Tln 29

Koolitused toimuvad Tervisekooli ruumides Pirita tee 26c-33. 
Õppepäev algab kell 9.30 ja lõpeb orienteeruvalt 16.00- 16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub praktiline nõustamine ning iseseisev töö. Kursused toimuvad kahe- ja kolmepäevaste tsüklitena (ÕPPEKAVA on allpool). 

Loe kindlasti lisaks rubriigist "Toitumisnõustaja õpe" - sealt leiad infot koolituse ja kooli astumise kohta.
Samast leiad infot kooli ja koolituse sisu kohta, viited kooli õppekavale koos koolituse väljundite ning õppe sisuga, viited õpetajatele, kooli õppetöö korraldusele ja õpetamise kvaliteedi kindlustamise põhimõtetele. Õpe on tasuline (vt samast õppetasu maksmise korda). II moodulist alates sõlmime õpilase ja kooli vahel lepingu. Lingid kõikidele dokumentidele "Toitumisnõustaja ja tervisenõustaja toitumise alal õpe" all.

Tervisekooli TOITUMISNÕUSTAJA või TOITUMISTERAPEUDI täisõpe koosneb kolmest moodulist - erinevast tasemest (Iga tase eeldab eelneva(te) taseme(te) läbimist).

I moodul TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMISE moodul koosneb 6 õppepäevast ja sobib kõigile huvilistele, ka nendele, kes ei soovi edasi õppida toitumisnõustajaks.
II moodul Toitumisnõustaja baasõpe
III moodul Tervisenõustaja toitumise alal õpe või Toitumisterapeudiõpe


Tervisekooli toitumise ja toitumisnõustaja õpe erineb teistest selle poolest, et rõhutakse TERVISE EDENDAMISELE. Meie jaoks peaks tarbitav toit olema funktsionaalne, ehk siis vajalik kehaliste funktsioonide toimimiseks. Õppes keskendutakse sellele, kuidas toit ja toidus sisalduvad toitained mõjutavad meie kehalisi funktsioone. Õpe on praktiline, õpetame toitumisnõustajale vajalikke teadmisi ja oskusi, seda, kuidas kõike praktilises kliendinõustamises rakendada.

I MOODUL
TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE

Ssobib kõigile, ei pea jätkama toitumisnõustaja õppega.

Koolitusel käsitletakse nii tervisliku toitumise aluseid kui õpetatakse neid praktikas rakendama. Koolituse hind sisaldab lisaks koolituse ja õppematerjalide ning käibemaksule ka valmistatava toidu maksumust. Õpilane valmistab koolis koos õpetajaga kaks kergemat einet.

Soovijad saavad edasi õppida TOITUMISNÕUSTAJAKS, TERVISENÕUSTAJAKS TOITUMISE ALAL või TOITUMISTERAPEUDIKS/FUNKTSIONAALSE TOITUMISE TERAPEUDIKS. Vt toitumisspetsialisti õppe tasemeid..

TERVISLIKU TASAKAALUSTATUD TOITUMISE ALUSED ja TOIDU VALMISTAMINE
Kokku 48 tundi teooria- ja praktikaõpet. Palju lisalugemist ja toiduretsepte.
Hind 360 eurot (kolmes osas, a´120 eurot). Igal õppepäeval valmistatakse koos kaks kergemat einet.


I mooduli ÕPPEKAVA

7.- 8. november 2017
1. tsükkel - Tervisliku tasakaalustatud toitumise alused.

1. päev. Annely Soots. Toitumispüramiidid ja tervisliku tasakaalustatud toitumise alused. Erinevad toitumissoovitused. Toortoit ja küpsetatud toit. Erinevad toiduainegrupid ja nende tervislikkus. Põhitoitained, vitamiinid ning mineraalained, toidu lisaained. Erinevad süsivesikud ja nende mõju veresuhkrutasemele. Loomsed versus taimsed valgud ja rasvad.
2. päev. Annely Soots. Köögivilja tarbimissoovitused ja taimetoidu hulga suurendamine menüüs – erinevad võimalused ja nipid läbi päevamenüü näidete. Fütotoitainete kasulikkus, taimetoitlus, veganluse ohud. Tervisliku toidu valmistamise meetodid ja toidunõud. Toiduhügieeni alused. Erinevad taimsed toiduained, toorsupid ning -salatid, salatiõlid. Praktika: Iseenda MENÜÜ ANALÜÜS toitumissoovituste järgi portsjonite alusel ning tasakaalus menüü koostamine.

