UUS! Tartu november tööpäeviti

Koolitused toimuvad Tervisekooli ruumides Kalevi 108.
Õppepäev algab kell 9.30 ja lõpeb orienteeruvalt 16.00- 16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub praktiline nõustamine ning iseseisev töö. Kursused toimuvad kahe- ja kolmepäevaste tsüklitena (ÕPPEKAVA on allpool).

Loe kindlasti lisaks rubriigist "Toitumisnõustaja õpe" - sealt leiad infot koolituse ja kooli astumise kohta.
Samast leiad infot kooli ja koolituse sisu kohta, viited kooli õppekavale koos koolituse väljundite ning õppe sisuga, viited õpetajatele, kooli õppetöö korraldusele ja õpetamise kvaliteedi kindlustamise põhimõtetele. Õpe on tasuline (vt samast õppetasu maksmise korda). II moodulist alates sõlmime õpilase ja kooli vahel lepingu. Lingid kõikidele dokumentidele "Toitumisnõustaja ja tervisenõustaja toitumise alal õpe" all.

TERVISEKOOLI toitumisnõustaja täisõpe koosneb kolmest erinevast tasemest (Iga tase eeldab eelneva(te) taseme(te) läbimist).

1. Tervisliku tasakaalustatud toitumise alused ja toidu valmistamine (6 õppepäeva) - õppepäevade kirjeldus ja toimumise ajad allpool
2. Toitumisnõustaja baasõpe - õppepäevade kirjeldus ja toimumise ajad allpool
3. Tervisenõustaja toitumise alal jätkuõpe - õppepäevade kirjeldus ja toimumise ajad allpool


Tervisekooli toitumise aluste ja toitumisnõustaja õpe erineb teistest selle poolest, et rõhutakse TERVISE EDENDAMISELE. Meie jaoks peaks tarbitav toit olema funktsionaalne, ehk siis vajalik kehaliste funktsioonide toimimiseks. Õppes keskendutakse sellele, kuidas toit ja toidus sisalduvad toitained mõjutavad meie kehalisi funktsioone. Õpe on praktiline, õpetame toitumisnõustajale vajalikke teadmisi ja oskusi, seda, kuidas kõike praktilises kliendinõustamises rakendada.

TERVISLIKU TOITUMISE ALUSTE JA TOIDU VALMISTAMISE moodul koosneb 6 õppepäevast ja sobib kõigile huvilistele, ka nendele, kes ei soovi edasi õppida toitumisnõustajaks.

Koolitusel käsitletakse nii tervisliku toitumise aluseid kui õpetatakse neid praktikas rakendama. Koolituse hind sisaldab lisaks koolituse ja õppematerjalide ning käibemaksule ka valmistatava toidu maksumust. Õpilane valmistab koos õpetajaga koolis kaks kergemat einet.

Soovijad saavad edasi õppida TERVISENÕUSTAJAKS TOITUMISE ALAL. See hõlmab endas ka TOITUMISNÕUSTAJA õpet. Soovi korral võib õppe ka ainult toitumisnõustaja tasemel lõpetada. Toitumisnõustaja õpe vastab kutsestandardile, kuid kõikidele teemadele lähenetakse tervislikkuse seisukohast, toetudes tõenduspõhistele andmetele (vt meie häälekandjat, ajakirja „Toitumisteraapia“, mille 7 numbrit ja artiklid on tasuta saadaval www.toitumisteraapia.ee). Kooli konsultant ja õppematerjalide retsensent on biokeemik-toitumisteadlane Tiiu Vihalemm.

TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL õpe annab toitumisnõustajale lisateadmisi ja oskusi inimese terviseseisundi toetamiseks. See on esimene osa toitumisterapeudi õppest. Enamus kooli lõpetanud isikutest omab sellel tasemel teadmisi ning oskusi. Selle taseme lõpetamine eeldab ka lõputöö kirjutamist. Teemad, mida õpitakse lisaks, on toiduallergia ja -talumatus, detoksifikatsioon ja veganlus, toitumisnõustaja meeskonnatöö terviseprobleemidega isikute nõustamisel. Õpilane saab kooli poolt supervisiooni praktilises kliendinõustamises.

