Tervisekooli kooskokkamine Tartus

LÜHITUTVUSTUS: Kui varasemalt oli koos söögi valmistamine osa meie õppetööst, siis alates 2020. aasta kevadest on õpe Tervisekoolis kolinud veebi ning ühist söögivalmistamist ei ole enam toimunud. Koos söögi tegemine on aga imeline viis omavahel tuttavaks saada, suhelda ning lõbusalt aega veeta, mistõttu on tulnud idee saada kevadel kokku ning koos kokata! Oodatud on kõik praegused ja endised Tervisekooli õpilased.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: 16. mail 2023 kell 17.00-20.30 Tartus, Kalevi 108. Kohti jagub ühte töötuppa 20-le inimesele ning töötoa/kooskokkamise hind on 46 eurot inimese kohta.

Kooskokkamisel valmistame üheskoos erinevaid roogasid:

  • erinevad määrded (hummused, pasteedid jm)
  • erinevad suupisted (kevadrullid ja muud põnevat)
  • pearoog koos salatiga (pakume infot ja ideesid, kuidas teha päriselt maitsekaid toorsalateid)
  • magusroog (mitte kõige tavapärasem magusroog, mis kindlasti üllatab meeldivalt)

Kõikide roogade staarideks on tervislikud toorained ning kõiki retsepte on lihtne oma igapäevamenüüsse tuua.

Toiduvalmistamist viivad läbi Annely Soots ja Triin Muiste. Triin andis alles hiljuti välja retseptiraamatu „Nauding köögiviljadest“.

Kohtume nii Tartus kui Tallinnas: Tartus 16.05 õhtul kell 17.00-20.30 ja Tallinnas 18.05 õhtul kell 17.00-20.30

Tervisekooli kooskokkamine Tallinnas

LÜHITUTVUSTUS: Kui varasemalt oli koos söögi valmistamine osa meie õppetööst, siis alates 2020. aasta kevadest on õpe Tervisekoolis kolinud veebi ning ühist söögivalmistamist ei ole enam toimunud. Koos söögi tegemine on aga imeline viis omavahel tuttavaks saada, suhelda ning lõbusalt aega veeta, mistõttu on tulnud idee saada kevadel kokku ning koos kokata! Oodatud on kõik praegused ja endised Tervisekooli õpilased.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: 17 ja 18. mail 2023 kell 17.00-20.30 Tallinnas, Pirita tee 26c-33. Kohti jagub ühte töötuppa 20-le inimesele ning töötoa/kooskokkamise hind on 46 eurot inimese kohta.

Kooskokkamisel valmistame üheskoos erinevaid roogasid:

  • erinevad määrded (hummused, pasteedid jm)
  • erinevad suupisted (kevadrullid ja muud põnevat)
  • pearoog koos salatiga (pakume infot ja ideesid, kuidas teha päriselt maitsekaid toorsalateid)
  • magusroog (mitte kõige tavapärasem magusroog, mis kindlasti üllatab meeldivalt)

Kõikide roogade staarideks on tervislikud toorained ning kõiki retsepte on lihtne oma igapäevamenüüsse tuua.

Toiduvalmistamist viivad läbi Annely Soots ja Triin Muiste. Triin andis alles hiljuti välja retseptiraamatu „Nauding köögiviljadest“.

Kohtume nii Tartus kui Tallinnas: Tartus 16.05 õhtul kell 17.00-20.30 ja Tallinnas 17.05 ja 18.05 õhtul kell 17.00-20.30

Toitumisterapeudi õpe mai 2023

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitused toimuvad Zoomi vahendusel. Kõikide õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub praktiline nõustamine ja iseseisev töö. 

Õpe koosneb 12 õppetsüklist, 1 tsükkel kestab korraga 1-2 päeva. Õppe maht on 402 tundi.

Õpe toimub NÄDALAVAHETUSTEL.  

Toitumisterapeudi õppe ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

1. tsükkel
maikuu 2023 jooksul

  • Endale sobival ajal videoloengute kuulamine: TOITUMISNÕUSTAMINE HAIGUSTE ENNETAMISEL
    Koolitusele registreerudes saab õppija sissepääsu järgmistele toitumisnõustaja tasemel jätkukoolitustele Tervisekoolis, kolmandaks tsükliks tuleb need koolitused iseseisvalt läbi töötada ning esitada 2 arvestustööd:
    1. Toitumisnõustamise ja -teraapia protsess, nõustamistehnikad.
    2. Haiguspuhune toitumisnõustamine (iseseisva tööna esitada arvestustöö).
    3. Toitumisnõustamise alused (iseseisva tööna esitada arvestustöö).
  • Iseseisva tööna tuleb esitada ka üks näidismenüü kliendile ja ühe kliendi menüü analüüs nii portsjonipõhiselt kui Nutridata programmiga kontrollitult (toitumisnõustaja taseme tööd).

2. tsükkel
17.-18. juuni 2023

  • 1. õppepäev: TOITUMISTERAAPIA ALUSED JA IGAPÄEVATÖÖ
    Koolitaja: Annely Soots
  • 2. õppepäev: SEISUNDI HINDAMINE TOITUMISTERAAPIAS
    Koolitaja: Pille Javed

3. tsükkel
1. juuli 2023

  • 1. õppepäev endale sobival ajal videoloengute kuulamine: PÕHITOITAINETE BIOKEEMIA
  • 2. õppepäev: PÕHITOITAINETE BIOKEEMIA PRAKTIKUM
    Koolitaja: Pille Javed

4. tsükkel
19. august 2023

  • 1. õppepäev endale sobival ajal videoloengute kuulamine: ENERGIA TOOTMINE SÜSIVESIKUTEST, RASVHAPETEST JA AMINOHAPETEST
  • 2. õppepäev: RAKUBIOLOOGIA ALUSED, ENERGIA TOOTMISE PRAKTIKUM
    Koolitajad: Eliisa Lukk ja Annely Soots

5. tsükkel
2.-3. september 2023

  • 1. õppepäev: DIABEEDI TOITUMISTERAAPIA
    Koolitaja: Pille Javed
  • 2. õppepäev: BARIAATRILINE KIRURGIA KAALULANGETAMISEL, TOITUMISTERAAPIA
    Koolitajad: Pille Javed ja Jaanika Tapver

6. tsükkel
7.-8. oktoober 2023

  • 1. õppepäev: SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSTE TOITUMISTERAAPIA
    Koolitaja: Pille Javed
  • 2. õppepäev: ANEEMIAD JA TOITUMINE, TOITUMISTERAPEUDI KOMPETENTS JA KOOSTÖÖ
    Koolitaja: Annely Soots

