Harrastussportlase toitumisnõustaja väljaõpe toitumisnõustajale spetsialiseerumiskoolitusena

Algus: 01.12.2022

Lõpp: 30.09.2023

Kohtade arv: 20

Maksumus: 900€ (150€ kuus)

Toimumise koht: enamasti ZOOM keskkonnas

Registreerimine:

merike@tervisekool.ee, +372 7441 340

TOIMUMISE AEG JA KOHT: Koolitused toimuvad peamiselt internetikeskkonnas, kuid piirangute leevenedes saab praktilistel koolitustel osaleda ka kohapeal Tervisekooli ruumides Tallinnas Pirita tee 26c-33 ja Tartus Kalevi 108. Kõikide õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub iseseisev praktiline nõustamine ja kodutööde tegemine. 

HARRASTUSSPORTLASE TOITUMISNÕUSTAJA TÄISÕPE KOOSNEB KOLMEST MOODULIST:

  • I moodul TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE koosneb 6 õppepäevast.
  • II moodul TOITUMISNÕUSTAJA ÕPE koosneb 14 õppepäevast.
  • III moodul SPORDITOITUMINE koosneb 12 õppepäevast.

Toitumisnõustaja õppe lõpetanu peab läbima vaid III mooduli (võib korrata õppepäevi ka teistest moodulitest), et saada sporditoitumise nõustajaks.

ÕPPE MAHT III moodulis on 195 tundi (50 t teooriaõpet koolikeskkonnas, 46 t praktikaõpet koolikeskkonnas, 45 t praktilist tööd
töökeskkonnas, 54 t iseseisvat tööd).

ÕPPEPLAAN

Täiendkoolitusele registreerumiseks kirjuta silvia@tervisekool.ee.
Täpsem info on leitav õppekavast. Õppekava sätestab kõik õppimisega seotu, sh teemade sisukirjeldused, õppematerjalid ja hindamismeetodid ning -kriteeriumid. Info koolitajate kohta on leitav siit.

Õpe toimub 1-2 õppepäeval kuus.

detsember 2022
1. päev. SISSEJUHATUS SPORDITOITUMISSE – SPORDITOITUMISE OLEMUS. Mari-Liis Väli.
Teooriaõppe teemad: Toitainete päevased vajadused erinevate spordialade sportlastel ja erinevad toitained:
– Süsivesikute vajadus, glükeemilise indeksi (GI) ja (GK) mõisted ning olulisus, veresuhkru tasakaal;
– Valkude ja aminohapete vajadus ning rollid lihaste kasvamisel ja paranemisel;
– Toidurasvad, triglütseriididest pärit rasvhapete ja glütserooli rollid inimkehas, rasvhapete tasakaalu olulisus;
– Mineraalained ja vitamiinid toidus ja inimkehas, olulisus sportimisel, antioksüdantide vajadus ja roll.

jaanuar 2023
2. päev. PÕHITOITAINED JA ENERGIA TOOTMINE NING KASUTAMINE KEHASAnnely Soots.
Teooriaõppe teemad: Energiatootmine üldiselt, erinevad faasid ja toitainete vajadus. Energia tootmine glükoosist anaeroobselt ja aeroobselt, energia tootmine teistest allikatest.

veebruar 2023
3. päev kahes osas:
VESI, OKSÜDATIIVNE STRESS (4 tundi) JA SPORTIMINE. Eliisa Lukk.
Teooriaõppe teemad: Vesi ja veevajadus (elektrolüüdid, keha veestaatus; erinevad spordijoogid, spordijookide tarbimise vajadus). Sport ja oksüdatiivne stress ning põletik.
SEEDEVAEVUSED JA SPORTIMINE. Eliisa Lukk.
Teooriaõppe teemad: Füüsilise koormuse mõju seedesüsteemile, seedevaevused harrastussportlasel. Toitumisnõustaja kompetents seedevaevustega isikute nõustamisel. Meeskonnatöö arstide ja toitumisterapeutidega.

märts 2023
4, päev kahes osas:
TOIDULISANDID JA NENDE VAJADUS (6 tundi). Annely Soots.
Teooriaõppe teemad: Toidulisandite tüübid, nende kasutamise vajaduse hindamine, ohutud tasemed. Vitamiinid, mineraalained, aminohapped, rasvhapped, energia tootmist toetavad preparaadid, antioksüdandid.
TOIDULISANDID JA DOPINGUKONTROLL (2 tundi). Allan Hallik.
Teooriaõppe teemad: Spordis kasutatavate lisandite kasutamise hindamine, kasutamine lähtuvalt kehalisest koormusest ja spordialast. Dopinguained.
Iseseisev töö: Kontrolltöö SPORDITOITUMISE ALUSED