Edasi on võimalik õppida veel süvendatult toitumise seost kehaliste protsessidega. FUNKTSIONAALSE TOITUMSIE NÕUSTAJA (FTN) õpe koosneb 12-st kahepäevasest tsüklist, kus keskendutakse sellele, kuidas toitumisega mõjutada kehalisi protsesse, kuidas interpreteerida erinevaid toitumislikku seisundit hinnata aitavaid analüüse. FTN ei ole toitumisterapeut, ta ei määra haiguspuhuseid dieete ega nõusta haigeid nende haigusspetsiifikast lähtudes. Ta on toitumisterapeudi meeskonnas töötav nõustaja, kes oskab juhendada klienti toitumisterapeudi või arsti poolt määratud dieetide järgimisel. Võib öelda, et FTN on toitumisterapeudi parem käsi, töötades toitumisterapeudi meeskonnas. FTN õpe on osa toitumisterapeudi õppest, soovi korral saab edasi õppida toitumisterapeudiks.

ÕPPEKAVA

I moodul
(sobib kõigile, ei pea jätkama toitumisnõustaja õppega)
TERVISLIKU TASAKAALUSTATUD TOITUMISE ALUSED ja TOIDU VALMISTAMINE
Kokku 48 tundi teooria- ja praktikaõpet. Palju lisalugemist ja toiduretsepte.
Hind 360 eurot (kolmes osas, a´120 eurot). Igal õppepäeval valmistatakse koos kaks kergemat einet.

15. - 16. november 2017
1. tsükkel - Tervisliku tasakaalustatud toitumise alused.

1. päev. Annely Soots. Toitumispüramiidid ja tervisliku tasakaalustatud toitumise alused. Erinevad toitumissoovitused. Toortoit ja küpsetatud toit. Erinevad toiduainegrupid ja nende tervislikkus. Põhitoitained, vitamiinid ning mineraalained, toidu lisaained. Erinevad süsivesikud ja nende mõju veresuhkrutasemele. Loomsed versus taimsed valgud ja rasvad.
2. päev. Köögivilja tarbimissoovitused ja taimetoidu hulga suurendamine menüüs – erinevad võimalused ja nipid läbi päevamenüü näidete. Triin Muiste. Fütotoitainete kasulikkus, taimetoitlus, veganluse ohud. Tervisliku toidu valmistamise meetodid ja toidunõud. Toiduhügieeni alused. Erinevad taimsed toiduained, toorsupid ning -salatid, salatiõlid. Praktika: Iseenda MENÜÜ ANALÜÜS toitumissoovituste järgi portsjonite alusel ning tasakaalus menüü koostamine.

05. - 06. detsember 2017
2. tsükkel - Tasakaalus menüü rasvade ja valkude seisukohast.

1 päev. Annely Soots. Tervisliku tasakaalustatud toitumise põhialuste kordamine. Valgurikkad toidud ja valgu vajadus. Rasvade vajadus ja menüü tasakaalustamine rasvade ja valkude seisukohast. Erinevad rasvhapped ja nenderohked toiduained. Seemnete ja pähklite tervistav toime, tarbimissoovitused. Erinevad õlid, rasvad ja võided /määrded. Õlide tootmine ja kvaliteet. Rasvade ja õlide kuumutamine, rafineerimine, suitsemispunktid. Hüdrogeenitud rasvad.
2. päev. Triin Muiste. Rasvade poolest tasakaalus menüü teooria kordamine. Kala ja mereannid, tarbimissoovitused. Liha ja piimatooted, muna, siseelundid, tarbimissoovitused. Praktika: Erinevate rasvhapete ja nenderohkete toidugruppide kordamine, rasvade tasakaalu hindamine menüüs.

