Nädalavahetustel toimuv toitumisnõustaja õpe algusega aprill 2025 (läbi veebi)
TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitused toimuvad internetikeskkonnas. Õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub iseseisev praktiline nõustamine ja teoreetiline töö.
Vene keelt emakeelena kõnelevatel isikutel on võimalik osaleda nädalavahetuse kursustel venekeelses praktikagrupis, kui grupist on huvitatud vähemalt 5 inimest. Palun registreerudes märku anda, kui olete venekeelsest praktikagrupist huvitatud:
- Teooriaõpe Tervisekoolis toimub eesti keeles, kuid õppematerjalid on saadaval nii eesti- kui venekeelsetena. Õppija peab valdama nii palju eesti keelt, et loengutest aru saada (praktikumid toimuksid vene keeles). Soovi korral võib esitada ka kohustuslikke töid vene keeles.
TOITUMISNÕUSTAJA TASEMEL ÕPE KOOSNEB KAHEST MOODULIST:
- I moodul TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE koosneb 6 õppepäevast ja sobib kõigile huvilistele, ka nendele, kes ei soovi edasi õppida toitumisnõustajaks.
- II moodul TOITUMISNÕUSTAJA ÕPE koosneb 30 õppepäevast ja praktikast töökeskkonnas ning iseseisvast tööst.
Vajadusel koostame individuaalse õppekava, poolte kokkuleppel on võimalik õpe läbida 1 aastaga või õppida kauem.
ÕPPEPLAAN
Täpsem õppepäevade sisukirjeldus ja lisainfo, sh registreerumise kohta, on leitav SIIT ja õppekavast. Õppekava sätestab kõik õppimisega seotu, sh teemade sisukirjeldused, õppematerjalid ja hindamismeetodid ning -kriteeriumid.
I mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD
26. – 27. aprill 2025
1. TSÜKKEL – TASAKAALUSTATUD TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED
1. päev. TEOORIA. Annely Soots.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.
24. – 25. mai 2025
2. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ RASVADE JA VALKUDE SEISUKOHAST
1. päev. RASVAD TOIDUS. PRAKTILINE RAKENDAMINE. Triin Muiste.
2. päev. TOIDURASVAD JA -ÕLID. Annely Soots
14. – 15. juuni 2025
3. TSÜKKEL – TASAKAALUS MENÜÜ SÜSIVESIKUTE SEISUKOHAST. TERVISLIK KEHAKAAL
1. päev. TEOORIA: SÜSIVESIKUD TOIDUS. Mari-Liis Väli.
2. päev. PRAKTILINE RAKENDAMINE. KEHAKAAL. Triin Muiste.
II mooduli ÕPPEPÄEVAD, NENDE TOIMUMINE & KOOLITAJAD
Koolitajad ja täpsed kuupäevad kujunevad välja ca 6 kuud enne õppepäevade toimumist. Tervisekooli koolitajatega saab tutvuda SIIN.
28.- 29. juuni 2025
4. TSÜKKEL
- 1. päev. VITAMIINID JA MINERAALAINED, TOIDULISANDID JA LISAAINED. PRAKTIKA. Mari-Liis Väli.
- Videoloeng “Vitamiinid” iseseisvaks kuulamiseks. Annely Soots.
- Videoloeng “Mineraalained” iseseisvaks kuulamiseks. Sirli Kivisaar.
- 2. päev. PÕHITOITAINED. Pille Javed.
16. – 17. august 2025
5. TSÜKKEL
- 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 1. PRAKTIKA. Mari-Liis Väli.
- 2. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 2. PRAKTIKA. Mari-Liis Väli.
september 2025
6. TSÜKKEL
- 1. päev. MENÜÜ ANALÜÜS JA KOOSTAMINE 3. PRAKTIKA. Mari-Liis Väli.
- 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE ALUSED. Triin Muiste.
oktoober 2025
7. TSÜKKEL
- 1. päev. NÕUSTAMISE TEHNIKAD. Annely Soots.
