UUS! Tartu september 2018 tööpäeviti

Kursused toimuvad kahepäevaste tsüklitena Tartus Tervisekooli ruumides Kalevi 108.

Kõikide õppepäevade algus on 9.30. Õppepäeva orienteeruv lõpp on 16.00-16.30. Õppepäeva pikkus on 8 tundi, millele lisandub praktiline nõustamine ja iseseisev töö.
Loe kindlasti lisaks rubriigist "Toitumisnõustaja ja tervisenõustaja toitumise alal I ja II moodul" - sealt leiad infot koolituse ja kooli astumise kohta.
Samast leiad infot kooli ja koolituse sisu kohta, viited kooli õppekavale koos koolituse väljundite ning õppe sisuga, viited õpetajatele, kooli õppetöö korraldusele ja õpetamise kvaliteedi kindlustamise põhimõtetele. Õpe on tasuline (vt samast õppetasu maksmise korda). II moodulist alates sõlmime õpilase ja kooli vahel lepingu. Lingid kõikidele dokumentidele "Toitumisnõustaja tervisenõustaja toitumise alal õpe" all.

Tervisekooli TOITUMISNÕUSTAJA või TOITUMISTERAPEUDI täisõpe koosneb kolmest moodulist - erinevast tasemest (Iga tase eeldab eelneva(te) taseme(te) läbimist).

I moodul TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMISE moodul koosneb 6 õppepäevast ja sobib kõigile huvilistele, ka nendele, kes ei soovi edasi õppida toitumisnõustajaks.
II moodul Toitumisnõustaja baasõpe
III moodul Tervisenõustaja toitumise alal õpe või Toitumisterapeudiõpe


Tervisekooli toitumise ja toitumisnõustaja õpe erineb teistest selle poolest, et rõhutakse TERVISE EDENDAMISELE. Meie jaoks peaks tarbitav toit olema funktsionaalne, ehk siis vajalik kehaliste funktsioonide toimimiseks. Õppes keskendutakse sellele, kuidas toit ja toidus sisalduvad toitained mõjutavad meie kehalisi funktsioone. Õpe on praktiline, õpetame toitumisnõustajale vajalikke teadmisi ja oskusi, seda, kuidas kõike praktilises kliendinõustamises rakendada.

I MOODUL
TERVISLIKU TOITUMISE ALUSED JA TOIDU VALMISTAMINE

Koolitusel käsitletakse nii tervisliku toitumise aluseid kui õpetatakse neid praktikas rakendama. Koolituse hind sisaldab lisaks koolituse ja õppematerjalide ning käibemaksule ka valmistatava toidu maksumust. Õpilane valmistab koolis koos õpetajaga lõunasöögi ja vahepalad.

Soovijad saavad edasi õppida TOITUMISNÕUSTAJAKS, TERVISENÕUSTAJAKS TOITUMISE ALAL või TOITUMISTERAPEUDIKS/FUNKTSIONAALSE TOITUMISE TERAPEUDIKS. Vt toitumisspetsialisti õppe tasemeid.

I mooduli ÕPPEKAVA

I moodul (sobib kõigile, ei pea jätkama toitumisnõustaja õppega)
TERVISLIKU TASAKAALUSTATUD TOITUMISE ALUSED ja TOIDU VALMISTAMINE
Kokku 48 tundi teooria- ja praktikaõpet. Palju lisalugemist ja toiduretsepte.
Hind 390 eurot (kolmes osas, a´130 eurot). Igal õppepäeval valmistatakse koos kaks kergemat einet.

17. - 18. september 2018
1. tsükkel - Tasakaalustatud tervisliku toitumise alused.

1. päev. Annely Soots. Toitumispüramiidid ja tervisliku tasakaalustatud toitumise alused. Erinevad toitumissoovitused. Toortoit ja küpsetatud toit. Erinevad toiduainegrupid ja nende tervislikkus. Põhitoitained, vitamiinid ning mineraalained, toidu lisaained. Erinevad süsivesikud ja nende mõju veresuhkrutasemele. Loomsed versus taimsed valgud ja rasvad.
2. päev. Triin Muiste. Köögivilja tarbimissoovitused ja taimetoidu hulga suurendamine menüüs – erinevad võimalused ja nipid läbi päevamenüü näidete. Fütotoitainete kasulikkus, taimetoitlus, veganluse ohud. Tervisliku toidu valmistamise meetodid ja toidunõud. Toiduhügieeni alused. Erinevad taimsed toiduained, toorsupid ning -salatid, salatiõlid. Praktika: Iseenda MENÜÜ ANALÜÜS toitumissoovituste järgi portsjonite alusel ning tasakaalus menüü koostamine.

