Täiendkoolitused toitumisnõustajatele

Tervisekooli kooskokkamine Tartus

LÜHITUTVUSTUS: Kui varasemalt oli koos söögi valmistamine osa meie õppetööst, siis alates 2020. aasta kevadest on õpe Tervisekoolis kolinud veebi ning ühist söögivalmistamist ei ole enam toimunud. Koos söögi tegemine on aga imeline viis omavahel tuttavaks saada, suhelda ning lõbusalt aega veeta, mistõttu on tulnud idee saada kevadel kokku ning koos kokata! Oodatud on kõik praegused ja endised Tervisekooli õpilased.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: 16. mail 2023 kell 17.00-20.30 Tartus, Kalevi 108. Kohti jagub ühte töötuppa 20-le inimesele ning töötoa/kooskokkamise hind on 46 eurot inimese kohta.

Kooskokkamisel valmistame üheskoos erinevaid roogasid:

  • erinevad määrded (hummused, pasteedid jm)
  • erinevad suupisted (kevadrullid ja muud põnevat)
  • pearoog koos salatiga (pakume infot ja ideesid, kuidas teha päriselt maitsekaid toorsalateid)
  • magusroog (mitte kõige tavapärasem magusroog, mis kindlasti üllatab meeldivalt)

Kõikide roogade staarideks on tervislikud toorained ning kõiki retsepte on lihtne oma igapäevamenüüsse tuua.

Toiduvalmistamist viivad läbi Annely Soots ja Triin Muiste. Triin andis alles hiljuti välja retseptiraamatu „Nauding köögiviljadest“.

Kohtume nii Tartus kui Tallinnas: Tartus 16.05 õhtul kell 17.00-20.30 ja Tallinnas 18.05 õhtul kell 17.00-20.30

Tervisekooli kooskokkamine Tallinnas

LÜHITUTVUSTUS: Kui varasemalt oli koos söögi valmistamine osa meie õppetööst, siis alates 2020. aasta kevadest on õpe Tervisekoolis kolinud veebi ning ühist söögivalmistamist ei ole enam toimunud. Koos söögi tegemine on aga imeline viis omavahel tuttavaks saada, suhelda ning lõbusalt aega veeta, mistõttu on tulnud idee saada kevadel kokku ning koos kokata! Oodatud on kõik praegused ja endised Tervisekooli õpilased.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: 17 ja 18. mail 2023 kell 17.00-20.30 Tallinnas, Pirita tee 26c-33. Kohti jagub ühte töötuppa 20-le inimesele ning töötoa/kooskokkamise hind on 46 eurot inimese kohta.

Kooskokkamisel valmistame üheskoos erinevaid roogasid:

  • erinevad määrded (hummused, pasteedid jm)
  • erinevad suupisted (kevadrullid ja muud põnevat)
  • pearoog koos salatiga (pakume infot ja ideesid, kuidas teha päriselt maitsekaid toorsalateid)
  • magusroog (mitte kõige tavapärasem magusroog, mis kindlasti üllatab meeldivalt)

Kõikide roogade staarideks on tervislikud toorained ning kõiki retsepte on lihtne oma igapäevamenüüsse tuua.

Toiduvalmistamist viivad läbi Annely Soots ja Triin Muiste. Triin andis alles hiljuti välja retseptiraamatu „Nauding köögiviljadest“.

Kohtume nii Tartus kui Tallinnas: Tartus 16.05 õhtul kell 17.00-20.30 ja Tallinnas 17.05 ja 18.05 õhtul kell 17.00-20.30

Vereanalüüside tõlgendamise koolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele I osa

LÜHITUTVUSTUS: Kursuse eesmärk on õppida toitumisspetsialisti tasemel hindama vereanalüüse, mida kliendid on ise teinud või mida on klientidele tehtud meditsiinitöötajate poolt.

Koolitus koosneb nii teoreetilist kui praktilisest osast ning lõpeb eksamiga. Eksami sooritamine annab loa interpreteerida klientide vereanalüüse oma pädevuse piirides. Koolitus lindistatakse ja seda on võimalik endale sobival ajal kuulata. Arvestuste sooritamiseks lepitakse kokku individuaalsed ajad.

Ainult kursuse tunnistusega lõpetanud/arvestuse sooritanud toitumisnõustajad/-terapeudid saavad õiguse analüüse interpreteerida. Kursuse teoreetilise osa läbimine seda õigust ei anna. 

ÕPIVÄLJUND: Arvestuse sooritanud õpilane oskab analüüsi interpreteerida nii, et ei ületa oma pädevuse piire ning oskab nende alusel anda kliendile nõu toitumise osas ning oskab suunata vastavate spetsialistide juurde. 

KOOLITAJA: Koolitaja on arst ja funktsionaalse toitumise terapeut Annely Soots.

