Koolituse eest saab maksta ka kahes või kolmes osas (nt 3 x 120 eurot = 360 eurot). Kui õpilane soovib saada kompetentsi kinnitavat tunnistust, on tarvis sooritada käsitletud materjali kohta arvestused.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu.

KOOLITUSE SISU LÜHITUTVUSTUS

Iga teema kohta on õppijatele avatud videoloengud ning õppematerjalid. Samuti peab õppija sooritama iga teema kohta arvestuse.

TEEMADÕPPE SISU
Toidulisandid, nende kvaliteet
Koolitaja: Sirli Kivisaar
Vitamiinid
Koolitajad: Annely Soots, Jelena Karjagina, Sirli Kivisaar.
Loengud:
– Vitamiinid D, B12, C, Q ja folaat, B-grupp, alfa-lipoehape. Annely Soots.
– Vitamiinid A ja E. Jelena Karjagina.
– Vitamiin K ja multivitamiinid. Sirli Kivisaar.
Õlid ja rasvad.
Koolitajad: Annely Soots ja Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina.
Loengud:
– Toiduõlid ja -rasvad. Annely Soots.
– GLA toidulisandites. Sirli Kivisaar.
– Õlilisandite kvaliteet. Jelena Karjagina.
– Õlilisandid Via Naturale toodete näitel. Sirli Kivisaar.
Mineraalained.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina, Eliisa Lukk, Pille Javed.
Loengud:
– Magneesium ja kaltsium toidulisandina. Sirli Kivisaar.
– Jood ja joodilisandid. Annely Soots.
– Raud ja raualisandid. Annely Soots.
– Väävel ja väävli toidulisandid. Annely Soots.
– Seleen ja seleeni toidulisandid. Annely Soots.
– Mineraalainete tsink, vask, kroom ja räni toidulisandid. Jelena Karjagina.
– Boor toidulisandites. Annely Soots.
– Kaalium toidulisandites. Pille Javed
– Molübdeen ja molübdeeni toidulisandid. Eliisa Lukk.
Südameveresoonkonna tervis, kolesteroolitaseme normaliseerimine.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Pille Javed.
Loengud:
– Kolesteroolitaseme langetamine toitumise ja toidulisandite abil. Annely Soots.
– Südameveresoonkonnahaiguste ennetamise jaoks olulised toitained. Pille Javed.
– Südameveresoonkonna tervist toetavad toidulisandid Via Naturale näitel. Sirli Kivisaar.
Luud, liigesed, nahk, juuksed, küüned.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar.
Loengud:
– Naha terviseks vajalikud toitained. Annely Soots.
– Nahk, liigesed ja luud – biokeemia. Annely Soots.
– Konkreetsed toidulisandid Via Naturale näitel, nende kasutamine. Sirli Kivisaar
Närvisüsteem ja aju.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar.
Loengud:
– Aju ja närvisüsteem, selle funktsioneerimine, närvivahendusained. Annely Soots.
– Toitained aju ja närvisüsteemi toimimise toetamiseks. Toidulisandid. Sirli Kivisaar.
Seedeelundkonna toetamine lisanditega toitumisnõustaja tasemel.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina.
Loengud:
– Seedekulgla biokeemia. Annely Soots
– Seedimist toetavad toidulisandid Via Naturale toodete näitel. Sirli Kivisaar.
– Probiootikumid, nende kvaliteet ja ohutus. Probiootikumid, ensüümid jt tooted meie apteekides. Jelena Karjagina.
Silmade tervis, immuunsuse toetamine. Hormonaalse süsteemi toetamine. Antioksüdandid.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina.
Loengud:
– Üldülevaade: silmade tervis ja antioksüdantsed lisandid, immunsüsteemi toimimine ja selleks vajalikud toitained inimkehas, hormonaalse süsteemiga seotud probleemid ja toidulisandid. Tarbimissoovitused ja näidustused, ohutud annused, kõrvaltoimed ja vastunäidustused. Annely Soots.
– Toidulisandid Via Naturale toodete näitel. Sirli Kivisaar.
– Toidulisandid apteegis. Jelena Karjagina.
Energia tootmine, selleks vajalikud vitamiinid, mineraalained. Aminohapped inimkehas.
Koolitajad: Annely Soots ja Jelena Karjagina.
Loengud:
– Üldülevaade: energia tootmine inimekehas, toitainete vajadus.
– Aminohapped inimkehas ja lisatarbimise vajadused. Annely Soots.
– Toonust tõstvad toidulisandid apteegis. Jelena Karjagina.

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv funktsionaalse toitumise terapeut.
PIlle Javed, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut.
Sirli Kivisaar, toitumisterapeut, OÜ Via Naturale juht.
Jelena Karjagina, proviisor, toitumisterapeut.
Eliisa Lukk, molekulaarbioloog, toitumisterapeutide koolitaja, praktiseeriv funktsionaalse toitumise terapeut,

ÕPPEMATERJALID:
Õppematerjalideks on koolitajate poolt koostatud õppematerjalid kõikidel teemadel.
ETTA toitumisteraapia ja toitumisnõustamise juhised vastavatel teemadel.
Loengumaterjalid füsioloogiast ja biokeemiast vastaval teemal.
Toitumisnõustaja ja -terapeudi kutsestandardid, mis sätestavad pädevuse.
ETTA juhised toidulisandite soovitamiseks:
ETTA juhis B12 vitamiini soovitamiseks veganile.
ETTA juhis D-vitamiini soovitamiseks.
ETTA juhis foolhappe/folaadi toidulisandi soovitamiseks, sh rasedale.
ETTA juhis kalaõli soovitamiseks.

KOOLITUSE LÄBIMISEL VÄLJASTATAV DOKUMENT: Selleks, et saada TUNNISTUS teemade läbimise kohta, on tarvis pärast iga teema läbimist sooritada arvestus. Ilma arvestusi sooritamata ei ole õppijal õiguseid soovitada klientidele toidulisandeid.

ÕPPE MAHT: 107h (80h auditoorset teooriaõpet, 27h iseseisvat tööd).

Tervisliku toitumise alused ja toidu valmistamine tööpäevadel aprill 2023 (läbi veebi!)

Kursused toimuvad kahepäevaste tsüklitena läbi Zoomi keskkonna. Kõikide õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi. Loe lisa SIIT.

Õppekava

TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE

  • Kokku 48 tunditeooria- ja praktikaõpet (26h/22h vastavalt).
  • Õpilane saab palju lisalugemist ja toiduretsepte.
  • Hind 480 eurot (kolmes osas, kolm korda 160 eurot).