11. - 12. jaanuar 2018
3. tsükkel - Tasakaalus menüü süsivesikute seisukohast. Tervislik kehakaal.

1 päev. Annely Soots. Tasakaalustatud toitumise alused rõhuasetusega süsivesikutele. Liht- ja liitsüsivesikud, nende tervislikkus, toitumissoovitused. Kiired ja aeglased süsivesikud, suhkrud ja kunstsuhkrud. Toiduainete GI ja GK, süsivesikurikaste toitude valimine, vajadus ja menüü planeerimine. Köögi- ja puuvili ning toortoit. Toiduainete GK leidmise harjutamine.
2. päev. Triin Muiste. Teravili ja kaunvili, nende tervislikkus. Pudrud, makaronid jt tooted. Suhkruliiast ja kõrgest kehakaalust tingitud terviseprobleemid. Kaalu langetamise üldpõhimõtted. GK-sõbralikud maiustused, vahepalad. Praktika: Tervisliku tasakaalustatud menüü koostamine, mis võtab arvesse ka toiduainete GK-d.

Kursus jätkub piisava arvu õpilaste jätkamise korral toitumisnõustaja õppega.

TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL koosneb kahest moodulist: Toitumisnõustaja õpe ja Tervisenõustaja toitumise alal õpe.
õppe kestvus on II moodulis 10 kahe- ja kolmepäevast tsüklit (10 kuud) ja III moodulis 6-7 kuud.
Hind on 1440 eurot II moodulis (144 eurot kuus kümme kuud).

II moodul
TOITUMISNÕUSTAJA ÕPE

192 t teooria- ja praktikaõpet, 62 tundi superviseeritud praktikat ja 48 t iseseisvat tööd.
Kokku koos esimese praktilise osaga 350 tundi.
Teadmised ja oskused ning tegevusnäitajad vt kutsestandardist.

5. - 7. veebruar 2018
4. tsükkel - Mineraalained. Vitamiinid. Menüü analüüs ja menüü koostamine
(arvuti vajadus).
1. päev. Makro- ja mikroelemendid, kehale vajalikud ja mittevajalikud. Tarbimise erinevad tasemed. Igapäevane vajadus ja ohutud suurimad annused. Toitumisnõustaja pädevus lisandite määramisel. Erinevate mineraalainete- bioelementide kirjeldus, mõju tervisele, sisaldus toidus, toidulisandina manustamine. Ohud ala- ja ületarbimisel. Erinevad mineraalide vormid toidulisandites ja lisandite üldtutvustus.
2. päev. Vitamiinide tarbimise erinevad tasemed. Igapäevane vajadus ja ohutud suurimad annused. Toitumisnõustaja pädevus ja eetika lisandite määramisel. Erinevad vitamiinid: vesi- ja rasvlahustuvad. Kõikide vitamiinide lühitutvustus, mõju tervisele, sisaldus toidus, toidulisandina manustamine. Ohud ala- ja ületarbimisel. Erinevad vitamiinide vormid toidulisandites ja lisandite üldtutvustus.
3. päev. SirleNukk. Menüüde analüüsimise ja koostamise meetodid portsjoneid arvestades ja toitumisprogramme kasutades. Tarbitava toidu kvantiteet ja kvaliteet. Peamised toiduainetetööstuses kasutatavad toidu lisaained, nende ohutus. Tasakaalustatud päevamenüü toiduainete kvaliteeti silmas pidades. Praktika: tasakaalus menüü koostamine portsjonite süsteemis, menüü kontrollimine Nutridata programmiga ja selle tasakaalustamine.
Kodune ülesanne: : piimatoodetevaba kaltsiumirikka kahe päeva menüü koostamine.
Kodune ülesanne: : B-vitamiinirikka kahe päeva menüü koostamine.

27- 29. märts 2018
5. tsükkel - Toitumisnõustamise alused. Põhitoitained. Nõustamise alused/tehnikad.