ESIMESES OSAS KÄSITLETAVAD TEEMAD: Erinevad analüüsid tasakaalutuste hindamiseks kehas. Vere analüüside interpreteerimine toitumisnõustamise seisukohalt ja toitumisnõustaja pädevusest lähtuvalt:

  • Hemogramm (sh vere vormelemendid, leukogramm ja hemoglobiin) ja põletikunäitajad
  • Veresuhkur ja glükosüülitud hemoglobiin
  • Verelipiidid: triglütseriidid, üldkolesterool, LDL ja HDL lipoproteiinid
  • Maksa funktsiooni näitajad (bilirubiinid, ALAT, ASAT, GGT)
  • Rauapuudusaneemiale viitavad näitajad
  • D vitamiin 
  • Foolhape ja B12-vitamiin
  • Homotsüsteiin
  • Iseseisev praktika vereanalüüside interpreteerimisel
  • Praktiline eksamitöö: viie kliendi nõustamine õpitud analüüse kasutades.

ÕPPE MAHT: 40 tundi (8 tundi auditoorset teooria- ja 32 tundi praktikaõpet)

ÕPE ON TASULINE: Õppepäevade ja eksamitasu on kokku 195 eurot koos käibemaksuga.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppuril olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õpilane, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada isiklik avaldus koos CV või vabas vormis eluloo ja tööalase tegevuse kirjeldusega (senine kliendinõustamise kogemus) silvia@tervisekool.ee koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu.

TOIMUMISE AEG JA KOHT:

Koolitus toimub zoomi keskkonnas:

  • 21. veebruar 2023 (kell 9.30-12.30)
    Esimene teoreetiline õppepäev
  • 9. märts 2023 (kell 9.30-12.30)
    Esimene praktiline õppepäev
  • 6. aprill 2023 (kell 9.30-12.30)
    Teine praktiline õppepäev
  • 18. aprill 2023 (kell 9.30- 11.00)
    Kolmas praktiline õppepäev

Pärast I osa läbimist saab läbida jätkukoolituse – vereanalüüside koolitus II osa.

ÕPPEMATERJALID:

  • Loengumaterjalid ja materjalid Synlab kodulehelt: Veri. Veresuhkur. Hemoglobiin. Vere vormelemendid. Hemogramm ja leukogramm. Põletikunäitajad. Homotsüsteiin, D- ja B12 vitamiin ning foolhape. ALT, AST, GGT ja bilirubiin. Kolesterooli analüüsid, erinevad LP, TG, apoproteiinid. Raud ja rauaga seotud näitajad. Neerupuudulikkuse näitajad.
  • “Inimkeha põhilised biomolekulid. Inimorganismi metabolism” M. Zilmer, E. Karelson, A. Rehema, K. Zilmer, U. Soomets, 2015 (Tartu). Lipoproteiinide metabolismi peatükk.
  • Synlab infoleht. Erinevad lipoproteiinid ja apovalgud, mida määratakse. 
  • Biokeemik Tiiu Vihalemma artiklid kolesteroolist ja ajakiri Toitumisteraapia “Kolesterool”, nr 29.
  • Loengumaterjal: Neerude ja kuseteede anatoomia-füsioloogia.
  • Erinevad vere analüüsid (25 analüüsi) praktiliseks harjutamiseks.

Toidulisandid toitumisnõustaja ja toitumisterapeudi töövahendina

LÜHITUTVUSTUS: Koolitus on suunatud toitumisnõustaja õppe lõpetanud inimestele, keda huvitab toidulisandite maailm. Kui õppija soovib lisaks omandatud teadmistele ka õigust soovitada klientidele toidulisandeid, peab ta sooritama iga teema kohta arvestuse.

ÕPIVÄLJUND: Arvestused läbinud õppija on saanud väljaõppe lisandite valimiseks vastavalt kliendi vajadustele oma kompetentsi piirides. Lõpetanu tunneb erinevaid toidulisandites leiduvaid toitainete vorme, mõistab toitainete soovitamisel individuaalse lähenemise vajadust ja toidulisandite võimalikke kõrvaltoimeid. Mõistab vastutuse määra nende soovitamisel.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitus toimub digikursusena Tervisekooli veebikeskkonnas ning õppega võib liituda mistahes ajal. Õppija saab endale kasutajatunnuse ja parooli, millega pääseb 6 kuud ligi kursuse õppematerjalidele ja videoloengutele.

ÕPE ON TASULINE: Endistele ja praegustele Tervisekooli õppijatele kehtib soodushind (360 eurot koos käibemaksuga). Nõustajatele, kes on lõpetanud mõne teise kooli, kehtib hind 560€ (sisaldab käibemaksu). Koolituse eest saab maksta ka kahes või kolmes osas (nt 3 x 120 eurot = 360 eurot). Kui õpilane soovib saada kompetentsi kinnitavat tunnistust, on tarvis sooritada käsitletud materjali kohta arvestused.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu.

KOOLITUSE SISU LÜHITUTVUSTUS

Iga teema kohta on õppijatele avatud videoloengud ning õppematerjalid. Samuti peab õppija sooritama iga teema kohta arvestuse.