15. - 16. oktoober 2018
2. tsükkel - Tasakaalus menüü rasvade seisukohast.

1 päev. Annely Soots. Tervisliku tasakaalustatud toitumise põhialuste kordamine. Valgurikkad toidud ja valgu vajadus. Rasvade vajadus ja menüü tasakaalustamine rasvade ja valkude seisukohast. Erinevad rasvhapped ja nenderohked toiduained. Seemnete ja pähklite tervistav toime, tarbimissoovitused. Erinevad õlid, rasvad ja võided /määrded. Õlide tootmine ja kvaliteet. Rasvade ja õlide kuumutamine, rafineerimine, suitsemispunktid. Hüdrogeenitud rasvad.
2. päev. Triin Muiste. Rasvade poolest tasakaalus menüü teooria kordamine. Kala ja mereannid, tarbimissoovitused. Liha ja piimatooted, muna, siseelundid, tarbimissoovitused. Praktika: Erinevate rasvhapete ja nenderohkete toidugruppide kordamine, rasvade tasakaalu hindamine menüüs.

12. - 13. november 2018
3. tsükkel - Tasakaalus menüü süsivesikute seisukohast. Tervislik kehakaal.

1 päev. Tasakaalustatud toitumise alused rõhuasetusega süsivesikutele. Liht- ja liitsüsivesikud, nende tervislikkus, toitumissoovitused. Kiired ja aeglased süsivesikud, suhkrud ja kunstsuhkrud. Toiduainete GI ja GK, süsivesikurikaste toitude valimine, vajadus ja menüü planeerimine. Köögi- ja puuvili ning toortoit. Toiduainete GK leidmise harjutamine.
2. päev. Teravili ja kaunvili, nende tervislikkus. Pudrud, makaronid jt tooted. Suhkruliiast ja kõrgest kehakaalust tingitud terviseprobleemid. Kaalu langetamise üldpõhimõtted. GK-sõbralikud maiustused, vahepalad. Praktika: Tervisliku tasakaalustatud menüü koostamine, mis võtab arvesse ka toiduainete GK-d.



TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL ja TOITUMISTERAPEUDIÕPE koosnevad kahest moodulist (II ja III moodul)

Hinda ja tundide arvu vaata vastava mooduli juurest, koguhind sõltub sellest, missuguseid mooduleid läbitakse.
Konsultatsiooni saab annely@tervisekool.ee ja telefonil 5082596 (Annely Soots)

II moodul on TOITUMISNÕUSTAJA BAASÕPE, mis tuleb läbida enne III moodulisse saamist.
11 või 12 tsüklit (22 või 24 õppepäeva) vastavalt sellele, kas soovitakse lõpetada baasõppe tasemel (12 tsüklit), tervisenõustaja toitumise alal tasemel (12 tsüklit) või toitumisterapeudi tasemel (11 tsüklit). 

III moodulis on võimalik valida kas
TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL ÕPE 
12 tsüklit baasõpet ja 4 tsüklit jätkuõpet, kokku koos I mooduliga (3 tsüklit) 19 tsüklit (38 õppepäeva), kokku 600 tundi.
või
TOITUMISTERAPEUDIÕPE (kõrghariduse nõue)
11 tsüklit baasõpet ja 6 tsüklit toitumisterapeudiõpet (haiguspuhuse toitumise nõustaja õpe), kokku koos I mooduliga (3 tsüklit) 20 tsüklit (40 õppepäeva). Kokku 650 tundi.
NB! See õpe ei sisalda tervisliku puhastumise, psüühikahäirete ja toidutalumatuse tsükleid. Soovi korral tuleb need lisaks läbida tervisenõustaja toiutmise alal õppest. 

