Vähi (taastekke) ennetamine

Konkreetsed juhised igapäevase menüü koostamiseks funktsionaalse toitumise terapeudilt Annely Sootsilt ja menüü näidis toitumisnõustajalt Mari Parikult.

Meie poole on vähki ennetavate toitumisjuhiste saamiseks pöördunud inimesed, kelle peres on olnud palju vähijuhtumeid ja kes kardavad ka ise vähki haigestuda. Samuti need, kes on läbi teinud vähiravi ja soovivad kasvaja taasteket ennetada. 

Siinkohal tuleks kohe rõhutada, et toit ei ole ravim. Ükski toiduaine või toitaine ei oma eraldi võetuna sellist ravivat toimet, mida neilt mõnikord oodatakse. Puutume palju kokku sellega, et eneseravi eesmärgil hakatakse valmistama näiteks mingeid spetsiaalseid teesid, tarbima antioksüdantset toidulisandit vms. Meie soovitus on võtta arvesse kõiki aspekte, mis haigust ja haigestumist võivad mõjutada, ning kujundada ümber kogu ebatervislik elustiil, mille üheks osaks on ka toitumine – toitumine tervikuna, mitte mõne üksiku toiduaine eelistamine või vältimine. Tõenduspõhistele allikatele ja kogemustele toetudes võime väita, et tervisliku elustiili ja toitumisega on tõenäosus vähki haigestuda või taashaigestuda tõepoolest tunduvalt väiksem. 

Varasemates numbrites oleme juba kirjeldanud vähivastast toitumist, vaata näiteks kahte selleteemalist artiklit Toitumisteraapiast nr. 28 ja 30. Nüüd anname praktilisi juhiseid vähivastase menüü koostamiseks lihtsamate ja tavalisemate toiduretseptide abil. 

Üldised toitumissovitused

1. Vähi vältimiseks on olulised toidu kuidainete- ja fütotoitaineterikkus

Kiudaineterikkad on köögi- ja puuviljad, mille osakaalu suurendamine toiduvalikus seondub väiksema vähiriskiga.  Samuti on kiudaineterikkad täisteraviljad ja kaunviljad.

Rohkesti erinevaid fütotoitaineid sisaldavad kõik erinevat värvi köögi- ja puuviljad, eriti tumedamad marjad (fütotoitained ongi ühendid, mis viljadele nende värvuse annavad).

Vähivastaste antioksüdantsete fütotoitainete hulka kuuluvad

  • karotenoidid (nt alfa-karoteen, beeta-karoteen, lükopeen, luteiin, krüptoksantiin – leidub eeskätt rohelistes, kollastes, oranžides ja punast värvi viljades),  
  • sulforafaan (leidub nt ristõielistes köögiviljades nagu brokoli, lillkapsas ja kapsas), 
  • kurkumiin (leidub kurkumis), 
  • allitsiin (leidub küüslaugus), 
  • flavonoidid (leidub rohkesti tumedama värvusega viljades), 
  • fütoöstrogeenid (leidub nt fermenteeritud sojatoodetes ja linaseemnetes), 
  • klorofüll (leidub nt rohelistes lehtköögiviljades). 

Oluline on tõsiasi, et kombineerituna toimivad antioksüdantsed fütotoitained tugevamini kui ükshaaval, mistõttu ka köögi- ja puuviljamenüü peaks olema mitmekesine.

2. Tarbi igapäevaselt rohkesti köögi- ja puuvilju ning maitseürte

Köögi- ja puuvilju soovitatakse tarbida vähemalt 700-1000 g päevas (7-10 portsjonit, portsjon on umbes 100 g), süües vaheldusrikkalt võimalikult erinevat värvi vilju – nii saame erinevaid vähivastaseid fütotoitaineid. Umbes pool kogusest tuleks süüa toorelt või vaid vähesel määral töödelduna (värsketes viljades on rohkem vitamiine ja taimeensüüme, ühtlasi pole seal kuumutamisest tingitud vähkitekitavaid ühendeid). 