1. päev. Toitumisnõustamise olemus, koostöö teiste tervishoiu- ja toitumisala töötajatega. Toitumisnõustajate erinevad tasemed, pädevuse piirid toitumisnõustajate meeskonnas jt spetsialistidega koostöös. Baas- ja jätkukoolitused. Toitumisnõustaja vastuvõtt jt tööülesanded. Nõustamise protsess. Toitumisnõustamise dokumenteerimine, andmekaitse ja konfidentsiaalsus. Teiste teenuste vajadus, kliendi edasisuunamine. Meeskonnatöö alused. Laiendatud meeskonnaliikmed ja nende funktsioonid. Nõustamise dokumentatsiooni kasutamise praktika. Toitumisnõustamise demonstratsioon.
2. päev. Põhitoitained ja vesi. Erinevad süsivesikud ning nende seosed tervisega. Erinevad rasvad ja rasvade ainevahetus kehas. Valkude osatähtsus ja biorollid. Biokeemia. Toidulisandid.
3. päev. Nõustamise teooria, selle erinevus tavasuhtlusest ja konsulteerimisest ning informeerimisest. Nõustamise efektiivsuse hindamine. Kliendi kuulamine ja intervjueerimine, efektiivsed ja ebaefektiivsed suhtlemistehnikad. Kliendi õpetamine. Aktiivse kuulamise praktika, näidisnõustamine.
Kodune ülesanne: kontrolltöö põhitoitainetest.

9. - 10. aprill 2018
6. tsükkel – Tervislik kaalulangetamine. Toitumisnõustamise praktika.

1. päev. Annely Soots. Tervislik kehakaal, ülekaal ja rasvumine. Ülekaalu ja rasvumise hindamine: KMI jt näitajad, nende mõõtmine. Kehakaalu mõjutavad faktorid. Erinevad kehakaalu langetamise viisid, nende mõju tervisele. Liikumine ja kehakaal. Raskused kaalu langetamisel.
Kaalugrupid ja individuaalne nõustamine. Toidulisandid kaalu langetamiseks. Praktika: Kaalu langetava päevamenüü koostamine. Kaalulangetaja menüüde analüüs ja kaalunõustamise alused.
2. päev. Triin Muiste. Toitumisalases teabes orienteerumine, teabeallikate kasutamine, kliendi juhendamine sobivate valikute tegemisel, individuaalse tasakaalustatud menüü koostamisel ning füüsilise aktiivsuse korrigeerimisel. Internetis pakutava kriitiline hindamine. Toitumisnõustaja kompetents, selle säilitamine ja tõendamine, elukestev õpe. Supervisioon. Eetika. Toitumisnõustaja ettevõtjana, praksise loomine, teenuse reklaamimine ja tasu küsimine. Erinevad tegevusvaldkonnad, sh töötubade läbiviimine ja töö kliendigruppidega. Andmekaitse ja nõustamise dokumenteerimine – teenuse kvaliteet. Praktika: Kaalunõustamise praktiseerimine.
Kodune ülesanne: järgida 2 nädalat tasakaalustatud menüüd ning GK-dieeti.
Kodune ülesanne: viia läbi kaks nõustamist: rollimängus nõustada oma kursusekaaslast, andes vastastikku tagasisidet ning nõustada ühte tuttavat.

7. - 8. mai 2018
7. tsükkel - Söömishäired. Eaka toitumine.

1. päev. Annely Soots. Toitumissoovitused ja toitainete vajadus vanas eas. Eaka toitumist mõjutavad faktorid, toitumis- ja terviseprobleemid, sh ala- ja ülekaal, sarkopeenia. Ühe eaka toitumisnõustamise praktiseerimine.
2. päev. Annely Soots. Söömishäired, nende tekkepõhjused ja sümptomid. Toitumispsühholoogia. Kaal ja stress. Perepsühholoogia. Emotsionaalne söömine. Alakaalu põhjused, hindamine, ohud. Kaalu tervislik tõstmine. Praktika: kaalu tõstva 2 päeva menüü koostamine, kasutades toitainetetihedaid toite.