Pärast toitumisterapeudiõppe lõpetamist on võimalik jätkata FUNKTSIONAALSE TOITUMISE TERAPEUDI õppes, mis kestab 2,3  aastat ja koosneb kahest osast (Funktsionaalse toitumise terapeudi baasõpe ja täisõpe - IV ja V moodul)

II moodul – TOITUMISNÕUSTAJA BAASÕPE

Hind 1560 eurot II moodulis (12 tsüklit, 130 eurot kuus). Toitumisterapeudiõppes jätkajatele 11 tsüklit (11x 130 eurot).
Tundide arv II mooduli tervikuna läbimisel on 192 t teooria- ja praktikaõpet, 60 tundi superviseeritud praktikat ja 48 t iseseisvat tööd. 
Teadmised ja oskused ning tegevusnäitajad vt kutsestandardist.
Kohustuslike tööde loetelu ja esitamise tähtajad vt info õpilasele II moodulis.

III mooduli Tervisenõustaja toitumise alal või toitumisterapeudiõppe info on allpool III mooduli juures, soovitav on õppega jätkata.

II mooduli ÕPPEKAVA

10. - 11. detsember 2018
4. tsükkel - Vitamiinid. Mineraalained.

1. päev. Makro- ja mikroelemendid, kehale vajalikud ja mittevajalikud. Tarbimise erinevad tasemed. Igapäevane vajadus ja ohutud suurimad annused. Toitumisnõustaja pädevus lisandite määramisel. Erinevate mineraalainete- bioelementide kirjeldus, mõju tervisele, sisaldus toidus, toidulisandina manustamine. Ohud ala- ja ületarbimisel. Erinevad mineraalide vormid toidulisandites ja lisandite üldtutvustus
2. päev. Vitamiinide tarbimise erinevad tasemed. Igapäevane vajadus ja ohutud suurimad annused. Toitumisnõustaja pädevus ja eetika lisandite määramisel. Erinevad vitamiinid: vesi- ja rasvlahustuvad. Kõikide vitamiinide lühitutvustus, mõju tervisele, sisaldus toidus, toidulisandina manustamine. Ohud ala- ja ületarbimisel. Erinevad vitamiinide vormid toidulisandites ja lisandite üldtutvustus.
Kodune ülesanne: B-vitamiinirikka kahe päeva menüü koostamine.
Kodune ülesanne: : piimatoodetevaba kaltsiumirikka kahe päeva menüü koostamine.

jaanuar 2019
5. tsükkel – Menüü analüüs ja koostamine (arvuti vajadus). Toitumisnõustamise alused.

1. päev. Sirle Nukk. Menüüde analüüsimise ja koostamise meetodid portsjoneid arvestades ja toitumisprogramme kasutades. Tarbitava toidu kvantiteet ja kvaliteet. Peamised toiduainetetööstuses kasutatavad toidu lisaained, nende ohutus. Tasakaalustatud päevamenüü toiduainete kvaliteeti silmas pidades. Praktika: tasakaalus menüü koostamine portsjonite süsteemis, menüü kontrollimine Nutridata programmiga ja selle tasakaalustamine.
2. päev. Toitumisnõustamise olemus, koostöö teiste tervishoiu- ja toitumisala töötajatega. Toitumisnõustajate erinevad tasemed, pädevuse piirid toitumisnõustajate meeskonnas jt spetsialistidega koostöös. Baas- ja jätkukoolitused. Toitumisnõustaja vastuvõtt jt tööülesanded. Nõustamise protsess. Toitumisnõustamise dokumenteerimine, andmekaitse ja konfidentsiaalsus. Teiste teenuste vajadus, kliendi edasisuunamine. Meeskonnatöö alused. Laiendatud meeskonnaliikmed ja nende funktsioonid. Nõustamise dokumentatsiooni kasutamise praktika. Toitumisnõustamise demonstratsioon.

veebruar 2019
6. tsükkel - Põhitoitained. Nõustamise alused (tehnikad).

1. päev. Annely Soots. Põhitoitained ja vesi. Erinevad süsivesikud ning nende seosed tervisega. Erinevad rasvad ja rasvade ainevahetus kehas. Valkude osatähtsus ja biorollid. Biokeemia. Toidulisandid.
2. päev. Annely Soots. Nõustamise teooria, selle erinevus tavasuhtlusest ja konsulteerimisest ning informeerimisest. Nõustamise efektiivsuse hindamine. Kliendi kuulamine ja intervjueerimine, efektiivsed ja ebaefektiivsed suhtlemistehnikad. Kliendi õpetamine. Aktiivse kuulamise praktika, näidisnõustamine.
Kodune ülesanne: kontrolltöö põhitoitainetest.

märts 2019
7. tsükkel – Tervislik kehakaal. Toitumisnõustamise praktika.