30 november - 1. detsember 2017
2. tsükkel - Tasakaalus menüü rasvade ja valkude seisukohast.

1 päev. Annely Soots. Tervisliku tasakaalustatud toitumise põhialuste kordamine. Valgurikkad toidud ja valgu vajadus. Rasvade vajadus ja menüü tasakaalustamine rasvade ja valkude seisukohast. Erinevad rasvhapped ja nenderohked toiduained. Seemnete ja pähklite tervistav toime, tarbimissoovitused. Erinevad õlid, rasvad ja võided /määrded. Õlide tootmine ja kvaliteet. Rasvade ja õlide kuumutamine, rafineerimine, suitsemispunktid. Hüdrogeenitud rasvad.
2. päev. Annely Soots. Rasvade poolest tasakaalus menüü teooria kordamine. Kala ja mereannid, tarbimissoovitused. Liha ja piimatooted, muna, siseelundid, tarbimissoovitused. Praktika: Erinevate rasvhapete ja nenderohkete toidugruppide kordamine, rasvade tasakaalu hindamine menüüs.

09. - 10. jaanuar 2018
3. tsükkel - Tasakaalus menüü süsivesikute seisukohast. Tervislik kehakaal.

1 päev. Triin Muiste. Tasakaalustatud toitumise alused rõhuasetusega süsivesikutele. Liht- ja liitsüsivesikud, nende tervislikkus, toitumissoovitused. Kiired ja aeglased süsivesikud, suhkrud ja kunstsuhkrud. Toiduainete GI ja GK, süsivesikurikaste toitude valimine, vajadus ja menüü planeerimine. Köögi- ja puuvili ning toortoit. Toiduainete GK leidmise harjutamine.
2. päev.  Triin Muiste.Teravili ja kaunvili, nende tervislikkus. Pudrud, makaronid jt tooted. Suhkruliiast ja kõrgest kehakaalust tingitud terviseprobleemid. Kaalu langetamise üldpõhimõtted. GK-sõbralikud maiustused, vahepalad. Praktika: Tervisliku tasakaalustatud menüü koostamine, mis võtab arvesse ka toiduainete GK-d.


Kursus jätkub piisava arvu õpilaste jätkamise korral toitumisnõustaja õppega. 



TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL ja TOITUMISTERAPEUDIÕPE koosnevad kahest moodulist (
II ja III moodul)

Hinda ja tundide arvu vaata vastava mooduli juurest, koguhind sõltub sellest, missuguseid mooduleid läbitakse.
Konsultatsiooni saab annely@tervisekool.ee ja telefonil 5082596 (Annely Soots)

II moodul on TOITUMISNÕUSTAJA BAASÕPE, mis tuleb läbida enne III moodulisse saamist.
9 või 10 tsüklit (22 või 24 õppepäeva) vastavalt sellele, kas soovitakse lõpetada baasõppe tasemel (10 tsüklit) või jätkata tervisenõustaja toitumise alal tasemel (10 tsüklit) või toitumisterapeudi tasemel (9 tsüklit).

III moodulis on võimalik valida kas
TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL ÕPE

Kokku koos I mooduliga 3 tsüklit + 10 tsüklit + 4 tsüklit. Kokku 17 tsüklit (38 õppepäeva), kokku 600 tundi.
või
TOITUMISTERAPEUDIÕPE (kõrghariduse nõue)
Kokku koos I mooduliga 3 tsüklit + 9 tsüklit + 6 tsüklit. 2Kokku 18 tsüklit (40 õppepäeva). Kokku 650 tundi.
NB! See õpe ei sisalda tervisliku puhastumise, psüühikahäirete ja toidutalumatuse tsükleid. Soovi korral tuleb need lisaks läbida tervisenõustaja toiutmise alal moodulist.

Pärast toitumisterapeudiõppe lõpetamist on võimalik jätkata FUNKTSIONAALSE TOITUMISE TERAPEUDI õppes, mis kestab 2,3 aastat ja koosneb kahest osast (Funktsionaalse toitumise terapeudi baasõpe ja täisõpe - IV ja V moodul)


II moodul - TOITUMISNÕUSTAJA BAASÕPE

Hind 1440 eurot II moodulis (10 tsüklit, 144 eurot kuus). 
Tundide arv II mooduli tervikuna läbimisel on 192 t teooria- ja praktikaõpet, 60 tundi superviseeritud praktikat ja 48 t iseseisvat tööd. 
Teadmised ja oskused ning tegevusnäitajad vt kutsestandardist.
Kohustuslike tööde loetelu ja esitamise tähtajad vt info õpilasele II moodulis.