14. - 15. juuni 2018
 8. tsükkel – Raseda ja imetava ema toitumine. Lapse toitumine
(arvuti vajadus).
1. päev. Toidu- ja toitumissoovitused rasedale. Erinevad rasedusaegsed terviseprobleemid ning nendepuhused toitumissoovitused. Toidulisandid ja rasedus. Taimetoitlus ja rasedus. Isu muutused raseduse ajal. Imetava ema toitumine.
2. päev. Imiku lisatoitmine. Toitainetevajadus lapseea erinevatel perioodidel. Lapsele menüü koostamine lapse iga ja individuaalsust ning perekonna võimalusi ja eripärasid silmas pidades. Laste toitumisnõustamise eripära. Praktika: Lapsele menüü koostamine (erinevates gruppides koostatakse menüü erinevates vanustes lastele), ühe lasteaia menüü analüüs.
Kodune ülesanne: nõustada ühte last või rasedat.

5. -6. juuli 2018
9. tsükkel. Kliendijuhtumid, tõenduspõhine nõustamine. Anatoomia-füsioloogia.

1. päev. Juhtumiteooria ja juhtumi vormistamine. Nõustamise protsessi etapid. Kliendijuhtumite arutelu. Tõenduspõhistest allikatest leitud materjalide tutvustus ja arutelud nendel teemadel.
2. päev. Erinevate elundkondade anatoomia-füsioloogia: meeleelundid, närvisüsteem, luud ja liigesed, südame-veresoonkond ja veri, kuse-suguelundkond, hingamiselundkond, hormonaalne-, immuun- ja lümfisüsteem. Toitumisnõustajale vajalikud teadmised, seosed kliendi terviseprobleemidega.
Kodune ülesanne: ühe kliendijuhtumi vormistamine arvestuseks.

august 2018
10. tsükkel - Esmaabi. Toiduohutus, töötubade läbiviimine. Tervislik liikumine ja tervisesportlase toitumisnõustamine (arvuti vajadus). Anatoomia-füsioloogia.

1. päev. Kannatanu seisundi hindamine, eluohtliku seisundi äratundmine, esmaabi äkkhaigestumiste korral: infarkt, ohtlik kõhuvalu, allergilised seisundid, diabeet, lämbumine, minestamine, mürgistused, šokk. Stabiilse küliliasendi ja elustamise harjutamine
2. päev. Toiduhügieeni alused. Toidu- ja toidu valmistamise ohutus. Toiduhügieen töötubade läbiviimisel. Seadusest tulenevad nõuded.
3. päev. LLihaskond. Tõenduspõhised liikumissoovitused. Mittevõistleva terviseportlase toitumine ja menüü koostamise alused. Energiabilanss ja energiavajadus. Rasvunu sportimine. Toitumisnõustaja pädevus sportiva inimese nõustamisel. Veevajadus, spordi- ja energiajoogid. Toidulisandid ja sportimine. Spordis keelatud ained. Liigse füüsilise koormuse negatiivne mõju kehale. Praktika: Ühe spordiala harrastussportlase nõustamise läbiviimine, sh menüü analüüs. NB! toitumisnõustaja ei õpi baasõppe tasemel sportlase toitumist, see on jätkuõppe teema.
Kodune ülesanne: nõustada ühte eakat või tervisesportlast.

 september 2018
11. tsükkel – Seedeelundkond ja seedimise toetamine toitumisega.