TEEMADÕPPE SISU
Toidulisandid, nende kvaliteet
Koolitaja: Sirli Kivisaar
Vitamiinid
Koolitajad: Annely Soots, Jelena Karjagina, Sirli Kivisaar.
Loengud:
– Vitamiinid D, B12, C, Q ja folaat, B-grupp, alfa-lipoehape. Annely Soots.
– Vitamiinid A ja E. Jelena Karjagina.
– Vitamiin K ja multivitamiinid. Sirli Kivisaar.
Õlid ja rasvad.
Koolitajad: Annely Soots ja Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina.
Loengud:
– Toiduõlid ja -rasvad. Annely Soots.
– GLA toidulisandites. Sirli Kivisaar.
– Õlilisandite kvaliteet. Jelena Karjagina.
– Õlilisandid Via Naturale toodete näitel. Sirli Kivisaar.
Mineraalained.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina, Eliisa Lukk, Pille Javed.
Loengud:
– Magneesium ja kaltsium toidulisandina. Sirli Kivisaar.
– Jood ja joodilisandid. Annely Soots.
– Raud ja raualisandid. Annely Soots.
– Väävel ja väävli toidulisandid. Annely Soots.
– Seleen ja seleeni toidulisandid. Annely Soots.
– Mineraalainete tsink, vask, kroom ja räni toidulisandid. Jelena Karjagina.
– Boor toidulisandites. Annely Soots.
– Kaalium toidulisandites. Pille Javed
– Molübdeen ja molübdeeni toidulisandid. Eliisa Lukk.
Südameveresoonkonna tervis, kolesteroolitaseme normaliseerimine.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Pille Javed.
Loengud:
– Kolesteroolitaseme langetamine toitumise ja toidulisandite abil. Annely Soots.
– Südameveresoonkonnahaiguste ennetamise jaoks olulised toitained. Pille Javed.
– Südameveresoonkonna tervist toetavad toidulisandid Via Naturale näitel. Sirli Kivisaar.
Luud, liigesed, nahk, juuksed, küüned.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar.
Loengud:
– Naha terviseks vajalikud toitained. Annely Soots.
– Nahk, liigesed ja luud – biokeemia. Annely Soots.
– Konkreetsed toidulisandid Via Naturale näitel, nende kasutamine. Sirli Kivisaar
Närvisüsteem ja aju.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar.
Loengud:
– Aju ja närvisüsteem, selle funktsioneerimine, närvivahendusained. Annely Soots.
– Toitained aju ja närvisüsteemi toimimise toetamiseks. Toidulisandid. Sirli Kivisaar.
Seedeelundkonna toetamine lisanditega toitumisnõustaja tasemel.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina.
Loengud:
– Seedekulgla biokeemia. Annely Soots
– Seedimist toetavad toidulisandid Via Naturale toodete näitel. Sirli Kivisaar.
– Probiootikumid, nende kvaliteet ja ohutus. Probiootikumid, ensüümid jt tooted meie apteekides. Jelena Karjagina.
Silmade tervis, immuunsuse toetamine. Hormonaalse süsteemi toetamine. Antioksüdandid.
Koolitajad: Annely Soots, Sirli Kivisaar, Jelena Karjagina.
Loengud:
– Üldülevaade: silmade tervis ja antioksüdantsed lisandid, immunsüsteemi toimimine ja selleks vajalikud toitained inimkehas, hormonaalse süsteemiga seotud probleemid ja toidulisandid. Tarbimissoovitused ja näidustused, ohutud annused, kõrvaltoimed ja vastunäidustused. Annely Soots.
– Toidulisandid Via Naturale toodete näitel. Sirli Kivisaar.
– Toidulisandid apteegis. Jelena Karjagina.
Energia tootmine, selleks vajalikud vitamiinid, mineraalained. Aminohapped inimkehas.
Koolitajad: Annely Soots ja Jelena Karjagina.
Loengud:
– Üldülevaade: energia tootmine inimekehas, toitainete vajadus.
– Aminohapped inimkehas ja lisatarbimise vajadused. Annely Soots.
– Toonust tõstvad toidulisandid apteegis. Jelena Karjagina.

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv funktsionaalse toitumise terapeut.
PIlle Javed, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut.
Sirli Kivisaar, toitumisterapeut, OÜ Via Naturale juht.
Jelena Karjagina, proviisor, toitumisterapeut.
Eliisa Lukk, molekulaarbioloog, toitumisterapeutide koolitaja, praktiseeriv funktsionaalse toitumise terapeut,

ÕPPEMATERJALID:
Õppematerjalideks on koolitajate poolt koostatud õppematerjalid kõikidel teemadel.
ETTA toitumisteraapia ja toitumisnõustamise juhised vastavatel teemadel.
Loengumaterjalid füsioloogiast ja biokeemiast vastaval teemal.
Toitumisnõustaja ja -terapeudi kutsestandardid, mis sätestavad pädevuse.
ETTA juhised toidulisandite soovitamiseks:
ETTA juhis B12 vitamiini soovitamiseks veganile.
ETTA juhis D-vitamiini soovitamiseks.
ETTA juhis foolhappe/folaadi toidulisandi soovitamiseks, sh rasedale.
ETTA juhis kalaõli soovitamiseks.

KOOLITUSE LÄBIMISEL VÄLJASTATAV DOKUMENT: Selleks, et saada TUNNISTUS teemade läbimise kohta, on tarvis pärast iga teema läbimist sooritada arvestus. Ilma arvestusi sooritamata ei ole õppijal õiguseid soovitada klientidele toidulisandeid.

