Tervislik toitumine

Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni ja Tervisekooli uus toitumispüramiid annab soovitusi tervislikuks toitumiseks ja tervisehäirete ennetamiseks/leevendamiseks. TERVISLIKU TOITUMISE JUHISED ja TOITUMISPÜRAMIIDI. See erineb Eesti uuest toitumispüramiidist oma suunatuselt tervise toetamisele (http://toitumine.ee/kuidas-tervislikult-toituda). Oleme lisanud igapäevasesse valikusse maitsetaimed ja fermenteeritud tooted, rõhutame rohkem tervislike rasvade osatähtsust ning oleme arvesse võtnud toiduainete mõju veresuhkru tasakaalule. 

Palju lugemist leiad Tervisekooli ajakirjast "Toitumisteraapia", mille 10 esimest numbrit saab tasuta alla laadida kodulehelt www.toitumisteraapia.ee

Ajakirja Toitumisteraapia nr.16 on pühendatud ühele tervislikuimale dieedile- Vahemeredieedile. Ajakirja saad tellida paberkandjal siit. 
     
Ajakirjast saab lugeda: 
*  Vahemeredieet - üks tervislikumaid maailmas, Annely Soots, toitumisterapeut
* Mida kujutab endast Vahemeredieet? Annely Soots, toitumisterapeut
* Milline on toitumine Vahemeremaades praegu
* Itaallaste toitumisest tänapäeval
* Meie toitumisnõustajate ja -terapeutide toitumissoovitused
* Kas Vahemeredieet aitab ka kaalu langetada
* Monoküllastamata rasvhapeterikkad toiduained - oluline osa Vahemeredieedis (rubriigis rasvadest)
* Oliiviõli (rubriigis rasvadest)
* Mereannid (rubriigis toiduainete tervistav toime)

Toitumisteraapia ajakiri nr. 10, Taimetoidu võlud ja valud, 2014 

Südame-veresoonkonna tervist toetavad fütotoitained, Kati Lüüs-Ploomipuu, Toitumisteraapia nr. 19, 2016.

Mikrolaineahjus küpsetamine, kas kahjulik? Marje Sommer, toitumisnõoustaja, 2017.

Igapäevase menüü rikastamine taimetoiduga, ajakirjast Toitumisteraapia nr.6 "Seedimise toetamine" 2013

Idandamine ja võrsete kasvatamine

Kevadine turgutus koduaiast, Annely Soots ja Stella Jakobson

Eestlaste toitumine minevikus ja olevikus.
Toitumisnõustaja Egle Koppel, ajakirjast Toitumisteraapia nr.1. 2011.

State of the science of endocrine disrupting chemicals - 2012. An assessment of the state of the science of endocrine disruptors prepared by a group of experts for the United Nations Environment Programme (UNEP) and WHO. Authors: WHO/UNEP.
Sama raporti kokkuvõtte otsuste tegijatele.
 "Endokriinsüsteemi kahjustavad kemikaalid" eelneva eestikeelne kokkuvõte, Urmas Soots, ajakirjast Toitumisteraapia nr.13, 2014.

Vahetustega töö mõju kehakaalule, Jane Juhanson,  Tervisekool, toitumisnõustaja, 2016. 

Koduse kuumtöötlemise mõju toidule, Sirli Kivisaar, toitumisterapeut, saab lugeda ajakirjast Toitumisteraapia nr. 17, 2015

Liha ja loomne rasv - sõber või vaenlane? Sirli Kivisaar, toitumisterapeut, saaba lugeda ajakirjast Toitumisteraapia nr.19, mis on poodides müügil septembri lõpuni 2016

Taimekaitsevahendite jääkidest aiandusteadlase ja -konsulendi pilguga, Ulvi Moor, Ph.D, Eesti Maaülikooli dotsent. Saab lugeda ajakirjast Toitumisteraapia nr.17, 2015

Toiduainete kvaliteedist. Ann Vinnal (toitumisnõustaja) ja Darja Matt (Eesti Maaülikooli Toiduteaduse doktorant), saab lugeda ajakirjast toitumisteraapia nr.11, 2014.

Taimekaitsevahendite jäägid toiduainetes. Gerli Laks,  Tervisekool, toitumisnõustaja, 2016.

 

Kas tervislik toitumine on kallis? Toitumisnõustaja Merike Saaremägi, 2012

Tervislik menüü odavaimatest tavapoe toiduainetest väikese sissetulekuga inimestele. Helen Siiguri lõputöö Tervisekoolis 2014.


Puuviljatoitluse tervislikkusest.
Toitumisnõustaja Sandra Leeben, 2013.

Hiinlaste toitumisest.
Toitumisnõustaja Tiiu Kork, 2014.

Energia tootmise skeem, sh vajalikud kofaktorid. Skeem pärineb raamatust:  RS Lord ja JA Bralley. "Laboratory evaluations for integrative and functional medicine", 2 ed. 2008, lk 325.

Anthony Fardet. New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: what is beyond fibre? Nutr Res Rev. 2010 Jun;23(1):65-134. (ingl. keeles, täisteravlija kasulikkusest)


VESI ja JOOGID


Joogid.
Kristiina Singer, algne artikkel ajakirjast Toitumisteraapia nr. 1. Täiendatud 2016.

Organismi hüdratsioonitaseme ja veetarbimise seosed kognitiivsete protsessidega, hinnangutega meeleolule ning enesetundele
Karin Järvis, Tervisekool, toitumisnõustaja, 2016

Vesi ja kaal. Marit Kasemets, Tervisekool, toitumisnõustaja, 2016.

Pudelivesi. Kadi Sikk, Tervisekool, toitumisnõustaja, 2016.

Mida on vaja teada karastus-, energia- ja spordijookidest.
Siret Saarsalu, toitumisterapeut, ajakirjast Toitumisteraapia nr.9, 2013. 

Roheline tee. Kristiina Singer, ajakiri Toitumisteraapia nr. 1, 2011.

Roheline tee. Egle Türk, ajakiri Toitumisteraapia nr.14, 2015.

Kohvi poolt ja vastu. Sirje Hendla, artikkel ajakirjast Toitumisteraapia nr. 14. 2015.  Samast numbrist loe artiklit kohvi ja migreeni seosetest (vt rubriigist peavalu).
Kohv ja südameprobleemid, Sirje Hendla. Loe rubriigist Südame tervis.  

UUED TOITUMISSOOVITUSED


Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni ja Tervisekooli toitumisjuhised ja püramiid: http://www.toitumisest.ee/tervislik-toitumine

Eesti toitumissoovitusi 2016 veel koostatakse

Soomlaste uued toitumisjuhised.

Uued Põhjamaade toidusoovitused 2012. http://www.norden.org/en/theme/nordic-nutrition-recommendation
Põhjamaade toidusoovituste tõlge eesti keelde, kuni lk 51

Põhjamaade uuendatud toidusoovitused
, haarab ja vitamiine ja mineraalaineid ja liikumissoovitusi. 


HIMAALAJA SOOLA KOOSTIS

Sertifikaat