Toitumiskursus tervisehuvilistele
↑ Algavad kursused (kliki peale, et näha täpsemat kirjeldust ning ajakava) ↑
Soovid sukelduda tervisliku toitumise maailma ning mõista, kuidas on võimalik ennetada õige toitumise teel enamlevinud terviseprobleeme, aga ei soovi saada toitumisnõustajaks
ÕPPEPLAAN
LÜHITUTVUSTUS: Tervisekooli poolt pakutav toitumiskursus tervisehuvilistele on suunatud neile, kes soovivad paremini mõista toitumise olulisust, kuid ei tunne vajadust professionaalse toitumisnõustaja õppe järele.
- Kursus on loodud eelkõige osaleja isikliku arengu toetamiseks ja tema enda ning pere tervisliku toitumise edendamiseks.
- Kursusel ei ole arvestusi ega eksameid, võimaldades sul õppida omas tempos ja just selliselt, nagu sulle kõige paremini sobib.
- Koolituse jooksul käsitleme keha toimimist, õpime millised on toitainetevajadused keha tõrgeteta toimimiseks ning kuidas organismi protsesse toitumisega teadlikult toetada.
TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitus kestab 6 kuud, hõlmates 15 õppepäeva. Kohtume 2-3 korda kuus 1,5-nädalase vahega esmaspäeviti kell 17.00-19.00 või laupäeviti kell 10.00-15.00. Esmaspäevased loengud toimuvad veebipõhiselt Zoomi keskkonnas, võimaldades paindlikku õppimist sinu ajakavaga kooskõlas. Pikemad laupäevased õppepäevad toimuvad Tartus kohapeal + läbi zoomi. Õppe jooksul on plaanis 2 kooskokkamist, mis toimuvad Tallinnas ja/või Tartus. Koolituspäevi saab järele vaadata (v.a. kokkamispäevi).
KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Registreeri koolitusele kasutades registreerimisvormi. Lisainfot küsi silvia@tervisekool.ee.
KOOLITUSE MAKSUMUS: Kogu koolituse maksumus on 918 eurot (sh ligipääs õppematerjalidele, kooskokkamise toiduained jne), tasumine toimub kuupõhiselt (kuumakse 153 eurot x 6 kuud). Paljudel koolituspäevadel on võimalik osaleda ka ühekordse koolitusena (vaata siit).
NB! Kõikidele täispikal kursusel osalejatele pakume soodushinnaga toitumisterapeudi konsultatsiooni (1 h /25 €).
Liitu meiega ja avasta tee tervislikuma toitumise suunas, ilma liigse stressi ja pingeta!
TOITUMISKURSUS TERVISEHUVILISTELE KOOSNEB KAHEST OSAST:
Kursuse jooksul käsitleme keha toimimist. Õpime, millised on toitainete vajadused keha tõrgeteta toimimiseks ning kuidas organismi protsesse toitumisega teadlikult toetada.
- I osa TERVISLIKU TASAKAALUSTATUD TOITUMISE ALUSED JA PÄEVAMENÜÜ PLANEERIMINE koosneb 8 õppepäevast (34 auditoorse õppe tundi) ja on sissejuhatav osa toitumise teemasse.
- II osa HAIGUSED, MILLE PUHUL ON OLULINE TERVISLIK TASAKAALUS TOITUMINE koosneb 7 õppepäevast (31,5 auditoorse õppe tundi).
Tundide arv kogu õppe jooksul kokku on 65,5 auditoorse õppe tundi (sh 41,5 teooria- ja 24 praktikaõppe tundi koolikeskkonnas). Selles õppes ei ole iseseisvat õpet.
Muu oluline info:
ÕPPEPÄEVAD, KOOLITAJAD & ÕPPEPÄEVADE SISU LÜHITUTVUSTUS
I osa TERVISLIKU TASAKAALUSTATUD TOITUMISE ALUSED JA PÄEVAMENÜÜ PLANEERIMINE
- 1. õppepäev (2,5h)
Koolitaja: Annely Soots- Teema: TOIDUS SISALDUVATE TOITAINETE TASAKAAL JA SELLE OLULISUS
Toit koosneb toitainetest, mis peaksid olema tasakaalus. Mida tähendab tasakaal kehas, kuidas seda saavutada. Põhitoitained ehk valgud, toidurasvad ja süsivesikud, mikrotoitained, fütotoitained, vesi.
Selline tasakaalus toitumisviis on tõendatult tervislik. Dieedid võivad mõneks ajaks aidata, langetades kaalu ja muutes tervisenäitajaid, aga nad ei ole eluaegsed – enamus reklaamitavatest dieetidest on pikaajaliselt ebatervislikud. Ka kaalulangetamiseks ei pea dieeti pidama, tuleb süüa teadlikult kõike ja valmistada toidud tervislikult ning maitsvalt.
- Teema: TOIDUS SISALDUVATE TOITAINETE TASAKAAL JA SELLE OLULISUS
- 2. õppepäev (6h)
Koolitaja: Annely Soots- Esimene teema: VESI JT JOOGID
- Kuidas veevajadus rahuldada? Mida liigne või puudulik vee tarbimine kaasa toob?