ÕPPE MAHT: 107h (80h auditoorset teooriaõpet, 27h iseseisvat tööd).

Põhitoitainete biokeemia ja energia tootmine

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Kursusel käsitletakse põhitoitainete biokeemiat jätkutasemel ja antakse ülevaade energia tootmisest.

ÕPIVÄLJUND: Koolituse läbinud toitumisnõustaja või -terapeut:

  • teab energiatootmise etappe ja selleks vajalikke toitaineid inimkehas;
  • on kuulanud edasijõudnute tasemel põhitoitanete biokeemia ja seedimise loenguid, tunneb toidust pärit süsivesikute, valkude ja rasvade seedimist soolestikus ning oskab kirjeldada süsivesikute, aminohapete ja kolesterooli ülesandeid inimkehas, teab, mida kujutavad endast lipoproteiinid.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad internetikeskkonnas.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolitus on ETTA ja ETNÜ liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (eksami sooritamise tasu on 35 eurot), arvestust saab selle tasu eest sooritada kaks korda. Ühingutesse mittekuuluvatele õppijatele maksab koolitus 75 eurot (koolitus + arvestus). Tunnistus saadakse pärast arvestuse positiivset sooritamist.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA:  Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu. Kui oled ETTA või ETNÜ ühingute liige, palun anna ka sellest teada.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
PÕHITOITAINETE JA SEEDIMISE BIOKEEMIA
Süsivesikud toidus ja süsivesikute tarbimissoovitused (2h 15 min)Annely Soots
Süsivesikud inimkehas (45 min)Annely Soots
Valgud ja aminohapped inimkehas, aminohapetest moodustunud ühendid (1h 10 min)Annely Soots
Lipiidid ja kolesterool (35 min)Annely Soots
Toidurasvade ja kolesterooli seedimine (30 min)Annely Soots
Seedimise biokeemia jätkutasemel (45 min)Annely Soots
ENERGIA TOOTMINE
Energia tootmine glükoosist, rasvhapetest ja aminohapetest (45 min)Annely Soots

KOOLITAJA:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut.

ÕPPEMATERJALID:

Pitsi, et al., 2015. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused. 
Loengumaterjal: Süsivesikud toidus ja süsivesikute tarbimissoovitused.

Biokeemia loengumaterjalid baseeruvad biokeemik Tiiu Vihalemma loengutel.
Loengumaterjal: Süsivesikud inimkehas.
Loengumaterjal: Valgud ja aminohapped ning nendest moodustunud ühendid inimkehas.
Loengumaterjal: Lipiidid ja kolesterool.
Lisamaterjal: Toidurasvade ja õlide rasvhappeline koostis ja oomega-3 ja oomega-6 RH rajad.
Loengumaterjal: Toidurasvade ja kolesterooli seedimine.
Õpik “Inimkeha põhilised biomolekulid. Inimorganismi metabolism” M. Zilmer, E. Karelson, A. Rehema, K. Zilmer, U. Soomets, 2015 (Tartu). Lipoproteiinide peatükk.
Loengumaterjal: Seedimise biokeemia jätkutasemel.
Loengumaterjal: Energia tootmine.
Biokeemik Tiiu Vihalemma artiklid: L-karnitiin, vitamiin Q ubikinoon, koensüüm Q.
Baasmõistete kirjeldused.

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 40 tundi, sh 20 tundi iseseisvat tööd.

Haiguspuhune toitumisnõustamine

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Koolitusel tutvustatakse toitumisnõustaja ja -terapeudi pädevusse kuuluvate terviseseisundite korral nõustamist ning käsitletakse nii toitumisnõustaja kui -terapeudi pädevust konkreetsete terviseprobleemidega klientidega töötamisel. Samuti aitab antud kursuse läbimine valmistuda kutseeksamiks.

ÕPIVÄLJUND: Koolituse läbinud toitumisnõustaja või -terapeut:

  • Tunneb oma pädevuse piire terviseseisunditepuhusel nõustamisel, teab, millal ja kellega teha koostööd ning millal ja kellele kliendid edasi suunata;
  • Oskab jätkutasemel kirjeldada põhitoitainete seedimist seekulglas;
  • Teab enda pädevust piirangutega toitumise puhul toitumisoovituste andmiseks;
  • Tunneb ära söömishäire ja teab, kuidas käituda söömishäire kahtlusega kliendi nõustamisel;
  • Oskab enda pädevusse kuuluvate terviseseisundite puhul anda enda tasemel nõuandeid järgmiste terviseprobleemide korral:
    • osteoporoosi ennetamiseks
    • rauapuudusaneemia korral toitumise rauarikkamaks muutmiseks ja toiduraua paremaks imendumiseks
    • kergemate seedevaevuste puhul seedimise toetamiseks
    • vähi ennetamiseks
    • vähiravi saajatele
    • veganile