1. päev. Tervislik kehakaal, ülekaal ja rasvumine. Ülekaalu ja rasvumise hindamine: KMI jt näitajad, nende mõõtmine. Kehakaalu mõjutavad faktorid. Erinevad kehakaalu langetamise viisid, nende mõju tervisele. Liikumine ja kehakaal. Raskused kaalu langetamisel.
Kaalugrupid ja individuaalne nõustamine. Toidulisandid kaalu langetamiseks.
2. päev. Praktika: Kaalu langetava päevamenüü koostamine. Kaalulangetaja menüüde analüüs ja kaalunõustamise alused. Kaalunõustamise praktiseerimine.
Kodune ülesanne: järgida 2 nädalat tasakaalustatud menüüd ning GK-dieeti ja viia läbi üks kaalulangetamise nõustamine.

aprill 2019
8. tsükkel - Anatoomia - füsioloogia. Kliendijuhtumid, tõenduspõhine nõustamine.

1. päev. Annely Soots. Erinevate elundkondade anatoomia-füsioloogia: meeleelundid, närvisüsteem, luud ja liigesed, südame-veresoonkond ja veri, kuse-suguelundkond, hingamiselundkond, hormonaalne-, immuun- ja lümfisüsteem. Toitumisnõustajale vajalikud teadmised, seosed kliendi terviseprobleemidega
2. päev. Juhtumiteooria ja juhtumi vormistamine. Nõustamise protsessi etapid. Kliendijuhtumite arutelu.
Toitumisalases teabes orienteerumine, teabeallikate kasutamine, kliendi juhendamine sobivate valikute tegemisel, individuaalse tasakaalustatud menüü koostamisel ning füüsilise aktiivsuse korrigeerimisel. Internetis pakutava kriitiline hindamine.
Referaadi kirjutamise juhendamine, teemade valimine. 
Kodune ülesanne: ühe kliendijuhtumi vormistamine arvestuseks.

mai2019
9. tsükkel – Lapse toitumine (arvuti vajadus). Eaka toitumine.

1. päev. Triin Muiste. Imiku lisatoitmine. Toitainetevajadus lapseea erinevatel perioodidel. Lapsele menüü koostamine lapse iga ja individuaalsust ning perekonna võimalusi ja eripärasid silmas pidades. Laste toitumisnõustamise eripära. Praktika: Lapsele menüü koostamine (erinevates gruppides koostatakse menüü erinevates vanustes lastele), ühe lasteaia menüü analüüs.
Kodune ülesanne: ühe lapse toitumisnõustmine.
2. päev. Toitumissoovitused ja toitainete vajadus vanas eas. Eaka toitumist mõjutavad faktorid, toitumis- ja terviseprobleemid, sh ala- ja ülekaal, sarkopeenia. Ühe eaka toitumisnõustamise praktiseerimine.

juuni 2019
10. tsükkel –Raseda ja imetava ema toitumisnõustamine. Söömishäired.

1. päev. Külli Holsting. Toidu- ja toitumissoovitused rasedale. Erinevad rasedusaegsed terviseprobleemid ning nendepuhused toitumissoovitused. Toidulisandid ja rasedus. Taimetoitlus ja rasedus. Isu muutused raseduse ajal. Imetava ema toitumine.
2. päev. Söömishäired, nende tekkepõhjused ja sümptomid. Toitumispsühholoogia. Kaal ja stress. Perepsühholoogia. Emotsionaalne söömine. Alakaalu põhjused, hindamine, ohud. Kaalu tervislik tõstmine. Praktika: kaalu tõstva 2 päeva menüü koostamine, kasutades toitainetetihedaid toite
Kodune ülesanne: ühe raseda toitumisnõustmine.

juuli 2019
11. tsükkel - Tervislik liikumine ja tervisesportlase toitumisnõustamine (arvuti vajadus). Esmaabi.

