TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL õpe III moodul

 III MOODUL on võimalik lõpetadal kas tervisenõustajana toitumise alal või toitumisterapeudina. TOITUMISTERAPEUDIÕPE (eeldab kõrgharidust) ja sobib nendele, kes nõustavad haigeid meditsiinisüsteemis.


TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL

moodul kestab 4 kuud (8 õppepäeva), hind on 520 eurot (4 kuud 130 eurot kuus).
64 tundi teooria- ja praktikaõpet, iseseisvat tööd koos superviseeritud praktikaga 98 tundi. Referaadi kirjutamine ja 1-nädala menüü koostamine 88 tundi. Kokku 250 tundi.
Oluline on saada klienditöö kogemus. Selle mooduli ajal tuleb nõustada supervisiooni all 15 erinevat klienti.
Selle mooduli läbimise järgselt on lihtsam minna edasi õppima IV moodulisse, FUNKTSIONAALSE TOITUMISE TERAAPIA ÕPPESSE (loe selle õppe kohta rohkem), mis kestab kokku 2,3 aastat.

TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL ÕPPEKAVA


1. tsükkel - Toitumisnõustamine enamlevinud kehaliste haiguste ja psüühiliste probleemide korral.

1. päev. Üldised toitumissoovitused enamlevinud haiguste korral: osteoporoos, vähk, liigesehaigused, kivitõbi, nahahaigused, astma, neerupuudulikkus. Edasisuunamise vajadus ja koostöö aspektid, toitumisnõustamine ja toitumisteraapia.
Arvestus: haiguspuhuse toitumisnõustamise plaani koostamine toitumisnõustaja pädevuse piire arvestades ning ühe keerulise nõustamisjuhtumi esitamine.
2. päev. Erinevad psüühikahäired ja toitumisnõustaja pädevus ning koostöö arstide, psühholoogide ja toitumisterapeutidega. Suhtlemise alused. Depressiooni, ärevuse jt testid. Psüühikahäiretega klientide toitumisnõustamine. 1

2. tsükkel - Toidutalumatus ja – allergia.
Kursuse läbimine ei anna luba määrata eliminatsioonideete. Õpilane peab saama enne superviseeritud praktikat testide nõustamisel (3-5 kliendi nõustamine on vajalik).
1. päev. Immuunsüsteemi toimimine. Toiduallergia ja -talumatuse olemus, vormid, väljendused, tuvastamine, viimaste aastakümnete teaduslikud tõendused. Toitumisnõustaja pädevus, jätkuõpe ja teiste spetsialistidega koostöö vajadus.
Lisalugemine: www.tervisekool.ee/lugemist/toidutalumatus ja autismi ja toitumine
2. päev. Kliendi nõustamine ja menüüde koostamine toidutalumatuse ja -allergia korral. Edasisuunamise ja koostöövajaduse leidmine.
Kodune ülesanne: esitada kahe nädala gluteeni- ja piimavaba dieedi kogemuse kirjeldus.

3. tsükkel - Taimetoitlus ja detoksifikatsioon.
1. päev. Taimetoitluse erinevad vormid, ohud ja kasulikkus. Puhastumine ja detoksifikatsioon, maks keha puhastajana, detoksifikatsiooni etapid ja detoksifikatsiooni soodustamine toiduga.
2. päev. Ekstreemsetele puhastuskuuridele hinnangu andmine. Vegani menüü analüüs ja toidulisandite vajadus.
Taimetoidurohke tervisliku tasakaalus detoksimenüü koostamine.

4. tsükkel
Tervisenõustaja toitumise alal praktika. Menüüde arvestus ja referaatide arutelu.

1. päev: Tervisnõustaja toitumise alal igapäevatöö, nõustamisjuhtumite arutamine. Toiduallergiaga ja -talumatustega, taimetoitlaste ja terviseprobleemidega klientide nõustamine, toitumisnõustamise plaanide koostamine. Juhtumite analüüsid. Erinevad keerulisemad kliendijuhtumid, koostöö teiste spetsialistidega. Toitumisnõustaja tööstress, läbipõlemise ennetamine. Jätkukoolitused.
2. päev Tervisenõustaja toitumise alal tööpraktika. Teenuse kvaliteedi kindlustamine, kovisioon ja supervisioon. Toitumisterapeudiks ja funktsionaalse toitumise nõustajaks edasiõppimine. Menüüde analüüsid ja referaatide arutelud.


Enne lõpetamist esitada essee "Mina tervisenõustajana toitumise alal".

III mooduli tervisenõustaja toitumise alal teadmiste ja oskuste alused
Toitumisterapeudi kutsestandard, riiklikult tunnustatud toidu- ja toitumissoovitused; mujal maailmas rakendatavad toitumissoovitused (nt Põhjamaade, Vahemeremaade); teaduspõhine kirjandus, tõenduspõhine kirjandus ja praktika toidutalumatuse ja detoksifikatsiooni ning erinevate taimetoitluste kohta. Tõenduspõhised juhised haiguspuhuste toitumissoovituste andmiseks teiste spetsialistide meeskonnas.

Tervisenõustaja toitumise teadmised ja oskused/õpiväljundid

Tervisnõustaja toitumise alal põhitööks on elanikkonna tervise edendamine läbi tervisliku toitumise nõuannete jagamise. Lisaks baastasemel loetletud teadmistele ja oskustele (ehk kutsestandardi nõuetele) omandab tervisenõustaja lisateadmised ja oskused, mis võimaldavad nõustada taimetoitlasi, erinevaid “puhastusi” kasutavaid kliente ning kliente, kelle menüüst on välistatud toiduallergia või -talumatuse tõttu teatud toiduained. Tervisenõustaja toitumise alal töötab diagnoositud juhtumitega vaid toitumiseterapeudi või arsti meeskonnas, kuid oskab anda tervisliku toitumise soovitusi enamlevinud haiguste korral.

1. Tunneb detoksifikatsiooni teooriat ja erinevate „puhastuste“ plusse ning puudusi, oskab juhendada klienti, kes kasutab „puhastuse“, „paastu“ vm detoksifikatsiooni eesmärgil läbiviidavat dieeti tervislikku tasakaalustatud taimetoidurohket menüüd kasutama, kuid ei määra ise detoksifikatsiooni soodustavaid lisandeid ega -dieete;
2. Tunneb veganluse ohtusid ja tervisliku veganluse ja taimetoitluse põhimõtteid ning oskab nõustada veganit ja taimetoitlasi, sh veganist spordiharrastajat tervisliku ja tasakaalustatud toitumise osas, andes nõu toitainete ja toidulisandite kohta (et vegan saaks kätte kõik toitained), kuid ei määra ise vegandieeti.
3. Tunneb toidutalumatuse ja –allergia aluseid ja teatud toiduaineid välistava toitumise ning menüü koostamise põhimõtteid ning teab, millal klienti edasi suunata;
4. Oskab koostada tervislikku tasakaalus menüüd, kui kliendil on menüüst välja jäetud toiduallergia või -talumatuse tõttu teatud toiduained, kuid ise ei määra dieete (mida menüüst välja jätta, kui kauaks välja jätta jne.).
5. Haiguste puhul töötab toitumisterapeudi meeskonnas, koostades tasakaalus ja tervislikku menüüd haigetele, milles toitumisterapeut annab ette juhised kas toiduainete välistamiseks või põhitoitainete suhte muutmiseks, oskab juhendada ja jälgida toitumisterapeudi supervisiooni all kliente, kellele on toitumisterapeudi poolt soovitatud erimenüüd.