III mooduli Tervisenõustaja toitumise alal või toitumisterapeudiõppe info on allpool III mooduli juures, soovitav on õppega jätkata.


II mooduli ÕPPEKAVA

12. - 14. veebruar 2018
4. tsükkel - 
Vitamiinid. Mineraalained. Menüü analüüs ja menüü koostamine (arvuti vajadus).
1. päev. Annely Soots. Vitamiinide tarbimise erinevad tasemed. Igapäevane vajadus ja ohutud suurimad annused. Toitumisnõustaja pädevus ja eetika lisandite määramisel. Erinevad vitamiinid: vesi- ja rasvlahustuvad. Kõikide vitamiinide lühitutvustus, mõju tervisele, sisaldus toidus, toidulisandina manustamine. Ohud ala- ja ületarbimisel. Erinevad vitamiinide vormid toidulisandites ja lisandite üldtutvustus.
2. päev.  Annely Soots. Makro- ja mikroelemendid, kehale vajalikud ja mittevajalikud. Tarbimise erinevad tasemed. Igapäevane vajadus ja ohutud suurimad annused. Toitumisnõustaja pädevus lisandite määramisel. Erinevate mineraalainete- bioelementide kirjeldus, mõju tervisele, sisaldus toidus, toidulisandina manustamine. Ohud ala- ja ületarbimisel. Erinevad mineraalide vormid toidulisandites ja lisandite üldtutvustus.
3. päev. SirleNukk. Menüüde analüüsimise ja koostamise meetodid portsjoneid arvestades ja toitumisprogramme kasutades. Tarbitava toidu kvantiteet ja kvaliteet. Peamised toiduainetetööstuses kasutatavad toidu lisaained, nende ohutus. Tasakaalustatud päevamenüü toiduainete kvaliteeti silmas pidades. Praktika: tasakaalus menüü koostamine portsjonite süsteemis, menüü kontrollimine Nutridata programmiga ja selle tasakaalustamine.
Kodune ülesanne: : piimatoodetevaba kaltsiumirikka kahe päeva menüü koostamine.
Kodune ülesanne: : B-vitamiinirikka kahe päeva menüü koostamine.

12. - 14. märts 2018
5. tsükkel - Toitumisnõustamise alused. Põhitoitained. Nõustamise alused.

1. päev. Triin Muiste. Toitumisnõustamise olemus, koostöö teiste tervishoiu- ja toitumisala töötajatega. Toitumisnõustajate erinevad tasemed, pädevuse piirid toitumisnõustajate meeskonnas jt spetsialistidega koostöös. Baas- ja jätkukoolitused. Toitumisnõustaja vastuvõtt jt tööülesanded. Nõustamise protsess. Toitumisnõustamise dokumenteerimine, andmekaitse ja konfidentsiaalsus. Teiste teenuste vajadus, kliendi edasisuunamine. Meeskonnatöö alused. Laiendatud meeskonnaliikmed ja nende funktsioonid. Nõustamise dokumentatsiooni kasutamise praktika. Toitumisnõustamise demonstratsioon.
2. päev. Annely Soots. Põhitoitained ja vesi. Erinevad süsivesikud ning nende seosed tervisega. Erinevad rasvad ja rasvade ainevahetus kehas. Valkude osatähtsus ja biorollid. Biokeemia. Toidulisandid.
3. päev. Annely Soots. Nõustamise teooria, selle erinevus tavasuhtlusest ja konsulteerimisest ning informeerimisest. Nõustamise efektiivsuse hindamine. Kliendi kuulamine ja intervjueerimine, efektiivsed ja ebaefektiivsed suhtlemistehnikad. Kliendi õpetamine. Aktiivse kuulamise praktika, näidisnõustamine.
Kodune ülesanne: kontrolltöö põhitoitainetest.

