Tervislik toitumine

Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni ja Tervisekooli uus toitumispüramiid annab soovitusi tervislikuks toitumiseks ja tervisehäirete ennetamiseks/leevendamiseks: TERVISLIKU TOITUMISE JUHISED ja TOITUMISPÜRAMIID - See erineb Eesti uuest toitumispüramiidist (http://toitumine.ee/kuidas-tervislikult-toituda) suunatusega tervise edendamisele/haiguste ennetamisele. Oleme lisanud igapäevasesse valikusse maitsetaimed ja fermenteeritud tooted, rõhutame rohkem tervislike rasvade osatähtsust ning oleme arvesse võtnud toiduainete mõju veresuhkru tasakaalule. 

Loe tervislikust toitumisest tõenduspõhiselt ajakirjast Eesti Arst: Mida süüa, et elada tervelt ja kvaliteetselt kõrge vanuseni? Taavi Tillmann, Londoni Ülikooli Kolledži epidemioloogia ja rahvatervise osakond. Eesti Arst 2018;97(5):263–268.

Palju lugemist leiad Tervisekooli ajakirjast "Toitumisteraapia", mille 10 esimest numbrit saab tasuta alla laadida kodulehelt www.toitumisteraapia.ee

Ajakirja Toitumisteraapia nr.16 on pühendatud ühele tervislikuimale dieedile- Vahemeredieedile. Ajakirja saad tellida paberkandjal siit. 
     
Ajakirjast saab lugeda: 
*  Vahemeredieet - üks tervislikumaid maailmas, Annely Soots, toitumisterapeut
* Mida kujutab endast Vahemeredieet? Annely Soots, toitumisterapeut
* Milline on toitumine Vahemeremaades praegu
* Itaallaste toitumisest tänapäeval
* Meie toitumisnõustajate ja -terapeutide toitumissoovitused
* Kas Vahemeredieet aitab ka kaalu langetada
* Monoküllastamata rasvhapeterikkad toiduained - oluline osa Vahemeredieedis (rubriigis rasvadest)
* Oliiviõli (rubriigis rasvadest)
* Mereannid

Toitumisteraapia ajakiri nr. 10, Taimetoidu võlud ja valud, 2014 

Igapäevase menüü rikastamine taimetoiduga, ajakirjast Toitumisteraapia nr.6 "Seedimise toetamine" 2013

Rohkem toortoitu meie tervise heaks. Kristiina Singer, toitumisterapeut, ajakirjast Toitumisteraapia nr.3, 2012.

Kevadine turgutus koduaiast, Annely Soots ja Stella Jakobson

Eestlaste toitumine minevikus ja olevikus.
Toitumisnõustaja Egle Koppel, ajakirjast Toitumisteraapia nr.1. 2011.

Vahetustega töö mõju kehakaalule, Jane Juhanson,  Tervisekool, toitumisnõustaja, 2016. 

Puuviljatoitluse tervislikkusest. Toitumisnõustaja Sandra Leeben, 2013.


Vegan-laste toitumine. Kadri Hekk, toitumisnõustaja, 2018.

Hiinlaste toitumisest. Toitumisnõustaja Tiiu Kork, 2014.

New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: what is beyond fibre? Anthony Fardet. Nutr Res Rev. 2010 Jun;23(1):65-134. (ingl. keeles, täisteravlija kasulikkusest)

Kiudained

Kiudained. Kristiina Singer, toitumisterapeut, ajakirjast Toitumisteraapia nr. 3, 2012 (üle vaadatud 2019)

Fütotoitained

Fütotoitained - taimedest pärit toitained, mis teevad taimetoidu eriti kasulikuks

Fütoöstrogeenid, Ene Spriit, loe ajakirjast Toitumisteraapia nr 13.

Südame-veresoonkonna tervist toetavad fütotoitained, Kati Lüüs-Ploomipuu, Toitumisteraapia nr. 19, 2016.

Taimekaitsevahendite jäägid toidus

Mahetoit, loomulik ja kasulik. Darja Matt, Elen Peetsmann, Anne Luik, Sirli Pehme. Tartu 2011.  (dets 2016)

Taimekaitsevahendite jääkidest aiandusteadlase ja -konsulendi pilguga, Ulvi Moor, Ph.D, Eesti Maaülikooli dotsent. Saab lugeda ajakirjast Toitumisteraapia nr.17, 2015

Toiduainete kvaliteedist. Ann Vinnal (toitumisnõustaja) ja Darja Matt (Eesti Maaülikooli Toiduteaduse doktorant), saab lugeda ajakirjast toitumisteraapia nr.11, 2014.

Taimekaitsevahendite jäägid toiduainetes. Gerli Laks,  Tervisekool, toitumisnõustaja, 2016.

