Lihtsad toitumissoovitused veresuhkru tasakaalustamiseks
23.06.2021

Järgida tervisliku ja tasakaalustatud toitumise soovitusi kõikide põhitoitainete osas – valgud, rasvad ja süsivesikud.
Suurendada värske toidu osakaalu, et saada vitamiine, mis kuumutamisel häviksid.
Süüa regulaarselt viis korda päevas (kolm põhitoidukorda ja kaks vahepala) – see kiirendab ainevahetust, hoiab veresuhkru tasakaalus ja vähendab korraga söödavaid koguseid.
Igal toidukorral kontrollida süsivesikute hulka ja nende tüüpi eelistades madala glükeemilise koormusega, st veresuhkru taset vähem mõjutavaid süsivesikuid:
- Jätta toiduvalikust välja suhkur, saiakesed, magusad küpsised, kuivatatud puuviljad jms.
- Jätta toiduvalikust välja kõrge glükeemilise koormusega maiustused, leida nende asemele tervislikud ja kaalusõbralikud alternatiivid. Parimaks magustoiduks on vähem magusad puuviljad ja marjad.
- Juua toidukordade vahel vett vältides mahlu ja karastusjooke, piirata alkoholi, eriti õlle ja magusate alkohoolsete jookide tarbimist.
- Suurendada madala glükeemilise koormusega köögiviljade tarbimist salatitena, aurutatult, suppides jm moel.
- Lülitada menüüsse kaunviljad, sealhulgas läätsed, samuti pähklid ja seemned.