6-päevane toiduvalmistamise koolitus 2018-2019


MENÜÜ RIKASTAMINE TERVISLIKUMATE TOIDUAINETEGA – Praktilised toiduvalmistamise õppepäevad

Koolitus toimub nii Tartus kui Tallinnas, 9.30 - 16.00
Ühe õppepäeva hind on 75 eurot (sisaldab käibemaksu)
Registreerimine: merike@tervisekool.ee, rohkem infot: annely@tervisekool.ee

Igal õppepäeval valmistatakse 3 - 4 toitu, kaasa saab mahuka teooriamaterjali ja retseptikogu (u 30 retsepti).

Eesmärk: Koolitusel osaleja saab rohkem teadmisi toiduainetest, nende tervistavast toimest ja kasutamisest toitude valmistamisel. Toitumisnõustaja oskab klientidele õpetada tervislikku toiduvalmistamist ning saab ideid töötubadeks.
Läbiviijad: kokanduspedagoog-toitumisnõustaja Maire Vesingi ja toitumisnõustaja-kokandusõpilane Triin Muiste.
Sihtgrupp: Toitumisnõustajad. Koolitus sobib ka toitumisnõustaja klientidele. 


2018. aastal (2 õppepäeva, ühe päeva hind 75 eurot):
KÖÖGIVIJAROOGADE VALMISTAMINE  augustis Tallinnas ja soovi korral ka Tartus

ERINEVATE KÖÖGIVILJADE JA MAITSEÜRTIDE TERVISTAV TOIME -

Eesmärk: Koolitusel osaleja teab köögiviljade tervistavaid toimeid ning oskab suurendada menüüs köögiviljade osakaalu, saades koolitusest ideid ning õppides uute ja huvitavate köögiviljarohkete toitude valmistamist.
Teemad, mida käsitletakse:
Köögiviljad kui mineraalainete- vitamiinide- ja fütotoitaineterikkad toiduained, nendest saadav tervisekasu.
Lehed on kasulikumad kui juurikad.
Rasvad/õlid, mida kasutada toiduvalmistamisel - nende kuumataluvus.
Maitseürtide toitainetesisaldus ja kasulikkus, nende ulatuslikuma kasutamise võimalused toidus.

1. õppepäev: Kuumtöödeldud köögiviljatoidud - läbiviija Maire Vesingi 

• Pajaroad, hautised ja vokiroad
• Ahjujuurikad
• Erinevad lehtvilja kasutamise võimalused toitudesse lisamisel
• Köögiviljakastmed (lillkapsa-, pastinaagi-, kõrvitsa-, tomatikaste jt)
• Vähese süsivesikutesisaldusega püreed ja püreesupid (lillkapsa-juurselleripüree, porgandi-läätse-, suvikõrvitsa-, kõrvitsa-läätse püreesupp, ahjupeedipüreesupp jt). Püreed saab kasutada ka traditsioonilise kartulipudru asemel.
• Köögiviljalisandid (juursellerifriikad jt)
• Taimsed määrded (oa-, läätse-, kikerherne-, herne-, peedi-, porgandimäärded jt)
• Köögiviljade kasutamine taignates (lillkapsapitsa, suvikõrvitsasaiad, kikerhernest koogipõhi, köögiviljarull ja spinatirull)
• Taimsed kotletid

2. õppepäev: Toortoidu valmistamine - läbiviija Triin Muiste

• Toorsalatid
• Lehtvili (roheline smuuti, roheline mahl, krõpsud jt)
• Umbrohu kaustamine toidus
• Pestod, määrded, kastmed
• Toorsupid köögiviljadest
• Seemneleivad ja toorpitsapõhjad 
• Toortordid
• Toortoidusushid
• Proteiinipallid
• Tooršokolaad
• Marjarullid 
• Idandid ja võrsed, nende kasutamine


2018. a sügissemestril ja 2019. a kevadsemestril jätkub koolitus järgmiste teemadega:
              Kaunviljade ja teraviljade, sh sojatoodete tervislikkus ja toidus kasutamise võimalused 
              Magustajad - tervislik ning kaalusõbralik maiustamine 
              Pähklid, seemned ja mandlid - toitaineterikkaimad toiduained
              Mereannid ja siseorganid - tervislikkus ja toidus kasutamise võimalused 

KAUNVILJADE JA TERAVILJADE, SH SOJATOODETE TERVISLIKKUS JA TOIDUS KASUTAMISE VÕIMALUSED - 1 õppepäev

Eesmärk: Koolitusel osaleja teab kaun-ja teraviljade tervistavaid toimeid ja nendega seotud ohtusid, oskab oma menüüs suurendada erinevate kaun- ja teraviljade osakaalu, saades koolitusest ideid uute huvitavate toitude valmistamiseks.

MAGUSTAJAD - TERVISLIK NING KAALUSÕBRALIK MAIUSTAMINE - 1 õppepäev
Eesmärk: Koolitusel osaleja tunneb erinevate süsivesikute mõju kehale ja veresuhkru tasemele ning oskab valida ja valmistada tervislikke maiustusi.

PÄHKLID, SEEMNED JA MANDLID - TOITAINETERIKKAIMAD TOIDUAINED - 1 õppepäev
Eesmärk: Koolitusel osaleja tunneb pähklite-seemnete ja mandlite toitaineterikkust ning oskab neid oma menüü rikastamiseks kasutada.

MEREANNID JA SISEORGANID - NENDE TERVISLIKKUS JA TOIDUKS KASUTAMISE VÕIMALUSED - 1 õppepäev
Eesmärk: Koolitusel osaleja teab kalades ja mereandides (sh vetikates) sisalduvate oomega-3 rasvhapete kasulikkust  ning siseorganite toitaineterikkust, oskab menüüd nende tervisele kasulike toiduainetega rikastada.