UUS materjal 2018

Toidutalumatus. Eesti Tsöliaakia Seltsi lehelt Juhendmaterjal gluteenivaba toidu kohta. https://tsoliaakia.ee/valmis-juhendmaterjal-haiglate-toitlustajatele/

SEADUSANDLUS
: loodud uus rubriik Lisatud 22.08 Tervishoiu korraldamise seadusest tervishoiutöötaja osa. 


(Toidutalumatus rubriigis) Tsöliaakia, mittetsöliaakiline gluteenitalumatus ja nisuallergia: 3 erineva haiguse võrdlus, mis vallanduvad sama toiduga. Artikli tõlge eesti keelde Tiia Kiho. 
 
(Laste toitumine, august 2018) Euroopa laste rasvumise seire. WHO Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI). Tervise Arengu Instituut. Eesti 2015/16. õa uuringu raport. Anneken Metsoja, Liis Nelis, Eha Nurk

Gaseeritud vesi. Merle Tuga, 2018. (21.06.2018)

Bariaatriline kirurgia, erinevad operatsioonid ja opijärgsed seisundid. Margit Kask, lõputöö 2017.

Anna E. Esparham, MD et al. Nutritional and Metabolic Biomarkers in Autism Spectrum Disorders: An Exploratory Study. Integrative Medicine. Vol. 14, No. 2, April 2015. (Rubriiki autism ja toitumisteraapia), inglise keeles.

Toitumine ja HIV. Natalja Mizerova, toitumisnõustaja, Lääne-Tallinna Keskhaigla Nakkuskliiniku psühholoog, 2018 (rubriiki immuunsuse toetamine)
Brokoli toitaineline koostis ja kasulikkus tervisele. Tõlge Marika Kiil, 2018 (rubriiki toiduained)
Kookosrasv ja verelipiidid. Referaat, Helerin Äär, 2018 (rubriiki toiduained)
Vesi meie igapäevaelus. Tallinna vee näide. Lõputöö, Merike Kaarma, 2017
Prolaktiin ja toitumine, referaat Kristi Ney-Markus, 2018 (hormoonid rubriigis).
Uus ajakirja Toitumisteraapia nr "Hormonaalsed probleemid", kevad 2018.

Laste toitumine/Rauapuudusaneemia lastel. Referaat 2018, Janne Kullamaa.

Rasvadest / Krilliõli vs kalaõli. Tõlge Anni Erm. Kumb on kasulikum? Keith Pearson (PhD, RD), artikkel avaldatud www.healthline.com
Mineraalained / 9 tervislikku joodirikast toitu. Tõlge Kristi Mäsak, avaldatud https://www.healthline.com/nutrition/iodine-rich-foods#section2
Süsivesikud ja suhkur/ Kas alluloos on tervislik magustaja? Tõlge Kadi Kõiv. Franziska Spritzler, RD, CDE 10. septembri 2017 artiklist “Is Allulose a Healthy Sweetener” 

Vitamiinid-mineraalained/Tsink ja infektsioonhaigused.Jelena Karjagina lõputöö 2017. 14.02.18
pH/ Toitumisest põhjustatud atsidoos: reaalne probleem? kliiniliselt ravitav? (Joseph Pizzorno, Lynda A. Frassetto ja Joseph Katzinger. Diet-induced acidosis: is it real and clinically relevant? British Journal of Nutrition (2010), 103, 1185–1194)


Toidutalumatus - Ohud gluteenivabalt toitudes. Maiu-Maret Taidre. 20.01.2018
Tervislik toitumine/taimetoitlus - Vegan-laste toitumine, Kadri Hekk. 22.01.2018
Laste toitumine/Balletitantsijast laste toitumine. Krista Mulenok. 22.01.2018
Prediabeet ehk eeldiabeet. Olga Säkki, õde, toitumisnõustaja. 22.01.2018
Liha ja loomsed toiduained/Metsloomaliha. Evelin Viira, lõputöö, 2017. 22.01.2018
Toiduainete tervistav toime/Granaatõun ja selle potentsiaalsed tervisele kasulikud omadused. Kristina Mäemets-Allas, PhD rakubioloogias, toitumisnõustaja. 22.01.2018
Süsivesikud/Kunstlike magusainete mõju veresuhkrutasemele ja insuliinile. Silja Vetevoog, 2017. 22.01.2017
Süsivesikud/Eeldiabeet ja toitumine. Olga Säkki, 2018. 22.01.2018

Kehakaal/Kokkuvõte 2-nädalasest GK-dieedi kogemusest (86 juhtumi põhjal ajavahemikus 2015-2016). Nelli Moleva ja Annely Soots, 2017. 24.01.2018