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad internetikeskkonnas.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolitus on ETTA liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (eksami sooritamise tasu on 40 eurot, arvestust saab selle tasu eest sooritada kaks korda), ühingutesse mittekuuluvatele toitumisnõustajatele ja -terapeutidele maksab koolitus 80 eurot (koolitus + arvestus). Tunnistus saadakse pärast arvestuse positiivset sooritamist.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu. Kui oled ETTA või ETNÜ ühingute liige, palun anna ka sellest teada.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
ETTA Osteoporoosi ennetamise toitumisteraapia juhise tutvustus (40 min)Annely Soots
ETTA Rauapuuduse toitumisnõustamise juhise tutvustus (30 min)Annely Soots
Seedimise füsioloogia, jätkukoolituse loeng (45 min)Annely Soots
ETTA Kergemate seedevaevustepuhuse toitumisnõustamise juhise lühitutvustus (30 min)Annely Soots
ETTA Kõhukinnisuse ja hemorroididepuhuste toitumissoovituste tutvustus (12 min)Annely Soots
ETTA Vähki ennetava toitumise juhise tutvustus (30 min)Annely Soots
ETTA Vähihaige toitumine vähiravi ajal – juhise tutvustus (55 min)Kaia Palumaa
ETTA Söömishäirete toitumisnõustamise ja -teraapia juhise tutvustus ja intervjuu Sirli Kivisaarega söömishäiretega klientide nõustamise teemal (2h 30 min)Annely Soots
ETTA tõhustatud toitumise ja kaalu tervislikult tõstmise juhise tutvustus (60 min)Kati Lüüs-Ploomipuu
ETTA välistamisdieedil oleva kliendi toitumisnõustamise juhise tutvustus (piirangutega menüüde tasakaalustamine) (10 min)Annely Soots
ETTA Veganitoitumise juhise tutvustus (60 min)Pille Javed

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA juhiste koostaja.
PIlle Javed, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA veganitoitumise juhise koostaja.
Kati Lüüs Ploomipuu, toitumisterapeut, ETTA ETTA tõhustatud toitumise ja kaalu tervislikult tõstmise juhise koostaja.
Kaia Palumaa, toitumisterapeut, ETTA vähihaige toitumise juhise koostaja.

ÕPPEMATERJALID:
ETTA Osteoporoosi ennetamise toitumisteraapia juhis.
ETTA Rauapuuduse toitumisnõustamise juhis.
ETTA Kõhukinnisuse ja hemorroididepuhused toitumissoovitused.
ETTA Kergemate seedevaevustepuhuse toitumisnõustamise juhis.
Loengumaterjal: Seedimise füsioloogia. Annely Soots, Eliisa Lukk ja Tiiu Vihalemm.
ETTA Vähki ennetava toitumise juhis.
ETTA Vähihaige toitumine vähiravi ajal juhis.
ETTA Söömishäirete toitumisnõustamise ja -teraapia juhis.
Loengumaterjal ETTA söömishäiretega kliendi nõustamise juhisest.
ETTA tõhustatud toitumise ja kaalu tervislikult tõstmise juhis.
ETTA välistamisdieedil oleva kliendi toitumisnõustamise juhise tutvustus (Piirangutega menüüde tasakaalustamine).
ETTA Veganitoitumise juhis.

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud. Koolituse eest väljastatakse digitaalselt allkirjastatud tunnistus.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 60 tundi, sh 20 tundi iseseisvat tööd.

Välistamisdieetide olemus, toiduallergia ja -talumatuse testimine

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Koolitus on suunatud toitumisnõustaja või -terapeudiõppe lõpetanutele, kes soovivad saada süvendatud teadmisi toiduallergiast, – tundlikkusest ja -talumatusest. Lisaks on võimalik saada ka toidutundlikkuse testide nõustajaks. Tunnistuste saamiseks tuleb sooritada arvestused.

ÕPIVÄLJUND: Toitumisnõustaja/toitumisterapeut mõistab toiduallergia, -talumatuse ja -tundlikkuse olemust ning erisusi, teab, mis on tema pädevuses ning missugustes olukordades tuleb teha koostööd, kliendid edasi suunata või kellega konsulteerida.

Testide teostajaks soovijad on lisaks saanud oskuse toidutalumatuse teste nõustada ning anda enda pädevusse kuuluvaid soovitusi: Toitumisnõustaja/toitumisterapeut on pädev nõustama Cytolisa ja Cytotoxic testi.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad Tervisekooli internetikeskkonnas. Loenguid on võimalik kuulata endale sobival ajal. Testi edasimüüjaks ja kliendile pakkujaks soovijatel tuleb sooritada teooriaeksam ning lisaks läbida testi teostamise superviseeritud praktika (teostada test/testid superviisori juhendamisel). Pärast vastava koolituse läbimist ja arvestuse sooritamist saab tunnistuse alusel Synlab Eesti OÜ ja/või Via Naturale OÜ lepinguliseks kliendiks.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolitus on ETTA ja ETNÜ liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (eksami sooritamise tasu on 60 eurot), arvestust saab selle tasu eest sooritada 2 korda. Ühingutesse mittekuuluvatele õppijatele maksab koolitus 95 eurot (koolitus + arvestus).