Sobib kõigile, ei pea jätkama toitumisnõustaja õppega. Koolitusel käsitletakse nii tervisliku toitumise aluseid kui õpetatakse neid praktikas rakendama. Soovijad saavad edasi õppida TOITUMISNÕUSTAJAKS.

ÕPPEPÄEVAD, ÕPETAJAD & ÕPPEPÄEVADE SISU LÄHITUTVUSTUS

25. – 26. aprill 2023
1. TSÜKKEL – TASAKAALUSTATUD TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED
1. päev. TEOORIA. Annely Soots. 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

23. – 24. mai 2023
2. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ RASVADE JA VALKUDE SEISUKOHAST
1. päev. TEOORIA: TOIDURASVAD JA -ÕLID. Annely Soots 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

20. – 21. juuni 2023
3. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ SÜSIVESIKUTE SEISUKOHAST. TERVISLIK KEHAKAAL
1. päev. TEOORIA: SÜSIVESIKUD TOIDUS. Triin Muiste.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. KEHAKAAL. Triin Muiste.

Tervisliku toitumise alused ja toidu valmistamine nädalavahetustel aprill 2023 (läbi veebi!)

Kursused toimuvad kahepäevaste tsüklitena läbi Zoomi keskkonna. Kõikide õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi. Loe lisa SIIT.

Õppekava

TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE

  • Kokku 48 tunditeooria- ja praktikaõpet (26h/22h vastavalt).
  • Õpilane saab palju lisalugemist ja toiduretsepte.
  • Hind 480 eurot (kolmes osas, kolm korda 160 eurot).

Sobib kõigile, ei pea jätkama toitumisnõustaja õppega. Koolitusel käsitletakse nii tervisliku toitumise aluseid kui õpetatakse neid praktikas rakendama. Soovijad saavad edasi õppida TOITUMISNÕUSTAJAKS.

ÕPPEPÄEVAD, ÕPETAJAD & ÕPPEPÄEVADE SISU LÄHITUTVUSTUS

29. – 30. aprill 2023
1. TSÜKKEL – TASAKAALUSTATUD TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED
1. päev. TEOORIA. Annely Soots. 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

13. – 14. mai 2023
2. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ RASVADE JA VALKUDE SEISUKOHAST
1. päev. TEOORIA. Annely Soots.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

03.-04. juuni 2023
3. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ SÜSIVESIKUTE SEISUKOHAST. TERVISLIK KEHAKAAL
1. päev. TEOORIA: SÜSIVESIKUD TOIDUS. Triin Muiste.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. KEHAKAAL. Triin Muiste.

Tööpäevadel toimuv toitumisnõustaja õpe algusega november 2022 (läbi veebi!)

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitused toimuvad peamiselt internetikeskkonnas. Praktilise õppe päevi teeme võimalusel koolikeskkonnas – Tartus Kalevi 108 ja Tallinnas Pirita tee 26c-33, arvestades valitsuse poolt kehtestatud koroonapiiranguid ning pidades silmas kõikide õpilaste turvalisust.
Õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub iseseisev praktiline nõustamine ja teoreetiline töö. 

TOITUMISNÕUSTAJA TASEMEL ÕPE KOOSNEB KAHEST MOODULIST:

  • I moodul TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE koosneb 6 õppepäevast ja sobib kõigile huvilistele, ka nendele, kes ei soovi edasi õppida toitumisnõustajaks. 
  • II moodul TOITUMISNÕUSTAJA ÕPE koosneb 30 õppepäevast ja praktikast töökeskkonnas ning iseseisvast tööst.

Vajadusel koostame individuaalse õppekava, poolte kokkuleppel on võimalik õpe läbida 1 aastaga või õppida kauem.

ÕPPEPLAAN

Täpsem õppepäevade sisukirjeldus ja lisainfo, sh registreerumise kohta, on leitav SIIT ja õppekavast. Õppekava sätestab kõik õppimisega seotu, sh teemade sisukirjeldused, õppematerjalid ja hindamismeetodid ning -kriteeriumid.

I mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

08. – 09. november 2022
1. TSÜKKEL – TASAKAALUSTATUD TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED
1. päev. TEOORIA. Annely Soots. 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

06. – 07. detsember 2022
2. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ RASVADE JA VALKUDE SEISUKOHAST
1. päev. TEOORIA: TOIDURASVAD JA -ÕLID. Annely Soots 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

10. – 11. jaanuar 2023
3. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ SÜSIVESIKUTE SEISUKOHAST. TERVISLIK KEHAKAAL
1. päev. TEOORIA: SÜSIVESIKUD TOIDUS. Mari-Liis Väli.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. KEHAKAAL. Triin Muiste.

II mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

veebruar 2023
4. TSÜKKEL

  • 1. päev. VITAMIINID JA MINERAALAINED, TOIDULISANDID JA LISAAINED. PRAKTIKA. Mari-LIis Väli.
    • Videoloeng “Vitamiinid” iseseisvaks kuulamiseks. Annely Soots.
    • Videoloeng “Mineraalained” iseseisvaks kuulamiseks. Sirli Kivisaar. 
  • 2. päev. PÕHITOITAINED. Pille Javed.

märts 2023
5. TSÜKKEL

  • 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 1. PRAKTIKA. Mari- Liis Väli.
  • 2. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 2. PRAKTIKA. Mari-Liis Väli.

aprill 2023
6. TSÜKKEL
NB! Vajalikud on GK ja süsivesikute õppematerjalid I moodulist!