- Miks ja kui palju vajame vett
- Vee asendamine teiste jookidega? Kuidas suhtuda karastusjookidesse, energiajookidesse jt
- Teine teema: TAIMETOIDU OSAKAALU SUURENDAMISE OLULISUS, FÜTOTOITAINED EHK TAIMEDEST PÄRINEVAD TOITAINED
Miks peab menüü olema taimetoidu poolest rikas – detoksifikatsiooni toetamine, vähi ennetamine jms. Taimed sisaldavad fütotoitaineid ehk taimedes leiduvaid tugevatoimelisi ühendeid. Räägime nende vajalikkusest ja kasulikkusest haiguste ennetamisel. Missugune on tervislik taimetoitlus.
- Kolmas teema: LOOMSE TOIDU TERVISLIK TARBIMINE, TAIMSED ÕLID
Rasvad ja valgud toidus ja inimkehas. Loomsed ja taimsed toiduained: piima- ja lihatooted, muna ja kala/mereannid, siseelundid; seemned, pähklid, taimeõlid, avokaado. Kasutamine toidus. Õlide valimine, rasvade ja õlide kuumutamine, rafineerimine, hüdrogeenimine.
- Esimene teema: VESI JT JOOGID
- 3. õppepäev (2,5h)
Koolitaja: Triin Muiste- Teema: SUHKUR JT SÜSIVESIKUD
Süsivesikud on kehale hädavajalikud, kuid nende hulgast tuleb teha teadlikud valikud, et hoida tervist ja säilitada normkaalu- Mida tähendab kiire ja aeglane süsivesik? Kuidas teha päevamenüüsse valikuid? Kuidas tervislikult maiustada?
- Kas asendada suhkur kunstsuhkrutega või tervislikumate toiduainetega? Suhkrud, looduslikud magustajad, kunstsuhkrud, suhkrualkoholid.
- Suhkrusõltuvus, kas tõesti narkomaania või ainult veresuhkru tasakaalutus?
- Veresuhkru tasakaalutusega seotud terviseprobleemid: diabeet, meeleoluhäired, peavalud, ärevus jt.
- Teema: SUHKUR JT SÜSIVESIKUD
- 4. õppepäev (6h)
Koolitaja: Mari-Liis Väli- Teema: MENÜÜ KOOSTAMISE ALUSED, OLULINE EI OLE AINULT KALORAAŽ
Meie keha rasvade ja valguvajadus ning nende ülesanded kehas.- Loomsed valgu- ja rasvarikkad toiduained, nende tarbimissoovitused. Miks loomse toidu tarbimist piirata?
- Taimsed valgu- ja rasvarikkad toiduained: teravili ja kaunvili, seemned ja pähklid ning soja. Kui palju on tervislik tarbida?
- Õlid, võided, õliviljad, küpsetamiseks ja salatisse sobivad. Kuidas teha valikuid, mida päeva jooksul tarbida.
- Teema: MENÜÜ KOOSTAMISE ALUSED, OLULINE EI OLE AINULT KALORAAŽ
- 5. õppepäev (2,5h)
Koolitaja: Sirli Kivisaar- Teema: VITAMIINID JA MINERAALAINED TOIDUS, NENDE SAAMISE OLULISUS
Vitamiinide ja mineraalainete vajadus, peamised toiduallikad. Elulised funktsioonid kehas.- Vitamiinid ja mineraalained, mille tarbimine võib olla vähene (millele on seatud normid). Kuidas neid piisavalt saada? Kas toidulisandid on vajalikud? Missugused on ohud liigtarbimisel?
- Lauasool kui ülivajalik mineraalainete allikas. Miks on sool eluliselt vajalik? Mis juhtub, kui soolaga liialdada? Kui palju on soola vaja? Missugust soola valida?
- Teema: VITAMIINID JA MINERAALAINED TOIDUS, NENDE SAAMISE OLULISUS
- 6. õppepäev (6h) PRAKTIKAPÄEV – ÜHISKOKKAMINE TARTUS
Koolitaja: Triin Muiste- Teema: TOIDUVALMISTAMINE TERVISLIKUMATEL VIISIDEL
- Küpsetamise kasud ja kahjud. Kui palju küpsetada?
- Toiduvalmistamise meetodid, tervislikumate valikute tegemine.
- Hommiku- lõuna- ja õhtusöökide valmistamine tervislikul moel – rohkesti näiteid.
- Tervislike vahepalade näited.
- NB! Õppijad saavad raamatu “Toiduainete tervistav toime” ning võimalus on osta soodushinnaga Triin Muiste raamatut “Nauding köögiviljadest”.
- Teema: TOIDUVALMISTAMINE TERVISLIKUMATEL VIISIDEL
- 7. õppepäev (2,5h)
Koolitaja: Triin Muiste- Teema: KUIDAS OLLA JA JÄÄDA SALEDAKS?
- Kaalutõusu soodustavad tegurid.
- Kuidas tervislikult ilma dieete pidamata kaalu langetada?
- Isu regulatsioon.
- Toiduga isu ja suhkrusõltuvuse mõjutamine.