1. päev. Seedekulga anatoomia ja füsioloogia; Valkude, toidurasvade ja süsivesikute seedimine ja imendumine.
Seedeensüümid. Seedehäirete tekkimine ja toitumissoovitused, lähtudes füsioloogiast.
2. päev. Toitumisnõustamine kergemate seedevaevuste puhul, nõustaja pädevus diagnoositud haigustega isikutega töötamisel. Soolestiku seotus teiste organsüsteemidega. Seedimise toetamine tervisliku toitumisega. Kõhukinnisus, reflukstõbi, puhitus jt seedimisega seotud tervisehäired ja toitumine. Seedehäiretega isikule menüü koostamine ja nende toitumisnõustamine.
Kodune ülesanne: nõustada ühte seedevaevustega isikut.

oktoober 2018
12. tsükkel - Klienditeeninduse alused. Südame-veresoonkonnahaiguste ja diabeedi ennetamine. Vaimse tervise toetamine toitumisega (arvuti vajadus). Eridieedid ja koostöö.

Juhtumi ja referaadi esitamise tähtaeg.
1. päev. Klienditeeninduse alused. Probleemsed kliendid, nendega toimetulek. Inimeste toitumiskäitumise kujunemine, selle mõjutajad. Kliendi motiveerimine ja jõustamine. Enesega toimetulek, kui kliendid ei edene. Läbipõlemise ilmingud, selle ärahoidmine. Enesekehtestamise teooria. Agressiivne, allaheitlik ja kehtestav suhtlemisstiil. Kliendi ja toitumisnõustaja õigused. Enesekehtestamise praktika.
2. päev. Eluviisi mõju terviseseisundile; metaboolse sündroomi ja II tüüpi diabeedi kujunemine. Toitumise seos enamlevinud haigustega (osteoporoosi ja vähi ennetamine), haigestumise riski vähendamine toitumise abil (südame-veresoonkonnahaigused – kõrge kolesteroolitase ja vererõhk). Toitumisnõustaja kompetentsuse piirid ja koostööpunktid. Praktiseeritakse erinevate terviseprobleemide puhul nõustamist nõustamisplaane koostades.
3. päev. Vaimse tervise toetamine tasakaalustatud toitumisega. Stress ja toitumine. Erinevate toitainete puuduse ja tasakaalustamata toitumise mõju vaimsele seisundile (õpi- ja keskendumisvõimele, meeleolule, energiatasemele).
Eridieedid, koostöö toitumisterapeutide ja meedikutega. Toitumisnõustajale vajalikud teadmised ja oskused, pädevuse piirid. Harjutatakse menüüde koostamist toitumisterapeudi poolt saadud juhiste alusel.

november 2018
13. tsükkel - Toitumisnõustaja igapäevatöö. Toitumisnõustaja baastaseme eksam.

Kõik kohustuslikud tööd peavad olema esitatud ja arvestatud, nõustatud peab olema vähemalt 5 klienti.
1. päev. Toitumisnõustaja reaalne tööpäev ja tööülesanded. Oma firma loomine ja meeskonna moodustamine. Toitumisnõustaja kutsesobivus. Jätkukoolitused. Toitumisnõustamise praktiseerimine.
2. päev. Toitumisnõustamise teooriaeksam - kasutada võib kõiki õppematerjale ja internetti. Eesmärk on leida kiiresti õiget tõenduspõhist teavet. Menüü analüüs ja menüü analüüsi hindamine. Toitumisnõustamise läbiviimine ning tagasiside andmine nõustamise kohta.


Nendele, kes ei jätka jätkuõppes, väljastatakse TOITUMISNÕUSTAJA BAASÕPPE tunnistus (esimene osa toitumisnõustaja koolituse täisprogrammist). Jätkajatele väljastatakse tõend toitumisnõustaja baasosa läbimise kohta.

Kursus jätkub piisava arvu õpilaste jätkamise korral. Kui jätkajaid on vähe, liidetakse kaks õppegruppi.

Toitumisnõustaja koolituse II osa
III moodul TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL

600 eurot III moodulis (5 kuud 120 eurot kuus).
80 tundi teooria- ja praktikaõpet, iseseisvat tööd 30 tundi, superviseeritud praktikat 52 tundi. Lõputöö kirjutamine 80 tundi. Kokku 250 tundi.

