Glükeemilist koormust arvestav toitumine – minu elustiil
Minu jaoks on glükeemilist koormust arvestavast ehk GK toitumisest saanud elustiil. Vahel muidugi juhtub, et mingitel põhjustel ei õnnestu niisugust söömisviisi ideaalselt järgida, aga olen selle põhimõtte järgi toitunud juba tubli aasta.
Oma toitumisele hakkasin tähelepanu pöörama neli aastat tagasi
Varem harva esinenud migreenihood olid muutunud järjest sagedasemaks, kuni lõpuks kannatasin tugevat peavalu juba igapäevaselt. Pöördusin perearsti poole, kes tegi analüüse, kuid ei leidnud midagi. Peavalud jätkusid, ja lõpuks saadeti mind kompuutertomograafia uuringusse, et kontrollida, ega põhjus peitu kasvajas. Sain diagnoosiks migreeni, ja kaasa retsepti valuvaigistitele, mida tuli võtta kaks korda päevas. Minu küsimuse peale, et kas on ka mingi muu võimalus, tuli ükskõikne vastus: „Jah, ikka! Lasta peal valutada.“
Olin 21-aastane ja mõte igapäevasest valuvaigistite võtmisest ei tundunud sugugi meeldiv, eriti kui olin senini üritanud ravimeid tarvitada ainult äärmisel vajadusel. Hakkasin omal käel lahendusi otsima. Internetis „googeldades“ leidsin artikleid, kuidas valu vähendada õige hingamise, massaaži, aroomiteraapia või nõelravi abil jne. Lõpuks leidsin materjale sellest, kuidas toitumine mõjutab väga suurt osa meie tervisest ja enesetundest. Seal toodud näidetest sain aru, et minu toitumisharjumused polnud just eeskujulikud. Lubasin endale seda, mis parasjagu meeldis, ning ei pööranud tähelepanu ei toidu kvaliteedile ega koostisele. Samuti ei lugenud ma kaloreid, kuna polnud kunagi pidanud muret tundma lisakilode pärast, pigem vastupidi – paar kilo oleks võinud isegi lisaks olla.
Võtsin vastu otsuse oma toitumist põhjalikult muuta
Esimene etapp oli täistaimetoitlus, ja see periood kestis pool aastat. Loomulikult tegin muutuse oma iseloomule omaselt päeva pealt, ja ei unusta ilmselt kunagi enesetunnet, mis sellega kaasnes. Selline äkiline taimsele toidule üleminek vallandas minu kehas suure puhastusprotsessi, ning pea nädal aega tundsin ennast kohutavalt, olin sunnitud isegi paar haiguspäeva välja võtma. Mäletan veel, kuidas üks hea sõber viskas nalja, et kui ta mulle ühe korraliku pooltoore lihatüki tooks, oleks see „haigus“ nagu peoga pühitud. Mina olin aga otsustanud kõigest loomsest loobuda. Väheste teadmiste tõttu polnud projekt edukas. Tundsin, kuidas mälu ei olnud enam nii hea kui varem, ning nahk ja juuksed muutusid kuivaks.
Peale kuut kuud taimetoitluse praktiseerimist tegin korrektuure – otsustasin, et välja jääb vaid liha. Muna, kala ja piimatooted tulid taas kasutusele. Välja arvatud toorpiim, kuna juhtusin lugema ühte uurimust, kus kirjeldati, kuidas poepiim tekitavat organismis lima, samuti on mul toorpiimaga halb kogemus lapsepõlvest, kui peretuttavate juures maal valati maisihelvestele hommikust lüpsileiget piima. Jahud ja suhkrud olid minu köögis esindatud rafineerimata kujul, suurteks lemmikuteks said kookose- ja oliiviõli. Kui varem olin suur koogi-, kommi- ja küpsisesõber, siis nüüd eelistasin puuvilju ja marju nii värskelt, kuivatatult kui külmutatult. Hommikusele pudrule lisasin neid ohtralt, lisaks veel seemneid ja pähkleid.
Märkasin, et peavalud jäid järjest harvemaks ja iga viirushaigus mulle külge ei hakanud. Nautisin oma muutunud toidulauda, kuhu olid tee leidnud erinevad smuutid, pudrud, salatid, supid ja ahjuroad. Olin toitumisteemast üha rohkem huvitatud ja ühel päeval uut informatsiooni otsides sattusin Tervisekooli kodulehele, kus pakutav õppekava paelus mind väga. Juba järgmise aasta talvel olin ma üks kooli õpilastest. Kuulsin esimest korda GK dieedist, mis alguses tundus millegi väga keerulisena, kuid süvenedes hakkasin sellest üha rohkem aru saama.
