Toitumiskoolitus tervisehuvilistele

Algus: 09.12.2023

Lõpp: 16.06.2024

Kohtade arv: 30

Maksumus: 910€ (130€ kuus)

Toimumise koht: zoom

Registreerimine:

silvia@tervisekool.ee

LÜHITUTVUSTUS: Kursus on mõeldud nendele, kes ei soovi saada toitumisnõustajaks, kuid soovivad sukelduda tervisliku toitumise maailma ning mõista, kuidas on võimalik ennetada õige toitumise teel enamlevinud terviseprobleeme. Koolituse jooksul käsitleme keha toimimist, õpime millised on toitainetevajadused keha tõrgeteta toimimiseks ning kuidas organismi protsesse toitumisega teadlikult toetada.

See kursus on mõeldud just sulle, kui oled alati soovinud end toitumise teemal arendada, kuid tunned, et toitumisnõustaja õpe ei ole sinu jaoks vajalik – soovid omandada teadmisi ja oskusi vaid enda ja/või oma pere tarbeks. Õppes ei ole arvestusi ja eksameid, saad õppida just nii nagu sulle on sobilik.

Lisaks õppepäevade videosalvestustele saab kodus endale sobival ajal vaadata ka videoloenguid ja toiduvalmistamise videosid. Seega, puudutud õppepäeva saab järelvaadata.

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitus koosneb 15 õppepäevast, mis toimuvad läbi veebi. Veebiõppeks kasutame Zoomi keskkonda. Õppepäevad toimuvad laupäeviti, tavapäraselt kord kahe nädala tagant. Täpsemad toimumisajad on näha õppepäevade kirjelduse juures. Õppepäevad toimuvad kell 10.00-15.00 (kell 12.30-13.00 on lõunapaus).

KOOLITUSE MAKSUMUS: Kogu koolituse maksumus on 910 eurot (koos ligipääsuga õppematerjalidele), tasumine toimub kuupõhiselt (kuumakse 130 eurot x 7 kuud).

KUIDAS TULLA ÕPPIMA: Kirjuta oma soovist kursusel osaleda silvia@tervisekool.ee.

Õppepäevadest lähemalt ehk koolitusel käsitletavad teemad

I osa TERVISLIKU TASAKAALUSTATUD TOITUMISE ALUSED JA MENÜÜ KOOSTAMISE PÕHIMÕTTED

1. õppepäev 09.12.2023
Koolitaja: Annely Soots
Teema: TOIDUS SISALDUVATE TOITAINETE TASAKAAL JA SELLE OLULISUS

Toit koosneb toitainetest, mis peaksid olema tasakaalus. Mida tähendab tasakaal, kuidas seda saavutada. Põhitoitained ehk valgud, toidurasvad ja süsivesikud, mikrotoitained, fütotoitained, vesi.

2. õppepäev 10.12.2023
Koolitaja: Mari-Liis Väli
Teema: MENÜÜ KOOSTAMISE ALUSED, OLULINE EI OLE AINULT KALORAAŽ
Meie keha rasvade ja valguvajadus ning nende ülesanded kehas.

  • Loomsed valgu- ja rasvarikkad toiduained, nende tarbimissoovitused. Miks loomse toidu tarbimist piirata?
  • Taimsed valgu- ja rasvarikkad toiduained: teravili ja kaunvili, seemned ja pähklid ning soja. Kui palju on tervislik tarbida?
  • Õlid, võided, õliviljad, küpsetamiseks ja salatisse sobivad. Kuidas teha valikuid, mida päeva jooksul tarbida.

3. õppepäev 13.01.2024
Koolitaja: Triin Muiste

Teema: SUHKUR JT SÜSIVESIKUD
Süsivesikud on kehale hädavajalikud, kuid nende hulgast tuleb teha teadlikud valikud, et hoida tervist ja säilitada normkaalu.

  • Mida tähendab kiire ja aeglane süsivesik? Kuidas teha päevamenüüsse valikuid?
  • Kas asendada suhkur kunstsuhkrutega või tervislikumate toiduainetega? Suhkrud, looduslikud magustajad, kunstsuhkrud, suhkrualkoholid.
  • Suhkrusõltuvus, kas tõesti narkomaania või ainult veresuhkru tasakaalutus?
  • Veresuhkru tasakaalutusega seotud terviseprobleemid: diabeet, meeleoluhäired, peavalud, ärevus jt.

4. õppepäev 27.01.2024
Koolitaja: Sirli Kivisaar

Teema: VITAMIINID JA MINERAALAINED TOIDUS, NENDE SAAMISE OLULISUS
Vitamiinide ja mineraalainete vajadus, peamised toiduallikad. Elulised funktsioonid kehas.

  • Vitamiinid ja mineraalained, mille tarbimine võib olla vähene (millele on seatud normid). Kuidas neid piisavalt saada? Kas toidulisandid on vajalikud? Missugused on ohud liigtarbimisel?
  • Lauasool kui ülivajalik mineraalainete allikas. Miks on sool eluliselt vajalik? Mis juhtub, kui soolaga liialdada? Kui palju on soola vaja? Missugust soola valida?

5. õppepäev 10.02.2024
Esimene teema: VESI JT JOOGID
Koolitaja: Hiie Järva (2h)
Miks ja kui palju vajame vett.

