Detoksifikatsioon

Detoksifikatsioon, puhastumine. Mida see tähendab?. Annely Soots, toitumisterapeut. Ajakiri Toitumisteraapia nr.1, 2011

Detoksifikatsiooni pt sissejuhatus 
raamatust Ann Woodriff Beirne, Lorraine Nicolle et al. Biochemical Imbalances in Disease: A Practitioner's Handbook, 2010. Tõlkinud Mari Parik. 

State of the science of endocrine disrupting chemicals - 2012. An assessment of the state of the science of endocrine disruptors prepared by a group of experts for the United Nations Environment Programme (UNEP) and WHO. Authors: WHO/UNEP.
Sama raporti kokkuvõtte otsuste tegijatele. 

"Endokriinsüsteemi kahjustavad kemikaalid" eelneva eestikeelne kokkuvõte, Urmas Soots, ajakirjast Toitumisteraapia nr.13, 2014.

Quality of Organic vs. Conventional Food and Effects on Health. Report. Estonian University of Life Sciences, 2011

 Loe rohkem toidutoksikoloogiast ja detoksifikatsioonist Maaülikooli professori Tõnu Püssa raamatust "Principles of Food Toxicology, Second Edition, 2013 by CRC Press.

Puumahlad ja puhastumine,
 Urmas Soots, ajakirjast Toitumisteraapia nr.6 "Seedimise toetamine" 2013

Erinevad plastiku tüübid 


Mis annab kasvanduses kasvatatud lõhele punase värvuse?
"Põhja-Euroopas, sh Eestis, nõuavad tarbijad, et suurte lõhelaste liha peab olema erepunane. Seepärast on tähtsad söödalisandid karotenoidid e punased pigmendid. Karotenoidid, mida kasutatakse lõhelaste söötades, on astaksantiin ja ksantaksantiin. Astaksantiin on sama värvaine, mis teeb punaseks keedetud jõevähi kooriku. Teda sisaldub ka teistes vähilistes. Looduses saavad lõhelased seda värvainet vähilistest või vähilisi söönud kaladest toitudes. Kalakasvatuses sööda kaudu kalalihale värvi andmiseks kasutatav astaksantiin on looduslikes vähilistes sisalduva aine sünteetiline analoog. Ksantaksantiin on veidi kollakama tooniga värvaine, mida kasutatakse kallima astaksantiini asendajana. Värvained ise on maitsetud ja lõhnatud. Nad ei lisa kala kui toiduaine kvaliteedile midagi peale välimuse. Lõhelastele endile on punased pigmendid ainevahetuses, eeskätt loote arenguks vajalikud. Kaubakala söödas on astaksantiini 40–50 mg/kg. Pigmenti sisaldavat sööta antakse kaladele vähemalt poolteist aastat enne kaubastamist, et liha omandaks piisavalt punase värvuse."
Allikas: Kalakasvatus ja kalade tervishoid. T. Paaver jt, Eesti Maaülikool, Veterinaarmeditsiini ja Loomakasvatuse Instituut, kalakasvatuse osakond. Tartu, 2006, lk 38.