Avastasin enda jaoks GK-d arvestava toitumise
Otsustasin oma toitumises teha uued muudatused, millest kõik ei olnud just lihtsad. Näiteks oli mul harjumus süüa mõnikord nn. vahepaladeks kuivatatud puuvilju, aga mitte paar-kolm, vaid 150-200-grammine pakk korraga. Pärast jooksmist tegin tihti endale smuutit, mis koosnes sellerist, rohelisest salatist, banaanist, marjadest ja klaasitäiest kaerahelvestest, magusust lisasin datlitega. Täisterapastat armastasin süüa suure portsjoni, nelja viilu rukkileiva söömine polnud ka mingi eriline väljakutse, ja kui tuli porgandiisu, siis minu jaoks tähendas see 3-4 arvestatava suurusega juurikat. Seega hüpitasin oma veresuhkrut korralikult, kuigi arvasin end toituvat tervislikult. Kui aga hakkasin ennast harjutama regulaarsete toidukordadega, kus suurt nälga hoidsid eemal vahepalad ning pasta- ja leivakoguseid vähendas köögivilja suurenenud tarbimine, märkasin, kuidas järk järgult vähenes magusaisu, energiat jagus terveks päevaks, ning õhtul ei pidanud ma enam vajalikuks hävitada poolt külmkapi sisust. Oluline oli jälgida, et toidukordade glükeemiline koormus ei läheks liialt kõrgeks.
On hetki, kus olenemata tahtest GK dieedi reeglite järgi toituda, osutub see keeruliseks
Näiteks töötan ma nii päevastes kui öövahetustes. Kui olen öövahetust tegemas, ei tunne ma alati vajadust enne seda magada, küll aga tungivat vajadust süüa. Seega ei ole võimalik piirduda vaid kolme eine ja kahe vahepalaga. Ajapikku olen üritanud erinevaid lahendusi leida. Öösel ma enam väga rasket einet ei söö, ja kui tekib hetk, mil keha tahaks magada ning nõuab seetõttu lisaenergiat, katsetan kõigepealt vee või rohelise teega. Ning hommikul söön kindlasti tund enne vahetuse lõppu kerge einena oma kaerahelbepudru, et koju jõudes ei segaks liiga täis kõht uinumist, tühi kõht aga ei ajaks mind üles.
Probleeme tekib ka väljas süües, kui koht on valitud kellegi teise poolt ja menüüst kannatab süüa vaid salatit ning täisteraleivast võib selles kohas und näha. Olen küll harjunud oma leivaviile kotis kandma, aga kui see ununeb, siis tuleb leppida, et vahest jääb lõuna- või õhtusöök hoopis vahepala mõõtu. See aga saab hiljem kodus lahendatud mõne leivaviilu ja taimse määrde kombineerimisel, või tuleb bensiinijaamast pakk beebiporgandeid osta, enne kui teekond jätkub.
Arvestama peab ka sellega, et kui pikaks päevaks välja minna, peab vahepalasid kotti pistma, sest nende leidmine siis, kui on õige aeg, pole alati lihtne. Natukene eelnevat planeerimist säästab hiljem palju aega ja tagab võimaluse toituda tervislikult ka kodust eemal.
Samuti peab olema valmis vastu seisma ümbritsevale survele. Oluline on oma põhimõtetele kindlaks jääda, sest ikka ja jälle tuleb ette olukordi, kus tuleb aru anda, miks lasin ühe või teise asja oma taldrikul millegi muu vastu vahetada, miks mul kogu aeg mingi karp pähklite ja juurikatega kaasas on või miks ma kohe peale põhitoidukorda magustoitu ei soovi. Aga selle kõigega harjub ja lõpuks tulevad vastused kiirelt ja lihtsalt. Ühel hetkel väsivad ka küsijad, kellest mõned tembeldavad su lihtsalt veidrikuks, peenutsejaks või dieedipidajaks, ja siis saab rahus oma seemnesegu salatile raputada või püreesuppi ilma saiakrutoonideta tellida.
Glükeemilist koormust järgiv toitumine on muutnud minu ja paljude minu klientide elu
Tänu GK dieedile on rikastunud minu toidulaud ja maitsemeel, stabiliseerunud energiatase ning puudub pöörane magusanälg ja hundiisu. Samuti ei vaeva mind enam meeletud migreenihood. Nendest vabanesin siis, kui tasakaalustasin oma menüüs süsivesikud ja toidukorrad muutusid regulaarseteks. Vahest harva esineb küll nõrka peavalu, kuid see on märk vähesest puhkusest pingelisel perioodil, ja tableti asemel aitab väike uinak või jalutuskäik värskes õhus.
Olen GK dieedi kohta positiivset tagasisidet saanud ka nõustamispraktikat tehes. See lisab ellu sõna otseses mõttes värvi, kuna sisaldab rohkelt erinevaid marju, puu- ja köögivilju. Paljude teiste dieetide puhul kurdetakse peagi üksluisust ja teatud toiduainete range piiramine tekitab lisastressi, mille tõttu tihti ka loobutakse enne eesmärgini jõudmist. GK dieedist võib aga saada elustiil, mis hoiab ära veresuhkru liigse kõikumise ja aitab ka tugevdada immuunsust. Kui rakendada seda kaalulangetuse eesmärgil, siis GK põhimõtete järgi toitudes ei pea muretsema lisakilode tagasituleku pärast. Loomulikult on ka GK dieedis omad reeglid, kuid need ei ole midagi ületamatut. Pädev toitumisnõustaja suudab need lahti seletada, abistada erinevate nõuannete ja retseptidega ning anda lisamaterjale, et tagada kliendi jõudmine soovitud eesmärgini.