5. päev kahes osas:
KEHAKOOSTIS JA KEHAKAAL, ERINEVAD VIISID KAALU LANGETAMISEKS (5 tundi). Pille Javed.
Teooriaõppe teemad: Inimkeha koostis, inimkeha koostise hindamise tehnikad. Kehakaalu ja kehakoostisega seotud probleemid spordis. Keha rasvasisalduse vähendamine. Keha rasvasisalduse vähendamine, sh samaaegne lihasmassi suurendamine. Kaalulangus ja füüsiline sooritusvõime.
LASTE, NOORUKITE, RASEDATE JA EAKATE ERIPÄRAD SPORTIMISEL (3 tundi). Riinu Rätsep, Mari-Liis Väli ja Annely Soots.
Teooriaõppe teemad: Sportiva lapse menüü, erinevate spordialade eripärad. Rasedate ja eakate sportimise eripärad.

aprill 2023
6. päev. PRAKTILINE TOITUMISINÕUSTAMISE HARJUTAMINE (MITTESPORTLASE NÕUSTAMINE, sh lapse). Mari-Liis Väli ja Riinu Rätsep.

mai 2023

7. päev. TOITUMISE PÕHIMÕTTED JÕUTREENINGUTEL. Allan Hallik.
Teooriaõppe teemad: Fitness ja kulturism. Toitumine enne jõutreeningut. Toitumine jõutreeningu ajal ja pärast treeningut. Toitumine võistlusteks valmistumisel ja võistluse järgselt. Lihaste kasvu mõjutamine toitumisega

8. päev. TOITUMISE PÕHIMÕTTED JA ISEÄRASUSED ERINEVATEL KESTVUSALADEL. Riinu Rätsep.
Teooriaõppe teemad: Menüü koostamine: Energiat andvate makrotoitainete vajadus (süsivesikud, toidurasvad, valgud). Toitumine enne võistlust. Toituminevõistluse ajal ja pärast võistlust. Toitumise ajastamine.
Teooriaõppe teemad: Toitumise iseärasused erinevatel kestvusaladel: pikamaajooks; ujumine; jalgrattasõit; triatlon.

juuni 2023

9. päev kahes osas:
HAIGUSED JA SPORTIMINE. HAIGUSSEISUNDID JA TOITUMISNÕUSTAJA PÄDEVUS (4 tundi). Annely Soots.
Teooriaõppe teemad: Sportimise mõju erinevatele organsüsteemidele, haigused ja sportimine. Koostöö arstide, toitumis- ja funktsionaalse toitumise terapeutidega haiguspuhuse toitumise soovitamisel. Sport ja immuunsüsteem. Sport ja hormonaalsüsteem. Sportiv diabeetik.
VIGASTUSED JA ÜLETREENIMINE (4 tundi). Pille Javed.
Teooriaõppe teemad: Luu- ja liigessüsteemi haigused ja sportimine. Ületreerimise mõjud, vigastustest paranemise toetamine

10. päev. PRAKTILINE SPORDINÕUSTAMISE HARJUTAMINEMari-Liis Väli ja Riinu Rätsep.

juuli – august 2023

ISESEISEV PRAKTILINE TÖÖ KLIENDINÕUSTAMISEL (vajadusel koolitajapoolne supervisioon).

september 2023

NB! Enne lõpetamist peavad olema kõik kohustuslikud tööd esitatud ja arvestatud, esitada tuleb essee “Mina harrastussportlase toitUmisnõustajana” ning 15 kliendi toitumisnõustamise lühikirjeldus.

11. päev. HARRASTUSSPORTLASE TOITUMISNÕUSTAMISE PRAKTILINE EKSAM. Mari-Liis Väli.
Praktikaõppe teemad: Õppija viib läbi toitumisnõustamise seansi ning annab tagasiside enda ja kaasõppijate toitumisnõustamistele.

12. päev. TOITUMISNÕUSTAMISE TEOORIA JA PRAKTIKA –TEENUSE KVALITEET. Mari-Liis Väli.
Teooriaõppe teemad: Keeruliste juhtumite arutelud, teoreetilise eksamitöö küsimuste arutelu.Toitumisnõustaja, kompetents, täiendkoolituste vajadus, kompetentsi säilitamine ja tõendamine. Elukestev õpe. Supervisioon, koostöö, eetika jt olulised nõustamisteenuse kvaliteedi kindlustamise teemad. Seadusandlus, koostööpartnerid.
Kursuse lõpetamine.