1. päev. Lihaskond. Tõenduspõhised liikumissoovitused. Mittevõistleva terviseportlase toitumine ja menüü koostamise alused. Energiabilanss ja energiavajadus. Rasvunu sportimine. Toitumisnõustaja pädevus sportiva inimese nõustamisel. Veevajadus, spordi- ja energiajoogid. Toidulisandid ja sportimine. Spordis keelatud ained. Liigse füüsilise koormuse negatiivne mõju kehale. Praktika: Ühe spordiala harrastussportlase nõustamise läbiviimine, sh menüü analüüs.
NB! toitumisnõustaja ei õpi baasõppe tasemel sportlase toitumist, see on jätkuõppe teema.
2. päev. Reet Saia. Kannatanu seisundi hindamine, eluohtliku seisundi äratundmine, esmaabi äkkhaigestumiste korral: infarkt, ohtlik kõhuvalu, allergilised seisundid, diabeet, lämbumine, minestamine, mürgistused, šokk. Stabiilse küliliasendi ja elustamise harjutamine
Kodune ülesanne: ühe terviseseportlase toitumisnõustamine.

august 2019
12. tsükkel – Seedeelundkond ja seedimise toetamine toitumisega.

1. päev. Toitumisnõustamine kergemate seedevaevuste puhul, nõustaja pädevus diagnoositud haigustega isikutega töötamisel. Soolestiku seotus teiste organsüsteemidega. Seedimise toetamine tervisliku toitumisega. Kõhukinnisus, reflukstõbi, puhitus jt seedimisega seotud tervisehäired ja toitumine. Praktika: Seedehäiretega isikule menüü koostamine ja nende toitumisnõustamine.
Kodune ülesanne: nõustada ühte seedevaevustega isikut.
2. päev. Seedekulga anatoomia ja füsioloogia; Valkude, toidurasvade ja süsivesikute seedimine ja imendumine.
Seedeensüümid. Seedehäirete tekkimine ja toitumissoovitused, lähtudes füsioloogiast.

september 2019
13. tsükkel - Klienditeeninduse alused, probleemide korral suhtlemine. Toiduohutus ja töötubade läbiviimine.
Juhtumi ja referaadi esitamise tähtaeg.
1. päev. Probleemsed kliendid, nendega toimetulek. Inimeste toitumiskäitumise kujunemine, selle mõjutajad. Kliendi motiveerimine ja jõustamine. Enesega toimetulek, kui kliendid ei edene. Läbipõlemise ilmingud, selle ärahoidmine. Enesekehtestamise teooria. Agressiivne, allaheitlik ja kehtestav suhtlemisstiil. Kliendi ja toitumisnõustaja õigused. Enesekehtestamise praktika.
2. päev. Toiduhügieeni alused. Toidu- ja toidu valmistamise ohutus. Toiduhügieen töötubade läbiviimisel. Seadusest tulenevad nõuded

oktoober 2019
14. tsükkel -  Toitumisnõustaja baasõppe eksam. Toitumisnõustaja igapäevatöö.
Kõik kohustuslikud tööd peavad olema esitatud ja arvestatud, nõustatud peab olema vähemalt 5 klienti.
1. päev. Toitumisnõustamise teooriaeksam - kasutada võib kõiki õppematerjale ja internetti. Eesmärk on leida kiiresti õiget tõenduspõhist teavet. Menüü analüüs ja menüü analüüsi hindamine. Toitumisnõustamise läbiviimine ning tagasiside andmine nõustamise kohta. 
2. päev. Toitumisnõustaja reaalne tööpäev ja tööülesanded. Toitumisnõustaja kutsesobivus. Jätkukoolitused. Toitumisnõustaja ja -terapeut ning funktsionaalse toitumise terapeut. Kompetents erinevatel tasemetel, kompetentsi ja teenuse kvaliteedi kindlustamine. Supervisioon. Eetika. Oma ettevõtte loomine, teenuse reklaamimine ja tasu küsimine. Erinevad tegevusvaldkonnad, sh töötubade läbiviimine ja töö kliendigruppidega. Andmekaitse ja nõustamise dokumenteerimine – teenuse kvaliteet. Meeskonnatöö alused ja meeskonna moodustamine. 