Kestvus 7-8 kuud. Eeldab toitumisnõustajana tegutsema hakkamist ja klienditöö kogemust. Selle mooduli ajal tuleb nõustada supervisiooni all 15 erinevat klienti.

Kui toitumisnõustaja osaleb selles osas täiendkoolitusena, siis saab tõendi läbitud teemade osas. Pädevuse töötada tervisenõustajana toitumise alal ning nõustada kliente antud teemadel annab vaid praktikaosa läbimine ning lõputööga kooli lõpetamine.

Kuupäevad selguvad 2018. aasta kevadel.

detsember 2018
14. tsükkel - Taimetoitlus ja detoksifikatsioon.

1. päev. Taimetoitluse erinevad vormid, ohud ja kasulikkus. Puhastumine ja detoksifikatsioon, maks keha puhastajana, detoksifikatsiooni etapid ja detoksifikatsiooni soodustamine toiduga.
2. päev. Ekstreemsetele puhastuskuuridele hinnangu andmine. Vegani menüü analüüs ja toidulisandite vajadus.
Taimetoidurohke tervisliku tasakaalus detoksimenüü koostamine.

jaanuar 2019
15. tsükkel. Toiduallergia ja -talumatus.

Kursuse läbimine ei anna luba pakkuda klientidele toidutalumatuse teste ning määrata eliminatsioonideete. see vajab lisakoolitust.
1. päev. Immuunsüsteemi toimimine ja immuunsuse mõjutamine toitumisega. Toiduallergia ja -talumatuse olemus, vormid, väljendused, tuvastamine, viimaste aastakümnete teaduslikud tõendused. Toitumisnõustaja pädevus, jätkuõpe ja teiste spetsialistidega koostöö vajadus.
2. päev. Kliendi nõustamine ja menüüde koostamine toidutalumatuse ja -allergia korral. Edasisuunamise ja koostöövajaduse leidmine.
Kodune ülesanne: esitada kahe nädala gluteeni- ja piimavaba dieedi kogemuse kirjeldus.

veebruar 2019
16. tsükkel - Toitumisnõustamine enamlevinud kehaliste haiguste ja psüühiliste probleemide korral.

1. päev. Üldised toitumissoovitused enamlevinud haiguste korral: vähk, liigesehaigused, kivitõbi, nahahaigused, astma, südamehaigused, metaboolne sündroom ja diabeet. Edasisuunamise vajadus ja koostöö aspektid, toitumisnõustamine.
Arvestus: haiguspuhuse toitumisnõustamise plaani koostamine toitumisnõustaja pädevuse piire arvestades ning ühe keerulise nõustamisjuhtumi esitamine.
2. päev. Erinevad psüühikahäired ja toitumisnõustaja pädevus ning koostöö arstide, psühholoogide ja toitumisterapeutidega. Suhtlemise alused. Depressiooni, ärevuse jt testid. Psüühikahäiretega klientide toitumisnõustamine.

märts 2019
17. tsükkel Tervisenõustaja toitumise alal praktika

1. päev: Toiduallergiaga ja -talumatustega, taimetoitlaste ja terviseprobleemidega klientide nõustamine, toitumisnõustamise plaanide koostamine. Juhtumite analüüsid ja arvestus.
2. päev Lõputöö ja superviseeritud praktika. Tervisnõustaja toitumise alal igapäevatöö.
Lõputööde kirjutamise juhendamine. Tervisenõustaja toitumise alal tööpraktika, koostöö teiste erialade spetsialistidega. Teenuse kvaliteedi kindlustamine, kovisioon ja supervisioon. Jätkukoolitused.
Toitumisnõustaja tööstress, läbipõlemise ennetamine.

aprill- mai 2019
18. tsükkel
Superviseeritud praktika -
15 erineva kliendi nõustamine ja kliendijuhtumite superviseerimine. Eeldab õpitud teemade osas praktilist kliendinõustamist.
Õpilane saab nõustatud klientide kohta õpetajatelt supervisiooni, tagasisidet ühele keerulise juhtumi nõustamisele (mille õpilane esitab juhtumina) ja esitatud menüüdele ning lõputöö juhendamist.

