Autorid: Annely Soots(arst, psühholoog ja funktsionaalse toitumise terapeut), Tiiu Vihalemm(biokeemik & toitumisteadlane)
03.09.2020
Flavonoidid on tugevatoimelised antioksüdandid
Fütotoitainete ehk taimedes leiduvate toitainete hulka kuuluvad vitamiinid, mineraalained, kiudained, ensüümid ning ka mitmed erinevad taimepigmendid, näiteks karotenoidid, klorofüll ja flavonoidid. Paljudel fütotoitainetel on antioksüdantsed omadused, mida tugevdab nende koostoime. Seetõttu on soovitatav igapäevaselt tarbida erinevaid puu- ja köögivilju, puuviljad on muuhulgas ka ideaalsed suupisted ja magustoidud. Fütotoitainete regulaarne tarbimine annab teatava kaitse krooniliste degeneratiivsete haiguste, vähi, südamehaiguste, insuldi, kae, diabeedi ja mitmete muudegi tervisehäirete vastu.
Flavonoidid on taimepigmendid, mille antioksüdantne toime on veelgi tugevam kui tõhusate antioksüdantidena tuntud C-vitamiinil, E-vitamiinil, beetakaroteenil, seleenil või tsingil. Flavonoide sisaldavad eriti rohkesti just värvilised puu- ja aedviljad.
Flavonoidid annavad viljadele värvi.
Flavonoidid on suhteliselt kuumutamiskindlad – näiteks ei kao mustsõstramoosi keetes mustsõstardele iseloomulik värv.
Flavonoide hinnatakse eeskätt nende põletiku-, allergia-, viiruste- ja vähivastase toime tõttu.
Sinist ja lillat värvi andvatel flavonoididel (antotsüanidiinid ja proantotsüanidiinid), mida sisaldavad näiteks mustikad, kirsid, viinamarjad ja ka värvilised söödavad õied (näiteks kurgirohu-, kressi- või tatraõied), on veresoonte seinu tugevdav mõju. Nad võimendavad ka C-vitamiini toimet.
Flavonoidid aitavad allergiate puhul, vähendades organismi allergilisi reaktsioone. Ka medikamentidest põhjustatud allergiaid saab leevendada flavonoididega. Flavonoidid hoiavad ära põletikku soodustavate ühendite (histamiin jt) vabanemist ning takistavad nende sünteesi organismis.
Tuntuimad flavonoidid ning nende allikaks olevad toiduained
Kvertsetiin. Peamiseks toiduaineks, mis seda flavonoidi sisaldab, on punane sibul. Antioksüdandina aitab kvertsetiin vähendada põletikku, samuti soodustab ta insuliini toimet. Kvertsetiini kasutatakse sageli allergiate korral, see on saadaval ka toidulisandina.
Tsitruse bioflavonoidid. Nagu nimetuski ütleb, leidub neid tsitruselistes. Antioksüdantse toime kõrval parandavad nad vere tsirkulatsiooni ja tugevdavad kapillaaride seinu. Sageli lisatakse neid C-vitamiini preparaatidesse, et tugevdada viimaste toimet.
Antotsüanidiinid – sinine ja lilla pigment näiteks mustikates, tumedates viinamarjades (sh punases veinis), greibiseemne- ja ka männikooreekstraktis. Antotsüanidiinid tugevdavad C-vitamiini toimet, vähendavad veresoonte kahjustusi, kaitsevad rakke vabade radikaalide hävitava toime eest ning aitavad ära hoida kollageeni kahjustumist sidekoes.
Isoflavonoidid. Isoflavonoide leidub näiteks sojas ja need toimivad östrogeenitaseme regulaatorina, olles kasulikud nii östrogeeni puuduse kui selle liia korral.
Kurkumiin on põletikuvastase, vähivastase ja antioksüdantse toimega. Vähendab nitrosoamiinide hulka, tõstab glutamiinisisaldust ja soodustab keha detoksifikatsiooni. Kurkumiini sisaldav maitsetaim kurkum on karri koostisosa, mis annab sellele kollase värvi. Kurkumit müüakse ka eraldi maitseainena.
Ginkgoflavoonglükosiidid ehk ginkgoheterosiidid, mida sisaldab ginkgo biloba ehk hõlmikpuu lehtede ekstrakt. Tegemist on flavonoididega, millel on kasulik toime närvisüsteemile. Need toetavad mälu ja keskendumisvõimet, eriti just lühiajalist mälu eakatel. Samas aitavad nad säilitada kapillaarset verevarustust, omades kasulikku toimet perifeersetele veresoontele. Ginkgo biloba ekstrakt parandab verevarustust jäsemetes, reguleerib arterite, veenide ja kapillaaride elastsust ja toonust. Sobib neile, kellel on külmad käed ja jalad, aitab langetada vererõhku ja vähendab ka depressiooni.
Silimariin on maarjaohaka taimest saadav teatavate flavonoidide segu. Maarjaohakas on maksa kaitsvatest ravimtaimedest tuntuim ja tugevaim, selle komponendid töötavad vastu maksa kahjustavatele teguritele, parandavad maksa funktsioneerimist ning aitavad kasvatada uusi maksarakke kahjustunute asemele. Maarjaohaka maksa toetav toime tuleneb eeskätt selle antioksüdantsetest omadustest – silimariin aitab vältida vabade radikaalide ehk oksüdatsiooniprotsesside poolt põhjustatud maksakahjustusi.
Kasutatud allikad:
Murray, M., Pizzorno, J., Pizzorno, L. The Encyclopedia of Healing Foods. Atria Books, 2005.
Murray, M. Healing Power of Herbs. 1995, Three Rivers Press New York.
Di Carlo, G., Mascolo. N., Izzo, A. A., Capasso, F. (1999). Flavonoids: Old and New Aspects of a Class of Natural Therapeutic Drugs. Life Sciences, 65, 337-353.
Kuhnau, J. (1976). The Flavonoids: A Class of Semiessential Food Components: Their Role in Human Nutrition. World Review of Nutrition and Diet, 24, 117-191.
Middleton, E. Jr., Kandaswami, C., Theoharides, T. C. (2000). The Effects of Plant Flavonoids on Mammalian Cells: Implication for Inflammation, Heart Disease and Cancer. Pharmacological Reviews, 52, 673-751.
Nijveldt, R., van Nood, D., van Hoorn, et al. (2001). Flavonoids: A review of probable Mechanisms of Action and Potential Applications. The American Journal of Clinical Nutrition, 74, 418-425.
Pietta, P. G. (2000). Flavonoids as antioxidants. Journal of Natural Products, 63, 1035-1942.