Köögiviljadest tõstetakse vähiriski vähendajatena eriliselt esile lauke ja ristõielisi köögivilju. Igapäevaselt peaksid menüüs olema erinevad laukude perekonna esindajad, näiteks karulauk, küüslauk, porrulauk ja sibul. Ristõieliste sugukonda kuuluvad kõik kapsad – peakapsas, lehtkapsas, brokoli, rooskapsas, Pekingi ja Hiina kapsas, lillkapsas. Eriliselt kiidetakse brokolivõrseid, milles on vähivastase ühendi sulforafaani sisaldus kõige kõrgem. Ristõieliste sugukonnast on vähivastaste omadustega ka näiteks kaalikas, naeris, sinep, redis ja rõikad.

Fütotoitaineterikkusega paistavad silma ka porgandid oma väga kõrge beeta-karoteenide sisaldusega ja tomatid (ka tomatipasta) oma lükopeenisisaldusega. Ka vürtsid ja maitseürdid sisaldavad rikkalikult erinevaid fütotoitaineid, vitamiine, mineraalaineid ja eeterlikke õlisid, kurkum ja karri näiteks kurkumiini jne. 

3. Tarbi igapäevaselt täisteraviljatooteid ja kaunvilju

Teraviljatoitudest eelista täisteratooteid ning lisa menüüsse KAUNVILJU: aedube, läätsi ja herneid, milles on rohkesti lahustuvaid kiudaineid.

4. Oluline on tasakaalustada menüüs rasvad

Meie rahva tavapäraseid söömisharjumusi arvestades tähendab see RIKKALIKULT MONO- JA POLÜKÜLLASTAMATA RASVHAPPEID SISALDAVATE TAIMSETE ÕLIDE ja muude neid rasvhappeid andvate toiduainete tarbimise suurendamist, teiselt poolt aga küllastunud rasvhappeid sisaldavate loomsete toiduainete tarbimise vähendamist. 

  • Toiduvalikusse tuleks lülitada tervislikumad TAIMSED RASVAD eelistades külmpressõli ja vähendades loomsete ning töödeldud rasvade tarbimist. Loomsete toiduainete hulgast aga teha tervislikumaid valikuid, eelistades maheliha ja -piima, puhtast veest püütud kala ning väiksema rasvasisaldusega lihatükke. Kindlasti vältida toidu kõrvetamist ja isegi pruunistamist. 
  • Igapäevaselt tuleks tarbida PÄHKLEID JA SEEMNEID, milles on rikkalikult nii kiudaineid, mineraalaineid kui häid rasvhappeid. Mitmed uuringud on näidanud, et usinatel pähklisööjatel on vähirisk väiksem. Eriti tõstetakse esile seleenirikaste parapähklite ja oomega-3 rikaste Kreeka pähklite positiivset mõju. Linaseemned on kasulikud eeskätt rikkaliku kiudainetesisalduse tõttu (igapäevaselt võiks tarbida jahvatatuna 1 supilusikatäie, lisades seda näiteks smuutidesse või jogurtisse).

Mõnedest konkreetsetest toiduainetest rääkides tulenevad vähivastased omadused näiteks

  • mahepiimal peamiselt konjugeeritud linoolhappe ja rasvlahustuvate vitamiinide sisaldusest,
  • kvaliteetsel külmpressitud oliiviõlil eeskätt polüfenoolsete fütotoitainete ja E-vitamiini sisaldusest, 
  • rasvasel kalal selles rikkalikult sisalduvatest oomega-3 rasvhapetest ja ka D-vitamiinist.

Kvaliteetset taimset õli tuleks tarbida iga päev, kala vähemalt kolmel korral nädalas.

Tähtsaimaks mineraalaineks ja olulisemateks vitamiinideks, mis vähi eest kaitset pakuvad, on SELEEN, FOOLHAPE, B12-VITAMIIN JA D-VITAMIIN. Foolhapperikkad on värsked maitseürdid, lehtköögiviljad, kaun- ja teraviljad, seemned, pähklid ning ka loomade ja lindude siseelundid. Rikkalikult B12-vitamiini annavad veise- ja kalkuniliha, kala ning taas siseelundid. D-vitamiini aga saab suhteliselt palju lõhekalast, samuti on tublisti D-vitamiini kukeseentes.