november 2019
15. tsükkel - Südame-veresoonkonnahaiguste ja diabeedi ennetamine. Vaimse tervise toetamine toitumisega. Eridieedid ja koostöö (arvuti vajadus). (TT õppes jätkajad ei pea seda tsüklit läbima)
1. päev. Eluviisi mõju terviseseisundile; metaboolse sündroomi ja II tüüpi diabeedi kujunemine. Haigestumise riski vähendamine toitumise abil (südame-veresoonkonnahaigused – kõrge kolesteroolitase ja vererõhk). Toitumisnõustaja kompetentsuse piirid ja koostööpunktid. Veresuhkrut tasakaalustava nõustamise praktiseerimine.
2. päev. Vaimse tervise toetamine tasakaalustatud toitumisega. Stress ja toitumine. Erinevate toitainete puuduse ja tasakaalustamata toitumise mõju vaimsele seisundile (õpi- ja keskendumisvõimele, meeleolule, energiatasemele).
Eridieedid, koostöö toitumisterapeutide ja meedikutega. Toitumisnõustajale vajalikud teadmised ja oskused, pädevuse piirid. Harjutatakse menüüde koostamist toitumisterapeudi poolt saadud juhiste alusel.


III MOODUL

... on võimalik lõpetada kool kas tervisenõustajana toitumise alal või toitumisterapeudina (eeldab kõrgharidust, kestab 6 kuud (12 õppepäeva). Vaata toitumisterapeudi õppekava ja toimumise aegu siit. 


TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL

moodul kestab 4 kuud (8 õppepäeva), hind on 560 eurot (4 kuud 140 eurot kuus).
64 tundi teooria- ja praktikaõpet, iseseisvat tööd koos superviseeritud praktikaga 98 tundi. Referaadi kirjutamine ja 1-nädala menüü koostamine 88 tundi. Kokku 250 tundi.
Oluline on saada klienditöö kogemus. Selle mooduli ajal tuleb nõustada supervisiooni all 15 erinevat klienti.
Selle mooduli läbimise järgselt on lihtsam minna edasi õppima IV moodulisse, FUNKTSIONAALSE TOITUMISE TERAAPIA ÕPPESSE (loe selle õppe kohta rohkem)

TERVISENÕUSTAJA TOITUMISE ALAL ÕPPEKAVA

Täpne kursuste toimumise aeg selgub pärast seda, kui õpilased on oma III moodulis jätkamise soovid esitanud.


16. tsükkel - Toitumisnõustamine enamlevinud kehaliste haiguste ja psüühiliste probleemide korral.
1. päev. Üldised toitumissoovitused enamlevinud haiguste korral: osteoporoos, vähk, liigesehaigused, kivitõbi, nahahaigused, astma, neerupuudulikkus. Edasisuunamise vajadus ja koostöö aspektid, toitumisnõustamine ja toitumisteraapia.
Arvestus: haiguspuhuse toitumisnõustamise plaani koostamine toitumisnõustaja pädevuse piire arvestades ning ühe keerulise nõustamisjuhtumi esitamine.
2. päev. Erinevad psüühikahäired ja toitumisnõustaja pädevus ning koostöö arstide, psühholoogide ja toitumisterapeutidega. Suhtlemise alused. Depressiooni, ärevuse jt testid. Psüühikahäiretega klientide toitumisnõustamine. 1

17. tsükkel - Toidutalumatus ja – allergia.
Kursuse läbimine ei anna luba määrata eliminatsioonideete. Õpilane peab saama enne superviseeritud praktikat testide nõustamisel (3-5 kliendi nõustamine on vajalik).
1. päev. Immuunsüsteemi toimimine. Toiduallergia ja -talumatuse olemus, vormid, väljendused, tuvastamine, viimaste aastakümnete teaduslikud tõendused. Toitumisnõustaja pädevus, jätkuõpe ja teiste spetsialistidega koostöö vajadus.
Lisalugemine: www.tervisekool.ee/lugemist/toidutalumatus ja autismi ja toitumine
2. päev. Kliendi nõustamine ja menüüde koostamine toidutalumatuse ja -allergia korral. Edasisuunamise ja koostöövajaduse leidmine.
Kodune ülesanne: esitada kahe nädala gluteeni- ja piimavaba dieedi kogemuse kirjeldus.

18. tsükkel - Taimetoitlus ja detoksifikatsioon.
1. päev. Taimetoitluse erinevad vormid, ohud ja kasulikkus. Puhastumine ja detoksifikatsioon, maks keha puhastajana, detoksifikatsiooni etapid ja detoksifikatsiooni soodustamine toiduga. 
2. päev. Ekstreemsetele puhastuskuuridele hinnangu andmine. Vegani menüü analüüs ja toidulisandite vajadus.
Taimetoidurohke tervisliku tasakaalus detoksimenüü koostamine. 