Saasteained kalades

Kalakasvatus ja kalade tervishoid. T. Paaver jt, Eesti Maaülikool, Veterinaarmeditsiini ja Loomakasvatuse Instituut, kalakasvatuse osakond. Tartu, 2006. 

Priit Päkk. Kalade tervishoiu käsiraamat. Kalanduse teabekeskus, 2013 

Aruanne veekeskkonnale ohtlike ainete sõluuringu tulemustest Eestis 2011.
Saasteainete uuring Läänemere kalas, lõpparuanne, 2015.
Räime ja kilu positsioneerimine võrreldes teiste kalaliikidega, TFTAK 2009
Eric B. Rimm, Dariush Mozaffarian. Fish Intake, Contaminants, and Human Health. Evaluating the Risks and the Benefits. JAMA, October 18, 2006—Vol 296, No. 15 1885.

Loengumaterjal: Arvo Tuvikene (EMÜ) Saasteained meie kalades. Seminar „Toit, tervis ja keskkond - õppevahendid koolidele“ Tallinn 9. november 2012.
Antibiootikumidevaba kalakasvatuse võimalikkusest. Priit Päkk. Eesti Loomaarstlik Ringvaade  nr. 1, 2015

Toiduvalmistamine

Koduse kuumtöötlemise mõju toidule, Sirli Kivisaar, toitumisterapeut, saab lugeda ajakirjast Toitumisteraapia nr. 17, 2015

Fermenteeritud toitude kaasamine toitumisnõuannetes. 
Tõlge Ele Sööl. Nutrients 2015, 7, 390-404, S. N. Chilton, J.P. Burton, G. Reid, Inclusion of Fermented Foods in Food Guides around the World".

Seened meie toidulaual. Stella. Jakobson. Toitumisteraapia nr.1, 2011

Liha

Metsloomaliha. Evelin Viira, toitumisnõustaja 2017

Liha ja loomne rasv - sõber või vaenlane? Sirli Kivisaar. Artikkel ajakirjast Toitumisteraapia nr.19 "Südame tervis", 2016

Loomne rasv esinavemate toidulaual. Sirli Kivisaar. Artikkel ajakirjast Toitumisteraapia nr 24 "Rasvad", 2017.

Vesi ja joogid


Vesi meie igapäevaelus. Tallinna vee näide.
Lõputöö, Merike Kaarma, 2017

Gaseeritud vesi. Merle Tuga, 2018.

Tervislikud joogivalikud, liigne suhkur meie jookides. Kristiina Singer, algne artikkel ajakirjast Toitumisteraapia nr. 1. Täiendatud 2016.

Organismi hüdratsioonitaseme ja veetarbimise seosed kognitiivsete protsessidega, hinnangutega meeleolule ning enesetundele
Karin Järvis, Tervisekool, toitumisnõustaja, 2016

Vesi ja kehakaal. Marit Kasemets, Tervisekool, toitumisnõustaja, 2016.

Pudelivesi. Kadi Sikk, Tervisekool, toitumisnõustaja, 2016.

Mida on vaja teada karastus-, energia- ja spordijookidest.
Siret Saarsalu, toitumisterapeut, ajakirjast Toitumisteraapia nr.9, 2013. 

Roheline tee. Kristiina Singer, ajakiri Toitumisteraapia nr. 1, 2011.

Roheline tee. Egle Türk, ajakiri Toitumisteraapia nr.14, 2015.

Kohvi poolt ja vastu. Sirje Hendla, artikkel ajakirjast Toitumisteraapia nr. 14. 2015.  Samast numbrist loe artiklit kohvi ja migreeni seosetest (vt rubriigist peavalu).
Kohv ja südameprobleemid, Sirje Hendla. Loe rubriigist Südame tervis.  


Hammaste tervis

Hambaauk ehk kaariers on ebatervislikust käitumisest tingitud infektsioonhaigus. Marju Luht, hambahügienist. Toitumisteraapia nr.2, 2012.

UUED TOITUMISSOOVITUSED


Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni ja Tervisekooli toitumisjuhised ja püramiid: http://www.toitumisest.ee/tervislik-toitumine

Eesti uued Toitumis- ja liikumissoovitused 2015 avaldati 2017. aastal.

Soomlaste uued toitumisjuhised.

Põhjamaade uuendatud toidusoovitused, haarab ja vitamiine ja mineraalaineid ja liikumissoovitusi. 


Himaalaja soola koostis:
 Sertifikaat

Pan-soola koostis: 

Naatriumkloriid, kaaliumkloriid, magneesiumsulfaat, lüsiinhüdrokloriid, paakumisvastane aine (ränidioksiid), kaaliumjodiid.