  • 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 3. PRAKTIKA. Mari-Liis Väli.
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE ALUSED. Triin Muiste.

mai 2023
7. TSÜKKEL

  • 1. päev. KAALUNÕUSTAMISE PRAKTIKA, MENÜÜ KOOSTAMINE KLIENDILE. PRAKTIKA. Triin Muiste.
  • 2. päev. TERVISLIK KEHAKAAL. Annely Soots, Sirli Kivisaar, Pille Javed, Triin Muiste või Mari-Liis Väli.

juuni 2023
8. TSÜKKEL

  • 1. päev. SEEDEKULGA ANATOOMIA, SEEDIMISE FÜSIOLOOGIA JA BIOKEEMIA PÕHITEADMISED. Annely Soots, Pille Javed, Mari-Liis Väli või Eliisa Lukk. 
  • 2. päev. SEEDIMISE TOETAMINE TOITUMISEGA. Annely Soots, Pille Javed, Triin Muiste või Eliisa Lukk. 

juuli 2023
9. TSÜKKEL

  • 1. päev. NÕUSTAMISE TEHNIKAD. Annely Soots.
  • 2. päev. KLIENDIJUHTUMID & TÕENDUSPÕHISUS. Annely Soots, Pille Javed, Mari-Liis Väli või Eliisa Lukk. (Selleks õppepäevaks peab olema kogemus vähemalt ühe kliendi nõustamisel)
  • Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: ANATOOMIA-FÜSIOLOOGIA PÕHITEADMISED. Annely Soots.

august 2023
10. TSÜKKEL

  • 1. päev. LAPSE TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. Triin Muiste. 
  • 2. päev. EAKA TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. Annely Soots, Pille Javed, Triin Muiste või Sirli Kivisaar.

september 2023
11. TSÜKKEL

  • 1. päev. RASEDA JA IMETAVA EMA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. Külli Holsting.
  • 2. päev. SÖÖMISHÄIRED ja TÕHUSTATUD TOITUMINE. PRAKTIKA. Annely Soots, Sirli Kivisaar, Pille Javed, Eliisa Lukk või Mari-Liis Väli. 

oktoober 2023
12. TSÜKKEL

  • 1. päev. TUGIELUNDKOND JA TERVISLIK LIIKUMINE. PRAKTIKA. Mari-Liis Väli.
  • 2. päev. ESMAABI. Reet Saia. 

november 2023
13. TSÜKKEL

  • 12. päev. TAIMETOITLUS, VEGANLUS JT DIEEDID TOITUMISNÕUSTAJA TÖÖPRAKTIKAS. PRAKTIKA. Pille Javed või Triin Muiste. 
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE. Annely Soots, Pille Javed või Mari-Liis Väli

detsember 2023
14. TSÜKKEL

  • 1. päev. SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSTE, DIABEEDI JT NN ELUSTIILIHAIGUSTE ENNETAMINE. PRAKTIKA. Pille Javed või Annely Soots
  • 2. päev. VAIMSE TERVISE TOETAMINE TOITUMISEGA. HAIGUSPUHUNE TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. Pille Javed, Eliisa Lukk või Annely Soots.

jaanuar 2024
15. TSÜKKEL

  • 1. päev. PROBLEEMSED KLIENDID, NENDEGA TOIMETULEK. Annely Soots või Sirli Kivisaar. 
  • 2. päev. TOIDUHÜGIEEN JA TÖÖTUBVADE LÄBIVIIMINE. Triin Muiste.
  • Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: PROBLEEMSED JA PSÜÜHIKAHÄIRETEGA KLIENDID TOITUMISNÕUSTAMISES. Annely Soots. 

veebruar 2024
16. TSÜKKEL
NB! Kursuse läbimine ei anna luba määrata eliminatsioonidieete.

  • 1. päev. PIIRANGUTEGA MENÜÜDE TASAKAALUSTAMINE. PRAKTIKA. Annely Soots, Triin Muiste, Pille Javed või Mari-Liis Väli. 
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAJA PRAKTILINE IGAPÄEVATÖÖ. PRAKTIKA. Annely Soots, Mari-Liis Väli, Triin Muiste või Pille Javed.

märts 2024
17. TSÜKKEL

  • 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID. PRAKTIKA. Annely Soots, Mari-Liis väli, Triin Muiste või Pille Javed.
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE /ARVESTUS. Annely Soots, Triin Muiste, või Pille Javed (Selleks õppepäevaks on tarvis omada vähemalt 5 kliendi nõustamise kogemust)

aprill 2024
18. TSÜKKEL: ISESEISEV PRAKTILINE TÖÖ KLIENDINÕUSTAMISEL
(vajadusel koolitajapoolne supervisioon)

mai 2024
19. TSÜKKEL: PRAKTIKA

  • 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID (sh terviseriskidega kliendijuhtumid). Läbiviijad Annely Soots või Pille Javed.
  • 2. päev.  TOITUMISNÕUSTAMISE TEOORIA JA PRAKTIKA – TEENUSE KVALITEET.  Annely Soots, Eliisa Lukk, Pille Javed või Triin Muiste.
    Kursuse lõpetamine.

NB! Enne lõpetamist peavad olema kõik kohustuslikud tööd esitatud ja arvestatud, esitada tuleb essee “Mina toitumisnõustajana” ning 15 toitumisnõustamise lühikirjeldus.

Tööpäevadel toimuv toitumisnõustaja õpe algusega aprill 2023 (läbi veebi!)

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitused toimuvad peamiselt internetikeskkonnas. Praktilise õppe päevi teeme võimalusel koolikeskkonnas – Tartus Kalevi 108 ja Tallinnas Pirita tee 26c-33, arvestades valitsuse poolt kehtestatud koroonapiiranguid ning pidades silmas kõikide õpilaste turvalisust.
Õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub iseseisev praktiline nõustamine ja teoreetiline töö. 

TOITUMISNÕUSTAJA TASEMEL ÕPE KOOSNEB KAHEST MOODULIST:

  • I moodul TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE koosneb 6 õppepäevast ja sobib kõigile huvilistele, ka nendele, kes ei soovi edasi õppida toitumisnõustajaks. 
  • II moodul TOITUMISNÕUSTAJA ÕPE koosneb 30 õppepäevast ja praktikast töökeskkonnas ning iseseisvast tööst.

Vajadusel koostame individuaalse õppekava, poolte kokkuleppel on võimalik õpe läbida 1 aastaga või õppida kauem.

ÕPPEPLAAN

Täpsem õppepäevade sisukirjeldus ja lisainfo, sh registreerumise kohta, on leitav SIIT ja õppekavast. Õppekava sätestab kõik õppimisega seotu, sh teemade sisukirjeldused, õppematerjalid ja hindamismeetodid ning -kriteeriumid.

I mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

25. – 26. aprill 2023
1. TSÜKKEL – TASAKAALUSTATUD TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED
1. päev. TEOORIA. Annely Soots. 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

23. – 24. mai 2023
2. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ RASVADE JA VALKUDE SEISUKOHAST
1. päev. TEOORIA: TOIDURASVAD JA -ÕLID. Annely Soots 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

20. – 21. juuni 2023
3. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ SÜSIVESIKUTE SEISUKOHAST. TERVISLIK KEHAKAAL
1. päev. TEOORIA: SÜSIVESIKUD TOIDUS. Triin Muiste.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. KEHAKAAL. Triin Muiste.

II mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

Koolitajad kujunevad välja ca 6 kuud enne õppepäevade toimumist. Tervisekooli koolitajatega saab tutvuda SIIN.

juuli 2023
4. TSÜKKEL

  • 1. päev. VITAMIINID JA MINERAALAINED, TOIDULISANDID JA LISAAINED. PRAKTIKA.
    • Videoloeng “Vitamiinid” iseseisvaks kuulamiseks. Annely Soots.
    • Videoloeng “Mineraalained” iseseisvaks kuulamiseks. Sirli Kivisaar. 
  • 2. päev. PÕHITOITAINED.

august 2023
5. TSÜKKEL

  • 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 1. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 2. PRAKTIKA. 

september 2023
6. TSÜKKEL
NB! Vajalikud on GK ja süsivesikute õppematerjalid I moodulist!

  • 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 3. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE ALUSED.

oktoober 2023
7. TSÜKKEL

  • 1. päev. NÕUSTAMISE TEHNIKAD. 
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE KOLMESTES GRUPPIDES. PRAKTIKA.

november 2023
8. TSÜKKEL

  • 1. päev. TERVISLIK KEHAKAAL. 
  • 2. päev. KAALUNÕUSTAMISE PRAKTIKA, MENÜÜ KOOSTAMINE KLIENDILE. PRAKTIKA. 

detsember 2023
9. TSÜKKEL

  • 1. päev. SEEDEKULGA ANATOOMIA, SEEDIMISE FÜSIOLOOGIA JA BIOKEEMIA PÕHITEADMISED. 
  • 2. päev. KLIENDIJUHTUMID & TÕENDUSPÕHISUS. (Selleks õppepäevaks peab olema kogemus vähemalt ühe kliendi nõustamisel)
  • Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: ANATOOMIA-FÜSIOLOOGIA PÕHITEADMISED. Annely Soots.

jaanuar 2024
10. TSÜKKEL

  • 1. päev. LAPSE TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. EAKA TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. 

veebruar 2024
11. TSÜKKEL

  • 1. päev. RASEDA JA IMETAVA EMA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. SÖÖMISHÄIRED ja TÕHUSTATUD TOITUMINE. PRAKTIKA.

märts 2024
12. TSÜKKEL

  • 1. päev. TUGIELUNDKOND JA TERVISLIK LIIKUMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. ESMAABI. 

aprill 2024
13. TSÜKKEL

  • 1. päev. TAIMETOITLUS, VEGANLUS JT DIEEDID TOITUMISNÕUSTAJA TÖÖPRAKTIKAS. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. SEEDIMISE TOETAMINE TOITUMISEGA. 

mai 2024
14. TSÜKKEL

  • 1. päev. SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSTE, DIABEEDI JT NN ELUSTIILIHAIGUSTE ENNETAMINE. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. VAIMSE TERVISE TOETAMINE TOITUMISEGA. HAIGUSPUHUNE TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. 

juuni 2024
15. TSÜKKEL

  • 1. päev. PROBLEEMSED KLIENDID, NENDEGA TOIMETULEK. 
  • 2. päev. TOIDUHÜGIEEN JA TÖÖTUBVADE LÄBIVIIMINE. 
  • Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: PROBLEEMSED JA PSÜÜHIKAHÄIRETEGA KLIENDID TOITUMISNÕUSTAMISES. Annely Soots. 

juuli 2024
16. TSÜKKEL
NB! Kursuse läbimine ei anna luba määrata eliminatsioonidieete.

  • 1. päev. PIIRANGUTEGA MENÜÜDE TASAKAALUSTAMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAJA PRAKTILINE IGAPÄEVATÖÖ. PRAKTIKA. 

august 2024
17. TSÜKKEL

  • 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE /ARVESTUS. (Selleks õppepäevaks on tarvis omada vähemalt 5 kliendi nõustamise kogemust)

september 2024
18. TSÜKKEL: ISESEISEV PRAKTILINE TÖÖ KLIENDINÕUSTAMISEL
(vajadusel koolitajapoolne supervisioon)

oktoober 2024
19. TSÜKKEL: PRAKTIKA

  • 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID (sh terviseriskidega kliendijuhtumid). 
  • 2. päev.  TOITUMISNÕUSTAMISE TEOORIA JA PRAKTIKA – TEENUSE KVALITEET. KURSUSE LÕPETAMINE.

NB! Enne lõpetamist peavad olema kõik kohustuslikud tööd esitatud ja arvestatud, esitada tuleb essee “Mina toitumisnõustajana” ning 15 toitumisnõustamise lühikirjeldus.

Nädalavahetustel toimuv toitumisnõustaja õpe algusega aprill 2023 (läbi veebi!)

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitused toimuvad peamiselt internetikeskkonnas. Praktilise õppe päevi teeme võimalusel koolikeskkonnas – Tartus Kalevi 108 ja Tallinnas Pirita tee 26c-33, arvestades valitsuse poolt kehtestatud koroonapiiranguid ning pidades silmas kõikide õpilaste turvalisust.
Õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub iseseisev praktiline nõustamine ja teoreetiline töö. 

TOITUMISNÕUSTAJA TASEMEL ÕPE KOOSNEB KAHEST MOODULIST:

  • I moodul TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE koosneb 6 õppepäevast ja sobib kõigile huvilistele, ka nendele, kes ei soovi edasi õppida toitumisnõustajaks. 
  • II moodul TOITUMISNÕUSTAJA ÕPE koosneb 30 õppepäevast ja praktikast töökeskkonnas ning iseseisvast tööst.

Vajadusel koostame individuaalse õppekava, poolte kokkuleppel on võimalik õpe läbida 1 aastaga või õppida kauem.

ÕPPEPLAAN

Täpsem õppepäevade sisukirjeldus ja lisainfo, sh registreerumise kohta, on leitav SIIT ja õppekavast. Õppekava sätestab kõik õppimisega seotu, sh teemade sisukirjeldused, õppematerjalid ja hindamismeetodid ning -kriteeriumid.

I mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

29. – 30. aprill 2023
1. TSÜKKEL – TASAKAALUSTATUD TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED
1. päev. TEOORIA. Annely Soots. 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

20. – 21. mai 2023
2. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ RASVADE JA VALKUDE SEISUKOHAST
1. päev. TEOORIA. Annely Soots.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

03.-04. juuni 2023
3. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ SÜSIVESIKUTE SEISUKOHAST. TERVISLIK KEHAKAAL
1. päev. TEOORIA: SÜSIVESIKUD TOIDUS. Annely Soots ja Mari-Liis Väli.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. KEHAKAAL. Triin Muiste.

II mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

Koolitajad kujunevad välja ca 6 kuud enne õppepäevade toimumist. Tervisekooli koolitajatega saab tutvuda SIIN.

juuli 2023
4. TSÜKKEL

  • 1. päev. VITAMIINID JA MINERAALAINED, TOIDULISANDID JA LISAAINED. PRAKTIKA.
    • Videoloeng “Vitamiinid” iseseisvaks kuulamiseks. Annely Soots.
    • Videoloeng “Mineraalained” iseseisvaks kuulamiseks. Sirli Kivisaar. 
  • 2. päev. PÕHITOITAINED.

august 2023
5. TSÜKKEL

  • 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 1. PRAKTIKA.
  • 2. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 2. PRAKTIKA.

september 2023
6. TSÜKKEL
NB! Vajalikud on GK ja süsivesikute õppematerjalid I moodulist!

  • 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 3. PRAKTIKA.
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE ALUSED. 

oktoober 2023
7. TSÜKKEL

  • 1. päev. NÕUSTAMISE TEHNIKAD. 
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE KOLMESTES GRUPPIDES. PRAKTIKA.

november 2023
8. TSÜKKEL

  • 1. päev. TERVISLIK KEHAKAAL.
  • 2. päev. KAALUNÕUSTAMISE PRAKTIKA, MENÜÜ KOOSTAMINE KLIENDILE. PRAKTIKA.

detsember 2023
9. TSÜKKEL

  • 1. päev. SEEDEKULGA ANATOOMIA, SEEDIMISE FÜSIOLOOGIA JA BIOKEEMIA PÕHITEADMISED. 
  • 2. päev. KLIENDIJUHTUMID & TÕENDUSPÕHISUS. (Selleks õppepäevaks peab olema kogemus vähemalt ühe kliendi nõustamisel)
    Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: ANATOOMIA-FÜSIOLOOGIA PÕHITEADMISED. 

jaanuar 2024
10. TSÜKKEL

  • 1. päev. LAPSE TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. EAKA TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.

veebruar 2024
11. TSÜKKEL

  • 1. päev. RASEDA JA IMETAVA EMA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. SÖÖMISHÄIRED ja TÕHUSTATUD TOITUMINE. PRAKTIKA.

märts 2024
12. TSÜKKEL

  • 1. päev. TUGIELUNDKOND JA TERVISLIK LIIKUMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. ESMAABI. 

aprill 2024
13. TSÜKKEL

  • 1. päev. TAIMETOITLUS, VEGANLUS JT DIEEDID TOITUMISNÕUSTAJA TÖÖPRAKTIKAS. PRAKTIKA.
  • 2. päev. SEEDIMISE TOETAMINE TOITUMISEGA. 

mai 2024
14. TSÜKKEL

  • 1. päev. SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSTE, DIABEEDI JT NN ELUSTIILIHAIGUSTE ENNETAMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. VAIMSE TERVISE TOETAMINE TOITUMISEGA. HAIGUSPUHUNE TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.

juuni 2024
15. TSÜKKEL

  • 1. päev. PROBLEEMSED KLIENDID, NENDEGA TOIMETULEK. 
  • 2. päev. TOIDUHÜGIEEN JA TÖÖTUBVADE LÄBIVIIMINE.
    Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: PROBLEEMSED JA PSÜÜHIKAHÄIRETEGA KLIENDID TOITUMISNÕUSTAMISES. Annely Soots. 

juuli 2024
16. TSÜKKEL
NB! Kursuse läbimine ei anna luba määrata eliminatsioonidieete.

  • 1. päev. PIIRANGUTEGA MENÜÜDE TASAKAALUSTAMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAJA PRAKTILINE IGAPÄEVATÖÖ. PRAKTIKA.

august 2024
17. TSÜKKEL

  • 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID 1. PRAKTIKA.
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE /ARVESTUS. (Selleks õppepäevaks on tarvis omada vähemalt 5 kliendi nõustamise kogemust)

september 2024
18. TSÜKKEL: ISESEISEV PRAKTILINE TÖÖ KLIENDINÕUSTAMISEL
(vajadusel koolitajapoolne supervisioon)

oktoober 2024
19. TSÜKKEL: PRAKTIKA

  • 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID 2 (sh terviseriskidega kliendijuhtumid). 
  • 2. päev.  TOITUMISNÕUSTAMISE TEOORIA JA PRAKTIKA – TEENUSE KVALITEET. KURSUSE LÕPETAMINE.

NB! Enne lõpetamist peavad olema kõik kohustuslikud tööd esitatud ja arvestatud, esitada tuleb essee “Mina toitumisnõustajana” ning 15 toitumisnõustamise lühikirjeldus.

Praktiline ettevalmistus toitumisnõustaja ja toitumisterapeudi kutseeksamiteks

LÜHITUTVUSTUS: Koolitus on mõeldud kõikidele ETTA ja ETNÜ liikmetele, kes soovivad minna toitumisnõustaja või toitumisterapeudi kutseeksamile.

Toitumisnõustaja ja -terapeudi kutse andja on Eesti Toitumisnõustajate Ühendus (ETNÜ). Info kutse andmise kohta asub ETNÜ kodulehel.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Praktiline õppepäev toimub 10. detsembril (laupäeval) kell 9.00-13.00.

ÕPE ON TASULINE: Õppepäeval osalemise hind on 50 eurot koos käibemaksuga.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Koolitusele registreerumiseks saada sooviavaldus Annely Sootsile annely@tervisekool.ee.

ETTA soovitab kutseeksamiks valmistumisel läbida ka järgmised koolitused Tervisekooli internetikeskkonnas:

Koolitustele ligipääs on ETNÜ ja ETTA liikmetele tasuta, mitteliikmetele tasuline.

Kutseeksamiks ettevalmistamisel on kasulik tutvuda järgmiste ETNÜ ja ETTA dokumentidega ETTA lehel: https://toitumisterapeudid.ee/liikmetele/kutseeksami-koolitus/

Toitumisnõustamise ja -teraapia protsess, nõustamistehnikad

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Toitumisnõustaja ja -terapeudi töö lahutamatu osa on inimestega suhtlemine. Hea nõustaja on see, kes oskab klienti kuulata ja luua seansil turvalise keskkonna. Ta oskab klienti jõustada ja toetada tema sisemist motivatsiooni oma igapäevaharjumustes muutuste tegemiseks. Koolitus on mõeldud toitumisnõustajatele ja -terapeutidele, kes soovivad arendada ja lihvida oma nõustamisoskusi. Samuti aitab antud kursuse läbimine valmistuda kutseeksamiks.