26. - 27. aprill 2018
6. tsükkel – Toitumisnõustamise praktika - kaalunõustamine. 
Tervislik kaalulangetamine. 
1. päev.  Triin Muiste. Praktika: Kaalunõustamise praktiseerimine. Kaalu langetava päevamenüü koostamine. Kaalulangetaja menüüde analüüs ja kaalunõustamise alused.
2. päev. Annely Soots. Tervislik kehakaal, ülekaal ja rasvumine. Ülekaalu ja rasvumise hindamine: KMI jt näitajad, nende mõõtmine. Kehakaalu mõjutavad faktorid. Erinevad kehakaalu langetamise viisid, nende mõju tervisele. Liikumine ja kehakaal. Raskused kaalu langetamisel. Toidulisandid kaalu langetamiseks.
Kodune ülesanne: järgida 2 nädalat tasakaalustatud menüüd ning GK-dieeti ning nõustada ühte kaalulangetajat.

14. - 15. mai 2018
7. tsükkel - Seedeelundkond ja seedimise toetamine toitumisega.
1. päev. Seedekulga anatoomia ja füsioloogia; Valkude, toidurasvade ja süsivesikute seedimine ja imendumine. 
Seedeensüümid. Seedehäirete tekkimine ja toitumissoovitused, lähtudes füsioloogiast.
2. päev. Toitumisnõustamine kergemate seedevaevuste puhul, nõustaja pädevus diagnoositud haigustega isikutega töötamisel. Soolestiku seotus teiste organsüsteemidega. Seedimise toetamine tervisliku toitumisega. Kõhukinnisus, reflukstõbi, puhitus jt seedimisega seotud tervisehäired ja toitumine. Seedehäiretega isikule menüü koostamine ja nende toitumisnõustamine.
Kodune ülesanne: nõustada ühte seedevaevustega isikut.

4. - 5. juuni 2018
8. tsükkel – 
 Kliendijuhtumid, tõenduspõhine nõustamine. Lapse toitumine (arvuti vajadus).
1. päev. Annely Soots. Juhtumiteooria ja juhtumi vormistamine. Nõustamise protsessi etapid. Kliendijuhtumite arutelu. 
Toitumisalases teabes orienteerumine, teabeallikate kasutamine, kliendi juhendamine sobivate valikute tegemisel, individuaalse tasakaalustatud menüü koostamisel ning füüsilise aktiivsuse korrigeerimisel. Internetis pakutava kriitiline hindamine. 
Referaadi kirjutamise juhendamine, teemade valimine. 
Kodune ülesanne: ühe kliendijuhtumi vormistamine arvestuseks.
2. päev. Triin Muiste. miku lisatoitmine. Toitainetevajadus lapseea erinevatel perioodidel. Lapsele menüü koostamine lapse iga ja individuaalsust ning perekonna võimalusi ja eripärasid silmas pidades. Laste toitumisnõustamise eripära. Praktika: Lapsele menüü koostamine (erinevates gruppides koostatakse menüü erinevates vanustes lastele), ühe lasteaia menüü analüüs.

2. - 3. juuli 2018
9. tsükkel. 
 Anatoomia-füsioloogia. Raseda ja imetava ema toitumine.
1. päev. Annely Soots. Erinevate elundkondade anatoomia-füsioloogia: meeleelundid, närvisüsteem, luud ja liigesed, südame-veresoonkond ja veri, kuse-suguelundkond, hingamiselundkond, hormonaalne-, immuun- ja lümfisüsteem. Toitumisnõustajale vajalikud teadmised, seosed kliendi terviseprobleemidega.
2. päev. Külli Holsting. Toidu- ja toitumissoovitused rasedale. Erinevad rasedusaegsed terviseprobleemid ning nendepuhused toitumissoovitused. Toidulisandid ja rasedus. Taimetoitlus ja rasedus. Isu muutused raseduse ajal. Imetava ema toitumine. Kodune ülesanne: nõustada ühte last ja rasedat.Kodune ülesanne: ühe kliendijuhtumi vormistamine arvestuseks.

23. - 24. august 2018
10. tsükkel -  Eaka toitumine. Söömishäired.
1. päev. Annely Soots. Toitumissoovitused ja toitainete vajadus vanas eas. Eaka toitumist mõjutavad faktorid, toitumis- ja terviseprobleemid, sh ala- ja ülekaal, sarkopeenia. Ühe eaka toitumisnõustamise praktiseerimine. 
2. päev. Annely Soots. Söömishäired, nende tekkepõhjused ja sümptomid. Toitumispsühholoogia. Kaal ja stress. Perepsühholoogia. Emotsionaalne söömine. Alakaalu põhjused, hindamine, ohud. Kaalu tervislik tõstmine. Praktika: kaalu tõstva 2 päeva menüü koostamine, kasutades toitainetetihedaid toite.