Kahe päeva menüü näide

Menüü koostas toitumisnõustaja Mari Parik

Menüüs on kasutatud erinevat värvi fütotoitaineterikkaid köögi- ja puuvilju ning rohkesti häid monoküllastumata rasvahappeid ja oomega-3 rasvhappeid sisaldavaid toiduaineid nagu astelpajujahu, tšiiaseemned, kooritud kanepi- ja seesamiseemned, avokaado, extra virgin oliiviõli, Kreeka pähklid ja parapähklid. Loomsetest toiduainetest on soovitatud mahemuna, keefiri, mahepiima, mahe-kanapuljongit, kalkuni rinnafileed, toorjuustu ja Mozzarellat. Sojakasteks vali tamari, sest see on fermenteeritud sojatoode.

Esimene päev
Hommikusöök: Kaerahelbepuder marjade ja kanepiseemnetega
1 dl täisterakaerahelbeid
250 ml 2,5 %-list mahepiima või kookospiima
2 tl astelpajujahu (nt BioBerry)
5 g kanepiseemneid
20 g külmutatud musti sõstraid
maitsestamiseks soola

Kuumuta piim keemiseni, lisa kaerahelbed, keeda 5 minutit, lisa astelpajujahu. Hoia mõni minut kaane all. Serveeri koos mustade sõstarde ja kanepiseemnetega.
Vahepala: Roheline smuuti
½ avokaadot
1 kiivi
½ sellerivart
väike peotäis värske ananassi kuubikuid
peotäis pestud spinatit
1 cm jupp ingverit
½ laimi mahl
200 ml mandlipiima 

Pane koostisosad blenderisse ja blenderda ühtlaseks massiks. 
Lõunasöök: Brokolisupp (4-le) ja 2 viilu täisterarukkileiba hummusega 
1 brokolipea
2 porgandit
4 keskmist kartulit
1 mugulsibul
7 dl mahe-kanapuljongit 
2 spl toorjuustu (soovitatavalt mahe)        
1 spl oliiviõli
maitsestamiseks soola, pipart, peterselli

Tükelda sibul, prae oliiviõlis klaasjaks, lisa puhastatud ja tükeldatud köögiviljad ja kanapuljong, keeda pehmeks, blenderda ühtlaseks. Lisa toorjuust ja kuumuta korra läbi. Serveeri peterselliga ning söö kõrvale täisterarukkileiba hummusega. Hummuse võib osta poest või ise valmistada.

Klassikaline hummus
1 purk konserveeritud või keedetud kikerherneid
2 sl tahiinit ehk seesamiseemnepastat
1 küüslauguküüs
60 ml sidrunimahla
maitse järgi soola ning meelepäraseid värskeid maitseürte

Püreesta kõik komponendid saumikseriga, sega sisse või pane peale paprikatükke ja oliive (jätkub mitmeks päevaks, säilib hästi külmkapis). 
Vahepala: Tükeldatud puuviljad ehk nn puuviljasalat kanepiseemnetega
1 mandariini lõigud
kaks ananassiviilu tükeldatult
meelepäraseid marju
kanepiseemneid 
Õhtusöök:  Ahjulõhe täisterariisi ja köögiviljasalatiga
120 g lõhet
peterselli, tilli 
150 g pruuni riisi
Värske salat: 3 redist, pool sellerivart, paar väiksemat tomatit, peotäis pestud spinatit ja 1 sl seesamiseemneid
Salatikaste: kvaliteetne extra virgin oliiviõli, sool, pipar, sidrunimahl või kvaliteetne palsamiäädikas/veiniäädikas

Küpseta lõhe ahjus 175 ℃ juures. Serveeri koos pruuni riisiga, maitsesta peotäie tilli ja peterselliga.
Tükelda salati jaoks köögiviljad, lisa seesamiseemned, maitsesta ja lisa kaste.
Hilisõhtune näks: paar mandariini või paar peotäit mustikaid ning roheline tee 
Teine päev
Hommikusöök: Omlett köögiviljadega, värske salat, 1 viil täisterarukkileiba + TEE VALMIS VAHEPALA
Omlett: 1-2 mahemuna, vett, hakitud spinatit ja tükeldatud paprika, tomatit, tilli, peterselli, soola, 1 sl oliiviõli.