7. tsükkel
4.-5. november 2023

  • 1. õppepäev:
    • I osa: VAIMSE TERVISE TOETAMINE TASAKAALUSTATUD TOITUMISEGA JA PSÜÜHIKAHÄIRED
      Koolitaja: Annely Soots
    • II osa: SÖÖMISHÄIRED, TÕHUSTATUD TOITUMINE, TOITUMISTERAPEUDI KOMPETENTS JA KOOSTÖÖ.
      Koolitaja: Annely Soots
  • 2. õppepäev: SEEDEELUNDKONNAGA SEOTUD TERVISEPROBLEEMID JA ERIDIEEDID, TOITUMISTERAPEUDI KOMPETENTS JA KOOSTÖÖ.
    Koolitaja: Pille Javed

8. tsükkel
2.-3. detsember 2023

  • 1. õppepäev endale sobival ajal ETTA toitumisteraapia juhiseid tutvustavate videoloengute kuulamine
    – Südame-veresoonkonnahaiguste-, söömishäirete ja seedevaevustepuhused juhised.
    – Podagra toitumisteraapia. Haiguse olemus, riskifaktorid, sh toitumuslikud,  tõenduspõhised toitumissoovitused.
    – Osteoporoosi toitumisteraapia. Haiguse olemus, riskifaktorid, sh toitumuslikud ja liikumisega seotud tõenduspõhised toitumissoovitused.
    – Vähki ennetav toitumine, vähihaige toitumine ravi ajal. 
  • 2. õppepäev: TOITUMISTERAAPIA NEERUPUUDULIKKUSE, OSTEOPOROOSI JA VÄHI KORRAL PRAKTIKA
    Koolitajad: Annely Soots, Eliisa Lukk või Pille Javed

9. tsükkel
jaanuar 2024

  • 1 õppepäev: PIIRANGUTEGA DIEEDID TOITUMISTERAAPIAS: GLUTEENIGA SEOTUD HÄIRED
    Koolitaja: Annely Soots või PIlle Javed ja Aive Antson
  • 2 õppepäev: PIIRANGUTEGA DIEEDID TOITUMISTERAAPIAS: TOIDUALLERGIA JA LAKTOOSITALUMATUS
    Koolitaja: Annely Soots või PIlle Javed

10. tsükkel
veebruar 2024

  • 1. õppepäev: TOITUMISTERAAPIA ALUSED – TOITUMISTERAAPIA PRAKTIKA, JUHTUMIANALÜÜSID
    Koolitaja: Annely Soots, Pille Javed või Eliisa Lukk
  • 2. õppepäev SEMINAR
    Seminari teema: Õppijad esitavad kaasõpilastele toitumisteraapia teemadel vabalt valitud usaldusväärsete allikatega loengu või teabematerjali.

11. tsükkel
märts 2024

  • 2 õppepäeva: TOITUMISTERAAPIA PRAKTIKA. JUHTUMIANALÜÜSID
    Koolitaja: Annely Soots või Pille Javed

12. tsükkel
aprill 2024

  • 2 õppepäeva: TOITUMISTERAAPIA PRAKTIKA. JUHTUMIANALÜÜSID
    Koolitaja: Annely Soots või Pille Javed
  • NB! Kooli lõpetamiseks peavad kõik kohustuslikud tööd olema esitatud ja arvestatud. Esitatud on vähemalt 15 kliendi iseseisva nõustamise kokkuvõte, (sh enamus toitumisteraapia seansid), milles on kirjeldatud vajadusel koostööd nii teiste spetsialistide kui kliendi tugivõrgustikuga.

Jätkukoolitustena on võimalik läbida erinevaid toitumisterapeudi jätkukoolitusi.

Vereanalüüside tõlgendamise koolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele I osa

LÜHITUTVUSTUS: Kursuse eesmärk on õppida toitumisspetsialisti tasemel hindama vereanalüüse, mida kliendid on ise teinud või mida on klientidele tehtud meditsiinitöötajate poolt.

Koolitus koosneb nii teoreetilist kui praktilisest osast ning lõpeb eksamiga. Eksami sooritamine annab loa interpreteerida klientide vereanalüüse oma pädevuse piirides. Koolitus lindistatakse ja seda on võimalik endale sobival ajal kuulata. Arvestuste sooritamiseks lepitakse kokku individuaalsed ajad.

Ainult kursuse tunnistusega lõpetanud/arvestuse sooritanud toitumisnõustajad/-terapeudid saavad õiguse analüüse interpreteerida. Kursuse teoreetilise osa läbimine seda õigust ei anna. 

ÕPIVÄLJUND: Arvestuse sooritanud õpilane oskab analüüsi interpreteerida nii, et ei ületa oma pädevuse piire ning oskab nende alusel anda kliendile nõu toitumise osas ning oskab suunata vastavate spetsialistide juurde. 

KOOLITAJA: Koolitaja on arst ja funktsionaalse toitumise terapeut Annely Soots.

ESIMESES OSAS KÄSITLETAVAD TEEMAD: Erinevad analüüsid tasakaalutuste hindamiseks kehas. Vere analüüside interpreteerimine toitumisnõustamise seisukohalt ja toitumisnõustaja pädevusest lähtuvalt:

  • Hemogramm (sh vere vormelemendid, leukogramm ja hemoglobiin) ja põletikunäitajad
  • Veresuhkur ja glükosüülitud hemoglobiin
  • Verelipiidid: triglütseriidid, üldkolesterool, LDL ja HDL lipoproteiinid
  • Maksa funktsiooni näitajad (bilirubiinid, ALAT, ASAT, GGT)
  • Rauapuudusaneemiale viitavad näitajad
  • D vitamiin 
  • Foolhape ja B12-vitamiin
  • Homotsüsteiin
  • Iseseisev praktika vereanalüüside interpreteerimisel
  • Praktiline eksamitöö: viie kliendi nõustamine õpitud analüüse kasutades.

ÕPPE MAHT: 40 tundi (8 tundi auditoorset teooria- ja 32 tundi praktikaõpet)

ÕPE ON TASULINE: Õppepäevade ja eksamitasu on kokku 195 eurot koos käibemaksuga.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppuril olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õpilane, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada isiklik avaldus koos CV või vabas vormis eluloo ja tööalase tegevuse kirjeldusega (senine kliendinõustamise kogemus) silvia@tervisekool.ee koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu.

TOIMUMISE AEG JA KOHT:

Koolitus toimub zoomi keskkonnas:

  • 21. veebruar 2023 (kell 9.30-12.30)
    Esimene teoreetiline õppepäev
  • 9. märts 2023 (kell 9.30-12.30)
    Esimene praktiline õppepäev
  • 6. aprill 2023 (kell 9.30-12.30)
    Teine praktiline õppepäev
  • 18. aprill 2023 (kell 9.30- 11.00)
    Kolmas praktiline õppepäev

Pärast I osa läbimist saab läbida jätkukoolituse – vereanalüüside koolitus II osa.