19. tsükkel
Tervisenõustaja toitumise alal praktika. Menüüde arvestus ja referaatide arutelu.
1. päev: Tervisnõustaja toitumise alal igapäevatöö, nõustamisjuhtumite arutamine. Toiduallergiaga ja -talumatustega, taimetoitlaste ja terviseprobleemidega klientide nõustamine, toitumisnõustamise plaanide koostamine. Juhtumite analüüsid. Erinevad keerulisemad kliendijuhtumid, koostöö teiste spetsialistidega. Toitumisnõustaja tööstress, läbipõlemise ennetamine. Jätkukoolitused.
2. päev Tervisenõustaja toitumise alal tööpraktika. Teenuse kvaliteedi kindlustamine, kovisioon ja supervisioon. Toitumisterapeudiks ja funktsionaalse toitumise nõustajaks edasiõppimine. Menüüde analüüsid ja referaatide arutelud.


Enne lõpetamist esitada essee "Mina tervisenõustajana toitumise alal".

III mooduli tervisenõustaja toitumise alal teadmiste ja oskuste alused
Toitumisterapeudi kutsestandard, riiklikult tunnustatud toidu- ja toitumissoovitused; mujal maailmas rakendatavad toitumissoovitused (nt Põhjamaade, Vahemeremaade); teaduspõhine kirjandus, tõenduspõhine kirjandus ja praktika toidutalumatuse ja detoksifikatsiooni ning erinevate taimetoitluste kohta. Tõenduspõhised juhised haiguspuhuste toitumissoovituste andmiseks teiste spetsialistide meeskonnas.

Tervisenõustaja toitumise teadmised ja oskused/õpiväljundid

Tervisnõustaja toitumise alal põhitööks on elanikkonna tervise edendamine läbi tervisliku toitumise nõuannete jagamise. Lisaks baastasemel loetletud teadmistele ja oskustele (ehk kutsestandardi nõuetele) omandab tervisenõustaja lisateadmised ja oskused, mis võimaldavad nõustada taimetoitlasi, erinevaid “puhastusi” kasutavaid kliente ning kliente, kelle menüüst on välistatud toiduallergia või -talumatuse tõttu teatud toiduained. Tervisenõustaja toitumise alal töötab diagnoositud juhtumitega vaid toitumiseterapeudi või arsti meeskonnas, kuid oskab anda tervisliku toitumise soovitusi enamlevinud haiguste korral.

1. Tunneb detoksifikatsiooni teooriat ja erinevate „puhastuste“ plusse ning puudusi, oskab juhendada klienti, kes kasutab „puhastuse“, „paastu“ vm detoksifikatsiooni eesmärgil läbiviidavat dieeti tervislikku tasakaalustatud taimetoidurohket menüüd kasutama, kuid ei määra ise detoksifikatsiooni soodustavaid lisandeid ega -dieete;
2. Tunneb veganluse ohtusid ja tervisliku veganluse ja taimetoitluse põhimõtteid ning oskab nõustada veganit ja taimetoitlasi, sh veganist spordiharrastajat tervisliku ja tasakaalustatud toitumise osas, andes nõu toitainete ja toidulisandite kohta (et vegan saaks kätte kõik toitained), kuid ei määra ise vegandieeti.
3. Tunneb toidutalumatuse ja –allergia aluseid ja teatud toiduaineid välistava toitumise ning menüü koostamise põhimõtteid ning teab, millal klienti edasi suunata;
4. Oskab koostada tervislikku tasakaalus menüüd, kui kliendil on menüüst välja jäetud toiduallergia või -talumatuse tõttu teatud toiduained, kuid ise ei määra dieete (mida menüüst välja jätta, kui kauaks välja jätta jne.).
5. Haiguste puhul töötab toitumisterapeudi meeskonnas, koostades tasakaalus ja tervislikku menüüd haigetele, milles toitumisterapeut annab ette juhised kas toiduainete välistamiseks või põhitoitainete suhte muutmiseks, oskab juhendada ja jälgida toitumisterapeudi supervisiooni all kliente, kellele on toitumisterapeudi poolt soovitatud erimenüüd.