Täiendkoolitused 2018

NB! Tervisekool pakub alates 2018. aastast 6-päevast TERVISLIKU TOIDU VALMISTAMISE KOOLITUST, mida viivad läbi toitumisnõustaja-kokanduse vanemõpetaja MAIRE VESINGI ja toitumisnõustaja-kokanduse õpilane Triin Muiste. Loe rohkem siit. 

Iga teema kohta saab osaleja kaasa mahuka jätkukoolituse õppematerjali.
Õppepäevade toimumise aeg on 9.30 - 16.30




11. september 2018
IMMUUNSÜSTEEM, IMMUUNSUSE TOETAMINE TOIDUGA

Tartus, saab osaleda Skype`i teel teistest Eestimaa piirkondadest (Hind 60 eurot)
Läbiviijad: Sirli Kivisaar/Annely Soots/Eliisa Lukk
Teemad:
Immuunsüsteemi anatoomia-füsioloogia. Immuunsüsteemi toimimine, immuunvahendusained, immuunsüsteemi häirituse seos erinevate haigustega. Autoimmuunhaigused. Põletiku olemus. Immuunsuse toetamine toidu ja toidulisanditega.

15. oktoober 2018
RASVAD TOIDUS JA ORGANISMIS 
Tartus, saab osaleda Skype`i teel teistest Eestimaa piirkondadest (Hind 60 eurot)
Läbiviijad: Annely Soots, Tiiu Vihalemm, Eliisa Lukk.
Eesmärk: Toitumisnõustaja mõistab paremini rasvadega seotud nimetuste taga olevat teooriat, seda, kuidas rasvad/lipiidid kehas käituvad. Mõistab rasvade tasakaalustamise tähtsust menüüs haigusseisundite korral.
Teemad: 
Mida kujutavad endast rasvad? Mida tähendab triglütseriid, lipiid, kolesterool, fosfolipiid? Mis on rasvade ülesanded kehas? (Tiiu Vihalemm).
Uuendused Tervisekooli õppematerjalides rasvade/õlide osas: (Annely Soots)
- Erinevad rasvhapped ja nende leidumine toiduainetes, sh transrasvad.
- Erinevate rasvhapete olemus ja tervislikkus – skeemid ja selgitused, mis on mis ja kuidas kehas kasutatakse.
- Kolesterooli probleem, mehhanismid, kuidas seondub ateroskleroosi ja südamehaigustega.
- Rasvade/õlide kuumataluvus, valesti säilitamisel ja kuumutamisel tekkivad kahjulikud ühendid.
- Asendamatud rasvhapped ja nendest moodustuvad koehormoonid jm ühendid: prostanoidid, leukotrieenid, pro-lahendavad mediaatorained, isoprostaanid jt.
Nutrigenoomika. Polüküllastumata rasvhapped ja geeniekspressioon (Eliisa Lukk).
Rasvhapete testid ja nende interpreteerimine, edasimüüjale esitatavad nõuded (Annely Soots).

16. oktoober 2018
LAPS ERINEVATEL EAPERIOODIDEL ja PEREKOND OMA ERINEVATES ARENGUFAASIDES
Tartus, saab osaleda Skype`i teel teistest Eestimaa piirkondadest (Hind 60 eurot)
Eesmärk: Toitumisnõustaja teab lapse arenguülesandeid ja mõistab lapse vajadusi erinevate arenguperioodide läbimisel.  Toitumisnõustaja tunneb end kindlamalt laste ja perede nõustamisel, tundes perepsühholoogia ja arengupsühholoogia aluseid. 
Läbiviijad: Annely Soots ja/või Sirli Kivisaar
Teemad: 
Lapse areng, erinevate eaperioodide iseärasused. Arenguteooriad. Lapsepõlve mõju avaldumine täiskasvanueas.
Perekond erinevates eluperioodides ning perenõustamise alused. Lapse depressioon jt vaimsed häired ning toitumisnõustamine. Koostöö psühholoogide ja psühhiaatritega.

12. november 2018 
TOIDUTALUMATUSE TESTIDE JA TOIDUTALUMATUSE NÕUSTAMISE JÄTKUKOOLITUS
Tartus, saab osaleda Skype`i teel teistest Eestimaa piirkondadest (Hind 60 eurot)
Läbiviijad:
 Sirli Kivisaar ja/või Annely Soots
Eesmärk: Koolituse läbinu saab hakata oma klientidele pakkuma erinevaid toidutalumatuse teste ning tunneb end kindlamalt toidutalumatuse juhtumite nõustamisel.
NB! Osaleja saab supervisiooni ühe toidutalumatuse testi nõustamisel.
Teemad:
1. Cytotoxic test, tõendupõhisus ja nõuded testi nõustajale.
2. IgG toidutalumatuse test, tõenduspõhisus ja nõuded testi nõustajale.
3. Opiodide test, tõenduspõhisus ja nõuded testi nõustajale.
Toitumisnõustaja pädevus ja superviseeritud praktika. ETTA juhised testide põhjal nõustamiseks. Toitumisnõustajate pädevuse piirid ja koostöövajadus terapeutidega. Vead, mida kõige sagedamini tehakse.