ÕPPEMATERJALID:

  • Loengumaterjalid ja materjalid Synlab kodulehelt: Veri. Veresuhkur. Hemoglobiin. Vere vormelemendid. Hemogramm ja leukogramm. Põletikunäitajad. Homotsüsteiin, D- ja B12 vitamiin ning foolhape. ALT, AST, GGT ja bilirubiin. Kolesterooli analüüsid, erinevad LP, TG, apoproteiinid. Raud ja rauaga seotud näitajad. Neerupuudulikkuse näitajad.
  • “Inimkeha põhilised biomolekulid. Inimorganismi metabolism” M. Zilmer, E. Karelson, A. Rehema, K. Zilmer, U. Soomets, 2015 (Tartu). Lipoproteiinide metabolismi peatükk.
  • Synlab infoleht. Erinevad lipoproteiinid ja apovalgud, mida määratakse. 
  • Biokeemik Tiiu Vihalemma artiklid kolesteroolist ja ajakiri Toitumisteraapia “Kolesterool”, nr 29.
  • Loengumaterjal: Neerude ja kuseteede anatoomia-füsioloogia.
  • Erinevad vere analüüsid (25 analüüsi) praktiliseks harjutamiseks.

Toidulisandid toitumisnõustaja ja toitumisterapeudi töövahendina

LÜHITUTVUSTUS: Koolitus on suunatud toitumisnõustaja õppe lõpetanud inimestele, keda huvitab toidulisandite maailm. Kui õppija soovib lisaks omandatud teadmistele ka õigust soovitada klientidele toidulisandeid, peab ta sooritama iga teema kohta arvestuse.

ÕPIVÄLJUND: Arvestused läbinud õppija on saanud väljaõppe lisandite valimiseks vastavalt kliendi vajadustele oma kompetentsi piirides. Lõpetanu tunneb erinevaid toidulisandites leiduvaid toitainete vorme, mõistab toitainete soovitamisel individuaalse lähenemise vajadust ja toidulisandite võimalikke kõrvaltoimeid. Mõistab vastutuse määra nende soovitamisel.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitus toimub digikursusena Tervisekooli veebikeskkonnas ning õppega võib liituda mistahes ajal. Õppija saab endale kasutajatunnuse ja parooli, millega pääseb 6 kuud ligi kursuse õppematerjalidele ja videoloengutele.

ÕPE ON TASULINE: Endistele ja praegustele Tervisekooli õppijatele kehtib soodushind (360 eurot koos käibemaksuga). Nõustajatele, kes on lõpetanud mõne teise kooli, kehtib hind 560€ (sisaldab käibemaksu). Koolituse eest saab maksta ka kahes või kolmes osas (nt 3 x 120 eurot = 360 eurot). Kui õpilane soovib saada kompetentsi kinnitavat tunnistust, on tarvis sooritada käsitletud materjali kohta arvestused.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu.

KOOLITUSE SISU LÜHITUTVUSTUS

Iga teema kohta on õppijatele avatud videoloengud ning õppematerjalid. Samuti peab õppija sooritama iga teema kohta arvestuse.

TEEMADÕPPE SISU
Toidulisandid, nende kvaliteet
Koolitaja: Sirli Kivisaar
Vitamiinid
Koolitajad: Annely Soots, Jelena Karjagina, Sirli Kivisaar.
Loengud:
– Vitamiinid D, B12, C, Q ja folaat, B-grupp, alfa-lipoehape. Annely Soots.
– Vitamiinid A ja E. Jelena Karjagina.
– Vitamiin K ja multivitamiinid. Sirli Kivisaar.
Õlid ja rasvad.
Koolitajad: Annely Soots ja Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina.
Loengud:
– Toiduõlid ja -rasvad. Annely Soots.
– GLA toidulisandites. Sirli Kivisaar.
– Õlilisandite kvaliteet. Jelena Karjagina.
– Õlilisandid Via Naturale toodete näitel. Sirli Kivisaar.
Mineraalained.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina, Eliisa Lukk, Pille Javed.
Loengud:
– Magneesium ja kaltsium toidulisandina. Sirli Kivisaar.
– Jood ja joodilisandid. Annely Soots.
– Raud ja raualisandid. Annely Soots.
– Väävel ja väävli toidulisandid. Annely Soots.
– Seleen ja seleeni toidulisandid. Annely Soots.
– Mineraalainete tsink, vask, kroom ja räni toidulisandid. Jelena Karjagina.
– Boor toidulisandites. Annely Soots.
– Kaalium toidulisandites. Pille Javed
– Molübdeen ja molübdeeni toidulisandid. Eliisa Lukk.
Südameveresoonkonna tervis, kolesteroolitaseme normaliseerimine.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Pille Javed.
Loengud:
– Kolesteroolitaseme langetamine toitumise ja toidulisandite abil. Annely Soots.
– Südameveresoonkonnahaiguste ennetamise jaoks olulised toitained. Pille Javed.
– Südameveresoonkonna tervist toetavad toidulisandid Via Naturale näitel. Sirli Kivisaar.
Luud, liigesed, nahk, juuksed, küüned.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar.
Loengud:
– Naha terviseks vajalikud toitained. Annely Soots.
– Nahk, liigesed ja luud – biokeemia. Annely Soots.
– Konkreetsed toidulisandid Via Naturale näitel, nende kasutamine. Sirli Kivisaar
Närvisüsteem ja aju.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar.
Loengud:
– Aju ja närvisüsteem, selle funktsioneerimine, närvivahendusained. Annely Soots.
– Toitained aju ja närvisüsteemi toimimise toetamiseks. Toidulisandid. Sirli Kivisaar.
Seedeelundkonna toetamine lisanditega toitumisnõustaja tasemel.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina.
Loengud:
– Seedekulgla biokeemia. Annely Soots
– Seedimist toetavad toidulisandid Via Naturale toodete näitel. Sirli Kivisaar.
– Probiootikumid, nende kvaliteet ja ohutus. Probiootikumid, ensüümid jt tooted meie apteekides. Jelena Karjagina.
Silmade tervis, immuunsuse toetamine. Hormonaalse süsteemi toetamine. Antioksüdandid.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina.
Loengud:
– Üldülevaade: silmade tervis ja antioksüdantsed lisandid, immunsüsteemi toimimine ja selleks vajalikud toitained inimkehas, hormonaalse süsteemiga seotud probleemid ja toidulisandid. Tarbimissoovitused ja näidustused, ohutud annused, kõrvaltoimed ja vastunäidustused. Annely Soots.
– Toidulisandid Via Naturale toodete näitel. Sirli Kivisaar.
– Toidulisandid apteegis. Jelena Karjagina.
Energia tootmine, selleks vajalikud vitamiinid, mineraalained. Aminohapped inimkehas.
Koolitajad: Annely Soots ja Jelena Karjagina.
Loengud:
– Üldülevaade: energia tootmine inimekehas, toitainete vajadus.
– Aminohapped inimkehas ja lisatarbimise vajadused. Annely Soots.
– Toonust tõstvad toidulisandid apteegis. Jelena Karjagina.