- 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE KOLMESTES GRUPPIDES. PRAKTIKA. Pille Javed.
november 2025
8. TSÜKKEL
- 1. päev. TERVISLIK KEHAKAAL. Triin Muiste.
- 2. päev. KAALUNÕUSTAMISE PRAKTIKA, MENÜÜ KOOSTAMINE KLIENDILE. PRAKTIKA. Triin Muiste.
detsember 2025
9. TSÜKKEL
- 1. päev. SEEDEKULGA ANATOOMIA, SEEDIMISE FÜSIOLOOGIA JA BIOKEEMIA PÕHITEADMISED.
- 2. päev. TÕENDUSPÕHISUSTOITUMISNÕUSTAMISES.
- Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: ANATOOMIA-FÜSIOLOOGIA PÕHITEADMISED. Annely Soots.
jaanuar 2026
10. TSÜKKEL
- 1. päev. LAPSE TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.
- 2. päev. EAKA TOITUMINE JA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.
veebruar 2026
11. TSÜKKEL
- 1. päev. RASEDA JA IMETAVA EMA TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.
- 2. päev. SÖÖMISHÄIRED ja TÕHUSTATUD TOITUMINE. PRAKTIKA.
märts 2026
12. TSÜKKEL
- 1. päev. TUGIELUNDKOND JA TERVISLIK LIIKUMINE. PRAKTIKA.
- 2. päev. KLIENDIJUHTUMID. PRAKTIKA: selleks õppepäevaks peab olema kogemus vähemalt ühe kliendi nõustamisel
aprill 2026
13. TSÜKKEL
- 1. päev. TAIMETOITLUS, VEGANLUS JT DIEEDID TOITUMISNÕUSTAJA TÖÖPRAKTIKAS. PRAKTIKA.
- 2. päev. SEEDIMISE TOETAMINE TOITUMISEGA.
mai 2026
14. TSÜKKEL
- 1. päev. SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSTE, DIABEEDI JT NN ELUSTIILIHAIGUSTE ENNETAMINE. PRAKTIKA.
- 2. päev. VAIMSE TERVISE TOETAMINE TOITUMISEGA. HAIGUSPUHUNE TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.
juuni 2026
15. TSÜKKEL
- 1. päev. PROBLEEMSED KLIENDID, NENDEGA TOIMETULEK.
- 2. päev. TOIDUHÜGIEEN JA TÖÖTUBVADE LÄBIVIIMINE.
- Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: PROBLEEMSED JA PSÜÜHIKAHÄIRETEGA KLIENDID TOITUMISNÕUSTAMISES. Annely Soots.
juuli 2026
16. TSÜKKEL
NB! Kursuse läbimine ei anna luba määrata eliminatsioonidieete.
- 1. päev. PIIRANGUTEGA MENÜÜDE TASAKAALUSTAMINE. PRAKTIKA.
- 2. päev. TOITUMISNÕUSTAJA PRAKTILINE IGAPÄEVATÖÖ. PRAKTIKA.
august 2026
17. TSÜKKEL
- 1. päev. NÕUSTAMISJUHTUMID. ÜLEKAALU TOITUMISNÕUSTAMINE. PRAKTIKA.
- 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE HARJUTAMINE /ARVESTUS. (Selleks õppepäevaks on tarvis omada vähemalt 5 kliendi nõustamise kogemust)
- Videoloengud iseseisvaks kuulamiseks: Esmaabi. Reet Saia.
september 2026
18. TSÜKKEL: ISESEISEV PRAKTILINE TÖÖ KLIENDINÕUSTAMISEL
(vajadusel koolitajapoolne supervisioon)
oktoober 2026
19. TSÜKKEL: PRAKTIKA
- 1. päev. TOITUMISNÕUSTAJA IGAPÄEVATÖÖ – NÕUSTAMISJUHTUMID (sh terviseriskidega kliendijuhtumid).
- 2. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE TEOORIA JA PRAKTIKA – TEENUSE KVALITEET. KURSUSE LÕPETAMINE.
NB! Enne lõpetamist peavad olema kõik kohustuslikud tööd esitatud ja arvestatud ning teostatud 15 nõustamist.