12. - 14. september 2018
11. tsükkel – 
Tervislik liikumine ja tervisesportlase toitumisnõustamine (arvuti vajadus). Anatoomia-füsioloogia. Toiduohutus, töötubade läbiviimine. Klienditeeninduse alused. 
ine
1. päev. Eliisa Lukk. Lihaskond. Tõenduspõhised liikumissoovitused. Mittevõistleva terviseportlase toitumine ja menüü koostamise alused. Energiabilanss ja energiavajadus. Rasvunu sportimine. Toitumisnõustaja pädevus sportiva inimese nõustamisel. Veevajadus, spordi- ja energiajoogid. Toidulisandid ja sportimine. Spordis keelatud ained. Liigse füüsilise koormuse negatiivne mõju kehale. Praktika: Ühe spordiala harrastussportlase nõustamise läbiviimine, sh menüü analüüs. NB! toitumisnõustaja ei õpi baasõppe tasemel sportlase toitumist, see on jätkuõppe teema. 
Kodune ülesanne: nõustada ühte tervisesportlast.
2. päev.  Laivi Mesikäpp. Toiduhügieeni alused. Toidu- ja toidu valmistamise ohutus. Toiduhügieen töötubade läbiviimisel. Seadusest tulenevad nõuded.
3. päev. Annely Soots. Klienditeeninduse alused. Probleemsed kliendid, nendega toimetulek. Inimeste toitumiskäitumise kujunemine, selle mõjutajad. Kliendi motiveerimine ja jõustamine. Enesega toimetulek, kui kliendid ei edene. Läbipõlemise ilmingud, selle ärahoidmine. Enesekehtestamise teooria. Agressiivne, allaheitlik ja kehtestav suhtlemisstiil. Kliendi ja toitumisnõustaja õigused. Enesekehtestamise praktika.

29. - 31. oktoober 2018
12. tsükkel - 
Esmaabi. Toitumisnõustaja baastaseme eksam. Toitumisnõustaja igapäevatöö. 
Juhtumi ja referaadi esitamise tähtaeg.
1. päev. Reet Saia. Kannatanu seisundi hindamine, eluohtliku seisundi äratundmine, esmaabi äkkhaigestumiste korral: infarkt, ohtlik kõhuvalu, allergilised seisundid, diabeet, lämbumine, minestamine, mürgistused, šokk. Stabiilse küliliasendi ja elustamise harjutamine.
2. päev. Annely Soots. Toitumisnõustamise teooriaeksam - kasutada võib kõiki õppematerjale ja internetti. Eesmärk on leida kiiresti õiget tõenduspõhist teavet. Menüü analüüs ja menüü analüüsi hindamine. Toitumisnõustamise läbiviimine ning tagasiside andmine nõustamise kohta.
3. päev. Annely Soots. Toitumisnõustaja reaalne tööpäev ja tööülesanded. Toitumisnõustaja kutsesobivus. Jätkukoolitused. Toitumisnõustaja ja -terapeut ning funktsionaalse toitumise terapeut. Kompetents erinevatel tasemetel, kompetentsi ja teenuse kvaliteedi kindlustamine. Supervisioon. Eetika. Oma ettevõtte loomine, teenuse reklaamimine ja tasu küsimine. Erinevad tegevusvaldkonnad, sh töötubade läbiviimine ja töö kliendigruppidega. Andmekaitse ja nõustamise dokumenteerimine – teenuse kvaliteet. Meeskonnatöö alused ja meeskonna moodustamine.