- Teema: KUIDAS OLLA JA JÄÄDA SALEDAKS?
- 8. õppepäev – PRAKTIKAPÄEV (6h)
Koolitaja: Mari-Liis Väli- Teema: TASAKAALUS MENÜÜ PLANEERIMINE
Menüü analüüs ja koostamine. Harjutame menüü analüüsimist, kasutame toitainete tasakaalu hindamiseks ka toitumisprogrammi. Koostame endale päevamenüü, mis on toitaineterikas ja tasakaalus. Menüü koostamine kaalulangetamiseks ja kaalu säilitamiseks.
- Teema: TASAKAALUS MENÜÜ PLANEERIMINE
II osa HAIGUSED, MILLE PUHUL ON OLULINE TERVISLIK TASAKAALUS TOITUMINE
- 9. õppepäev (2,5h)
Koolitaja: Pille Javed- Teema: TÜÜPILISED SEEDEVAEVUSED JA NENDEPUHUNE TOITUMINE
Seedevaevuste teke ja olemus: gaasid, puhitused, kõrvetised. Lisasoovitused tervislikule tasakaalus toitumisele. Toitumisega seedimise toetamine läbi seedimise füsioloogia tundmise.
- Teema: TÜÜPILISED SEEDEVAEVUSED JA NENDEPUHUNE TOITUMINE
- 10. õppepäev (6h)
Koolitaja: Sirli Kivisaar- Teema: TOITUMISPSÜHHOLOOGIA
Elame toidukülluse perioodil, kus erinevad imedieedid lubavad imelist kaalulangust ja välimuse muutust. Loodame, et iga järgmine ettevõetud dieet aitab meid välja depressioonist, tõstab meie enesehinnangut ja toob elumuutva muutuse. Tihti avastame aga ennast peale viimast dieeti vaimselt ja füüsiliselt veel kehvemas seisus, kui olime enne selle alustamist ning pead tõstavad süütunded. Söömine ei rahulda ammu enam vaid näljatunnet, sellest on saanud üksilduse, ärevuse, pettumuse ja teiste tunnete leevendaja. Õppepäeval vaatamegi, mis on inimese söömiskäitumise mõjutajad ja millised on kaalutõusu ja söömishäirete psühholoogilised põhjused ja kuidas neid ületada.
- Teema: TOITUMISPSÜHHOLOOGIA
- 11. õppepäev (2,5h)
Koolitaja: Annely Soots või Kati Lüüs-Ploomipuu- Teema: IMMUUNSUSE TUGEVDAMINE JA VÄHI ENNETAMINE
Toitumine, mis tugevdab immuunsust ja aitab ära hoida vähki?
- Teema: IMMUUNSUSE TUGEVDAMINE JA VÄHI ENNETAMINE
- 12. õppepäev (6h)
Koolitaja: Annely Soots- Teema: SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSED, DIABEET, OSTEOPOROOS, LIIGESEHAIGUSED JA TOITUMINE
Tasakaalus tervisliku toitumise vajalikkus – kuidas selline toitumine toetab keha haiguste ennetamisel ja haigusega toimetulekul?- Põletikuvastane toitumine – teadlased kasutavad mõistet “toidu põletikuline indeks”. Kuidas toit põletikku mõjutab? Missugune on põletikuvastane menüü?
- Missugused toitained toetavad luude-liigeste, naha, juuste ja küünte tervist, veresoonte ja südame tervist?
- Kuidas toituda diabeedi korral?
- Teema: SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSED, DIABEET, OSTEOPOROOS, LIIGESEHAIGUSED JA TOITUMINE
- 13. õppepäev (2,5h)
Koolitaja: Annely Soots- Teema: TOIDUTALUMATUS ja –ALLERGIA
Kuidas sellele jälile saada, et mõni toiduaine ei sobi? Kuidas toidutalumatus võib meie tervist ja haigusi mõjutada? Missugused sümptoomid võivad olla toidutalumatuse väljendused?- Kas, kuidas ja kelle juures testida?
- Kas peab alati jätma menüüst kõik toiduained välja, mida test näitab?
- Kes on pädev nõu andma nii, et välistamise järgselt toitainetepuudust ei teki?
- Teema: TOIDUTALUMATUS ja –ALLERGIA
- 14. õppepäev (6h)
Koolitaja: Eliisa Hermlin- Esimene teema: TOIDULISANDID – MILLAL VAJALIKUD, KUIDAS VALIDA
Toidulisandite kirju maailm. Valiku kriteeriumid, lisandite kvaliteet, nende vajalikkus ja individuaalne sobivus. Ohud ja kõrvaltoimed. - Teine teema: KEHA PUHASTUMINE EHK DETOKSIFIKATSIOON
Detoksifikatsioon toimub igal ajahetkel igas keharakus. Kuidas keha puhastub? Millest peame puhastuma ja missuguseid toitaineid selleks vajame? Tervislik paastumine.
- Esimene teema: TOIDULISANDID – MILLAL VAJALIKUD, KUIDAS VALIDA
- 15. õppepäev LÕPUPÄEV KOOSKOKKAMISEGA TARTUS (6h)
Koolitajad: Triin Muiste ja Annely Soots