Elu ilma migreenita

Elasin aastaid teadmisega, et need paar korda kuus esinevad peavalud tuleb mul lihtsalt ära kannatada

Kirjeldamatult tugevatele peavaludele lisandusid veel iiveldus, oksendamine, valgus- ja müratundlikkus, nõrkustunne ja kõnehäired. Valud kestsid 2-3 päeva. Migreeniravimitest abi polnud. Natuke leevendust sain kiirabi poolt tehtud süstidest. Pidevalt tundsin ennast uimase ja väsinuna. Arstide poolt pandi diagnoosiks auraga migreen.

Avastasin endal nisutalumatuse

2013. aastal läksin õppima toitumisnõustajaks. Õpingute ajal tegin oma esimesed toidutalumatuse testid, millest selgus, et mul on nisutalumatus. Teoreetiliselt peaksid seesuguse talumatusega inimestel, kui nad söövad gluteeni sisaldavaid toiduaineid nagu nisu, oder ja rukis, tekkima seedeprobleemid. Minu puhul neid sümptomeid aga ei esinenud, seega ei saa alati väita, et esmalt annab gluteenitalumatus tunda seedehäiretena.

Koheselt jätsin oma menüüst välja nisu sisaldavad tooted. Muidugi võib selline muutus algul üsna raske tunduda, sest väga paljud toiduained, mida poes müüakse, sisaldavad nisu. Või ka muud teraviljagluteeni. Ja tuleb tõdeda, et oleme harjunud just neid toite üsna suurtes kogustes tarbima – hommikuks röstsai või hommikuhelbed, lõunaks kohv ja koogike ning õhtusöögi kõrvale leib või sai. Samuti tarbitakse suurtes kogustes pasta- ja muid jahutooteid. Gluteen tundub küpsetistes asendamatuna, sest muudab need õhulisemaks ja kohevamaks. 

Ma ei väldi ainult nisu, enamasti olen gluteenivaba

Olen loobunud kõikidest nisujahutoodetest ja -küpsetistest. Tegelikult ka kõikidest teistest gluteeni sisaldavatest toiduainetest. Terve meie pere sööb gluteenivabu toite. Kui natuke vaeva näha, siis võib peagi tõdeda, et ka selliste toitude valik on üsna lai ja mitmekülgne. Toidud on maitsvad ja mõjuvad seedimisele hästi. Lisaks on muutunud meie menüü palju tervislikumaks, sest me ei tarbi enam poolfabrikaate ning valmistame enamuse toite ise kodus naturaalsetest koostisosadest. Ja loomulikult ei pea kogu pere olema rangel gluteenivabal toidul.

Nisu väljajätmisel toimus paranemine kiirelt

Juba mõni nädal peale nisutoodete menüüst väljajätmist paranes enesetunne märgatavalt, tundsin end palju energilisema ja reipamana. Muidugi ei jäänud märkamata, et kadusid ka peavalud. Nüüdseks ma ei mäletagi enam, millal pidin viimati migreenipeavalusid kannatama.

Toitumisnõustajana olen pidanud aitama paljusid peavaludega kimpus olevaid inimesi

Nii nende juhtumite kui ka oma kogemuse põhjal olen jõudnud arusaamisele, et migreeni on lihtsam vältida kui ravida. Olen kogenud ja näinud, et migreenihoogude vallandajaks on sageli varjatud toidutalumatus. Mitmetel minu juures nõustamisel käinud inimestel kadusid peavalud pärast seda, kui nad loobusid nisutoodetest. Võttes need aga uuesti menüüsse, olid ka peavalud tagasi. Klientide puhul, kes tulid nõustamisele eesmärgiga langetada kehakaalu, oli see üsna sagedane, et peavalud, mille nad esimesel nõustamisel jätsid mainimata, tulid jutuks alles kolmandal või neljandal korral, kuid hoopis selles võtmes, et lisaks ülekaalule olid ka peavalud kadunud.

Ka veresuhkru tasakaalustamine kaotab paljudel peavalud

Muidugi ei ole iga peavalujuhtumi puhul tegemist gluteenitalumatuse või veresuhkru kõikumisega, kuid minu praktikas on kõige sagedasemateks peavalude põhjustajateks just nisu tarbimine ja veresuhkru taseme liigne kõikumine. Kuigi peavalu võib olla erinevate tervisehäirete sümptomiks, julgen oma kogemustele tuginedes soovitada, et tugevate migreenilaadsete peavalude korral tasub igal juhul proovida toituda gluteenivabalt ja hoida veresuhkur tasakaalus. Abi saab toitumisnõustajalt.

Enne rangele gluteenivabale dieedile üleminekut peab aga kindlasti laskma perearstil uurida tsöliaakia võimalikku esinemist, sest selle haiguse olemasolu ei saa hiljem (kui on pikalt gluteenivaba oldud) testidega kinnitada. Kui aga välistate ainult nisu ja menüüsse jäävad rukis ja oder, siis ei ole see nii oluline.