  • Kuidas veevajadus rahuldada? Mida liigne või puudulik vee tarbimine kaasa toob?
  • Vee asendamine teiste jookidega? Karastusjoogid, energiajoogid, spordijoogid…

Teine teema: FÜTOTOITAINED EHK TAIMEDEST PÄRINEVAD TOITAINED
Koolitaja: Annely Soots (2,5h)

Mida kujutavad endast fütotoitained. Miks peab menüü olema taimetoidu poolest rikas -detoksifikatsiooni toetamine, vähi ennetamine jms.

  • Olulised fütotoitained ehk taimedes leiduvad tugevatoimelised ühendid. Nende vajalikkus ja kasulikkus haiguste ennetamisel. Toortoidu lülitamine menüüsse, tervislik taimetoitlus.

6. õppepäev – PRAKTIKAPÄEV 02.03.2024
Koolitaja: Mari-Liis Väli
Teema: TASAKAALUS MENÜÜ PLANEERIMINE
Menüü analüüs ja koostamine. Harjutame menüü analüüsimist, kasutame toitainete tasakaalu hindamiseks ka toitumisprogrammi. Koostame endale päevamenüü, mis on toitaineterikas ja tasakaalus.

7. õppepäev – PRAKTIKAPÄEV 16.03.2024 (NB! Võib teha kohapealse ühiskokkamise)
Koolitaja: Triin Muiste

Teema: TOIDUVALMISTAMINE TERVISLIKUMATEL VIISIDEL

  • Küpsetamise kasud ja kahjud. Kui palju küpsetada?
  • Toiduvalmistamise meetodid, tervislikumate valikute tegemine.
  • Hommiku- lõuna- ja õhtusöökide valmistamine tervislikul moel – rohkesti näiteid.
  • Tervislike vahepalade näited.

II osa HAIGUSED, MILLE PUHUL ON OLULINE TERVISLIK TASAKAALUS TOITUMINE

8. õppepäev 23.03.2024
Koolitaja: Eliisa Hermlin
Teema: KEHA PUHASTUMINE EHK DETOKSIFIKATSIOON
Detoksifikatsioon toimub igal ajahetkel igas keharakus. Kuidas keha puhastub? Millest peame puhastuma ja missuguseid toitaineid selleks vajame? Tervislik paastumine.

9. õppepäev 06.04.2024
Koolitaja: Triin Muiste
Teema: KAALUTÕUS JA SELLE NORMALISEERIMINE
Kaaluteooria – ülekaal, alakaal. Isu regulatsioon. Toiduga isu ja suhkrusõltuvuse mõjutamine. PRAKTIKA – menüü koostamine kaalulangetamiseks ja kaalu säilitamiseks.

10. õppepäev 20.04.2024
Koolitaja: Annely Soots
Teema: SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSED, DIABEET, OSTEOPOROOS, LIIGESEHAIGUSED, IMMUUNSUSE TUGEVDAMINE JA VÄHI ENNETAMINE
Tasakaalus tervisliku toitumise vajalikkus – kuidas selline toitumine toetab keha haiguste ennetamisel ja haigusega toimetulekul?

  • Põletikuvastane toitumine – teadlased kasutavad mõistet “toidu põletikuline indeks”. Kuidas toit põletikku mõjutab? Missugune on põletikuvastane menüü?
  • Missugused toitained toetavad luude-liigeste, naha, juuste ja küünte tervist, veresoonte ja südame tervist?
  • Missugune toitumine aitab ära hoida vähki?
  • Kuidas toituda diabeedi korral?

11. õppepäev 04.05.2024
Koolitaja: Pille Javed
Teema: TÜÜPILISED SEEDEVAEVUSED JA NENDEPUHUNE TOITUMINE
Seedevaevuste teke ja olemus, lisasoovitused tervislikule tasakaalus toitumisele. Toitumisega seedimise toetamine läbi seedimise füsioloogia tundmise.

12. õppepäev 18.05.2024
Koolitaja: Sirli Kivisaar
Teema: TOITUMISPSÜHHOLOOGIA
Inimese toitumiskäitumise mõjutajad. Kaalutõusu ja söömishäirete psühholoogilised põhjused.

13. õppepäev 01.06.2024
Koolitaja: Annely Soots
Teema: KEHALISED PROTSESSID, MIS AVALDAVAD MÕJU PSÜÜHIKALE
Kuidas toitumine keha stresseerib – toitainetepuudus kehalisi protsesse, meie käitumist, isu ja meeleolu mõjutab.

  • Vaimne tervis ja toitumine.
  • Peavalud ja neuroloogilised häired, seos toitumisega.
  • Depressioon ja ärevus jt psüühilised probleemid ja toitumine

14. õppepäev 15.06.2024
Koolitaja: Eliisa Hermlin
Teema: TOIDULISANDID – MILLAL VAJALIKUD, KUIDAS VALIDA
Toidulisandite kirju maailm. Valiku kriteeriumid, lisandite kvaliteet, nende vajalikkus ja individuaalne sobivus. Ohud ja kõrvaltoimed.

15. õppepäev 16.06.2024
Koolitaja: Annely Soots
Teema: TOIDUTALUMATUS ja –ALLERGIA
Kuidas sellele jälile saada, et mõni toiduaine ei sobi? Kuidas toidutalumatus võib meie tervist ja haigusi mõjutada? Missugused sümptoomid võivad olla toidutalumatuse väljendused?

  • Kas, kuidas ja kelle juures testida?
  • Kas peab alati jätma menüüst kõik toiduained välja, mida test näitab?
  • Kes on pädev nõu andma nii, et välistamise järgselt toitainetepuudust ei teki?