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Saada avaldus (nimi, isikukood, meiliaadress ja telefoninumber) ja koopia toitumisnõustaja õppe läbimist tõendavast tunnistusest Silvia Sootsile silvia@tervisekool.ee. Kui oled ETTA või ETNÜ liige, märgi palun ka see avaldusse. Küsimuste korral helista või kirjuta Annely Sootsile annely@tervisekool.ee, 5082596.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
TOIDUALLERGIA, TSÖLIAAKIA JA LAKTOOSITALUMATUSE OLEMUS JA NENDEPUHUNE TOITUMISNÕUSTAMINE
ETTA laktoositalumatuse toitumisteraapia juhise tutvustus Annely Soots
ETTA juhis allergia puhul toimimiseksAnnely Soots
ETTA tsöliaakia toitumisteraapia juhise tutvustusAnnely Soots
PIIRANGUTEGA MENÜÜDE TASAKAALUSTAMINE
ETTA välistamisdieedi juhise tutvustus, nõuded toitumisnõustajale ja -terapeudileAnnely Soots
Gluteenivaba toitumineMaire Vesingi
Piimavaba toitumineMaire Vesingi
Munavaba toitumineMaire Vesingi
TOIDUTALUMATUSE JA -TUNDLIKKUSE OLEMUS
ETTA toiduallergia- ja talumatuse testide nõustamise juhise tutvustusAnnely Soots
Toidu taluvuse ja -talumatuse olemus, erinevad normid ja väljendused, sh immunoloogiliste ja mitteimmunoloogiliste vormide tutvustus koos mõistete selgitusegaAnnely Soots
Immuunsüsteem ja selle toimimine, lühiülevaadeAnnely Soots
SPETSIIFILISTE TESTIDE TEOSTAJAKS SAADA SOOVIJATELE
Testide superviisorid on
Cytolisa testi puhul Eliisa Lukk, Pille Javed ja Kaia Palumaa
Cytotoxic testi puhul Eliisa Lukk ja Triin Muiste
Loeng Synlab CYTOLISA testi nõustajatele ja nõustajaks soovijaleKaia Palumaa
Loeng CYTOTOXIC testistSirli Kivisaar
CYTOTOXIC testi interpreteerimine, küsimused ja vastusedAnnely Soots
Loeng OPIOIDSETE PEPTIIDIDE testi nõustajaks soovijaleAnnely Soots
NB! Maire Vesingi loengud on tasuta kuulatavad ETTA kodulehel

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA juhiste koostaja.
PIlle Javed, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut.
Kaia Palumaa, toitumisterapeut.
Maire Vesingi, toitumisterapeut, kokkade koolitaja.
Superviisorid on pikaajalise testide nõustamise kogemusega toitumisterapeudid Pille Javed, Kaia Palumaa, Triin Muiste ja Eliisa Lukk.

ÕPPEMATERJALID:
ETTA lehel kättesaadavad kõik toiduallergia-, tundlikkuse ja -talumatuse juhised ning ülevaade erinevatest toiduallergia-, tundlikkuse ja -talumatuse vormidest.
ETTA laktoositalumatuse toitumisteraapia juhis.
ETTA juhis allergia puhul toimimiseks.
ETTA tsöliaakia toitumisteraapia juhis.
ETTA välistamisdieedi juhis, nõuded toitumisnõustajale ja -terapeudile.
Gluteeniga saastumise ärahoidmine toidu valmistamisel, serveerimisel ja säilitamisel. Maire Vesingi.
ETTA juhis toiduallegia, -talumatuse ja -tundlikkuse testide alusel nõustamiseks
Kolme gluteeniga seotud seisundi võrdlus: Tsöliaakia, mittetsöliaakiline gluteenitundlikkus ja nisuallergia: 3 erineva haiguse võrdlus, mis vallanduvad sama toiduga (tõlge eesti keelde). Ortiza C., Valenzuelab R., Lucero Y. (2017). Celiac disease, non celiac gluten sensitivity and wheat allergy: comparison of 3 different diseases triggered by the same food. Revista Chilena de Pediatria, 88(3), 417-423.
Loengumaterjal: Immuunsüsteem ja selle toimimine.
Synlab ja ETTA loengumaterjal: Cytolisa test.
Artikkel: Food-Specific IgG Antibodies: In Health and Disease. Abraham, N. R., PhD, FIBMS Immunology. Scientific Director Omega Diagnostics, Cambridge Nutritional Sciences. © 2020 Omega Diagnostics Ltd QPulse Ref: 453-64 version 1. Tõlge eesti keelde.
IgG testide kohta teostatud teadusuuringud.
Loengumaterjal. Cytotoxic test.
Kaksikpime RCT pilootuuring Cytotoxic testi kasutamisest reflukshaigusega patsientidel (eesti keeles). Originaalartikkel: Caselli, M. et al. (2014). Test-based exclusion diets in gastro-esophageal reflux disease patients: A randomized controlled pilot trial. World J Gastroenterol, 20(45), 17190-17195.

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud. Koolituse eest väljastatakse digitaalselt allkirjastatud tunnistus.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 70 tundi, sh 20 tundi iseseisvat tööd ja 10 tundi superviseeritud praktikat (ühe testi nõustamisel).

