Rasvad ja õlid

RASVADE TARBIMISSOOVITUSED 

Erinevate toiduainete rasvasisaldused ja rasvhappelised koostised. Vt siit.

Ajakirja Toitumisteraapia nr. 29 "Kolesterool" saab tellida siit. 

Lisaks artikleid ajakirjast Toitumisteraapia nr. 19 "Südame tervis" 2016.
Mitme näoga kolesterool Tiiu Vihalemm, biokeemik, toitumisteadlane, TÜ emeriitdotsent
Kolesterool kontrolli alla Jane Luht 
Kolesteroolitaseme langetamine toitumise abil Eliisa Lukk
ja ajakirjast Toitumisteraapia nr. 4 "Südame tervis", 2012 (üle vaadatud 2019)
Kolesterool - kas asendamatu molekul või kurja juur? Tiiu Vihalemm

Minu kolesteroolitaseme alandamise lugu (vt rubriigist südame tervis)

Raamatus "Tervis toidust" 2018 peatükk "Rasvad", Annely Soots (funktsionaalse toitumise terapeut) ja Tiiu Vihalemm (biokeemik, toitumisteadlane). Raamatut saab soodushinnaga osta siit.
     RASVAD ja toiduõlid, nende tervislikkus. Alapeatükk raamatust "Tervis toidust", üle vaadatud 2019.

Oliiviõli - kuidas valida? Annely Soots ja Heret Pauskar (proviisor, MyItaly tegevjuht, www.myitaly.ee)
Oliiviõli. Heret Pauskar, proviisor, MyItaly tegevjuht (kvaliteetne oliiviõli Itaaliast www.myitaly.ee)
Monoküllastamata rasvhapeterikkad toiduained - oluline osa Vahemeredieedis, Ülle Hõbemägi, toitumisterapeut. Ajakiri Kaks viimast artiklit pärinevad ajakirjast Toitumisteraapia nr. 16, 2015, "Tervistava dieedi otsinguil"
Linaseemned ja linaõli. Annely Soots. Toitumisteraapia nr. 5, 2012. Üle vaadatud 2019. 

Raamat "Toiduainete tervistav toime" 2019 sisaldab järgmisi peatükke:
    Seemned
    Pähklid
    Loomsed toiduained
        Liha, muna ja siseelundid
        Piim ja piimatooted
        Kala ja muud mereannid
    Vetikad

Ohtlikud transrasvad. Annely Soots, 2019. Uuendatud Kristiina Singeri artikkel ajakirjast Toitumisteraapia nr. 4, 2012.

Ajakirja Toitumisteraapia nr. 24 RASVAD, sügis 2017 saab tasuta alla laadida pdf-failina ajakirja kodulehelt www.toitumisteraapia.ee  
Artiklid: 
* Taimeõlide tootmine ja töötlemine (ja rääsumine) (loe rohkem rafineerimisest ja hüdrogeenimisest: Food and Agriculture Organization of the United Nations.)
* Rasvad – kahjulikud või kasulikud?
* Erinevad rasvad ja õlid ning nende tervislikkus
* Rasvade kuumakindlus ja säilitamine
* Loomne rasv meie esivanemate toidulaual
* Kookosõli/kookosrasv – kasulik või kahjulik?
* Shea- ehk võiseemnikuõli (sheavõi)
* Palmiõli head ja vead
* Toorsalati valmistamine ja erinevad salatiõlid www.toitumisjuhised.ee
* Idandamine ja võrsete kasvatamine www.toitumisjuhised.ee
* Värske salati näiteid
* Salatid toitvamate lisanditega
* Toorsalatite näiteid

Ajakiri Toitumisteraapia nr.19, "SÜDA" suvi 2016. 
Artiklid:
* Südame tervis ja toitumine
Oomega-3 rasvhapped ja südame tervis, Annely Soots
Soovitusi toidurasvade tarbimiseks, Annely Soots
* Südame-veresoonkonna tervist toetavad fütotoitained
* Smuuti - lihtne viis igapäevamenüü rikastamiseks fütotoitainetega
* Tervislikud seemned
Loomne rasv, sõber või vaenlane, Sirli Kivisaar ja L-karnitiin, Tiiu Vihalemm 
*
* Kohv ja süda

Krilliõli vs kalaõli. Kumb on kasulikum? 
Keith Pearson (PhD, RD), artikkel avaldatud www.healthline.com

Kurgirohuõli. Kurgirõhuõli on gamma-linoleenhapperikas (GLA) ja selle manustamist talutakse üldiselt hästi ja kõrvaltoimeid ei ole täheldatud ka suurtes doosides tarbimisel. Väga kõrged doosid võivad kutsuda esile mao-sooletrakti ärrituse ja kõhulahtisuse. On aga juhtumikirjeldusi, kus GLA manustamine on suurendanud krambiaktiivsust epilepsia korral, mistõttu soovitatakse GLA-rikast õli epileptikule mitte anda. Samuti on leitud, et GLA-rikka õli manustamine suurendab veres arahhidoonhappe taset ning seetõttu soovitatakse neid õlisid tarbida koos kalaõliga.

ARTIKLITE TõLKEID
M. Haag, Essential Fatty Acids and the Brain. The Canadian Journal of Psychiatry. 2003;48(3):195-203. Asendamatud rasvhapped ja aju. Tõlge Reelika Mets 

Kanepiseeme kui toitainete allikas, Monica Kitsingu tõlge mitmetest artiklitest. 

James Callaway jt. Toidukanepiseemneõli tõhusus atoopilist dermatiiti põdevate patsientide puhul. Journal of Dermatological Treatment. 2005; 16: 87–94. Tõlge M. Kitsing.

Kidd PM. Omega-3 DHA and EPA for Cognition, Behavior, and Mood: Clinical Findings and Structural-Functional Synergies with Cell Membrane Phospholipids. Alternative Medicine Review. 2007;12(3):207-27. Omega‐3 rasvhapped DHA ja EPA tunnetus-, käitumis- ja meeleoluhäirete ravis: kliinilised andmed ja strukturaal-funktsionaalne sünergia rakumembraani fosfolipiididega. Tõlkija Tuuli Org. 

Kuni tänase päevani on arvatud, et taimedes kolesterooli ei ole. Nüüdseks on aga teada, et kolesterooli leidub ka taimedes, kuigi äärmiselt vähe:  E.J. Behrman ja Venkat Gopalan. Cholesterol and Plants (eesti keeles). Journal of Chemical education, v82 n12 p1791 Dec 2005 Tõlkinud K. Jaani-Vihalem, tõlke korrigeerinud A.Soots ja T.Vihalemm.