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv funktsionaalse toitumise terapeut.
PIlle Javed, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut.
Sirli Kivisaar, toitumisterapeut, OÜ Via Naturale juht.
Jelena Karjagina, proviisor, toitumisterapeut.
Eliisa Lukk, molekulaarbioloog, toitumisterapeutide koolitaja, praktiseeriv funktsionaalse toitumise terapeut,

ÕPPEMATERJALID:
Õppematerjalideks on koolitajate poolt koostatud õppematerjalid kõikidel teemadel.
ETTA toitumisteraapia ja toitumisnõustamise juhised vastavatel teemadel.
Loengumaterjalid füsioloogiast ja biokeemiast vastaval teemal.
Toitumisnõustaja ja -terapeudi kutsestandardid, mis sätestavad pädevuse.
ETTA juhised toidulisandite soovitamiseks:
ETTA juhis B12 vitamiini soovitamiseks veganile.
ETTA juhis D-vitamiini soovitamiseks.
ETTA juhis foolhappe/folaadi toidulisandi soovitamiseks, sh rasedale.
ETTA juhis kalaõli soovitamiseks.

KOOLITUSE LÄBIMISEL VÄLJASTATAV DOKUMENT: Selleks, et saada TUNNISTUS teemade läbimise kohta, on tarvis pärast iga teema läbimist sooritada arvestus. Ilma arvestusi sooritamata ei ole õppijal õiguseid soovitada klientidele toidulisandeid.

ÕPPE MAHT: 107h (80h auditoorset teooriaõpet, 27h iseseisvat tööd).

Tervisliku toitumise alused ja toidu valmistamine tööpäevadel aprill 2023 (läbi veebi!)

Kursused toimuvad kahepäevaste tsüklitena läbi Zoomi keskkonna. Kõikide õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi. Loe lisa SIIT.

Õppekava

TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE

  • Kokku 48 tunditeooria- ja praktikaõpet (26h/22h vastavalt).
  • Õpilane saab palju lisalugemist ja toiduretsepte.
  • Hind 480 eurot (kolmes osas, kolm korda 160 eurot).

Sobib kõigile, ei pea jätkama toitumisnõustaja õppega. Koolitusel käsitletakse nii tervisliku toitumise aluseid kui õpetatakse neid praktikas rakendama. Soovijad saavad edasi õppida TOITUMISNÕUSTAJAKS.

ÕPPEPÄEVAD, ÕPETAJAD & ÕPPEPÄEVADE SISU LÄHITUTVUSTUS

25. – 26. aprill 2023
1. TSÜKKEL – TASAKAALUSTATUD TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED
1. päev. TEOORIA. Annely Soots. 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

23. – 24. mai 2023
2. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ RASVADE JA VALKUDE SEISUKOHAST
1. päev. TEOORIA: TOIDURASVAD JA -ÕLID. Annely Soots 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

20. – 21. juuni 2023
3. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ SÜSIVESIKUTE SEISUKOHAST. TERVISLIK KEHAKAAL
1. päev. TEOORIA: SÜSIVESIKUD TOIDUS. Triin Muiste.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. KEHAKAAL. Triin Muiste.

Tervisliku toitumise alused ja toidu valmistamine nädalavahetustel aprill 2023 (läbi veebi!)

Kursused toimuvad kahepäevaste tsüklitena läbi Zoomi keskkonna. Kõikide õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi. Loe lisa SIIT.

Õppekava

TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE

  • Kokku 48 tunditeooria- ja praktikaõpet (26h/22h vastavalt).
  • Õpilane saab palju lisalugemist ja toiduretsepte.
  • Hind 480 eurot (kolmes osas, kolm korda 160 eurot).

Sobib kõigile, ei pea jätkama toitumisnõustaja õppega. Koolitusel käsitletakse nii tervisliku toitumise aluseid kui õpetatakse neid praktikas rakendama. Soovijad saavad edasi õppida TOITUMISNÕUSTAJAKS.

ÕPPEPÄEVAD, ÕPETAJAD & ÕPPEPÄEVADE SISU LÄHITUTVUSTUS

29. – 30. aprill 2023
1. TSÜKKEL – TASAKAALUSTATUD TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED
1. päev. TEOORIA. Annely Soots. 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

13. – 14. mai 2023
2. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ RASVADE JA VALKUDE SEISUKOHAST
1. päev. TEOORIA. Annely Soots.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

03.-04. juuni 2023
3. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ SÜSIVESIKUTE SEISUKOHAST. TERVISLIK KEHAKAAL
1. päev. TEOORIA: SÜSIVESIKUD TOIDUS. Triin Muiste.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. KEHAKAAL. Triin Muiste.

Tööpäevadel toimuv toitumisnõustaja õpe algusega aprill 2023 (läbi veebi!)

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitused toimuvad peamiselt internetikeskkonnas. Praktilise õppe päevi teeme võimalusel koolikeskkonnas – Tartus Kalevi 108 ja Tallinnas Pirita tee 26c-33, arvestades valitsuse poolt kehtestatud koroonapiiranguid ning pidades silmas kõikide õpilaste turvalisust.
Õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub iseseisev praktiline nõustamine ja teoreetiline töö. 

TOITUMISNÕUSTAJA TASEMEL ÕPE KOOSNEB KAHEST MOODULIST:

  • I moodul TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE koosneb 6 õppepäevast ja sobib kõigile huvilistele, ka nendele, kes ei soovi edasi õppida toitumisnõustajaks. 
  • II moodul TOITUMISNÕUSTAJA ÕPE koosneb 30 õppepäevast ja praktikast töökeskkonnas ning iseseisvast tööst.

Vajadusel koostame individuaalse õppekava, poolte kokkuleppel on võimalik õpe läbida 1 aastaga või õppida kauem.

ÕPPEPLAAN

Täpsem õppepäevade sisukirjeldus ja lisainfo, sh registreerumise kohta, on leitav SIIT ja õppekavast. Õppekava sätestab kõik õppimisega seotu, sh teemade sisukirjeldused, õppematerjalid ja hindamismeetodid ning -kriteeriumid.

I mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

25. – 26. aprill 2023
1. TSÜKKEL – TASAKAALUSTATUD TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED
1. päev. TEOORIA. Annely Soots. 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

23. – 24. mai 2023
2. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ RASVADE JA VALKUDE SEISUKOHAST
1. päev. TEOORIA: TOIDURASVAD JA -ÕLID. Annely Soots 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

20. – 21. juuni 2023
3. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ SÜSIVESIKUTE SEISUKOHAST. TERVISLIK KEHAKAAL
1. päev. TEOORIA: SÜSIVESIKUD TOIDUS. Triin Muiste.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. KEHAKAAL. Triin Muiste.

II mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

Koolitajad kujunevad välja ca 6 kuud enne õppepäevade toimumist. Tervisekooli koolitajatega saab tutvuda SIIN.

11. – 12. juuli 2023
4. TSÜKKEL

  • 1. päev. VITAMIINID JA MINERAALAINED, TOIDULISANDID JA LISAAINED. PRAKTIKA. Mari-Liis Väli.
    • Videoloeng “Vitamiinid” iseseisvaks kuulamiseks. Annely Soots.
    • Videoloeng “Mineraalained” iseseisvaks kuulamiseks. Sirli Kivisaar. 
  • 2. päev. PÕHITOITAINED. Pille Javed.

august 2023
5. TSÜKKEL

  • 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 1. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 2. PRAKTIKA. 

september 2023
6. TSÜKKEL
NB! Vajalikud on GK ja süsivesikute õppematerjalid I moodulist!

  • 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 3. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE ALUSED.

oktoober 2023
7. TSÜKKEL

  • 1. päev. NÕUSTAMISE TEHNIKAD. 
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE KOLMESTES GRUPPIDES. PRAKTIKA.

november 2023
8. TSÜKKEL

  • 1. päev. TERVISLIK KEHAKAAL. 
  • 2. päev. KAALUNÕUSTAMISE PRAKTIKA, MENÜÜ KOOSTAMINE KLIENDILE. PRAKTIKA. 

detsember 2023
9. TSÜKKEL

  • 1. päev. SEEDEKULGA ANATOOMIA, SEEDIMISE FÜSIOLOOGIA JA BIOKEEMIA PÕHITEADMISED. 
  • 2. päev. KLIENDIJUHTUMID & TÕENDUSPÕHISUS. (Selleks õppepäevaks peab olema kogemus vähemalt ühe kliendi nõustamisel)
  • Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: ANATOOMIA-FÜSIOLOOGIA PÕHITEADMISED. Annely Soots.

jaanuar 2024
10. TSÜKKEL

  • 1. päev. LAPSE TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. EAKA TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. 

veebruar 2024
11. TSÜKKEL

  • 1. päev. RASEDA JA IMETAVA EMA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. SÖÖMISHÄIRED ja TÕHUSTATUD TOITUMINE. PRAKTIKA.

märts 2024
12. TSÜKKEL

  • 1. päev. TUGIELUNDKOND JA TERVISLIK LIIKUMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. ESMAABI. 

aprill 2024
13. TSÜKKEL

  • 1. päev. TAIMETOITLUS, VEGANLUS JT DIEEDID TOITUMISNÕUSTAJA TÖÖPRAKTIKAS. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. SEEDIMISE TOETAMINE TOITUMISEGA. 

mai 2024
14. TSÜKKEL

  • 1. päev. SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSTE, DIABEEDI JT NN ELUSTIILIHAIGUSTE ENNETAMINE. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. VAIMSE TERVISE TOETAMINE TOITUMISEGA. HAIGUSPUHUNE TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA. 

juuni 2024
15. TSÜKKEL

  • 1. päev. PROBLEEMSED KLIENDID, NENDEGA TOIMETULEK. 
  • 2. päev. TOIDUHÜGIEEN JA TÖÖTUBVADE LÄBIVIIMINE. 
  • Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: PROBLEEMSED JA PSÜÜHIKAHÄIRETEGA KLIENDID TOITUMISNÕUSTAMISES. Annely Soots. 

juuli 2024
16. TSÜKKEL
NB! Kursuse läbimine ei anna luba määrata eliminatsioonidieete.

  • 1. päev. PIIRANGUTEGA MENÜÜDE TASAKAALUSTAMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAJA PRAKTILINE IGAPÄEVATÖÖ. PRAKTIKA. 

august 2024
17. TSÜKKEL

  • 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID. PRAKTIKA. 
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE /ARVESTUS. (Selleks õppepäevaks on tarvis omada vähemalt 5 kliendi nõustamise kogemust)

september 2024
18. TSÜKKEL: ISESEISEV PRAKTILINE TÖÖ KLIENDINÕUSTAMISEL
(vajadusel koolitajapoolne supervisioon)

oktoober 2024
19. TSÜKKEL: PRAKTIKA

  • 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID (sh terviseriskidega kliendijuhtumid). 
  • 2. päev.  TOITUMISNÕUSTAMISE TEOORIA JA PRAKTIKA – TEENUSE KVALITEET. KURSUSE LÕPETAMINE.

NB! Enne lõpetamist peavad olema kõik kohustuslikud tööd esitatud ja arvestatud, esitada tuleb essee “Mina toitumisnõustajana” ning 15 toitumisnõustamise lühikirjeldus.

Nädalavahetustel toimuv toitumisnõustaja õpe algusega aprill 2023 (läbi veebi!)

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitused toimuvad peamiselt internetikeskkonnas. Praktilise õppe päevi teeme võimalusel koolikeskkonnas – Tartus Kalevi 108 ja Tallinnas Pirita tee 26c-33, arvestades valitsuse poolt kehtestatud koroonapiiranguid ning pidades silmas kõikide õpilaste turvalisust.
Õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub iseseisev praktiline nõustamine ja teoreetiline töö. 

Vene keelt emakeelena kõnelevatel isikutel on võimalik osaleda venekeelses praktikagrupis (toimub paralleelselt eestikeelse praktikagrupiga). Teooriaõpe Tervisekoolis toimub eesti keeles, kuid õppematerjalid on saadaval nii eesti- kui venekeelsetena. Õppija peab valdama nii palju eesti keelt, et loengutest aru saada. Praktikumid toimuvad vene keeles ja praktikaõppes on õppijatel võimalik küsida küsimusi ning arutada teooriaosas ebaselgeks jäänud teemasid. Soovi korral võib esitada kohustuslikke töid ka vene keeles.

TOITUMISNÕUSTAJA TASEMEL ÕPE KOOSNEB KAHEST MOODULIST:

  • I moodul TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE koosneb 6 õppepäevast ja sobib kõigile huvilistele, ka nendele, kes ei soovi edasi õppida toitumisnõustajaks. 
  • II moodul TOITUMISNÕUSTAJA ÕPE koosneb 30 õppepäevast ja praktikast töökeskkonnas ning iseseisvast tööst.

Vajadusel koostame individuaalse õppekava, poolte kokkuleppel on võimalik õpe läbida 1 aastaga või õppida kauem.

ÕPPEPLAAN

Täpsem õppepäevade sisukirjeldus ja lisainfo, sh registreerumise kohta, on leitav SIIT ja õppekavast. Õppekava sätestab kõik õppimisega seotu, sh teemade sisukirjeldused, õppematerjalid ja hindamismeetodid ning -kriteeriumid.

I mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

29. – 30. aprill 2023
1. TSÜKKEL – TASAKAALUSTATUD TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED
1. päev. TEOORIA. Annely Soots. 
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

20. – 21. mai 2023
2. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ RASVADE JA VALKUDE SEISUKOHAST
1. päev. TEOORIA. Annely Soots.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.

03.-04. juuni 2023
3. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ SÜSIVESIKUTE SEISUKOHAST. TERVISLIK KEHAKAAL
1. päev. TEOORIA: SÜSIVESIKUD TOIDUS. Annely Soots ja Mari-Liis Väli.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. KEHAKAAL. Triin Muiste.

II mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD

Koolitajad kujunevad välja ca 6 kuud enne õppepäevade toimumist. Tervisekooli koolitajatega saab tutvuda SIIN.

8. – 9. juuli 2023
4. TSÜKKEL

  • 1. päev. PÕHITOITAINED. Pille Javed
  • 2. päev. VITAMIINID JA MINERAALAINED, TOIDULISANDID JA LISAAINED. PRAKTIKA. Mari-Liis Väli.
    • Videoloeng “Vitamiinid” iseseisvaks kuulamiseks. Annely Soots.
    • Videoloeng “Mineraalained” iseseisvaks kuulamiseks. Sirli Kivisaar. 

august 2023
5. TSÜKKEL

  • 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 1. PRAKTIKA.
  • 2. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 2. PRAKTIKA.

september 2023
6. TSÜKKEL
NB! Vajalikud on GK ja süsivesikute õppematerjalid I moodulist!

  • 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 3. PRAKTIKA.
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE ALUSED. 

oktoober 2023
7. TSÜKKEL

  • 1. päev. NÕUSTAMISE TEHNIKAD. 
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE KOLMESTES GRUPPIDES. PRAKTIKA.

november 2023
8. TSÜKKEL

  • 1. päev. TERVISLIK KEHAKAAL.
  • 2. päev. KAALUNÕUSTAMISE PRAKTIKA, MENÜÜ KOOSTAMINE KLIENDILE. PRAKTIKA.

detsember 2023
9. TSÜKKEL

  • 1. päev. SEEDEKULGA ANATOOMIA, SEEDIMISE FÜSIOLOOGIA JA BIOKEEMIA PÕHITEADMISED. 
  • 2. päev. KLIENDIJUHTUMID & TÕENDUSPÕHISUS. (Selleks õppepäevaks peab olema kogemus vähemalt ühe kliendi nõustamisel)
    Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: ANATOOMIA-FÜSIOLOOGIA PÕHITEADMISED. 

jaanuar 2024
10. TSÜKKEL

  • 1. päev. LAPSE TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. EAKA TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.

veebruar 2024
11. TSÜKKEL

  • 1. päev. RASEDA JA IMETAVA EMA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. SÖÖMISHÄIRED ja TÕHUSTATUD TOITUMINE. PRAKTIKA.

märts 2024
12. TSÜKKEL

  • 1. päev. TUGIELUNDKOND JA TERVISLIK LIIKUMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. ESMAABI. 

aprill 2024
13. TSÜKKEL

  • 1. päev. TAIMETOITLUS, VEGANLUS JT DIEEDID TOITUMISNÕUSTAJA TÖÖPRAKTIKAS. PRAKTIKA.
  • 2. päev. SEEDIMISE TOETAMINE TOITUMISEGA. 

mai 2024
14. TSÜKKEL

  • 1. päev. SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSTE, DIABEEDI JT NN ELUSTIILIHAIGUSTE ENNETAMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. VAIMSE TERVISE TOETAMINE TOITUMISEGA. HAIGUSPUHUNE TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.

juuni 2024
15. TSÜKKEL

  • 1. päev. PROBLEEMSED KLIENDID, NENDEGA TOIMETULEK. 
  • 2. päev. TOIDUHÜGIEEN JA TÖÖTUBVADE LÄBIVIIMINE.
    Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: PROBLEEMSED JA PSÜÜHIKAHÄIRETEGA KLIENDID TOITUMISNÕUSTAMISES. Annely Soots. 

juuli 2024
16. TSÜKKEL
NB! Kursuse läbimine ei anna luba määrata eliminatsioonidieete.

  • 1. päev. PIIRANGUTEGA MENÜÜDE TASAKAALUSTAMINE. PRAKTIKA.
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAJA PRAKTILINE IGAPÄEVATÖÖ. PRAKTIKA.

august 2024
17. TSÜKKEL

  • 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID 1. PRAKTIKA.
  • 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE /ARVESTUS. (Selleks õppepäevaks on tarvis omada vähemalt 5 kliendi nõustamise kogemust)

september 2024
18. TSÜKKEL: ISESEISEV PRAKTILINE TÖÖ KLIENDINÕUSTAMISEL
(vajadusel koolitajapoolne supervisioon)

oktoober 2024
19. TSÜKKEL: PRAKTIKA

  • 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID 2 (sh terviseriskidega kliendijuhtumid). 
  • 2. päev.  TOITUMISNÕUSTAMISE TEOORIA JA PRAKTIKA – TEENUSE KVALITEET. KURSUSE LÕPETAMINE.

NB! Enne lõpetamist peavad olema kõik kohustuslikud tööd esitatud ja arvestatud, esitada tuleb essee “Mina toitumisnõustajana” ning 15 toitumisnõustamise lühikirjeldus.

Põhitoitainete biokeemia ja energia tootmine

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Kursusel käsitletakse põhitoitainete biokeemiat jätkutasemel ja antakse ülevaade energia tootmisest.

ÕPIVÄLJUND: Koolituse läbinud toitumisnõustaja või -terapeut:

  • teab energiatootmise etappe ja selleks vajalikke toitaineid inimkehas;
  • on kuulanud edasijõudnute tasemel põhitoitanete biokeemia ja seedimise loenguid, tunneb toidust pärit süsivesikute, valkude ja rasvade seedimist soolestikus ning oskab kirjeldada süsivesikute, aminohapete ja kolesterooli ülesandeid inimkehas, teab, mida kujutavad endast lipoproteiinid.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad internetikeskkonnas.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolitus on ETTA ja ETNÜ liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (eksami sooritamise tasu on 35 eurot), arvestust saab selle tasu eest sooritada kaks korda. Ühingutesse mittekuuluvatele õppijatele maksab koolitus 75 eurot (koolitus + arvestus). Tunnistus saadakse pärast arvestuse positiivset sooritamist.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA:  Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu. Kui oled ETTA või ETNÜ ühingute liige, palun anna ka sellest teada.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
PÕHITOITAINETE JA SEEDIMISE BIOKEEMIA
Süsivesikud toidus ja süsivesikute tarbimissoovitused (2h 15 min)Annely Soots
Süsivesikud inimkehas (45 min)Annely Soots
Valgud ja aminohapped inimkehas, aminohapetest moodustunud ühendid (1h 10 min)Annely Soots
Lipiidid ja kolesterool (35 min)Annely Soots
Toidurasvade ja kolesterooli seedimine (30 min)Annely Soots
Seedimise biokeemia jätkutasemel (45 min)Annely Soots
ENERGIA TOOTMINE
Energia tootmine glükoosist, rasvhapetest ja aminohapetest (45 min)Annely Soots

KOOLITAJA:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut.