Haiguspuhune toitumisteraapia

ETTA ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisterapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Koolitus on toitumisterapeutidele mõeldud jätkuosa Haiguspuhune toitumisnõustamine koolitusele. Mõlema koolituse läbimine aitab valmistuda kutseeksamiks.

ÕPIVÄLJUND: Koolituse läbinud toitumisterapeut:

  • tunneb pädevuse piire terviseseisunditepuhusel nõustamisel, teab, millal ja kellega teha koostööd ning millal ja kellele kliendid edasi suunata;
  • oskab jätkutasemel kirjeldada põhitoitainete seedimist seekulglas;
  • oskab jagada vähki ennetava toitumise soovitusi ning anda tõhustatud tervisliku toitumise soovitusi vähiravi saavatele klientidele vastavalt nende toidueelistustele;
  • teab enda pädevust piirangutega toitumise puhul toitumissoovituste andmiseks;
  • oskab anda toitumisalast nõu veganile;
  • tunneb ära söömishäire ja teab, kuidas käituda söömishäire kahtlusega kliendi nõustamisel ning kellega teha koostööd;
  • oskab anda nõu toitumisterapeudi tasemel järgmiste terviseprobleemide korral:
    • osteoporoos
    • rauapuudusaneemia
    • kergemad seedevaevused
    • kardiovaskulaarsed haigused, sh kõrge kolesteroolitase
    • prediabeet ja II tüüpi diabeet
    • I tüüpi diabeedi korral koostöö meedikute ja/või kogemusnõustajaga
    • bariaatrilise operatsiooni haiglaeelne ja – järgne seisund (koostöös meedikutega)
    • podagra

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad internetikeskkonnas.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolituse kaks osa (haiguspuhune TN ja TT) on ETTA liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (60 eurot), ühingusse mittekuuluvatele toitumisterapeutidele maksab koolitus 100 eurot (koolitus + arvestus). Tunnistus saadakse pärast arvestuse positiivset sooritamist.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisterapeudi õpe ja jätkukoolitus Haiguspuhune toitumisnõustamine. Saada avaldus silvia@tervisekool.ee.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
ETTA Südame-veresoonkonnahaiguste ennetamise juhise tutvustus (1h 10 min)Pille Javed
ETTA Toitumisega kolesteroolitaseme langetamise juhise tutvustus (45 min)Annely Soots
ETTA Prediabeedi ja II tüüpi diabeedi toitumisteraapia juhise tutvustus (51 min)Annely Soots
Veresuhkru regulatsioon (10 min)Annely Soots
I tüüpi diabeetiku toitumine, füüsiline koormus, insuliinraviga seotud aspektid (1h 40 min)Kristi Peegel, Maret Rodin ja Maire Vesingi (diabeedi kogemusnõustajad Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingust)
Bariaatriline kirurgia, selle eelne ja järgne toitumisnõustamine (1h 20 min)Jaanika Tapver
ETTA Podagra toitumisteraapia juhise tutvustus (40 min)Annely Soots

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA juhiste koostaja.
PIlle Javed, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA südame-veresoonkonnahaiguste ennetamise juhise koostaja.
Maire Vesingi, toitumisterapeut Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingus.
Jaanika Tapver, toitumisterapeut Kaalukirurgia Keskuses ja Toitumisteraapia Keskuses.

ÕPPEMATERJAL:
ETTA Südame-veresoonkonnahaiguste ennetamise juhis.
ETTA Toitumisega kolesteroolitaseme langetamise juhis.
ETTA Prediabeedi ja II tüüpi diabeedi toitumisteraapia juhis.
ETTA juhise lisa: Kogemusnõustajate soovitused I tüüpi diabeedi puhul kliendi nõustamiseks. Maire Vesingi ja Kristi Peegel.
Diabeedi toitumisteraapia juhis. Diabeedi Meditsiinilise toitumisteraapia juhis 2019 eesti keeles.
ETTA Podagra toitumisteraapia juhis.
FitzGerald, J. D., et al. 2020 American College of Rheumatology Guideline for the Management of Gout ACR guideline for management of gout.  Arthritis Care & Research, 72(6), 744–760.
Haigekassa ravijuhis. Bariaatrilise patsiendi käsitlus enne ja pärast kirurgilist sekkumist (RJ-E/12.1-2016).

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud. Koolituse eest väljastatakse digitaalselt allkirjastatud tunnistus.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 120 tundi, sh 60 tundi iseseisvat tööd.

Toitumisnõustamise alused

ETTA, ETNÜ ja Tervisekooli täiendkoolitus toitumisnõustajatele ja -terapeutidele

LÜHITUTVUSTUS: Koolituse põhiteemade hulka kuuluvad toitumisnõustaja ja -terapeudi pädevuse ja kutsekompetentside kirjeldus, toitumisnõustamise aluseks olevate ETTA juhiste tutvustus ning ETTA haigusi ennetava toitumise soovituste tutvustus. Samuti aitab antud kursuse läbimine valmistuda kutseeksamiks.