ÕPIVÄLJUND: Teoreetilise ja praktilise koolituse läbinul on olemas teadmised terapeutilise suhtlemise baastehnikatest ja ta oskab neid praktikas kasutada:

  • oskab kasutada efektiivseid nõustamise tehnikaid ja tunneb ära ebaefektiivsed nõustamise tehnikad.
  • oskab klienti jõustada ja motiveerida ning suhelda ennastkehtestavalt probleemide korral.

KOOLITUSE ÜLESEHITUS JA TOIMUMINE: Kursus koosneb teoreetilisest ja praktilisest osast. Teooriaosa koosneb 10 videoloengust (koos materjalidega), mis on kättesaadavad Tervisekooli veebikeskkonnas, neid saab kuulata endale sobival ajal. Praktiline osa koosneb kahest koolituspäevast, mille kuupäevad kuulutatakse välja iga aasta alguses. Kursuse tunnistuse saamiseks on tarvis osaleda nii teoreetilises kui ka praktilises osas (seda võib teha erinevatel aegadel – näiteks osaled teoreetilises õppes 2021. aastal ning praktikaõppes 2022. aastal).

2023. aastal toimub praktikaõpe 9. – 10. veebruaril 2023 (Tartus või zoomi keskkonnas, kell 9.30 – 16.00), praktilist harjutamist juhendab Sirli Kivisaar.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Veebiloengutele ligipääs on ETTA ja ETNÜ liikmetele tasuta, mitteliikmetele on ligipääsu tasu 20 eurot. 2-päevase praktika hind on kõikidele osalejatele 150 eurot. Koolituse eest väljastatakse tunnistus alles siis, kui on osaletud ka praktilistel õppepäevadel.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu. Kui oled ETTA või ETNÜ ühingute liige, palun anna ka sellest teada.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

Järgmised loengud on kättesaadavad videoloengutena. Nendele lisanduvad praktikapäevad.

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
Toitumisnõustamise ja -teraapia protsess (30 min)Annely Soots
Toitumisnõustamise protsessi osad ja nendes toimuva kirjeldus (30 min)Annely Soots
Nõustamise baastehnikate kirjeldus, sh kliendi motiveerimise tehnikad (55 min)Sirli Kivisaar
Nõustamise olemus (30 min)Annely Soots
Efektiivsed nõustamistehnikad (30 min)Annely Soots
Kliendi motiveerimise ja jõustamise tehnikad (10 min)Annely Soots
Ebaefektiivsed nõustamistehnikad (15 min)Annely Soots
Suhtlemine kaebusi esitava ja probleemse/raske kliendiga (15 min)Annely Soots
Psühholoogilised kaitsed (15 min)Annely Soots
Läbipõlemise ilmingud, tekkepõhjused ja toimetulek (20 min)Annely Soots

KOOLITAJAD:
Annely Soots: psühholoog ja toitumisterapeut.
Sirli Kivisaar: psühhoterapeut ja toitumisterapeut.

ÕPPEMATERJALID:
Õpik “Nõustamine ja läbipõlemise ennetamine nõustamistöös“, Annely Soots, 2019.
ETNÜ ja ETTA teabematerjalid: Nõustamise protsess. Nõustamisseansil hinnatavad kompetentsid. Nõustamise baastehnikate (sh motiveerimise tehnikad) kirjeldus.
Olev Olenko, TLÜ Haapsalu Kolledži tervisejuhi kursuse diplomitöö osa “Motiveeriva intervjueerimise töövahend toitumisnõustajale”.
Psühholoogilised kaitsed. Annely Soots

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Toitumisnõustaja/-terapeut kasutab praktilistel õppepäevadel efektiivseid tehnikaid ning tunneb ära ebaefektiivsed. TN/TT oskab vastata kliendile enesekehtestamise reeglite kohaselt (iseseisev töö kodus). Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on kokku 64 tundi (sh 10 tundi teooriaõpet, 16 tundi praktikat koolikeskkonnas ja 20 tundi iseseisvat tööd.

Põhitoitainete biokeemia ja energia tootmine

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Kursusel käsitletakse põhitoitainete biokeemiat jätkutasemel ja antakse ülevaade energia tootmisest.

ÕPIVÄLJUND: Koolituse läbinud toitumisnõustaja või -terapeut:

  • teab energiatootmise etappe ja selleks vajalikke toitaineid inimkehas;
  • on kuulanud edasijõudnute tasemel põhitoitanete biokeemia ja seedimise loenguid, tunneb toidust pärit süsivesikute, valkude ja rasvade seedimist soolestikus ning oskab kirjeldada süsivesikute, aminohapete ja kolesterooli ülesandeid inimkehas, teab, mida kujutavad endast lipoproteiinid.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad internetikeskkonnas.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolitus on ETTA ja ETNÜ liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (eksami sooritamise tasu on 35 eurot), arvestust saab selle tasu eest sooritada kaks korda. Ühingutesse mittekuuluvatele õppijatele maksab koolitus 75 eurot (koolitus + arvestus). Tunnistus saadakse pärast arvestuse positiivset sooritamist.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA:  Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu. Kui oled ETTA või ETNÜ ühingute liige, palun anna ka sellest teada.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
PÕHITOITAINETE JA SEEDIMISE BIOKEEMIA
Süsivesikud toidus ja süsivesikute tarbimissoovitused (2h 15 min)Annely Soots
Süsivesikud inimkehas (45 min)Annely Soots
Valgud ja aminohapped inimkehas, aminohapetest moodustunud ühendid (1h 10 min)Annely Soots
Lipiidid ja kolesterool (35 min)Annely Soots
Toidurasvade ja kolesterooli seedimine (30 min)Annely Soots
Seedimise biokeemia jätkutasemel (45 min)Annely Soots
ENERGIA TOOTMINE
Energia tootmine glükoosist, rasvhapetest ja aminohapetest (45 min)Annely Soots

KOOLITAJA:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut.

ÕPPEMATERJALID:

Pitsi, et al., 2015. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused. 
Loengumaterjal: Süsivesikud toidus ja süsivesikute tarbimissoovitused.