ÕPPEMATERJALID:

Pitsi, et al., 2015. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused. 
Loengumaterjal: Süsivesikud toidus ja süsivesikute tarbimissoovitused.

Biokeemia loengumaterjalid baseeruvad biokeemik Tiiu Vihalemma loengutel.
Loengumaterjal: Süsivesikud inimkehas.
Loengumaterjal: Valgud ja aminohapped ning nendest moodustunud ühendid inimkehas.
Loengumaterjal: Lipiidid ja kolesterool.
Lisamaterjal: Toidurasvade ja õlide rasvhappeline koostis ja oomega-3 ja oomega-6 RH rajad.
Loengumaterjal: Toidurasvade ja kolesterooli seedimine.
Õpik “Inimkeha põhilised biomolekulid. Inimorganismi metabolism” M. Zilmer, E. Karelson, A. Rehema, K. Zilmer, U. Soomets, 2015 (Tartu). Lipoproteiinide peatükk.
Loengumaterjal: Seedimise biokeemia jätkutasemel.
Loengumaterjal: Energia tootmine.
Biokeemik Tiiu Vihalemma artiklid: L-karnitiin, vitamiin Q ubikinoon, koensüüm Q.
Baasmõistete kirjeldused.

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 40 tundi, sh 20 tundi iseseisvat tööd.

Haiguspuhune toitumisnõustamine

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Koolitusel tutvustatakse toitumisnõustaja ja -terapeudi pädevusse kuuluvate terviseseisundite korral nõustamist ning käsitletakse nii toitumisnõustaja kui -terapeudi pädevust konkreetsete terviseprobleemidega klientidega töötamisel. Samuti aitab antud kursuse läbimine valmistuda kutseeksamiks.

ÕPIVÄLJUND: Koolituse läbinud toitumisnõustaja või -terapeut:

  • Tunneb oma pädevuse piire terviseseisunditepuhusel nõustamisel, teab, millal ja kellega teha koostööd ning millal ja kellele kliendid edasi suunata;
  • Oskab jätkutasemel kirjeldada põhitoitainete seedimist seekulglas;
  • Teab enda pädevust piirangutega toitumise puhul toitumisoovituste andmiseks;
  • Tunneb ära söömishäire ja teab, kuidas käituda söömishäire kahtlusega kliendi nõustamisel;
  • Oskab enda pädevusse kuuluvate terviseseisundite puhul anda enda tasemel nõuandeid järgmiste terviseprobleemide korral:
    • osteoporoosi ennetamiseks
    • rauapuudusaneemia korral toitumise rauarikkamaks muutmiseks ja toiduraua paremaks imendumiseks
    • kergemate seedevaevuste puhul seedimise toetamiseks
    • vähi ennetamiseks
    • vähiravi saajatele
    • veganile

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad internetikeskkonnas.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolitus on ETTA liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (eksami sooritamise tasu on 40 eurot, arvestust saab selle tasu eest sooritada kaks korda), ühingutesse mittekuuluvatele toitumisnõustajatele ja -terapeutidele maksab koolitus 80 eurot (koolitus + arvestus). Tunnistus saadakse pärast arvestuse positiivset sooritamist.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu. Kui oled ETTA või ETNÜ ühingute liige, palun anna ka sellest teada.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
ETTA Osteoporoosi ennetamise toitumisteraapia juhise tutvustus (40 min)Annely Soots
ETTA Rauapuuduse toitumisnõustamise juhise tutvustus (30 min)Annely Soots
Seedimise füsioloogia, jätkukoolituse loeng (45 min)Annely Soots
ETTA Kergemate seedevaevustepuhuse toitumisnõustamise juhise lühitutvustus (30 min)Annely Soots
ETTA Kõhukinnisuse ja hemorroididepuhuste toitumissoovituste tutvustus (12 min)Annely Soots
ETTA Vähki ennetava toitumise juhise tutvustus (30 min)Annely Soots
ETTA Vähihaige toitumine vähiravi ajal – juhise tutvustus (55 min)Kaia Palumaa
ETTA Söömishäirete toitumisnõustamise ja -teraapia juhise tutvustus ja intervjuu Sirli Kivisaarega söömishäiretega klientide nõustamise teemal (2h 30 min)Annely Soots
ETTA tõhustatud toitumise ja kaalu tervislikult tõstmise juhise tutvustus (60 min)Kati Lüüs-Ploomipuu
ETTA välistamisdieedil oleva kliendi toitumisnõustamise juhise tutvustus (piirangutega menüüde tasakaalustamine) (10 min)Annely Soots
ETTA Veganitoitumise juhise tutvustus (60 min)Pille Javed

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA juhiste koostaja.
PIlle Javed, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA veganitoitumise juhise koostaja.
Kati Lüüs Ploomipuu, toitumisterapeut, ETTA ETTA tõhustatud toitumise ja kaalu tervislikult tõstmise juhise koostaja.
Kaia Palumaa, toitumisterapeut, ETTA vähihaige toitumise juhise koostaja.

ÕPPEMATERJALID:
ETTA Osteoporoosi ennetamise toitumisteraapia juhis.
ETTA Rauapuuduse toitumisnõustamise juhis.
ETTA Kõhukinnisuse ja hemorroididepuhused toitumissoovitused.
ETTA Kergemate seedevaevustepuhuse toitumisnõustamise juhis.
Loengumaterjal: Seedimise füsioloogia. Annely Soots, Eliisa Lukk ja Tiiu Vihalemm.
ETTA Vähki ennetava toitumise juhis.
ETTA Vähihaige toitumine vähiravi ajal juhis.
ETTA Söömishäirete toitumisnõustamise ja -teraapia juhis.
Loengumaterjal ETTA söömishäiretega kliendi nõustamise juhisest.
ETTA tõhustatud toitumise ja kaalu tervislikult tõstmise juhis.
ETTA välistamisdieedil oleva kliendi toitumisnõustamise juhise tutvustus (Piirangutega menüüde tasakaalustamine).
ETTA Veganitoitumise juhis.

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud. Koolituse eest väljastatakse digitaalselt allkirjastatud tunnistus.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 60 tundi, sh 20 tundi iseseisvat tööd.

