Lugemist


MITMESUGUST

Mis on stress. Annely Soots, ajakiri Toitumisteraapia nr.18, 2016.

Erinevad plastiku tüübid

Quality of Organic vs. Conventional Food and Effects on Health. Report. Estonian University of Life Sciences, 2011

INNA SEKIROV, SHANNON L. RUSSELL, L. CAETANO M. ANTUNES, AND B. BRETT FINLAY. Gut Microbiota in Health and Disease, Physiol Rev 90: 859–904, 2010; Kokkuvõttev artikkel probiootikumidest ingl.k.

Toitumisega ADHD vastu. dr Brian Mc Donogh and Christina Bailey, ajakiri Advancing Nutirtion

Saame tuttavaks, oksüdatiivne stress. TÜ biokeemik, emeriitdotsent Tiiu Vihalemm.

Detoksifikatsioon, maksa puhastumine. Mida see tähendab?. Annely Soots, toitumisterapeut. Ajakiri Toitumisteraapia nr.1, 2011

Puumahlad ja puhastumine, Urmas Soots, ajakirjast Toitumisteraapia nr.6 "Seedimise toetamine" 2013

Loe rohkem toidutoksikoloogiast ja detoksifikatsioonist Maaülikooli professori Tõnu Püssa raamatust "Principles of Food Toxicology, Second Edition, 2013 by CRC Press.

Mis annab kasvanduses kasvatatud lõhele punase värvuse? 
"Põhja-Euroopas, sh Eestis, nõuavad tarbijad, et suurte lõhelaste liha peab olema erepunane. Seepärast on tähtsad söödalisandid karotenoidid e punased pigmendid. Karotenoidid, mida kasutatakse lõhelaste söötades, on astaksantiin ja ksantaksantiin. Astaksantiin on sama värvaine, mis teeb punaseks keedetud jõevähi kooriku. Teda sisaldub ka teistes vähilistes. Looduses saavad lõhelased seda värvainet vähilistest või vähilisi söönud kaladest toitudes. Kalakasvatuses sööda kaudu kalalihale värvi andmiseks kasutatav astaksantiin on looduslikes vähilistes sisalduva aine sünteetiline analoog. Ksantaksantiin on veidi kollakama tooniga värvaine, mida kasutatakse kallima astaksantiini asendajana. Värvained ise on maitsetud ja lõhnatud. Nad ei lisa kala kui toiduaine kvaliteedile midagi peale välimuse. Lõhelastele endile on punased pigmendid ainevahetuses, eeskätt loote arenguks vajalikud. Kaubakala söödas on astaksantiini 40–50 mg/kg. Pigmenti sisaldavat sööta antakse kaladele vähemalt poolteist aastat enne kaubastamist, et liha omandaks piisavalt punase värvuse."
Allikas: Kalakasvatus ja kalade tervishoid. T. Paaver jt, Eesti Maaülikool, Veterinaarmeditsiini ja Loomakasvatuse Instituut, kalakasvatuse osakond. Tartu, 2006, lk 38.