Biokeemia loengumaterjalid baseeruvad biokeemik Tiiu Vihalemma loengutel.
Loengumaterjal: Süsivesikud inimkehas.
Loengumaterjal: Valgud ja aminohapped ning nendest moodustunud ühendid inimkehas.
Loengumaterjal: Lipiidid ja kolesterool.
Lisamaterjal: Toidurasvade ja õlide rasvhappeline koostis ja oomega-3 ja oomega-6 RH rajad.
Loengumaterjal: Toidurasvade ja kolesterooli seedimine.
Õpik “Inimkeha põhilised biomolekulid. Inimorganismi metabolism” M. Zilmer, E. Karelson, A. Rehema, K. Zilmer, U. Soomets, 2015 (Tartu). Lipoproteiinide peatükk.
Loengumaterjal: Seedimise biokeemia jätkutasemel.
Loengumaterjal: Energia tootmine.
Biokeemik Tiiu Vihalemma artiklid: L-karnitiin, vitamiin Q ubikinoon, koensüüm Q.
Baasmõistete kirjeldused.

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 40 tundi, sh 20 tundi iseseisvat tööd.

Haiguspuhune toitumisnõustamine

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Koolitusel tutvustatakse toitumisnõustaja ja -terapeudi pädevusse kuuluvate terviseseisundite korral nõustamist ning käsitletakse nii toitumisnõustaja kui -terapeudi pädevust konkreetsete terviseprobleemidega klientidega töötamisel. Samuti aitab antud kursuse läbimine valmistuda kutseeksamiks.

ÕPIVÄLJUND: Koolituse läbinud toitumisnõustaja või -terapeut:

  • Tunneb oma pädevuse piire terviseseisunditepuhusel nõustamisel, teab, millal ja kellega teha koostööd ning millal ja kellele kliendid edasi suunata;
  • Oskab jätkutasemel kirjeldada põhitoitainete seedimist seekulglas;
  • Teab enda pädevust piirangutega toitumise puhul toitumisoovituste andmiseks;
  • Tunneb ära söömishäire ja teab, kuidas käituda söömishäire kahtlusega kliendi nõustamisel;
  • Oskab enda pädevusse kuuluvate terviseseisundite puhul anda enda tasemel nõuandeid järgmiste terviseprobleemide korral:
    • osteoporoosi ennetamiseks
    • rauapuudusaneemia korral toitumise rauarikkamaks muutmiseks ja toiduraua paremaks imendumiseks
    • kergemate seedevaevuste puhul seedimise toetamiseks
    • vähi ennetamiseks
    • vähiravi saajatele
    • veganile

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad internetikeskkonnas.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolitus on ETTA liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (eksami sooritamise tasu on 40 eurot, arvestust saab selle tasu eest sooritada kaks korda), ühingutesse mittekuuluvatele toitumisnõustajatele ja -terapeutidele maksab koolitus 80 eurot (koolitus + arvestus). Tunnistus saadakse pärast arvestuse positiivset sooritamist.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu. Kui oled ETTA või ETNÜ ühingute liige, palun anna ka sellest teada.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
ETTA Osteoporoosi ennetamise toitumisteraapia juhise tutvustus (40 min)Annely Soots
ETTA Rauapuuduse toitumisnõustamise juhise tutvustus (30 min)Annely Soots
Seedimise füsioloogia, jätkukoolituse loeng (45 min)Annely Soots
ETTA Kergemate seedevaevustepuhuse toitumisnõustamise juhise lühitutvustus (30 min)Annely Soots
ETTA Kõhukinnisuse ja hemorroididepuhuste toitumissoovituste tutvustus (12 min)Annely Soots
ETTA Vähki ennetava toitumise juhise tutvustus (30 min)Annely Soots
ETTA Vähihaige toitumine vähiravi ajal – juhise tutvustus (55 min)Kaia Palumaa
ETTA Söömishäirete toitumisnõustamise ja -teraapia juhise tutvustus ja intervjuu Sirli Kivisaarega söömishäiretega klientide nõustamise teemal (2h 30 min)Annely Soots
ETTA tõhustatud toitumise ja kaalu tervislikult tõstmise juhise tutvustus (60 min)Kati Lüüs-Ploomipuu
ETTA välistamisdieedil oleva kliendi toitumisnõustamise juhise tutvustus (piirangutega menüüde tasakaalustamine) (10 min)Annely Soots
ETTA Veganitoitumise juhise tutvustus (60 min)Pille Javed

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA juhiste koostaja.
PIlle Javed, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA veganitoitumise juhise koostaja.
Kati Lüüs Ploomipuu, toitumisterapeut, ETTA ETTA tõhustatud toitumise ja kaalu tervislikult tõstmise juhise koostaja.
Kaia Palumaa, toitumisterapeut, ETTA vähihaige toitumise juhise koostaja.

ÕPPEMATERJALID:
ETTA Osteoporoosi ennetamise toitumisteraapia juhis.
ETTA Rauapuuduse toitumisnõustamise juhis.
ETTA Kõhukinnisuse ja hemorroididepuhused toitumissoovitused.
ETTA Kergemate seedevaevustepuhuse toitumisnõustamise juhis.
Loengumaterjal: Seedimise füsioloogia. Annely Soots, Eliisa Lukk ja Tiiu Vihalemm.
ETTA Vähki ennetava toitumise juhis.
ETTA Vähihaige toitumine vähiravi ajal juhis.
ETTA Söömishäirete toitumisnõustamise ja -teraapia juhis.
Loengumaterjal ETTA söömishäiretega kliendi nõustamise juhisest.
ETTA tõhustatud toitumise ja kaalu tervislikult tõstmise juhis.
ETTA välistamisdieedil oleva kliendi toitumisnõustamise juhise tutvustus (Piirangutega menüüde tasakaalustamine).
ETTA Veganitoitumise juhis.

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud. Koolituse eest väljastatakse digitaalselt allkirjastatud tunnistus.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 60 tundi, sh 20 tundi iseseisvat tööd.

Välistamisdieetide olemus, toiduallergia ja -talumatuse testimine

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Koolitus on suunatud toitumisnõustaja või -terapeudiõppe lõpetanutele, kes soovivad saada süvendatud teadmisi toiduallergiast, – tundlikkusest ja -talumatusest. Lisaks on võimalik saada ka toidutundlikkuse testide nõustajaks. Tunnistuste saamiseks tuleb sooritada arvestused.