Välistamisdieetide olemus, toiduallergia ja -talumatuse testimine

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Koolitus on suunatud toitumisnõustaja või -terapeudiõppe lõpetanutele, kes soovivad saada süvendatud teadmisi toiduallergiast, – tundlikkusest ja -talumatusest. Lisaks on võimalik saada ka toidutundlikkuse testide nõustajaks. Tunnistuste saamiseks tuleb sooritada arvestused.

ÕPIVÄLJUND: Toitumisnõustaja/toitumisterapeut mõistab toiduallergia, -talumatuse ja -tundlikkuse olemust ning erisusi, teab, mis on tema pädevuses ning missugustes olukordades tuleb teha koostööd, kliendid edasi suunata või kellega konsulteerida.

Testide teostajaks soovijad on lisaks saanud oskuse toidutalumatuse teste nõustada ning anda enda pädevusse kuuluvaid soovitusi: Toitumisnõustaja/toitumisterapeut on pädev nõustama Cytolisa ja Cytotoxic testi.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad Tervisekooli internetikeskkonnas. Loenguid on võimalik kuulata endale sobival ajal. Testi edasimüüjaks ja kliendile pakkujaks soovijatel tuleb sooritada teooriaeksam ning lisaks läbida testi teostamise superviseeritud praktika (teostada test/testid superviisori juhendamisel). Pärast vastava koolituse läbimist ja arvestuse sooritamist saab tunnistuse alusel Synlab Eesti OÜ ja/või Via Naturale OÜ lepinguliseks kliendiks.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolitus on ETTA ja ETNÜ liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (eksami sooritamise tasu on 60 eurot), arvestust saab selle tasu eest sooritada 2 korda. Ühingutesse mittekuuluvatele õppijatele maksab koolitus 95 eurot (koolitus + arvestus).

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Saada avaldus (nimi, isikukood, meiliaadress ja telefoninumber) ja koopia toitumisnõustaja õppe läbimist tõendavast tunnistusest Silvia Sootsile silvia@tervisekool.ee. Kui oled ETTA või ETNÜ liige, märgi palun ka see avaldusse. Küsimuste korral helista või kirjuta Annely Sootsile annely@tervisekool.ee, 5082596.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
TOIDUALLERGIA, TSÖLIAAKIA JA LAKTOOSITALUMATUSE OLEMUS JA NENDEPUHUNE TOITUMISNÕUSTAMINE
ETTA laktoositalumatuse toitumisteraapia juhise tutvustus Annely Soots
ETTA juhis allergia puhul toimimiseksAnnely Soots
ETTA tsöliaakia toitumisteraapia juhise tutvustusAnnely Soots
PIIRANGUTEGA MENÜÜDE TASAKAALUSTAMINE
ETTA välistamisdieedi juhise tutvustus, nõuded toitumisnõustajale ja -terapeudileAnnely Soots
Gluteenivaba toitumineMaire Vesingi
Piimavaba toitumineMaire Vesingi
Munavaba toitumineMaire Vesingi
TOIDUTALUMATUSE JA -TUNDLIKKUSE OLEMUS
ETTA toiduallergia- ja talumatuse testide nõustamise juhise tutvustusAnnely Soots
Toidu taluvuse ja -talumatuse olemus, erinevad normid ja väljendused, sh immunoloogiliste ja mitteimmunoloogiliste vormide tutvustus koos mõistete selgitusegaAnnely Soots
Immuunsüsteem ja selle toimimine, lühiülevaadeAnnely Soots
SPETSIIFILISTE TESTIDE TEOSTAJAKS SAADA SOOVIJATELE
Testide superviisorid on
Cytolisa testi puhul Eliisa Lukk, Pille Javed ja Kaia Palumaa
Cytotoxic testi puhul Eliisa Lukk ja Triin Muiste
Loeng Synlab CYTOLISA testi nõustajatele ja nõustajaks soovijaleKaia Palumaa
Loeng CYTOTOXIC testistSirli Kivisaar
CYTOTOXIC testi interpreteerimine, küsimused ja vastusedAnnely Soots
Loeng OPIOIDSETE PEPTIIDIDE testi nõustajaks soovijaleAnnely Soots
NB! Maire Vesingi loengud on tasuta kuulatavad ETTA kodulehel

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA juhiste koostaja.
PIlle Javed, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut.
Kaia Palumaa, toitumisterapeut.
Maire Vesingi, toitumisterapeut, kokkade koolitaja.
Superviisorid on pikaajalise testide nõustamise kogemusega toitumisterapeudid Pille Javed, Kaia Palumaa, Triin Muiste ja Eliisa Lukk.

ÕPPEMATERJALID:
ETTA lehel kättesaadavad kõik toiduallergia-, tundlikkuse ja -talumatuse juhised ning ülevaade erinevatest toiduallergia-, tundlikkuse ja -talumatuse vormidest.
ETTA laktoositalumatuse toitumisteraapia juhis.
ETTA juhis allergia puhul toimimiseks.
ETTA tsöliaakia toitumisteraapia juhis.
ETTA välistamisdieedi juhis, nõuded toitumisnõustajale ja -terapeudile.
Gluteeniga saastumise ärahoidmine toidu valmistamisel, serveerimisel ja säilitamisel. Maire Vesingi.
ETTA juhis toiduallegia, -talumatuse ja -tundlikkuse testide alusel nõustamiseks
Kolme gluteeniga seotud seisundi võrdlus: Tsöliaakia, mittetsöliaakiline gluteenitundlikkus ja nisuallergia: 3 erineva haiguse võrdlus, mis vallanduvad sama toiduga (tõlge eesti keelde). Ortiza C., Valenzuelab R., Lucero Y. (2017). Celiac disease, non celiac gluten sensitivity and wheat allergy: comparison of 3 different diseases triggered by the same food. Revista Chilena de Pediatria, 88(3), 417-423.
Loengumaterjal: Immuunsüsteem ja selle toimimine.
Synlab ja ETTA loengumaterjal: Cytolisa test.
Artikkel: Food-Specific IgG Antibodies: In Health and Disease. Abraham, N. R., PhD, FIBMS Immunology. Scientific Director Omega Diagnostics, Cambridge Nutritional Sciences. © 2020 Omega Diagnostics Ltd QPulse Ref: 453-64 version 1. Tõlge eesti keelde.
IgG testide kohta teostatud teadusuuringud.
Loengumaterjal. Cytotoxic test.
Kaksikpime RCT pilootuuring Cytotoxic testi kasutamisest reflukshaigusega patsientidel (eesti keeles). Originaalartikkel: Caselli, M. et al. (2014). Test-based exclusion diets in gastro-esophageal reflux disease patients: A randomized controlled pilot trial. World J Gastroenterol, 20(45), 17190-17195.

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud. Koolituse eest väljastatakse digitaalselt allkirjastatud tunnistus.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 70 tundi, sh 20 tundi iseseisvat tööd ja 10 tundi superviseeritud praktikat (ühe testi nõustamisel).