19. - 20. november 2018
Südame-veresoonkonnahaiguste ja diabeedi ennetamine. Vaimse tervise toetamine toitumisega (arvuti vajadus). Eridieedid ja koostöö. (TT õppes jätkajad ei pea läbima)
1. päev. Annely Soots. Eluviisi mõju terviseseisundile; metaboolse sündroomi ja II tüüpi diabeedi kujunemine. Haigestumise riski vähendamine toitumise abil (südame-veresoonkonnahaigused – kõrge kolesteroolitase ja vererõhk). Toitumisnõustaja kompetentsuse piirid ja koostööpunktid. Praktiseeritakse erinevate terviseprobleemide puhul nõustamist nõustamisplaane koostades.
2. päev. Triin Muiste.Vaimse tervise toetamine tasakaalustatud toitumisega. Stress ja toitumine. Erinevate toitainete puuduse ja tasakaalustamata toitumise mõju vaimsele seisundile (õpi- ja keskendumisvõimele, meeleolule, energiatasemele).
Eridieedid, koostöö toitumisterapeutide ja meedikutega. Toitumisnõustajale vajalikud teadmised ja oskused, pädevuse piirid. Harjutatakse menüüde koostamist toitumisterapeudi poolt saadud juhiste alusel.

Kõik kohustuslikud tööd peavad olema esitatud ja arvestatud, nõustatud peab olema vähemalt 5 klienti.

III MOODUL

... on võimalik lõpetada kool kas tervisenõustajana toitumise alal või toitumisterapeudina (eeldab kõrgharidust, kestab 6 kuud (12 õppepäeva). Vaata toitumisterapeudi õppekava ja toimumise aegu siit. 

TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL

KESTAB 4 kuud (8 õppepäeva). Hind on 500 eurot (4 kuud, 125 eurot kuus).
64 tundi teooria- ja praktikaõpet, iseseisvat tööd koos superviseeritud praktikaga 98 tundi. Referaadi kirjutamine ja 1-nädala menüü koostamine 88 tundi. Kokku 250 tundi.
Oluline on saada klienditöö kogemus. Selle mooduli ajal tuleb nõustada supervisiooni all 15 erinevat klienti.

Selle mooduli läbimise järgselt on lihtsam minna edasi õppima IV moodulisse, FUNKTSIONAALSE TOITUMISE TERAAPIA ÕPPESSE (loe selle õppe kohta rohkem)


TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL ÕPPEKAVA

algusega 2018. detsember 
Kuupäevad selguvad pärast seda, kui õpilased on oma jätkamise soovid koolile esitanud. 

13. - 14. detsember 2018 
14. tsükkel - 
Toitumisnõustamine enamlevinud  psüühiliste probleemide ja kehaliste haiguste korral.
Toitumisnõustamine enamlevinud kehaliste haiguste ja psüühiliste probleemide korral.
1. päev. Annely Soots. Erinevad psüühikahäired ja toitumisnõustaja pädevus ning koostöö arstide, psühholoogide ja toitumisterapeutidega. Suhtlemise alused. Depressiooni, ärevuse jt testid. Psüühikahäiretega klientide toitumisnõustamine. 
2. päev. Üldised toitumissoovitused enamlevinud haiguste korral: vähk, osteoporoos, liigesehaigused, kivitõbi, nahahaigused, astma, neerupuudulikkus. Edasisuunamise vajadus ja koostöö aspektid, toitumisnõustamine.
Arvestus: haiguspuhuse toitumisnõustamise plaani koostamine toitumisnõustaja pädevuse piire arvestades ning ühe keerulise nõustamisjuhtumi esitamine.

jaanuar 2019
15. tsükkel. Toiduallergia ja -talumatus.
Kursuse läbimine ei anna luba määrata eliminatsioonideete. Õpilane peab saama enne superviseeritud praktikat testide nõustamisel (3-5 kliendi nõustamine on vajalik).
1. päev. Immuunsüsteemi toimimine. Toiduallergia ja -talumatuse olemus, vormid, väljendused, tuvastamine, viimaste aastakümnete teaduslikud tõendused. Toitumisnõustaja pädevus, jätkuõpe ja teiste spetsialistidega koostöö vajadus.
Lisalugemine: www.tervisekool.ee/lugemist/toidutalumatus ja autismi ja toitumine
2. päev. Kliendi nõustamine ja menüüde koostamine toidutalumatuse ja -allergia korral. Edasisuunamise ja koostöövajaduse leidmine.
Kodune ülesanne: esitada kahe nädala gluteeni- ja piimavaba dieedi kogemuse kirjeldus.

veebruar 2019
16. tsükkel - T
aimetoitlus ja detoksifikatsioon.
1. päev. Taimetoitluse erinevad vormid, ohud ja kasulikkus. Puhastumine ja detoksifikatsioon, maks keha puhastajana, detoksifikatsiooni etapid ja detoksifikatsiooni soodustamine toiduga. 
2. päev. Ekstreemsetele puhastuskuuridele hinnangu andmine. Vegani menüü analüüs ja toidulisandite vajadus.
Taimetoidurohke tervisliku tasakaalus detoksimenüü koostamine. 