ÕPIVÄLJUND: Toitumisnõustaja/toitumisterapeut mõistab toiduallergia, -talumatuse ja -tundlikkuse olemust ning erisusi, teab, mis on tema pädevuses ning missugustes olukordades tuleb teha koostööd, kliendid edasi suunata või kellega konsulteerida.

Testide teostajaks soovijad on lisaks saanud oskuse toidutalumatuse teste nõustada ning anda enda pädevusse kuuluvaid soovitusi: Toitumisnõustaja/toitumisterapeut on pädev nõustama Cytolisa ja Cytotoxic testi.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad Tervisekooli internetikeskkonnas. Loenguid on võimalik kuulata endale sobival ajal. Testi edasimüüjaks ja kliendile pakkujaks soovijatel tuleb sooritada teooriaeksam ning lisaks läbida testi teostamise superviseeritud praktika (teostada test/testid superviisori juhendamisel). Pärast vastava koolituse läbimist ja arvestuse sooritamist saab tunnistuse alusel Synlab Eesti OÜ ja/või Via Naturale OÜ lepinguliseks kliendiks.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolitus on ETTA ja ETNÜ liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (eksami sooritamise tasu on 60 eurot), arvestust saab selle tasu eest sooritada 2 korda. Ühingutesse mittekuuluvatele õppijatele maksab koolitus 95 eurot (koolitus + arvestus).

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Saada avaldus (nimi, isikukood, meiliaadress ja telefoninumber) ja koopia toitumisnõustaja õppe läbimist tõendavast tunnistusest Silvia Sootsile silvia@tervisekool.ee. Kui oled ETTA või ETNÜ liige, märgi palun ka see avaldusse. Küsimuste korral helista või kirjuta Annely Sootsile annely@tervisekool.ee, 5082596.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
TOIDUALLERGIA, TSÖLIAAKIA JA LAKTOOSITALUMATUSE OLEMUS JA NENDEPUHUNE TOITUMISNÕUSTAMINE
ETTA laktoositalumatuse toitumisteraapia juhise tutvustus Annely Soots
ETTA juhis allergia puhul toimimiseksAnnely Soots
ETTA tsöliaakia toitumisteraapia juhise tutvustusAnnely Soots
PIIRANGUTEGA MENÜÜDE TASAKAALUSTAMINE
ETTA välistamisdieedi juhise tutvustus, nõuded toitumisnõustajale ja -terapeudileAnnely Soots
Gluteenivaba toitumineMaire Vesingi
Piimavaba toitumineMaire Vesingi
Munavaba toitumineMaire Vesingi
TOIDUTALUMATUSE JA -TUNDLIKKUSE OLEMUS JA OLEMUS
ETTA toiduallergia- ja talumatuse testide nõustamise juhise tutvustusAnnely Soots
Toidu taluvuse ja -talumatuse olemus, erinevad normid ja väljendused, sh immunoloogiliste ja mitteimmunoloogiliste vormide tutvustus koos mõistete selgitusegaAnnely Soots
Immuunsüsteem ja selle toimimine, lühiülevaadeAnnely Soots
SPETSIIFILISTE TESTIDE TEOSTAJAKS SAADA SOOVIJATELE
Testide superviisorid on
Cytolisa testi puhul Eliisa Lukk, Pille Javed ja Kaia Palumaa
Cytotoxic testi puhul Eliisa Lukk ja Triin Muiste
Loeng Synlab CYTOLISA testi nõustajatele ja nõustajaks soovijaleKaia Palumaa
Loeng CYTOTOXIC testistSirli Kivisaar
CYTOTOXIC testi interpreteerimine, küsimused ja vastusedAnnely Soots
Loeng OPIOIDSETE PEPTIIDIDE testi nõustajaks soovijaleAnnely Soots
NB! Maire Vesingi loengud on tasuta kuulatavad ETTA kodulehel

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA juhiste koostaja.
PIlle Javed, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut.
Kaia Palumaa, toitumisterapeut.
Maire Vesingi, toitumisterapeut, kokkade koolitaja.
Superviisorid on pikaajalise testide nõustamise kogemusega toitumisterapeudid Pille Javed, Kaia Palumaa, Triin Muiste ja Eliisa Lukk.

ÕPPEMATERJALID:
ETTA lehel kättesaadavad kõik toiduallergia-, tundlikkuse ja -talumatuse juhised ning ülevaade erinevatest toiduallergia-, tundlikkuse ja -talumatuse vormidest.
ETTA laktoositalumatuse toitumisteraapia juhis.
ETTA juhis allergia puhul toimimiseks.
ETTA tsöliaakia toitumisteraapia juhis.
ETTA välistamisdieedi juhis, nõuded toitumisnõustajale ja -terapeudile.
Gluteeniga saastumise ärahoidmine toidu valmistamisel, serveerimisel ja säilitamisel. Maire Vesingi.
ETTA juhis toiduallegia, -talumatuse ja -tundlikkuse testide alusel nõustamiseks
Kolme gluteeniga seotud seisundi võrdlus: Tsöliaakia, mittetsöliaakiline gluteenitundlikkus ja nisuallergia: 3 erineva haiguse võrdlus, mis vallanduvad sama toiduga (tõlge eesti keelde). Ortiza C., Valenzuelab R., Lucero Y. (2017). Celiac disease, non celiac gluten sensitivity and wheat allergy: comparison of 3 different diseases triggered by the same food. Revista Chilena de Pediatria, 88(3), 417-423.
Loengumaterjal: Immuunsüsteem ja selle toimimine.
Synlab ja ETTA loengumaterjal: Cytolisa test.
Artikkel: Food-Specific IgG Antibodies: In Health and Disease. Abraham, N. R., PhD, FIBMS Immunology. Scientific Director Omega Diagnostics, Cambridge Nutritional Sciences. © 2020 Omega Diagnostics Ltd QPulse Ref: 453-64 version 1. Tõlge eesti keelde.
IgG testide kohta teostatud teadusuuringud.
Loengumaterjal. Cytotoxic test.
Kaksikpime RCT pilootuuring Cytotoxic testi kasutamisest reflukshaigusega patsientidel (eesti keeles). Originaalartikkel: Caselli, M. et al. (2014). Test-based exclusion diets in gastro-esophageal reflux disease patients: A randomized controlled pilot trial. World J Gastroenterol, 20(45), 17190-17195.

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud. Koolituse eest väljastatakse digitaalselt allkirjastatud tunnistus.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 70 tundi, sh 20 tundi iseseisvat tööd ja 10 tundi superviseeritud praktikat (ühe testi nõustamisel).