13. november 2018
RAKK. ENERGIA. NUTRIGENOOMIKA
Tartus, saab osaleda Skype`i teel teistest Eestimaa piirkondadest (60 eurot)
Läbiviijad:
Eliisa Lukk, Annely Soots ja Tiiu Vihalemm
Eesmärk: Toitumisnõustaja saab baasteadmised rakubioloogiast, energia tootmisest ja geneetika alustest. 
Teemad:
Rakubioloogia: rakumembraan ja selle toimimine, mitokondrid, raku tuum jt organellid, nende funktsioneerimine.
Energia tootmine rakus. Aeroobne ja anaeroobne energia tootmine, energia tootmine süsivesikutest, valkudest ja rasvadest.
Geneetika ja nutrigeneoomika alused.


10. - 11. detsember 2018 
SEEDEVAEVUSED JA ERINEVAD DIEEDID (1 õppepäev)
SOOLEMIKROOBIDE SEOS TERVISEGA, ERINEVAD ANALÜÜSID (1 õppepäev)
Tartus, saab osaleda Skype`i teel teistest Eestimaa piirkondadest (Hind 60 eurot õppepäev, 120 eurot kaks õppepäeva)
Läbiviijad: Eliisa Lukk ja Annely Soots
Eesmärk: Toitumisnõustaja saab süvendatud teadmised soolestiku toimisest ja seedevaevustest ning nende funktsionaalsest diagnostikast. Toitumisnõustaja teab oma pädevuse piire ja rolli toitumisteraepudi meeskonnas haigetega töötamisel. 
Teemad: 
Soolestiku ehitus, soolestiku immuunsus - lisateadmised nõustajale. Seedevaevused – ärritunud soole sündroom ja toitumine. FODMAP dieedi olemus, nõustaja pädevus. Põhjalikumad teadmised dieedi juhendajalekoostöös toitumisterapeutidega. Supervisiooni vajalikkus ja olemus. Soolestiku tegevust hinnata aitavad erinevad testid – ülevaade, pädevuse nõuded.
Soole mikrobioota tänapäevaste teadmiste valguses ning tõenduspõhised seosed haigustega. Soovitused toitumisnõustamiseks.  
Testi edasimüüjale ja FODMAPI dieeti rakendajale esitatavad nõuded. Koolitusele järgneb superviseeritud praktika - pärast koolitust peab juhendama supervisiooni all vähemalt kolme klienti FODMAPi dieediga või teostama kolm testimist. Arvestuse saamisel väljastatakse vastav tunnistus. 

2019. a alguses

VALGUD KEHAS, AMINOHAPPED. ENERGIA TOOTMINE. SPORTIMINE JA VALK
Tartus, saab osaleda Skype`i teel teistest Eestimaa piirkondadest (Hind 60 eurot)
Eesmärk: Toitumisnõustaja tunneb valkude erinevaid funktsioone kehas ning mõistab paremini keha funktsioneerimist, valguvajadust vähese ja suure füüsilise koormuse korral. 
Läbiviijad: Eliisa Lukk, Reet Saia, Tiiu Vihalemm, Annely Soots
Teemad:
Aminohapped ja valgud. Sportlase toitumine ja tervis. Valguvajadus erineva füüsilise koormuse korral, valguliiaga seotud terviseprobleemid. Energia tootmine sportimisel.


SÜSIVESIKUTE BIOKEEMIA. DIABEET JA SÜDAME-VERESOONKONNAHAIGUSED

Tartus, saab osaleda Skype`i teel teistest Eestimaa piirkondadest (Hind 60 eurot)
Eesmärk: Toitumisnõustaja saab süvendatud teadmise süsivesikute biokeemiast, funktsioonidest kehas ning seostest terviseprobleemidega. 
Läbiviijad: Eliisa Lukk, Reet Saia, Tiiu VIhalemm, Annely Soots
Teemad:
Süsivesikute biokeemia, süsivesikute funktsioonid kehas. Kiudained.
Sidekude, liigese ehitus ja liigesekõhr, sidekoehaigused ja toitumine.
Insuliini toimed ja insuliinresistentsuse olemus.
Süsivesikute ainevahetus, erinevad diabeedivormid ja toitumisnõustamise eripärad. Südame-veresoonkonnahaigustega haigete toitumine.

TAIMSED MAGUSTAJAD (16.00- 18.00), Hind 25 eurot
Läbiviija: botaanik, toitumisnõustaja Krista Kaur.
Eesmärk: Toitumisnõustaja tunneb erinevaid taimseid magustajaid, eriti neid, mida Eestimaal müüakse. Teab nende magusust, kasutamisvõimalusi ja nendega seoted ohtusid. 
Teemad: 
Ammutuntud ja uuemad taimsed magustajad. 
Jaanikaunajahu ja -siirup, steevia, palmisuhkur (erinevat tooted erinevatelt palmidelt). Jakoonijuuresiirup, luukum-marmelaadipuujahu, Lo Han, meskiitepulber, magus lippia, agaavinektar jt.