märts 2019
17. tsükkel Tervisenõustaja toitumise alal praktika. Menüüde arvestus ja referaatide arutelu.
1. päev: Tervisnõustaja toitumise alal igapäevatöö, nõustamisjuhtumite arutamine. Toiduallergiaga ja -talumatustega, taimetoitlaste ja terviseprobleemidega klientide nõustamine, toitumisnõustamise plaanide koostamine. Juhtumite analüüsid. Erinevad keerulisemad kliendijuhtumid, koostöö teiste spetsialistidega. Toitumisnõustaja tööstress, läbipõlemise ennetamine. Jätkukoolitused.
2. päev Tervisenõustaja toitumise alal tööpraktika. Teenuse kvaliteedi kindlustamine, kovisioon ja supervisioon. Toitumisterapeudiks ja funktsionaalse toitumise nõustajaks edasiõppimine. Menüüde analüüsid ja referaatide arutelud.


Enne lõpetamist esitada essee "Mina tervisenõustajana toitumise alal".


III mooduli teadmiste ja oskuste alused Tervisenõustaja toiutmise alal õppes
Toitumisterapeudi kutsestandard, riiklikult tunnustatud toidu- ja toitumissoovitused; mujal maailmas rakendatavad toitumissoovitused (nt Põhjamaade, Vahemeremaade); teaduspõhine kirjandus, tõenduspõhine kirjandus ja praktika toidutalumatuse ja detoksifikatsiooni ning erinevate taimetoitluste kohta. Tõenduspõhised juhised haiguspuhuste toitumissoovituste andmiseks teiste spetsialistide meeskonnas.

Tervisenõustaja toitumise teadmised ja oskused/õpiväljundid

Tervisnõustaja toitumise alal põhitööks on elanikkonna tervise edendamine läbi tervisliku toitumise nõuannete jagamise. Lisaks baastasemel loetletud teadmistele ja oskustele (ehk kutsestandardi nõuetele) omandab tervisenõustaja lisateadmised ja oskused, mis võimaldavad nõustada taimetoitlasi, erinevaid “puhastusi” kasutavaid kliente ning kliente, kelle menüüst on välistatud toiduallergia või -talumatuse tõttu teatud toiduained. Tervisenõustaja toitumise alal töötab diagnoositud juhtumitega vaid toitumiseterapeudi või arsti meeskonnas, kuid oskab anda tervisliku toitumise soovitusi enamlevinud haiguste korral.


1. Tunneb detoksifikatsiooni teooriat ja erinevate „puhastuste“ plusse ning puudusi, oskab juhendada klienti, kes kasutab „puhastuse“, „paastu“ vm detoksifikatsiooni eesmärgil läbiviidavat dieeti tervislikku tasakaalustatud taimetoidurohket menüüd kasutama, kuid ei määra ise detoksifikatsiooni soodustavaid lisandeid ega -dieete;
2. Tunneb veganluse ohtusid ja tervisliku veganluse ja taimetoitluse põhimõtteid ning oskab nõustada veganit ja taimetoitlasi, sh veganist spordiharrastajat tervisliku ja tasakaalustatud toitumise osas, andes nõu toitainete ja toidulisandite kohta (et vegan saaks kätte kõik toitained), kuid ei määra ise vegandieeti.
3. Tunneb toidutalumatuse ja –allergia aluseid ja teatud toiduaineid välistava toitumise ning menüü koostamise põhimõtteid ning teab, millal klienti edasi suunata;
4. Oskab koostada tervislikku tasakaalus menüüd, kui kliendil on menüüst välja jäetud toiduallergia või -talumatuse tõttu teatud toiduained, kuid ise ei määra dieete (mida menüüst välja jätta, kui kauaks välja jätta jne.).
5. Haiguste puhul töötab toitumisterapeudi meeskonnas, koostades tasakaalus ja tervislikku menüüd haigetele, milles toitumisterapeut annab ette juhised kas toiduainete välistamiseks või põhitoitainete suhte muutmiseks, oskab juhendada ja jälgida toitumisterapeudi supervisiooni all kliente, kellele on toitumisterapeudi poolt soovitatud erimenüüd.