Köögiviljaroogade valmistamine

Registreerimine: merike@tervisekool.ee, rohkem infot: annely@tervisekool.ee

ERINEVATE KÖÖGIVILJADE JA MAITSEÜRTIDE TERVISTAV TOIME - 1 õppepäev
Tallinnas Pirita tee 26c-33 Tervisekooli ruumides kell 
9.30-16.00
2018. aasta 19. -20. mail (2 õppepäeva, ühe päeva hind 75 eurot)

Eesmärk: Koolitusel osaleja teab köögiviljade tervistavaid toimeid ning oskab suurendada menüüs köögiviljade osakaalu, saades koolitusest ideid ning õppides uute ja huvitavate köögiviljarohkete toitude valmistamist.

Igal õppepäeval valmistatakse vähemalt 6 erinevat toitu, kaasa saab mahuka teooriamaterjali ja retseptikogu (u 30 retsepti).

Teemad, mida käsitletakse:
Köögiviljad kui mineraalainete- vitamiinide- ja fütotoitaineterikkad toiduained, nendest saadav tervisekasu.
Lehed on kasulikumad kui juurikad.
Rasvad/õlid, mida kasutada toiduvalmistamisel - nende kuumataluvus.
Maitseürtide toitainetesisaldus ja kasulikkus, nende ulatuslikuma kasutamise võimalused toidus.

1. õppepäev: Kuumtöödeldud köögiviljatoidud (19. mail)
läbiviija Maire Vesingi
• Pajaroad, hautised ja vokiroad
• Ahjujuurikad
• Erinevad lehtvilja kasutamise võimalused toitudesse lisamisel
• Köögiviljakastmed (lillkapsa-, pastinaagi-, kõrvitsa-, tomatikaste jt)
• Vähese süsivesikutesisaldusega püreed ja püreesupid (lillkapsa-juurselleripüree, porgandi-läätse-, suvikõrvitsa-, kõrvitsa-läätse püreesupp, ahjupeedipüreesupp jt). Püreed saab kasutada ka traditsioonilise kartulipudru asemel.
• Köögiviljalisandid (juursellerifriikad jt)
• Taimsed määrded (oa-, läätse-, kikerherne-, herne-, peedi-, porgandimäärded jt)
• Köögiviljade kasutamine taignates (lillkapsapitsa, suvikõrvitsasaiad, kikerhernest koogipõhi, köögiviljarull ja spinatirull)
• Taimsed kotletid

Kohapeal valmistame kõrvitsa-läätse püreesupi, hakkliha-suvikõrvitsakotletid, lillkapsakastme, lillkapsa-juurselleri püree ja juursellerifriikad, läätse-, aedoa- või šampinjonimäärded. Magustoiduks küpsetame šokolaadimuffinid ubade/ läätsedega. Kõik toidud on gluteeni-, piima- ja pärmivabad. Maitsmiseks pakume ürditolmu või tšipse ja kuivatatud tatraidandeid.

2. õppepäev: Toortoidu valmistamine ( ei toimu mais 2018)
läbiviija Triin Muiste
• Toorsalatid
• Lehtvili (roheline smuuti, roheline mahl, krõpsud jt)
• Umbrohu kaustamine toidus
• Pestod, määrded, kastmed
• Toorsupid köögiviljadest
• Seemneleivad ja toorpitsapõhjad
• Toortordid
• Toortoidusushid
• Proteiinipallid
• Tooršokolaad
• Marjarullid
• Idandid ja võrsed, nende kasutamine
Kohapeal valmistame hooajalise smuuti, umbrohupesto, toorleiva, värvilise salati idanditega, lõunasöögiks tomatipasta suvikõrvitsanuudlitega ja magustoiduks tookoogi.