ÕPIVÄLJUND: Koolituse läbinud toitumisnõustaja või -terapeut:

  • tunneb Eesti Riiklikke toitumissoovitusi (ETS) ning mõistab ETTA haigusi ennetava toitumise soovituste erisust ETS-st, teades, millal anda ETS ja millal ETTA toitumissoovitusi, tunneb oma pädevuse piire, teab, millal kliendid kelle juurde edasi suunata ning kellega vajadusel teha koostööd;
  • tunneb põhjalikumalt veresuhkrutaset mõjutavaid toiduaineid ja inimkehas toimuvaid protsesse, oskab anda veresuhkrut tasakaalustavaid toitumissoovitusi kaalulangetajale ja diabeediriskiga isikutele.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitusel on võimalik osaleda igal ajahetkel, sest loengud on kättesaadavad internetikeskkonnas.

KOOLITUSE MAKSUMUS: Koolitus on ETTA ja ETNÜ liikmetele tasuta, tasuline on arvestuse sooritamine (eksami sooritamise tasu on 25 eurot), ühingutesse mittekuuluvatele õppijatele maksab koolitus 50 eurot (koolitus + arvestus). Tunnistus saadakse pärast arvestuse positiivset sooritamist.

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Õppesse asumiseks peab õppijal olema läbitud toitumisnõustaja õpe. Kui oled Tervisekooli lõpetanud õppija, piisab õppesse astumise sooviavalduse esitamisest silvia@tervisekool.ee. Kui oled lõpetanud mõne teise kooli, saada avaldus koos koopiaga Eesti Vabariigis lõpetatud toitumisnõustaja õppe tunnistusest, mis eeldab keskhariduse olemasolu. Kui oled ETTA või ETNÜ ühingute liige, palun anna ka sellest teada.

KOOLITUSEL SAAB KUULATA JÄRGMISI LOENGUID:

LOENGU NIMETUSKOOLITAJA
Eesti Toitumis- ja liikumisoovitustest olulised faktid (12 min) Annely Soots
Kutseeksamil hinnatavad kompetentsid, hindamiskriteeriumid ja -meetodid (20 min)Annely Soots
Lühiülevaade TN ja TT pädevusest (25 min)Annely Soots
ETTA haigusi ennetava toitumise soovitused (90 min)Annely Soots
Tervisliku liikumise ja liikumisharrastaja toitumisnõustamise juhise tutvustus (20 min)Mari-Liis Väli
ETTA kaalujuhise tutvustus koos juhise aluseks oleva teooria tutvustusega (50 min)Annely Soots
Kaalulangetava toitumise soovitused (20 min)Annely Soots
Veresuhkru regulatsioon (10 min)Annely Soots

KOOLITAJAD:
Annely Soots, arst, toitumisnõustajate ja -terapeutide koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut, ETTA juhiste koostaja, kutseeksamikomisjoni liige.
Mari-Liis Väli, õde, toitumisnõustajate koolitaja, praktiseeriv toitumisterapeut.

ÕPPEMATERJALID:
Pitsi, et al., 2015. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused. 
Eesti toidupüramiid ja tegelik toidutarbimine, TAI
Tillmann, T. (2018). Mida süüa, et elada tervislikult elu lõpuni, Eesti Arsti artikkel.
Kutseeksami dokumendid: Hindamiskriteeriumid ka -meetodid,
ETNÜ ja ETTA nõustamise alased materjalid,
ETTA haigusi ennetava toitumise juhis 2021.
ETTA juhiste aluseks olevad toitumise kvaliteedi hindamise skaalad eesti keeles; HEI, AHEI, DASH, Vahemeredieedi skaala, KidMed skaala, DQI, toidu põletikulise indeksi komponendid.
ETNÜ ja ETTA teabematerjal seandusandluse kohta.
ETTA juhis liikumisharrastaja toitumisnõustamiseks.
ETTA kaalujuhis ja kaalujuhise aluseks olev tõenduspõhine kirjandus.
ETTA Veresuhkrut tasakaalustava kaalulangetava toitumise juhis nii toitumisnõustajale kui kliendile.
Artikkel. Reistentne tärklis. Marika Tomson.
Tabelid GI ja GK kohta, sh nende alusel koostatud lihtne tabel kliendile:
1. Atkinson, F. S., Foster-Powell, K., Brand-Miller, J. C. (2008). International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values. Diabetes Care, 31(12). Tabel A1 normaalse veresughkru regulatsiooniga isikutele (tabel A2 on häiritud veresuhkruga isikutele). 
2. Foster-Powell, K., Holt, S. H., Brand-Miller, J. C. (2002). International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values. The American Journal of Clinical Medicine. 

ÕPIVÄLJUNDITE HINDAMINE JA HINDAMISKRITEERIUMID: Eksamiküsimused asuvad internetikeskkonnas. Toitumisnõustaja/-terapeut vastab kõikidele küsimustele õigesti. Kui esimesel korral on vastus vale või puudulik, siis saab ta teise võimaluse ning koolitajalt suunised õigesti vastamiseks. Hindamine on mitteeristav: arvestatud/mittearvestatud.

ÕPPE MAHT: Õppe maht on 45 tundi, sh 15 tundi iseseisvat tööd.