Haki paprika, tomat ja spinat. Klopi lahti munad, lisa natuke vett ning tükeldatud köögivili ja maitseürdid. Aja pannil kuumaks kvaliteetne oliiviõli ning lisa munasegu. Lase munal hüübida, kuid ära kuumuta liialt, väldi toidu kõrvetamist. Kõrvale võta toorsalatit ja täisteraleiba hummusega. 
Toorsalatit valmista rohkem, et jätkuks ka lõunasöögi kõrvale. 

Värske salat: tükeldatud kurk, tomat, paprika, rukola, redised, seesamiseemned, õlikaste.
Vahepala: Tšiiaseemnepuding keefiriga
225 g 2,5 %-list keefiri
1 sl tšiiaseemneid
15 g külmutatud vaarikaid
1 tl mett

Sega keefiri sisse tšiiaseemned, vaarikad ja mesi, lase külmkapis paar tundi seista, kuni seemned paisuvad.
Lõunasöök: Köögiviljavokk kalkunifileega (4-le), täisteraspagetid ja värske salat
1 kollane paprika
200 g brokolit
200 g külmutatud suhkruhernekaunu
400 g kalkuni rinnafileed
2 küüslauguküünt
1 cm jupp ingverit
1 sl oliiviõli
1 sl palsamiäädikat
2 sl sojakastet Tamari 
1 tl mett
3 sl kõrvitsaseemneid
soola, pipart maitsestamiseks
180 g keedetud täisteraspagette
tilli, peterselli või muud meelepärast maitserohelist

Haki küüslauk ja ingver. Lõika brokolipea õisikuteks, ribasta paprika. Auruta brokoliõisikud vähese soolaga maitsetatud vees 1 minut. Sega kastme jaoks sojakaste, palsamiäädikas ja mesi. Aja õli pannil kuumaks, küpseta selles ribastatud kalkunifilee, lisa küüslauk ja ingver, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kalkunifilee pannilt kõrvale ja tükelda, seejärel prae pannil kergelt ja kiirelt üle paprika, hernekaunad ja brokoliõisikud. Lisa pannile kalkunifileetükid, sega kõik läbi, lisa kaste, puista peale kõrvitsaseemneid. Serveeri täisteraspagettide ja maitserohelisega.
Kõrvale võta värsket salatit.
Vahepala: ½ granaatõuna seemned, 1-2 parapähklit ja Kreeka pähkleid
Õhtusöök:  Toortatra-peedi risoto ning salat aedubadega Itaalia moodi (4-le)
Toortatra-peedi risoto:
400 g üleöö leotatud tatratangu
5 punapeeti
2 suurt mugulsibulat
5 suurt küüslauguküünt
7 dl mahe-köögiviljapuljongit
1 sl oliiviõli
soola, pipart, maitseürte (tüümiani, punet)

Koori peedid, lõika sektoriteks, aseta kaussi, lisa õli, tüümian ja pune. Küpseta ahjus 180℃ juures 1 tund. Haki sibul ja küüslauk, prae pannil õlis kergelt üle, lisa maitseained ja tatar. Prae segu natuke, lisa köögiviljapuljong. Hauta, kuni vedelik on aurustunud ja tatar pehme. Lisa pannile väikesteks tükkideks lõigatud ahjupeet.

Salat aedubadega Itaalia moodi:
200 g külmutatud rohelisi ube
4 tomatit 
1 mozarellapall 
peotäis värsket basiilikut
1 sl oliiviõli
1 tl palsamiäädikat
soola

Keeda oad läbi, kurna, jahuta. Sega kausis kokku jahtunud oad, tükeldatud tomatid, tükeldatud mozzarella ja basiilik, maitsesta õli, palsamiäädika ja soolaga
Hilisõhtune näks: maasikad või vaarikad