Enne lõpetamist esitada essee "Mina tervisenõustajana toitumise alal".

Lõputöö kirjutamine ja koolipoolne juhendamine – (80 tundi ehk kaks täisnädalat on ette nähtud lõputöö kirjutamiseks).
Lõputöö on kas teooriatöö, kus õpilane demonstreerib oma oskust analüüsida teaduskirjandust ning kasutada seda nõustajale vajaliku toitumisalase info hankimiseks või spetsiifilise menüü koostamine või kliendijuhtum, milles antakse lisaks ka lühike probleemiga seonduv teooriaosa. Lõputööks võib koostada ka toitumisnõustaja töö jaoks olulise juhendmaterjali.i.

Üks õppepäev - Lõputöö kaitsmine  mai-juuni 2019.


III mooduli teadmiste ja oskuste alused: riiklikult tunnustatud toidu- ja toitumissoovitused; mujal maailmas rakendatavad toitumissoovitused (nt Põhjamaade, Vahemeremaade); teaduspõhine kirjandus, tõenduspõhine kirjandus ja praktika toidutalumatuse ja detoksifikatsiooni ning erinevate taimetoitluste kohta. Tõenduspõhised juhised haiguspuhuste toitumissoovituste andmiseks teiste spetsialistide meeskonnas.

Tervisenõustaja toitumise teadmised ja oskused/õpiväljundid.
Tervisnõustaja toiutmise alal põhitööks on elanikkonna tervise edendamine läbi tervisliku toitumise nõuannete jagamise. Lisaks baastasemel loetletud teadmistele ja oskustele (ehk kutsestandardi nõuetele) omandab tervisenõustaja lisateadmised ja oskused, mis võimaldavad nõustada taimetoitlasi, erinevaid “puhastusi” kasutavaid kliente ning kliente, kelle menüüst on välistatud toiduallergia või -talumatuse tõttu teatud toiduained. Tervisenõustaja toitumise alal töötab diagnoositud juhtumitega vaid toitumiseterapeudi või arsti meeskonnas.

1. Tunneb detoksifikatsiooni teooriat ja erinevate „puhastuste“ plusse ning puudusi, oskab juhendada klienti, kes kasutab „puhastuse“, „paastu“ vm detoksifikatsiooni eesmärgil läbiviidavat dieeti tervislikku tasakaalustatud taimetoidurohket menüüd kasutama, kuid ei määra ise detoksifikatsiooni soodustavaid lisandeid ega -dieete;
2. Tunneb veganluse ohtusid ja tervisliku veganluse ja taimetoitluse põhimõtteid ning oskab nõustada veganit ja taimetoitlasi, sh veganist spordiharrastajat tervisliku ja tasakaalustatud toitumise osas, andes nõu toitainete ja toidulisandite kohta (et vegan saaks kätte kõik toitained), kuid ei määra ise vegandieeti.
3. Tunneb toidutalumatuse ja –allergia aluseid ja teatud toiduaineid välistava toitumise ning menüü koostamise põhimõtteid ning teab, millal klienti edasi suunata;
4. Oskab koostada tervislikku tasakaalus menüüd, kui kliendil on menüüst välja jäetud toiduallergia või -talumatuse tõttu teatud toiduained, kuid ise ei määra dieete (mida menüüst välja jätta, kui kauaks välja jätta jne.).
5. Haiguste puhul töötab toitumisterapeudi meeskonnas, koostades tasakaalus ja tervislikku menüüd haigetele, milles toitumisterapeut annab ette juhised kas toiduainete välistamiseks või põhitoitainete suhte muutmiseks, oskab juhendada ja jälgida toitumisterapeudi supervisiooni all kliente, kellele on toitumisterapeudi poolt soovitatud erimenüüd.